Mit tegyünk, ha a kutya szétrág mindent?

mit tegyünk ha a kutya szétrág mindent, kutya szétszed mindent, kutya szeparációs szonongás

Mit tegyünk, ha a kutya szétrág mindent? Cipők, kábelek, telefon, filctollak, kanapé, szőnyegek vagy szemetes kosarak – egyes kutyák rombolási vágyától semmi sincs biztonságban. A vad négylábúak a legrövidebb időn belül képesek az egész lakást a bútorokkal együtt a feje tetejére állítani. Azonban bizonyos kutyák miért is törnek-zúznak és hogyan lehet leszoktatni őket erről a magatartásról?

A gazdik nagyon megijednek, amikor először hazaérnek és a nappali úgy néz ki, mint egy csatatér. Amint első dühük elszáll és már félig rendbe rakták a szobát, felmerül általában bennük a kérdés: Miért rág szét mindent a kutya? Ez vajon egyszeri eset volt? Mit csináljak akkor, ha még egyszer megtörténik? Az biztos, hogy legközelebb nem fogja olyan nyugodt szívvel elhagyni a lakást. Legkésőbb akkor, ha kutyusa értékes dolgokat szétrág vagy állatorvoshoz kell menni, mert lenyelt valami nagyobb, keményebb tárgyat, minden kutyatartó tudja, hogy cselekednie kell. De mit tegyünk, ha a kutya szétrág mindent?

Óvintézkedések

Képzelje el, hogy egy fárasztó találkozó után hazaér, kinyitja a bejárati ajtót és a folyosó padlóját wc papír borítja, kedvenc fotelje teljesen ki van belezve és a szemetes kosár egész tartalma a drága szőnyegen pihen. Egy ilyen szituációban érthető módon a legtöbb embernek nagyon nehéz nyugodtnak maradni. Ha kiabál kutyájával és még esetleg egy vázát is hozzávág a falhoz, hamar rá fog jönni, hogy ez nem megoldás és csak rosszabb lesz a helyzet.

Még akkor is, ha nehezére esik és elsőre talán bután hangzik, csukja be kicsit a szemét, számoljon el magában 10-ig és lélegezzen mélyeket. Észre fogja venni, hogy ezáltal egy kicsit megnyugszik és kordában tudja tartani első haragját. Mielőtt nekilátna a munkának, a szemetet összeszedni, a szőnyeget tisztítani és a wc papírt felgöngyölíteni, először inkább fogja kutyusát és vigye el sétálni vagy futni. Ez nemcsak Önt, hanem az állatot is megnyugtatja, aki feltehetőleg szintén nagyon zaklatott ennyi rombolás után. A friss levegőn felvértezheti magát az otthon uralkodó káosz ellen és higgadtan átgondolhatja, mik legyenek a következő lépések a helyzet javítása érdekében.

„Kutyabiztosabbá“ tehetem a lakásomat?

A következő napokban „kutyabiztosabbá“ teheti otthonát, amelynek során minden értékes vagy veszélyes tárgyat elpakol vagy bedörzsöli valamilyen a kutya számára irtózatos folyadékkal, hogy elvegye a kedvét annak rágcsálásától. Habár ezek az intézkedések valóban segítenek, csak rövid távon használnak. Az ún. „anonim büntetések“, amit egyes fórumokon ajánlanak megoldásként, inkább csak súlyosbítják a helyzetet, mint hogy hosszú távon segítenének. Tehát inkább tartsa távol magát az olyan ugatásgátló nyakörvektől, amelyek távvezérléssel vizet spriccelnek az eb pofijába és ne használjon konzervdobozokat sem a megvédeni kívánt tárgyak mellé helyezve, hogy azok leessenek és megijesszék a kutyát, ha elkezdi rángatni az adott holmit.

Mindazonáltal ajánlott az értékes tárgyakat és azokat a dolgokat, amelyeket könnyen tönkre tehet, nem elöl hagyni, ha legközelebb elmegy otthonról. Tegye el a cipőket a szekrénybe, ne hagyjon a földön szennyesruhát és ha lehet, a telefonkábelt is rejtse el a bútorok mögé. Legalább valamennyire határokat tud szabni a károknak, amit kutyája az Ön távollétében okozhat.

Keresse meg az okát!

A fent említett óvintézkedésekkel azonban csak a tünetet kezeli, a probléma forrását nem szünteti meg. Csak az jelenthet végleges megoldást, ha célzottan megkeresi a rombolási vágy okát. Az biztos, hogy egy kutya sem azért tör-zúz, mert örömét leli abban, hogy bosszantsa gazdáját. Sokkal inkább súlyos pszichés vagy fizikai problémák, amelyek háziállatát érintik, állnak ennek a viselkedésnek a hátterében.

Mikor tör-zúz egy kutya?

Az ok feltárásának első lehetséges lépése, hogy feltegye magának a kérdést: „Mikor rombol a kutyám?“. Tehát csak az Ön távollétében enged rombolási vágyának? Rögtön akkor kezd el kárt okozni, amikor kilép a lakásból vagy el kell telnie ahhoz kicsit több időnek? Ahhoz, hogy ezt kitalálja, felállíthat pl. egy kis kamerát a szobában, amivel felveheti, mit csinál kedvence, ha Ön nincs otthon.

Rombolás unalom és mozgáshiány esetén

Ha ebe csak egy bizonyos idő után lát neki a zúzásnak, miután Ön elhagyta a lakást, akkor feltehetőleg egyszerűen csak unalomból csinálja. Valójában az unalom a destruktív magatartás leggyakoribb oka. A nem elegendő kihívások elé állított kutyák, akik túl kevés szellemi és fizikai elfoglaltságot kapnak, hajlamosak arra, hogy keressenek maguknak „feladatot“, mint pl. a kábel szétrágása, a szemét vizsgálata vagy a párnák szétszedése. Próbálja meg kíváncsiságát csillapítani és lehetőséget adni számára, hogy a benne tengő felesleges energiát levezesse.

Gondoskodjon a fizikai és szellemi leterheltségről!

Legyen szó terelőkutyáról vagy egy kis ölebről: minden kutya szereti a mozgást és szellemileg is le kell terhelni. Természetesen fajtától, kortól és nemtől függően különbözhet az elfoglaltságra irányuló ösztönük mértéke, de egyik eb sem arra való, hogy az egész napot otthon fekve töltse el gazdiját várva. Ha rájött arra, hogy kedvence unalomból teszi tönkre otthonát, akkor mindenképpen több elfoglaltságról kell gondoskodni számára a mindennapokban. Egy rövid séta a háztömbök körül biztosan nem elegendő, hogy unatkozó kedvence igényeit kielégítse. Tegyenek közös kirándulást a természetben, futtassa maga mellett, mikor kerékpározik, menjen vele futni vagy engedje, hogy a közeli tóban megmártózzon. Ön ismeri a legjobban négylábúját, ezért Ön tudja a legjobban, hogy milyen típusú mozgás okoz számára örömet.

Kutyasport unatkozó kedvenceknek

A fizikai elfoglaltság mellett a kutyák azt is szeretik, ha szellemileg is leterhelik őket. Az intelligenciajátékok, keresőjátékok, apportírozás vagy kis trükkök, mutatványok betanítása megfelelő lehetőséget biztosítanak arra, hogy négylábúját mentálisan is lefoglalja és energiáját kordában tartsa. Ezenkívül érdemes ellátogatni egy kutyaiskolába is.

Írassa be háziállatát a számára megfelelő kutyasportra, amelyet rendszeresen űzhet. Legyen szó agilityről, obedience-ról, dog dancingról vagy mantrailingről: manapság már nagyon sokféle kutyasport áll rendelkezésre, hogy minden típusú eb találjon magának megfelelőt. Egyesek, akiket eredetileg munkakutyaként tenyésztettek, szolgálati vagy mentőkutyának is kiképezhetők.

Mit tud még ezenkívül tenni?

Azok a kutyák, akik mind szellemileg, mind fizikailag megfelelő mértékben le vannak terhelve, sokkal kiegyensúlyozottabbnak és nyugodtabbnak mutatkoznak a házban. Még a legaktívabb energiabombák is élvezik egy ilyen tevékenység után a szunyókálást kosarukban vagy a kanapén. Mielőtt hosszabb időre elhagyná a lakást, tegyen egy kiadós sétát kedvencével apportírozással egybekötve – így szépen kifárad és utána majd nagyra értékeli a csendet és nyugalmat otthon. Ha több ideig van távol és amiatt aggódik, hogy újra rátör az unalom, adjon neki valamit, amivel lefoglalhatja magát és ezáltal megkímélje a bútorait. Egy játékokkal teli láda, egy régi takaró vagy egy jutalomfalattal megtöltött labda biztosan felkelti kedvence érdeklődését és eltereli figyelmét a rombolási vágyról.

Rombolás stressz kutya szeparációs szorongás esetén

Az unalom mellett a stressz és a félelem is lehet a destruktív viselkedés oka. Ha a kamerás kis megfigyelési tesztje azt mutatja, hogy kutyája közvetlenül azután kezd el tombolni és lát neki a lakás „átrendezésének”, miután Ön elmegy otthonról, előfordulhat, hogy a kutya szeparációs szorongás miatt stressz alatt van. Az elhagyástól vagy egyedülléttől való félelem gyakran nagyon nyugtalan viselkedést vált ki. Azok a kutyák, akik ilyen zavarban szenvednek, ugatnak, vonítanak, idegesen össze-vissza futkároznak vagy akár még be is pisilnek, amikor gazdájuk elhagyja a házat.

Kérjen professzionális segítséget!

Az unalomból végzett rombolással ellentétben a kutya szeparációs szorongás esetén nem tudja megoldani a problémát professzionális segítség nélkül. Ha attól tart, hogy a félelem és a stressz a rombolási vágy kiváltó oka, ajánlott egy állatorvost, egy kutyaoktatót vagy közvetlenül egy állatpszichológust felkeresni. A szakember szakértelmének és tapasztalatának köszönhetően be tudja sorolni az állatot viselkedése alapján és megfelelő tréninget ajánl négylábú társának. Biztosan eltart egy darabig, amíg áthidalja kutyája szorongásos zavarát és ismét gond nélkül magára hagyhatja. Legyen türelmes, ne várjon el túl sokat kedvencétől és semmiképpen se siettesse. A szakértők tanácsot adnak Önnek arra vonatkozóan, hogyan tudja átvészelni a hosszabb terápiafázist négylábújával és megerősödve jönnek majd ki a helyzetből.

A rombolási vágy további okai

Olykor a destruktív viselkedés csak egy életszakaszra jellemző és magától el is múlik. A fiatal kutyák pl. fogváltáskor, ami általában a 3. és 7. hónap között megy végbe, hajlamosak arra, hogy mindent szétrágjanak, ami a foguk „közé kerül”. Mint, ahogy a kisgyermekek mindent a szájukba vesznek, egyes kölykök is így fedezik fel a világot. Széklábak, párnák, szőnyegek – semmi sincs biztonságban a hegyes kis fogaktól. Még akkor is, ha ezen az orális fázison maguktól túljutnak, ahogy lassan felnőnek, ajánlott olyan korán, amennyire csak lehet, határokat felállítani számukra. Szeretetteljes következetességgel már a kiskutyák is megtanulhatják, hogy mit várnak el tőlük és mik azok a dolgok, amelyek tabut jelentenek számukra.

Határok tesztelése pubertáskorban

Szeretetteljes és következetes nevelésre van szükség, ha kutyája fiatalkorában destruktív magatartást tanúsít. Mint, ahogy nálunk embereknél, a kutyáknál is meghatározó a pubertás. Fajtától függően általában 6 hónapos és 1 éves koruk között válnak ivaréretté. Ebben az időben az állat hormonháztartása és sejtképződése a feje tetejére áll. Míg egyes kutyák makacsok lesznek, ignorálják a vezényszavakat, mások extrém módon tesztelik a határaikat. „Meddig mehetek el, míg a gazdám dühbe nem gurul?“ – erre a kérdésre keresik a választ és szétharapdálják közben a kanapét, szeretett cipőjét vagy szétbontják az egész ruhás szekrényt.

Maradjon következetes!

Fontos, hogy mint, ahogy korábban is, itt következetes legyen és azt mutassa kutyájának, hogy nem tolerálható vad viselkedése. Használja a jól ismert vezényszavakat és jutalmazza meg pl. egy finomsággal, ha sikerült uralnia a helyzetet. Így háziállata megtanulja, hogy nem a vad, rebellis viselkedés, hanem az engedelmesség és kezelhetőség vezet célra.

Ha kutyája különösen makacsnak bizonyul, akit nem lehet pozitív megerősítéssel lekenyerezni, ne szégyelljen felkeresni egy szakembert. A szorongásos zavarok és agresszív hajlam gyakran már pubertáskorban elkezdődnek. Minél hamarabb felismerik, annál nagyobb az esély arra, hogy kutyája egészséges szellemi fejlődésen menjen keresztül.

És ha egyik ok sem passzol?

Tényleg vannak olyan kutyák, akik mindent szétrágnak, pedig egyik fentebb megnevezett ok sem illik rájuk. Habár ez elég ritka, egyes ebek éhségük miatt kezdik a takarót, a cipőt vagy a párnát rágni. A szigorú diétára fogott állatoktól semmi sincs biztonságban: az éhségtől vezérelve átkutatják a konyhaszekrényeket és a szemetet, valamint rágási őrületüket akármilyen, a lakásban található tárgyon csillapítják. Nem utolsósorban emiatt a „zéró diéta“ nemcsak nálunk embereknél, hanem a kutyáknál is abszolút helytelen út a kilók lefaragásában. A túlsúlyos kutyáknak is szükségük van eledelre, habár jobb, ha az kalóriacsökkentett, de ennek ellenére az ellátja minden fontos tápanyaggal, ami elengedhetetlen egészségük szempontjából.

Legyen őszinte!

Mindig legyen teljesen őszinte önmagával a viselkedés felderítésekor és a megoldási lehetőségek keresésekor. A legtöbb kutyatartó a legjobbat szeretné kedvencének, de senki sem tökéletes. Akárki véthet hibát a kutya nevelésében időhiány, tudatlanság vagy túlzott leterheltség miatt. Az ügy szempontjából döntő lehet, ha felismeri a problémát és kész tenni is valamit ellene. Soha nem késő észhez téríteni ebét (és a gazdáját sem)!

Sok sikert kívánunk Önnek a kutyájával megtett közös úton!

A leghasznosabb cikkeink
12 min

Kölyökkutya nevelése

Minél előbb, annál jobb? Garantáltan helytálló ez a mottó, ha egy kölyök neveléséről van szó. A zsenge korú kutyák rendkívül kíváncsiak és még előítéletektől mentesen tekintenek a világra.
7 min

Agresszív kutya kezelése

Ha a kutya ugat, morog, a fogait csikorgatja vagy akár még harap is, akkor agresszív kutyáról beszélhetünk. Az ilyen viselkedés próbára teheti az ember és a kutyus együttélését.