Diétás kutyatáp ivartalanított kutyáknak

diétás kutyatáp, ivartalanított kutyatáp

Az ivartalanítás gátolja a kutya reprodukciós képességét – ez nagy valószínűséggel minden kutyatartó számára világos. Azonban tudta, hogy a beavatkozásnak négylábúja egész szervezetére hosszú távú hatásai vannak? Ennél fogva érdemes megfontolni, hogy ivartalanított kutyáknak való diétás kutyatáp terméket vásároljon kedvencének.

Túlsúly az ivartalanítás következményeként

Tanulmányok azt bizonyítják, hogy az ivartalanított kutyák gyakrabban szenvednek túlsúlyban, mint nemzőképes társaik. Elsősorban a szukák hajlamosak a beavatkozás után az elhízásra, mégpedig kétszer nagyobb a kockázat náluk, mint a nem ivartalanított nőstények. Azonban a kanoknál is előfordulhat a túlzott zsírpárna. Miért is van ez?

Kevesebb energiaszükséglet, de nagyobb étvágy

Az ivartalanítás által megváltozik az állat egész hormonháztartása és ezáltal az anyagcseréje is. A női nemi hormonok, az ösztrogének, elvesztése növeli a kutya éhségérzetét – mivel a szexuális hormonok nagymértékben részt vesznek az étvágy és az anyagcsere sebességének szabályozásában. A beavatkozás után elmarad gátló hatásuk és jelentősen megnövekszik az étvágy. Mindenekelőtt az jelent problémát, hogy gyakran a kutya aktivitása is alábbhagy az operáció után és ezáltal az energiaszükséglet is jelentős mértékben csökken. Elsősorban a kevesebb mozgás okolható a kasztrált kanok plusz kilóiért, kevésbé felborult hormonháztartásuk. Aki pedig többet eszik, mint amennyire szüksége van, logikus módon meghízik.

Miért is olyan rossz a túlsúly?

Komolyan kell venni a kutyák túlsúlyát, mivel nemcsak esztétikai szempontból okoz problémát, hanem csökkenhet az eb várható élettartama is. A háziállatoknál gyakrabban vezet a súlytöbblet olyan betegségekhez, mint a cukorbetegség, szív- és érrendszeri panaszok, emésztési problémák és az ízületek nagyobb terhelése, mint az embereknél.

Hogyan kerülhetem el a túlsúlyt az ivartalanítás után?

A jó hír az, hogy az eb megváltozott igényeihez igazított étrenddel megszabadulhat túlsúlyától vagy ideális esetben megelőzhető, hogy kialakuljon nála. Ezért nem ajánlott egyszerűen csak kevesebbet adni a korábban használt eledelből. Habár az ivartalanítás után csökken az energiaszükséglet, azonban a fontos vitaminokra és ásványi anyagokra ugyanolyan mértékben szüksége van kedvencének. Az „Edd a felét” diéta azt jelenti, hogy kutyusa nemcsak kevesebb kalóriát kap, hanem kevesebb tápanyagot is, mint pl. kalciumot vagy magnéziumot, ami hiány kialakulásához vezethet. Ráadásul ez azt is eredményezheti, hogy a megnövekedett étvágyú eb folyamatosan ételért kunyerál majd. A kevesebb mennyiség helyett ajánlott inkább átállni egy olyan diétás kutyatáp termékre, amely kevésbé energiadús, azonban mégis gondoskodik a megfelelő tápanyagbevitelről és kielégíti négylábú barátja igényeit.

Melyik eledel ideális az ivartalanított kutya számára?

Sajnos ez a kérdés nem válaszolható meg általános érvényűen minden ebre vonatkozóan, mivel minden kutyának más a saját tápanyagszükséglete az ivartalanítás után, ami függ a fajtától, kortól, nemtől, aktivitási szinttől és egészségi állapottól. Kétség esetén a legjobb, ha egyeztet egy szakértővel, pl. állatorvosával, és közösen kidolgoznak egy pontos etetési tervet kedvencének.  Általános szabályként elmondható, hogy az új ivartalanított kutyatáp kalóriatartalma kb. 20-30%-kal legyen alacsonyabb, mint a megszokotté. Így az ivartalanított és túlsúlyos kutyáknak kb. 52 kalóriára van szükségük naponta. Ha kedvence a beavatkozás után is nagyon sokat mozog, természetesen akkor magasabb az energiaszükséglete.

Kész vagy saját készítésű eledel?

Alapvetően az a fontos, hogy a korábbi táplálkozási szokásokat olyan kismértékben változtassa meg, amennyire csak lehet. Ha eddig kész tápot használt, akkor azt javasoljuk, hogy a továbbiakban is nyugodtan vásároljon ilyet. Sok kutyatartó számára, akik előtte a kényelmet választották, túl nagy kihívást jelenthet, ha hirtelen magának kell elkészítenie kutyusa ételét. Amennyiben eddig is saját kezűleg főzött kutyusának vagy barfozott, akkor ajánlott ennél az etetési módszernél maradni a továbbiakban is. Természetesen az Ön által összeállított eledellel tudja a legjobban kontroll alatt tartani a kalóriatartalmat és a tápanyagbevitelt. A saját „keverék” előállításához alkalmas energiaszegény termékek pl. a sovány izomhús, a tüdő, a zsírszegény túró, a zöldségek, a korpa, a dara vagy a fűliszt.

Megéri egy pillantást vetni a kalóriatartalomra

Ha inkább kész eledelt kíván vásárolni, ajánlott egy pillantást vetni az egyes termékek összetevőinek listájára és kalóriatartalmára. Ne hagyatkozzon egyszerűen csak a csomagoláson látható megnevezésekre, mint pl. „light“, „diétás kutyatáp“, „weight control“ (=súlykontroll), „neutered“ (ivartalanított kutyatáp) vagy „kalóriaszegény“, mivel a „diétás kutyatáp“ feliraton kívül a többi kifejezés nem védett törvényileg. Így nincs egységes szabályozás arra vonatkozóan, hogy mikortól nevezhető egy termék „lightnak“ vagy „kalóriaszegénynek“, ezért az esetek többségében a gyártó saját megítélése szerint dönt. Ennek fényében a „light“ körülbelül annyit jelent, hogy az adott eledel kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a gyártó más termékei. Egy táplálkozási szakértő azonban a feltételezett „light“ tartalmat nem feltétlenül nevezné kalóriaszegénynek. Tehát csak akkor mehet biztosra, ha pontosan megnézi az összetevőket és a hozzátartozó kalóriaértékeket.

Hogyan és mikor ajánlott diétás kutyatáp-ra váltani?

Sok „szakértő“ azt tanácsolja, hogy az energiaszegényebb tápot már az ivartalanítás előtt pár héttel alkalmazhatja azért, hogy a túlsúly kialakulásának már a kezdetek kezdetén elejét vegye. Azonban nem minden esetben van szükség a megelőző tápváltásra. Vannak olyan kutyák is, akik evési szokásaira vagy aktivitására egyáltalán nincs hatással az operáció. Ebben az esetben célszerűbb lenne jól megfigyelni és rendszeresen megmérni az ebet azért, hogy már korán felismerje a túlsúly irányába hajló tendenciát és időben ellensúlyozni tudja azt. Ha hetente végig tapintja az állatot, az segíthet Önnek annak megítélésében, hogy van-e rajta felesleg. Ideális, ha a szőr alatt finoman megtapogatja a bordáit – ha ránézésre kilátszanak a bordái, az inkább az alultápláltság jele.

Ha kutyája az ivartalanítás előtt is elhízásra hajlamos vagy már túlsúlyos, tanácsos az új diétás ivartalanított kutyatáp termékre még a beavatkozás előtt átállni. A tápváltással kapcsolatban fontos, hogy elegendő időt szánjon rá – akár a műtét előtt, akár utána kerül rá sor. A hirtelen átállás minden eb számára nagy stresszt jelenthet és erős emésztési problémákhoz, mint pl. hasmenéshez vagy székrekedéshez vezethet. Ezért ajánlott kedvencét lassan és fokozatosan az új eledelhez szoktatni.

Elegendő mozgás az ivartalanított kutya számára

Ha ügyel arra, hogy kedvencét a beavatkozás után megfelelően és fajtának megfelelően etesse, nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy ebe egészséges maradjon. Azonban nemcsak a táplálkozás van egyedül hatással négylábúja egészségére. Azért, hogy megelőzze vagy csökkentse a túlsúlyt, általában nem elég a csökkentett kalóriatartalmú eledelre való átállás. Ezenkívül azt javasoljuk, ügyeljen arra, hogy négylábúja eleget mozogjon. A kicsit lustább, ivartalanított háziállatoknak mindennapi futkározásra van szükségük! Megfelelő, lehetőség szerint fokozatosan növekvő mozgási időtartammal ebe ismét örömét lelheti a mozgásban és arról is gondoskodhat, hogy elegendő kalóriát égessen el. Így kedvence az ivartalanítás után is fitt és életerős marad.

A leghasznosabb cikkeink
7 min

Melyik emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek árthatnak kutyájának?

Habár a kutyákat a történelem során az ételmaradékok eltávolítására használták és sokan részben még manapság is ezt teszik, természetesen ajánlott csak nekik való eledelt a táljukba tenni. Azonban nyilvánvalóan olykor-olykor egy falat finomság még megengedett– ezt kutyusa egészsége fenntartása miatt érdemes betartani.

5 min

Kutyafagyi saját kezűleg – 7 egyszerű recept

A forró nyári napokon majdhogynem nincs is jobb egy frissítő fagyinál. Ezt alátámasztja a kutyák vágyakozó pillantása a fagyos finomságra. Receptjeink segítségével egyszerűen készíthet sajátkezűleg ízletes kutyafagyit és egészséges hűsítő csemegével leph eti meg kedvencét.