Ehetnek a kutyák sütőtököt?

ehetnek a kutyák tököt

Ősszel eljön a sütőtök ideje. De tényleg: a kutyák is ehetnek tököt? Naná! Eláruljuk Önnek, mire kell figyelnie, s hogyan élvezheti kutyájával együtt vitamindúsan a halloween időszakát.

Itt van az ősz, s vele együtt végre eljött a tökszüret ideje is. Legyen az tökleves, tökpüré, sült tök vagy tök-rizottó – a tarka tökök ebben az időszakban népszerűbbek konyhánkban, mint bármikor máskor. Végül is nem csak igazán jól néznek ki, hanem még módfelett egészségesek is. De alkalmas a tök kutyáinknak való eledelnek is?

Egészséges a tök a kutyának?

Igen, a tök a kutyák számára is nagyon egészséges. Hokkaido, butternut és társai – mind igazi vitaminbomba, amelyből a kutyák is profitálnak. Ez a téli zöldség gazdag ballasztanyagokban, létfontosságú vitaminokat – így pl. A-, C- és E-vitamint -, valamint olyan ásványi anyagokat tartalmaz, mint a magnézium, kálium, vas és cink.

Milyen tök alkalmas a kutyáknak?

A különféle étkezési tökök, mint pl. a hokkaido, püspöksapka, szerecsen- vagy spagetti-tök nemcsak számunkra jelentenek élvezetet, hanem négylábú barátainknak is ízlenek – pürésítve, sütve vagy párolva.

Fontos: csak a szupermarketban vagy bio üzletben vásároljon tököt! A kereskedelemben kapható tökökben nincsenek cucurbitacinok, azaz veszélyes keserű anyagok, s így kutyák számára is teljesen ártalmatlanok. A tökfélék – ezek közé soroljuk a cukkinit és az uborkát is – professzionális tenyésztése során „kitenyésztik“ a növényekből ezeket a keserű anyagokat.

Dürfen Hunde Kürbis essen © lainen / stock.adobe.com
Nicht alle Kürbissorten sind für Hunde zum Verzehr geeignet.

Mérgező a tök a kutya számára?

A kutyák azonban nem ehetnek meg bármilyen tököt. Elővigyázatosság javasolt a saját termesztésű kerti tökökkel vagy a szabadban vadon termő tökökkel szemben. Ezekben ott lehetnek azok a veszélyes keserű anyagok, melyek mérgezőek – úgy az ember, mint a kutya számára. Ezért vadon nőtt vagy saját termesztésű tököt soha ne adjon kutyájának! A cucurbitacinok súlyos, életveszélyes mérgezéshez vezethetnek.

Egyébként: a keserű anyagokat főzéssel sem lehet megsemmisíteni.

Vigyázat a dísztökökkel!

A kutyák számára abszolút tabuként kezelendők az őszi dekorációs célokra oly szívesen használt dísztökök. Ezek nem alkalmasak elfogyasztásra, s a kutyák számára nagyon mérgezőek. Az ilyen tököket nem szabad megenniük a kutyáknak.

Ha nem szeretne lemondani az ilyen deko-tökökről, tegye olyan helyre, ahol kutyája nem érheti el azokat! Egyébként a játékos kölyöknek, de még egy kíváncsi felnőtt kutyának is olyan ötlete támadhat, hogy megkóstolja a dísztököt. Ha pedig észrevenné, hogy kedvence mégiscsak ilyen tököt evett, haladéktalanul vigye állatorvoshoz!

A tökmérgezés tünetei kutyáknál

A vad- ill. dísztökökben található, mérgező keserű anyagok úgy a kutyáknál, mint az embernél mindenekelőtt gastrointestinális tünetekben mutatkoznak meg. Ezek közé sorolható:

A tökmérgezés további jele lehet a reszketés vagy görcsök jelentkezése is. A következmény anafilaxiás sokk vagy akár meg életvesztés is lehet.

Ha kutyája a fenti szimptómák bármelyikét mutatná tökfogyasztás után, amilyen gyorsan csak lehetséges, vigye állatorvoshoz, vagy értekezzen állatmentőkkel!

Elsősegélyként széntablettát adhat még odahaza kutyájának. Az aktív szén, amiből jó esetben Önnek is van otthon az elsősegély-csomagjában, megakadályozza, hogy a méreganyagok a vérkeringésbe kerüljenek.

Kétség esetén: ízlelési teszt

Hogy biztosra mehessen, hogy a tök alkalmas kutyája számára, és nem tartalmaz mérgező keserű anyagokat, előzetesen ízleljen meg egy apró darabkát! Ugyanez érvényes a cukkinire és az uborkára is, melyek szintén a tökfélékhez tartoznak.

A kutyákkal ellentétben nekünk, embereknek kb. 9.000 ízreceptorunk van, s így gyorsabban érzékeljük a keserű anyagokat. Ugyan a kutyák is érzik a keserű ízt, sajnos azonban sokszor túl későn. A kutyák habzsolósan esznek, s mielőtt ízlelőbimbóik figyelmeztetnék őket a veszélyre, a legtöbb kutyának már rég a gyomrában landolt a keserű tök.

Összegzés: tököt csakis szupermarketből vagy bio boltból!

A jó hír: a kereskedelemben kapható étkezési tökök esetében általában semmi ok az aggodalomra, nem kell félni attól, hogy veszélyes keserű anyagot tartalmaznának. Ha valaki teljesen biztosra akar menni, arra tökéletesen alkalmas az előzőekben leírt ízpróba.

A professzionálisan termesztett tökfajták, mint a hokkaido, butternut és társai rendkívül ízletesek, és igen sokféle módon támogatja kutyája egészségét. Ezáltal egészséges kiegészítői a kutyatálnak.

Források:

https://wamiz.de/hund/ratgeber/

https://www.tier-themen.de/futter-abc/k%C3%BCrbis/

https://www.teambarf.de/2019/12/22/k%C3%BCrbis-cucurbita/

https://www.look-tierschutzverein.de/79-herbstzeit-ist-kuerbiszeit

https://www.martinruetter.com/service/

A leghasznosabb cikkeink
7 min

Melyik emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek árthatnak kutyájának?

Habár a kutyákat a történelem során az ételmaradékok eltávolítására használták és sokan részben még manapság is ezt teszik, természetesen ajánlott csak nekik való eledelt a táljukba tenni. Azonban nyilvánvalóan olykor-olykor egy falat finomság még megengedett– ezt kutyusa egészsége fenntartása miatt érdemes betartani.

5 min

Kutyafagyi saját kezűleg – 7 egyszerű recept

A forró nyári napokon majdhogynem nincs is jobb egy frissítő fagyinál. Ezt alátámasztja a kutyák vágyakozó pillantása a fagyos finomságra. Receptjeink segítségével egyszerűen készíthet sajátkezűleg ízletes kutyafagyit és egészséges hűsítő csemegével leph eti meg kedvencét.