A kutyák vegán etetése

zöldséget evő kutya

Már egy ideje vegán étrendet követ, és szeretné most kutyáját is így táplálni? Bár a kutyáknak, macskáknak és társaiknak való vegán eledelek mára már nem számítanak ritkaságnak, nem érdemes félvállról vennie a témát.

Hús vs. növények: Mire van szükségük a kutyáknak?

A macskákkal ellentétben a kutyák nem szigorúan húsevő állatok, hanem úgynevezett omni-karnisták. Ez azt jelenti, hogy a kutyák az állati eredetű táplálékok mellett a növényi eredetűeket is meg tudják emészteni. Ettől még azonban nem feltétlenül igaz, hogy a kutyáknak kizárólag húsmentesen kellene táplálkozniuk.

A kutyák egész gyomor- és bélrendszere, beleértve a fogazatukat is, elsősorban a hús fogyasztására alkalmas. Nem ok nélkül lehetséges ugyanis, hogy négylábú barátaink tépőfogaikkal miszlikre tudnak aprítani például egy csontot.

Elődeivel – a farkasokkal – ellentétben viszont láthatjuk, hogy a kutyák a növényi szénhidrátokat (keményítőt) is képesek megemészteni. Ezt a tulajdonságukat egy bizonyos enzimnek köszönhetik, mely az evolúció hosszú-hosszú évei alatt alakult ki.

Tápanyaghiány: Veszélyes-e a vegán étrend a kutyák számára?

Néhány esszenciális tápanyag viszont (például a B12-vitamin vagy a taurin) csak alig, vagy egyáltalán nem található meg a növényi eredetű táplálékokban. Így pedig a kevésbé tartalmas vegán kutyaeledelekből pedig hiányozhatnak ezek a létfontosságú anyagok.

Ha kutyája alultáplált, ez a hiány fontos szervek sejtjeit károsíthatja. Így előfordulhat, hogy kedvence szervezete túl kevés vérsejtet termel, ami vérszegénységhez (anémiához) vezethet. Tartós tápanyaghiány esetén pedig akár az idegrendszer is károsodhat.

Aktuális tanulmány a kutyák vegán etetéséről

A Lipcsei Egyetem Állatorvostudományi karán 2021-ben publikált tanulmány négy vegán (kizárólag növényi eredetű), felnőtt kutyáknak való tápot vizsgált meg. A tanulmányban a következő tényezőket figyelték meg:

  • Termékleírás
  • A gyártó etetési útmutatója a számszerűen meghatározott tápmennyiséggel kombinálva
  • Taurin- és vitamintartalom

A tanulmány eredményei

A takarmányok forgalomba hozataláról és felhasználásáról szóló 767/2009/EK rendelet alapján a gyártók többnyire betartották a termékleírásokkal kapcsolatos előírásokat.

Az etetési útmutatókkal kapcsolatban viszont feltűnt, hogy azok két termék esetében nem egyeztek a felnőtt kutyák számszerűen meghatározott napi szükségletével. Így az egyik eledel csak 64%-át fedezte a valódi tápanyagigénynek. A másik termék pedig 121%-át, ami jelentősen túlszárnyalja a felnőtt kutyák nap tápanyagigényét.

Ásványi anyagok és nyomelemek tekintetében szintén érdekes eredményeket mutatott a tanulmány. Az Európai Állateledel Ipari Szövetsé g (European Pet Food Industry Federation) ajánlásai alapján az eledelek ezeknek az 5,2-8,2-szeresét tartalmazták.

Alacsony vagy túl magas nyersprotein-, nyerszsír-, foszfor-, cink- és réztartalmat szintén kimutattak a tudósok.

A tanulmány végkövetkeztetései

A tanulmány arra az eredményre jutott, hogy a vizsgált vegán tápok közül egy sem fedezte a felnőtt kutyák ajánlott szükségleteit (energia és tápanyag tekintetében). Ezeknek a vegán tápoknak a hosszú távú etetése tehát különböző anyagok hiányát okozhatja a kutyák szervezetében.

répát rágcsáló kutya © inna_astakhova / stock.adobe.com

Etikai kérdés: Morális okok miatt kellene a kutyákat vegán módon etetni?

Sok kutyatartó meggyőződésből étkezik vegán módon. Hogy ez egy egyéni döntés, és hogy fontos lépés a környezetvédelem irányába, azt senki nem vonja kétségbe.

Ez akkor azt jelenti, hogy saját táplálkozási módunkat szeretett állatunk életébe is be kellene vezetnünk? Ekkor felmerülhet a kritika: Nem számít állatkínzásnak a vegán kutyaetetés?

A 2022. január 1. óta érvényben lévő állatvédelmi-kutyarendelet szerint:

,,[A gondozónak] kötelessége a kutyát fajnak megfelelő táppal ellátnia, megfelelő mennyiségben és minőségben.” (1. Cikk, 8. §)

Ennek a jogi megalapozottságnak és a tudományos eredményeknek a tekintetbe vételével állatorvosi szempontból meg is válaszoltuk a kérdést. Azoknak a vegánoknak, akik kutyájukat szintén vegán módon etetik, sürgősen át kellene gondolniuk a kérdést. Hiszen aki az állatok védelmének érdekében étkezik vegán módon, saját kutyájának jólétét is figyelembe kell, hogy vegye. Különben durva ellentmondásba keveredik magával, nemde?

Tény: Megfelel kutyájának a vegán kutyaedelel?

Habár a gondolatmenet rendszerint jó szándékon alapszik, az aktuális tudományos eredmények alapján nem szabad a kutyákat kizárólag vegán módon etetni.

Több állatorvosi tanulmány jutott ugyanis arra az eredményre, hogy a kutyák kizárólag vegán módon való táplálása súlyos következményeket vonhat maga után. Ilyen lehet főként az esszenciális tápanyagok hiánya. Itt pedig nem zárható ki, hogy a tartós alultápláltság végzetes akár is lehet négylábú barátja számára.

Alternatív megoldások az állatvédelemre

Ha ennek ellenére is szeretne érdemlegesen hozzájárulni az állat- és környezetvédelemhez, annak mikéntjéről a megfelelő szervezeteknél (például WWF, Peta) érdemes tájékozódnia. Ezektől egyszerű és kevésbé kockázatos tippeket kaphat, melyekkel mindennapjai során is óvhatja környezetét.

Ha akár csak részben is vegetáriánus módon (húsmentesen) szeretné etetni kutyáját, néhány dolgot mindenképpen figyelembe kell vennie. Mielőtt tápot váltana, minden esetben konzultáljon állatorvosával. Ő segíthet Önnek, hogy kutyája étkezését úgy alakítsa az Önnek megfelelő értékrendhez, hogy ne sodorja veszélybe kedvence egészségét.

A leghasznosabb cikkeink
7 min

Melyik emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek árthatnak kutyájának?

Habár a kutyákat a történelem során az ételmaradékok eltávolítására használták és sokan részben még manapság is ezt teszik, természetesen ajánlott csak nekik való eledelt a táljukba tenni. Azonban nyilvánvalóan olykor-olykor egy falat finomság még megengedett– ezt kutyusa egészsége fenntartása miatt érdemes betartani.

7 min

Kutyafagyi saját kezűleg – 7 egyszerű recept

A forró nyári napokon majdhogynem nincs is jobb egy frissítő fagyinál. Ezt alátámasztja a kutyák vágyakozó pillantása a fagyos finomságra. Receptjeink segítségével egyszerűen készíthet sajátkezűleg ízletes kutyafagyit és egészséges hűsítő csemegével lepheti meg kedvencét.