Klikker tréning kutyáknak

klikker tréning kutyáknak

Szerette gyermekkorában a kattogó békás játékot? A népszerű a kutyák tanítását segítő klikker nagyon hasonlít hozzá. Hatásmechanizmusa ugyanaz: ha megnyomják a beépített gombot, egy halk kattogó hang szólal meg. A klikker tréning témában legfontosabb információkat olvashatja el alábbi cikkünkben.

Mi is az a klikker?

Egyszerűen fogalmazva a klikker egy kényelmesen kézhez álló, cseppformájú eszköz, melynek közepén egy gomb van. Néhány modellnek egy kinyitható pálcikája is van, amivel rámutathat különböző dolgokra.

A kézpántnak köszönhetően a kis szerkentyűt rá is kötheti a kezére. Ha megnyomja a gombot, a klikker egy kattanó hangot ad ki.

kutya klikker

Hogyan működik a kutyás klikker tréning?

A klikker tréninget már évek óta használják a kutyák nevelése során, sőt még a lovak és a macskák esetében is. Tudományos eredmények bizonyítják, hogy az állatok klikker tréninggel könnyebben tanulnak be trükköket, és könnyebben szoknak le a nem kívánatos viselkedési módokról.

A módszer alapelve: Minden klikkelés egy jutalmazást jelent. Hogy kutyája a klikkelést valóban pozitív élménykén fogja fel, meg kell barátkoznia a hanggal, majd meg kell tanulnia, hogy az a jutalomfalat alternatívja.

zooplus állatorvos kereső

Tippek az első kutyás klikker tréninghez

Mielőtt belekezdene kutyája klikker tréningjébe, érdemes néhány dolgot átgondolnia. Félnie azonban nem kell: ha egyszer belejön, Ön és kutyája is imádni fogja!

Mire van szükségem a klikker tréninghez?

Hogy elkezdhesse a klikker tréninget, csak néhány dologra van szüksége: egy klikkerre, néhány jutalomfalatra vagy némi száraztápra, valamint egy figyelmes kutyára.

A zooplus online shopjában rengeteg különlegesen finom kutyasnackeket talál.

Hogyan használjam helyesen a klikkert az első tréningen?

Fontos, hogy az első klikker tréning alkalmával megtanítsa kutyájának a klikker alapelvét. Nyomja meg a klikkert kutyája jelenlétében, majd adjon neki gyorsan egy jutalomfalatot. Az optimális időzítés itt kulcsfontosságú! Ha ez megy, kutyája már érteni fogja a tréning lényegét.

Ismételje meg a folyamatot körülbelül ötször. Adjon minden klikkelésnél jutalomfalatot kedvencének, hogy kutyája a hangot egyértelműen a jutalmazással azonosítsa. Ha esetleg túl későn adja neki a jutalomfalatot, a klikker elveszíti megerősítő funkcióját. Amint kutyája a klikkelés jutalomként értelmezi, elkezdheti a valódi klikker tréninget.

Tippek az első kutyás klikker tréninghez

Kezdje a klikker tréninget egy olyan gyakorlattal, melyet kutyája már ismer, például az ,,Ül!” parancsszóval. Adja ki kutyának a parancsot és klikkeljen, amint az állat helyesen végrehajtja a feladatot.

A legfontosabb szabályok röviden:

 • Legyen biztos benne, hogy kutyája a klikkelést jutalmazásként értelmezi.
 • Tartsák a tréninget egy ingerszegény, nyugodt környezetben.
 • Figyeljen a helyes időzítésre: a tétovázás ahhoz vezet, hogy kutyája nem köti össze a gyakorlatot a klikkeléssel.
 • A jutalmazás közvetlenül a klikkelés után történjen.
 • A rövideb tréningegységek általában produktívabbak.
 • Ha kedvence figyelme lankadna, tartsanak szünetet.
 • Kezdjenek egyszerűbb gyakorlatokkal, nehogy túlterhelje kutyáját.
tanítás klikkerrel és jutalomfalattal

Mit lehet elérni egy kutyás klikker tréninggel?

Ha jó az időzítés, akár trükköket is betaníthat kutyájának. Ezenkívül rossz viselkedési mintákról (pl. túlzott ugatás) is leszoktathatja kedvencét. Ezt úgy teheti meg, ha a helyes viselkedést megerősíti, a hibásat pedig ignorálja.

Egy további tipp: Sose kényszerítse kutyáját, ha már nincs kedve a klikker tréninghez. Amennyiben kutyája figyelme lankad, hagyják abba a gyakorlást.

Amennyiben kutyája már megbarátkozott a klikkerrel, az eszköz állandó segítség lehet hétköznapjaikban.

Milyen trükköket lehet begyakorolni a klikker tréninggel?

Valószínűleg már feltette magának a kérdést, milyen trükköket gyakorolhatnak be kutyájával a klikker segítségével.

A válasz: bármilyet. Természetesen a trükkök nehézségi foka váltakozó, így az elején könnyebbekkel érdemes kezdeni, nehogy Önt vagy kutyáját túlterhelje a gyakorlás.

Trükkök kezdőknek:

 1. Körbefordulás

Hogy kutyája megtanuljon körbefordulni, az Ön kezét kell, hogy kövesse. Ezt úgy érheti el, hogy ha a kezébe vesz egy jutalomfalatot. A kutyák ilyenkor rendszerint követik a kezet, akkor is, ha a levegőbe rajzol egy kört.

Fontos, hogy csak akkor használja a klikkert és jutalmazza meg kedvencét, ha az teljesen körebfordult. Ha kutyája néhányszor már sikeresen bemutatta a gyakorlatot, bevezethet egy hozzáillő parancsszót is (pl. ,,Fordulj!”). Ezután lassacskán el is hagyhatja a kézmozdulatot, míg kutyája már önmagában a parancsszóra is reagál.

 1. Kétlábra állás

Ehhez a gyakorlathoz először a leülést kell kutyájának betanítania. Ha ez megvan, vegyen mindkét kezébe egy-egy jutalomfalatot és tartsa őket ökölbe szorítva kutyája előtt. Fontos, hogy olyan távolságra álljon meg kutyájától, hogy az kényelmesen elérhesse mancsaival az Ön kezeit.

Hogy a gyakorlat sikerüljön, a tréning elején valahogy ösztönöznie kell kutyáját, hogy felágaskodjon és mindkét mancsával megérintse az Ön kezeit. Ha kedvence helyesen mutatja be a gyakorlatot, rögtön használja a klikkert és jutalmazza is meg. Egy idő után ennél a trükknél is elhagyhatja a kézmozdulatot, míg kutyája már önmagában a parancsszóra is reagál.

kutya pacsi
 1. Felállni egy tárgyra

Ennél a trükknél kutyája azt tanulja meg, hogyan állhat két mellső lábával egy sima felületű tárgyra. Mielőtt elkezdik a klikker tréninget, keressen egy stabil, sima felületű tárgyat a közelben.

Első lépésben gondoskodjon arról, hogy felkeltse kutyája érdeklődését a tárgy iránt. Ehhez helyezze a tárgyat a kutya elé, majd amint az érdeklődést mutat iránta, nyomja meg a klikkert és jutalmazza meg kedvencét. Ha rá sem bagózik a tárgyra, érdemes kicsit ide-oda húzogatni azt előtte.

Ha kutyája összeköti a tárgyat a jutalmazással, abbahagyhatja a klikker használatát és a jutalmazást. Most ugyanis már mást kell tennie kutyájának, hogy jutalmat kapjon. Ilyenkor a kutyák rendszerint különböző viselkedésformákkal próbálkoznak, hátha valamelyikért jutalmat kapnak.

Amint ezek között megjelenik a kívánt viselkedés, azaz kutyája két mellső lábával feláll a tárgyra, nyomja meg a klikkert és jutalmazza meg. Ha ez sikerül, a fentiekhez hasonlóan elkezdheti bevezeti a parancsszót.

Do’s and dont’s – a kutyás klikker tréning legfontosabb szabályai

A klikker minden kutyának és minden gazdinak kiváló ötlet! Mindazonáltal van néhány szabály, melyet a sikeres kondicionálás érdekében érdemes betartani:

 • Csak akkor tanítson be neki különböző parancsokat, ha kutyája már érti a módszer alapjait.
 • Az időzítés kulcsfontosságú: Ha túl korán vagy túl későn nyomja meg a klikkert, kutyája összezavarodhat.
 • A klikker tréning során ne használja saját hangját, kedvencének ugyanis elsődlegesen a klikker hangjára kell koncentrálnia.
 • Ne terhelje túl kutyáját, és csak olyan parancsokat tanítson be neki, melyeket már a klikker tréning előtt is ismert.

Ha ezeket a hibázási lehetőségeket elkerüli, sok mindent betaníthat kutyájának. A legfontosabb azonban kétségtelenül a szórakozás. Ha kutyájának nincs kedve a klikkerténinghez, ne erőltesse. Próbálja meg egy másik alkalommal, mikor kutyája ismét motivált.

A zooplus online shopjában minden terméket megtalál, melyre a klikker tréning során szüksége lehet!

A leghasznosabb cikkeink
12 min

Kölyökkutya nevelése

Minél előbb, annál jobb? Garantáltan helytálló ez a mottó, ha egy kölyök neveléséről van szó. A zsenge korú kutyák rendkívül kíváncsiak és még előítéletektől mentesen tekintenek a világra.
7 min

Agresszív kutya kezelése

Ha a kutya ugat, morog, a fogait csikorgatja vagy akár még harap is, akkor agresszív kutyáról beszélhetünk. Az ilyen viselkedés próbára teheti az ember és a kutyus együttélését.