Tápváltás kutyáknál

Jack Russell Terrier eszik egy tálból

Sok ember ugyancsak ismeri a problémát: aki gyorséttermi ételekről vált át magas rosttartalmú étrendre, az gyomormorgást és hasmenést idézhet elő. Négylábú barátainknál is hasonlóan működik a dolog. Cikkünkből megtudhatja, hogy hogy a legjobb megtervezni és megvalósítani a tápváltást kutyájánál.

Tápváltás okai kutyáknál

Változatosságra van szükségük az ebeknek etetőtáljukban? A szakértők véleménye különbözik ezzel kapcsolatban, azonban nincs szükség sokszínű étlapra.

Aki négylábúja számára változatosságot szeretne biztosítani, annak ideális megoldás lehet, ha ugyanazon márka különféle ízesítésű tápjait vásárolja. Mivel az egyes változatok minősége és összetétele hasonló, általában az ilyen „cserét“ jól szokták tolerálni az ebek.

A változatosság mellett más jó oka is lehet annak, ha valaki a tápváltás mellett dönt:

Így működik a kíméletes tápváltás

Kutyája bélflórájának időre van szüksége ahhoz, hogy egy új eledel összetételéhez hozzászokjon. Ezért nem szabad egyik napról a másikra hirtelen lecserélni kedvence táplálékát. Sokkal fontosabb, hogy a tápváltás lassan és fokozatosan történjen.

Úgy járjon el, hogy először a napi adag egynegyede az új tápból, háromnegyede pedig a régiből álljon. Legfeljebb két hét alatt fokozatosan egyre többet keverjen az új eledelből a régibe, míg végül csak azt kapja kedvence. További előny: ha kutyusa válogatós, akkor így lassacskán hozzá tud szokni az új receptúrához.

Tipp: Aki ugyanannál a márkánál marad a különféle életszakaszoknál, annak általában nem okoz problémát a váltás.

tápváltás

Nedvestápról szárazra való átállás

Ha nedvestápról szeretné átszoktatni kedvencét szárazra vagy fordítva, akkor is ajánlott óvatosan eljárni. Alapvetően az mindig jó, ha négylábúja mindkét típusú eledelhez hozzászokik.

A száraztáphoz való szoktatáskor akár jutalomfalatként is használhatja a kroketteket. Reggelente mérjen ki egy adag száraztápot és a nap során elosztva adja oda kutyusának jutalomként. Ne felejtse el levonni a napi adagból a jutalomként kiosztott száraz eledelt!

zooplus állatorvos kereső

Milyen következményei lehetne a túl gyors tápváltásnak?

Egyes ebeknél minden probléma nélkül megy végbe a tápváltás. Azonban sokan a következő tüneteket mutatják, ha nem szoktak még hozzá az új eledelhez:

Amennyiben kutyájánál az említett tünetek egyike vagy több is jelentkezik, akkor először is csökkentse az új eledel mennyiségét, és pár napig maradjon ennél a részaránynál.

Ha tartósan fennmaradnak a panaszok vagy visszatérnek, ahogy ismét megnöveli az új eledel mennyiségét, akkor ajánlott inkább másik tápot keresni. Probléma esetén biztosan állatorvosához is nyugodtan fordulhat tanácsért!

kutya eszik egy tálból otthon

Speciális esetek: állatorvosi diétás tápok

Bizonyos betegségek szükségessé tehetik a gyógytápra való váltást. Ebben az esetben a diétás eledelek alatt nemcsak olyan táplálékot értünk, melyet súlycsökkentéshez alkalmazunk. Itt inkább olyan különleges tápokról van szó, melyeket speciális táplálkozási célokhoz állítottak össze.

Szíveskedjen figyelembe venni, hogy diétás tápra csak akkor szabad átállni, ha a felállított diagnózis alapján egy állatorvos annak használatát javasolta.

Megjegyzés: A megfelelő diétás táp kiválasztásával támogathatja kutyája természetes testfunkcióit. Felhívjuk azonban a figyelmet arra, hogy a diétás élelmiszerek nem gyógyíthatják vagy előzhetik meg a betegségeket. Mindig konzultáljon állatorvosával a kutyája számára megfelelő étrendről. A zooplus webshopjában speciális ételeket is talál.

Többek között az alábbi lehetséges okok esetén ajánlott ilyen étrendre átállni:

  • Veseelégtelenség
  • Bélbetegségek
  • Húgykövek vagy húgykőképződés (urolitiázis)
  • Allergia és intolerancia
  • Túlsúly

Még ha különösen sürgős is a tápváltás valamilyen betegség miatt, akkor is legyen türelmes! Mivel a túl gyors átállás újabb problémákat okozhat, ezért mindig célszerű lassan hozzászoktatnia négylábú társát az új eledelhez.

A leghasznosabb cikkeink
7 min

Melyik emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek árthatnak kutyájának?

Habár a kutyákat a történelem során az ételmaradékok eltávolítására használták és sokan részben még manapság is ezt teszik, természetesen ajánlott csak nekik való eledelt a táljukba tenni. Azonban nyilvánvalóan olykor-olykor egy falat finomság még megengedett– ezt kutyusa egészsége fenntartása miatt érdemes betartani. Mindazonáltal egyes emberi fogyasztásra alkalmas ételek nagyon károsak vagy akár mérgezőek is lehetnek az állatokra nézve. Tehát teljesen jogosan merül fel bennünk a kérdés egy-egy falat odaadása előtt: "Vajon mit nem ehet a kutya?!". Ezért a gazdinak tanácsos tisztában lennie azzal, hogy mely élelmiszereket eheti, illetve nem eheti szeretett négylábú barátja. Abban az esetben, ha ennek ellenére kutyusa megeszik olyasvalamit, amit nem kéne, haladéktalanul forduljon állatorvoshoz. A szakember meg fogja kérdezni Öntől, hogy mennyi idő telt el az élelmiszer felfalása óta és milyen mennyiségben fogyasztott belőle. Ezen információk alapján megkezdi a megfelelő terápiát. Néha sajnos csak későn kap segítséget kedvencünk, ezért feltétlenül fontos, hogy elkerülje, kutyusa számára nem ehető táplálékot és adott esetben a lehető leggyorsabban cselekedjen, hogy meg tudja menteni kutyáját.
4 min

Kutyatorta sütése: Három finom recept

Szülinapja van a kutyájának? Akkor talán kap egy új játékot. A szülinapja megünneplésére süthet neki egy finom kutyasütit vagy kutyatortát is. Nem is olyan nehéz, mint gondolná. Az alábbiakban talál három receptet, amely biztosan ízleni fog a négylábú kedvencének.