Superfood kutyáknak: Mire jó?

éhes kutya

A chia mag és a goji bogyó nagyon ismert superfoodnak számítanak az emberek körében. Csak egy trendről lenne szó, vagy ezek tényleg hasznosak lehetnek a háziállatoknak is? Utánajártunk.

Mi is az a superfood?

A ,,superfood” kifejezést azokra az élelmiszerekre használjuk, amik nem csak a jóllakottság érzését biztosítják, hanem egyfajta pluszt is jelentenek egészségünk és vitalitásunk számára. Ezek konkrétan növényi anyagok, antioxidánsok, ásványi anyagok és nyomelemek.

A superfoodok nem feltétlenül csak távoli országokból származnak: gyakran a hétköznapi élelmiszerek is ilyenek, melyeket minden hétvégi piacon megtalálunk a zöldségeknél, s ide tartozik még számos regionális gyümölcs- és zöldségféle.

Természetesen ezek között azért egzotikus élelmiszerek is megtalálhatóak, melyek különös népszerűséget nyertek az utóbbi időben – gondoljunk csak a chia magra vagy a moringa porra. Ezeknél a ,,superfood” felirat valóságos hypehoz vezetett.

Nem kérdés, bárhonnan is származnak, a superfoodok egészségesek. Azonban az egzotikus sztárélelmiszerek mellett gyakran elsiklunk a jól bevált zöldség- és gabonafélék mellett.

Inne nézve a ,,superfood” fogalma tehát igazából nem újdonság. Sokkal inkább egy segítséget jelent abban, hogy felismerjük, mely élelmiszerek vannak ránk – és állatainkra – jótékony hatással. Például így ma már tudjuk, hogy a kevésbé sztárolt lenmag – bár a chia mag népszerűségével ugyan nem tud lépést tartani – ugyanolyan előnyökkel rendelkezik!

Superfood kutyáknak

Mi köze van azonban a superfoodnak a kutyatáphoz? Az, hogy az állatainkra is igaz, hogy vannak olyan élelmiszerek, melyek különösen jó hatással vannak jólétükre és fittségükre.

Időközben már elérhetőek olyan kutyáknak való száraztápok és snackek, melyek tartalmaznak superfoodokat. Csak egy okos marketingstratégiáról lenne azonban szó? Vagy ezeknek az élelmiszereknek tényleg van valós haszna? Megvizsgálunk néhány superfoodot közelebbről is, hogy megtudjuk, milyen esetleges pozitív hatással lehetnek a kutyákra:

 • Szárított borsó

A borsó, mint superfood? Bizony ám! A zöldkonyha klasszikusa ugyanis rengeteg fehérjét és rostot tartalmaz. Ez a kerekded zöldség szárított formájában pedig még proteindúsabb!

Ezenkívül a borsóban lévő vitaminok és nyomelemek nem csak az emberek számára hasznosak, hanem négylábú barátainknak is. Továbbá található még benne B-vitamin, magnézium, vas, kálium és cink is.

 • Natúr rizs

Miért jobb a natúr rizs, mint a fehér társa? Több vitamin, ásványi anyag és telítetlen zsírsav van benne. Továbbá mivel az embereknek és az állatoknak is tovább tart ezt a természetes formát megemészteni, hosszabb ideig biztosítja a jóllakottság érzését. A kutyák tehát szintúgy profitálnak előnyeiből, mint az emberek.

 • Árpa

Az árpamagot körülvevő burkot pelyvának hívják. Különösen sok rost van benne, mely támogatja a kutyák emésztését.

Ezenkívül az árpa rengeteg ásványi anyagot, például magnéziumot, kalciumot, káliumot, vasat és foszfort tartalmaz. Az árpamagot körülvevő burokban továbbá vannak aminosavak és B-vitamin is.

 • Szárított répavelő

A répavelő préselt répából készül és rostokkal látja el kedvence szervezetét. Ennek okán pedig támogatja az emésztést – így egy igazi superfood kutyáknak!

superfood kutyáknak © exclusive-design / stock.adobe.com
 • Quinoa

A quinoát a superfoodok sztárjai között tartják számon. Jogosan van ez így, és valóban hasznos a kutyák számára is? A quinoa nem gabona, hanem a disznóparéjfélék közé tartozik, így a spenót rokona. Néhányan ,,rizsspenótnak” is nevezik ezt a Dél-Amerikából származó magocskát.

A quinoa 9 esszenciális aminosavat tartalmaz, vagyis olyan aminosavakat, amelyeket a szervezet nem képes saját maga előállítani. Ez a kutyák számára ugyanolyan hasznos, mint az embereknek. Ezenkívül pedig rengeteg fehérjét és ásványi anyagot is tartalmaz.

 • Élesztő

Az élesztő aprócska, miniatűr gomba, mely a természetben mindenhol előfordul. Egy élesztős kutyatápban nagyon sok B-vitamin, ásványi anyag és nyomelem is van.

Az állateledelekben rendszerint sörélesztőt található. Ez elsősorban B1-vitaminban gazdag, mely támogatja az immunrendszert, és a szép bundáról is gondoskodik. Ezenkívül a sörélesztő tabletta az embereknek is hasznos lehet, például az egyenetlen bőrön is segíthet.

 • Lazacolaj

A lazacolaj értékes zsírsavakkal látja el a kutyák szervezetét. Ezek például omega-3 és omega-6 zsírsavak, melyek a bőr és a bunda egészségét támogatják. Sok gazdi számol be sűrűbb, tömöttebb bundáról és kevesebb szőrhullásról, miután néhány hétig lazacolajat adott kutyájának.

Még praktikusabb, hogy ha ez a jótékony folyadék már az eledelben megtalálható. Ezenkívül ezek az egészséges zsírok az immunrendszerre is pozitív hatással vannak.

 • Szárított alma

A sima alma is superfood lenne a kutyák számára? Az egészséges táplálkozás egészen egyszerű is lehet. A (növényi) rostok támogatják a belek működését – nem véletlenül hívják az almát angolul ,,broom for the body”-nak, azaz a ,,szervezet seprűjének”.

Ez a kedvelt gyümölcs ezenkívül számtalan vitamint tartalmaz, főleg C-vitamint és B-vitamint, valamint ásványi anyagokat és nyomelemeket is. Az alma tehát nem csak az emberek, hanem kutyák javát is szolgálja.

Természetesen néha-néha adhat kutyájának egy kisebb darab almát snackként. Pürésített formájában azonban még jobban hasznosulnak a benne lévő tápanyagok – erre kiváló megoldás az olyan kutyaeledel, amiben már van alma.

 • Áfonya

Az áfonya rengeteg antioxidánst tartalmaz, melyek védik a szervezetet a szabad gyököktől. Ez nem csak az embereknél van így, hanem a kutyáknál is.

Ebben a folyamatban különleges szerepet játszik a kék bogyóban található myrtililn, mely a gyümölcs intenzív színért is felel, és az ereket is rugalmasan tartja. Az áfonya megelőzi az oxidatív stresszt, így egy természetes eszköze az anti-agingnek. Ezt egy 2006-os, szánhúzó kutyákon végzett tanulmány igazolja.

Semmi nem mond tehát ellent annak, hogy olykor-olykor adjon 1-2 szemet kedvencének, ha Ön is éppen ezt a jótékony hatású gyümölcsöt fogyasztja. Mindegy, hogy fagyasztott vagy friss változatról van szó. Összességében azonban érdemes csínján bánni vele, hiszen sok gyümölcscukrot tartalmaz. Azok a szárazeledelek, melyekben van áfonya, kiváló megoldást nyújthatnak.

 • Köles

A kölesben rengeteg ásványi anyag és nyomelem található, bár főként magas kovasavtartalma miatt ismerik. A kovasavat szintén a bőr és a bunda egészsége érdekében érdemes bevetni, különösen erős szőrhullás esetében. Ezenkívül sok egészséges vas is van benne, mely a vér oxigénszállítása és a sejtképződés szempontjából fontos.

 • Jukka-kivonat

Megenni a jukkát? Aki a jukka szó hallatán főként a városi zöldnövényre gondol, alábecsüli a 3,5 m magasra is megnövő pálmát. A kutyatápokban kivonata ugyanis nem csak a puffadást előzi meg, hanem a gyulladásokat is. Ez főleg az idősebb kutyáknál jelent segítséget, ha egészséges étrendet szeretne kialakítani számukra.

Hús, mint az étrend legfőbb alapja

A superfoodok tehát tényleg jó lehetőséget biztosítanak arra, hogy kedvencét természetesen, mindenféle adalékok és porok nélkül lássa el a szükséges vitaminokkal, ásványi anyagokkal és zsírsavakkal.

Az kutyák egészséges étrendje szempontjából azonban ennek ellenére a bázis a legfontosabb: sok hús. A kiváló minőségű kutyatápok alapja mindig a hús, így az összetevőlista elején is ennek kell szerepelnie. Ha a hús és a superfoodok találkoznak egymással, az nem csak a fajnak megfelelő táplálás alapja, hanem a gyümölcsök, zöldségek és társaik különleges előnyét is magában hordozza.

Tény tehát: Superfood kutyáknak – hogyne! De csak akkor, ha az étrend alapja a jó minőségű hús!

A leghasznosabb cikkeink
7 min

Melyik emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek árthatnak kutyájának?

Habár a kutyákat a történelem során az ételmaradékok eltávolítására használták és sokan részben még manapság is ezt teszik, természetesen ajánlott csak nekik való eledelt a táljukba tenni. Azonban nyilvánvalóan olykor-olykor egy falat finomság még megengedett– ezt kutyusa egészsége fenntartása miatt érdemes betartani.

7 min

Kutyafagyi saját kezűleg – 7 egyszerű recept

A forró nyári napokon majdhogynem nincs is jobb egy frissítő fagyinál. Ezt alátámasztja a kutyák vágyakozó pillantása a fagyos finomságra. Receptjeink segítségével egyszerűen készíthet sajátkezűleg ízletes kutyafagyit és egészséges hűsítő csemegével lepheti meg kedvencét.