Kutyák szilveszterkor: Mit tehet, ha kedvence fél a tűzijátéktól? This article is verified by a vet

félős kutya tűzijáték

A szilveszter éjfélkor felvillanó tűzijáték az est fénypontja. A legtöbb kutya azonban ezt másképp látja: vonyítanak, nyugtalanul és remegve szaladgálnak a környéken vagy elrejtőznek a legtávolabbi sarokban. Olvassa el cikkünket, s megtudhatja, hogyan segíthet kutyájának szilveszterkor, és hogyan készítheti fel a hangzavarra.

Miért félnek a kutyák Szilveszterkor?

Néhány kutyatulajdonos számára az évváltás igazi kihívás. A hangos rakéták, a színes és robbanó petárdák még a higgadtabb kutyákat is felzaklathatják.

De miért is fél olyan sok kutya szilveszterkor? Hogy megérthessük a reakcióikat, érdemes közelebbről megvizsgálni a kutyák érzékszerveit. A kutyák ugyanis nem csak a fényt érzékelik jobban az embereknél, hanem a szaglásuk és a látásuk is sokkal kifinomultabb. A szilveszterkor előforduló rengeteg inger pedig néhányuknál akár pánikhoz is vezethet.

Kifinomult hallás

Összehasonlításképpen: az emberi fül 20 és 20 000 Hertz közötti hangokat képes meghallani, a kutyák 15 és 50 000 közöttieket. A kutyák tehát olyan hangokat is érzékelnek, melyeket mi emberek egyáltalán nem. Vagyis a tűzijáték nem hangosabb a kutyák számára, csak ők több zajt érzékelnek.

Ezenkívül érdemes azt is tudni, hogy a kutyák sohasem képesek teljesen ,,kikapcsolni” a hallásukat. Még ha egészen mélyen alszanak, a legkisebb zajra is felébrednek és azonnal felélénkülnek.

Egy kutyának tehát két dolgot is el kell viselnie szilveszterkor. Először is a robbanások zajait lehetséges veszélyként érzékeli. Másodsorban pedig sokkal intenzívebben élik meg a zajok hangerejét és frekvenciáját, mint az emberek – ezekből akár egy induló rakétára is lehet asszociálni.

Érzékeny szaglás

Az embereknek 5 és 20 millió közötti szaglósejtjük van, a kutyáknak pedig hihetetlenül sok, 125 és 220 millió közötti. A tűzijátékkal összefüggésben sokan csak a zajokra és a fényekre gondolnak. A kutyák számára azonban, akik főleg a szagok alapján tájékozódnak, a tűzijátékkal járó szag egy további stresszfaktort jelent.

Figyelem: A kutya tűzijátékra való reakciója feltétlenül ugyanolyan nem minden évben. Lehet, hogy idáig mindig nyugodtan viselte a dolgot, de idősebb korában hirtelen mégis megijed majd.

Hogyan ismerem fel, hogy a kutyám megijedt Szilveszterkor?

Míg néhány négylábú egyszerűen csak visszavonul vagy védelmet keresve gazdijához bújik, mások igazi pánikba esnek. A kutyák félelmének tipikus jelei:

  • fokozott lihegés
  • fülhegyezés
  • kitágult pupillák, tágra nyílt szemek
  • nyugtalanság
  • étvágytalanság
  • remegés
  • összekuporodás
  • behúzott farok
  • szélesre nyitott száj

Legkésőbb mikor ezeket a tüneteket érzékeli szilveszterkor, feltétlenül be kell avatkoznia és segítenie kell az állatnak. De hogyan lehet egy zaklatott kutyát megnyugtatni? Végtére is nem lehet csakúgy gombnyomásra megszüntetni a tűzijátékot odakint.

Azonnali intézkedések a tűzijátéktól való félelem ellen

Amint fellövik az első tűzijátékokat, kutyája megijed és ideges? Akkor próbálja meg az alábbi tippekkel és tanácsokkal megnyugtatni, s minimalizálni számára a bizonytalanságot.

Mindig tartsa pórázon a kutyáját szilveszterkor

A kutyáknak szilveszterkor is szükségük van mozgásra. Hogy a sétálás azonban mégis a lehető legkevésbé legyen stresszes, legjobb, ha napközben, nyugodt környéken sétáltatja kutyáját. A tűzijátékozás tipikus óráiban menjenek például az erdőbe és kerüljék el a nagyvárost. Vigyázzanak a szemétre, szilánkokra és a fel nem robbant robbanószerekre – még Szilveszter estéjén is.

Fontos továbbá, hogy ezeken a napokon kutyája mindig pórázon legyen. Végtére is bárhol meglepheti egy hangos szilveszteri durranás, annak a veszélyét pedig, hogy kedvence ijedtében elszalad, nem talál haza, vagy éppen egy forgalmas útra téved, nem szabad alábecsülni.

A kutyával együtt bemenni a házba

Ahogy egyre sötétedik, a szilveszteri zajok is egyre intenzívebbek lesznek. Legkésőbb ekkor itt az ideje, hogy visszavonuljon kutyájával a lakásba.

Még ha a legtöbb országban az is a szokás, hogy az emberek a szabadban ünnepelnek ilyenkor, Önnek kutyája mellett kell maradnia és nem szabad egyedül hagynia ebben a felzaklatott állapotban.

A különösen félős kutyáknak nem elég ugyanis, ha egyedül visszahúzódhatnak a szoba nyugalmába. Ebben a helyzetben szükségük van kétlábú társukra, aki biztonságot nyújt nekik.

Ajtókat, ablakokat és redőnyöket becsukni

A tűzijátékok hangos durranása sajnos a ház vastag falain is átjut. Mindazonáltal, ha bezárja az ajtókat, ablakokat és redőnyöket, az csillapíthatja kicsit. Sok kutyát már ez is megnyugtathat. A fénylő villámcsapások is nyugtalaníthatják a kutyákat, tehát ha redőnye nincs is, legalább a függönyöket húzza be.

Televíziót vagy rádiót bekapcsolni

A csukott ablakok mellett azt is megpróbálhatja, hogy a kutya által megszokott zajokkal nyomja el a tűzijáték hangját. Játssza le kedvenc zenéjét, vagy kapcsolja be a rádiót. A televízió, a mosógép és a mosogatógép zaja szintén nyugtatóan hathat kutyájára. Eltúlozni azért azonban nem érdemes, hiszen az is kellemetlen lehet kedvencének.

Elterelni a kutya figyelmét szagokkal vagy különleges jutalomfalatokkal

A nem annyira zaklatott kutyák, illetve az első szilveszterüket átélő kedvencek gyakran már különleges szagok vagy finom falatok hatására is megnyugszanak. A cél, hogy elterelje a kutya figyelmét a hallásáról, a szagló- és ízérzékelő szerveire.

Elhinthet például érdekes szagnyomokat a lakásban, melyeket kutyája megszimatolhat. A kutyák örülhetnek a különleges jutalomfalatoknak is, melyek miatt rövid időre elfelejtik a tűzijáték robaját. Egy túróval töltött, fagyasztott Kong szintén nyugtató hatású figyelemelterelő lehet.

Nyugalmat és higgadtságot sugározni

Az összes fent említett ötlet kapcsán a legfontosabb: Maradjon mindig nyugodt és higgadt. Kommunikálja kutyája felé, hogy minden rendben van, és mutassa meg neki, hogy a kinti zajok teljesen normálisak. Ha kutyája reakciója miatt Ön is ideges és hektikus lesz, minden próbálkozása hiábavaló.

hangos zajok elől elbújt kutya © Magnus Pomm / stock.adobe.com

Jó, ha megnyugtatom a kutyámat szilveszterkor?

Tévedés azt gondolni, hogy a vigasztalással felerősítheti kutyája félelmét. A pozitív érzelmek nem tudják megerősíteni a negatív érzelmeket. Pont ellentétesen: ahogy az emberek szervezete, a kutyáké is azonnal oxytocin nevű boldogsághormont bocsát ki, amint szeretetet kap. Így csökken a stresszhormonok szintje, és a kutya megnyugszik. Ha közelálló személyként figyelmet szentel a szorongást okozó szituációban, azt ,,social support”-nak nevezik (társas támogatás).

Sose vonja tehát meg kutyájától a figyelmet, melyet ezekben a szorongásos szituációkban vár Öntől – különben sérülhet az Önök közötti bizalom. Hogy mi is a vigasztalás legjobb formája, annak kutyagazdiként Ön a szakértője. Ön tudhatja ugyanis legjobban, mit kedvel kutyája és mit nem.

Adhatok nyugtatót a kutyámnak szilveszterkor?

Egyetlen kutyának sem szabad félelemtől vagy pániktól szenvednie! A tűzijátéktól való félelemhez hozzáadódik a félelemtől való félelem, s ez egy ördögi kör. A pánik pedig évről évre csak rosszabb lesz.

Egy kevésbé félős kutyánál elegendőek lehetnek a fent említett tippek. Kiegészítésképpen próbálkozhat étrendkiegészítő néven elérhető készítményekkel. Ezek természetes módon nyugtatják a kutyát.

A Zykline® egy a tejből kivont hatóanyagot tartalmaz, mely az újszülöttek nyugalmáért felel. A szilveszteri félelem ellen azonban egyértelműen egy magasabb dózis szükséges, mint normál esetben. Más hasonlóan nyugtató készítmények például a macskagyökért és a zöld teát tartalmazó étrendkiegészítők. Ezekben van még triptofán is, mely a szerotonin boldogsághormon előzetes formája.

Feromonok a félelem ellen

Az elektromos illatosítók, sprayk és nyakörvek, melyek mesterséges feromonokat bocsátanak ki, szintén jó megoldást nyújthatnak. Ezek az anyakutya egyik vivőanyagában is kimutathatóak, melyeket a kiskutyák megnyugtatására bocsájt ki. Vannak olyan tabletták, melyek ezt az anyagot tartalmazzák, s rövid ideig, kúraszerűen alkalmazhatóak.

Mivel minden kutya egészségi állapota és viselkedése más, kérjük kérje ki állatorvosa véleményét az étrendkiegészítőkről és azok megfelelő adagolásáról. A Bach-virágterápia és a homeopátiás szerek alkalmazása szintén jó ötlet lehet.

Extrém félős kutyák

Ha kutyája extrém félős és pánikolós, ezek az eszközök nem lesznek elegek! Gondoskodjon róla időben, hogy esetlegesen gyógyszerrel is meg tudja támogatni kutyáját. Néhány készítményt már szilveszter előtt is adni kell neki, hogy kifejtse teljes hatását.

Soha, semmiképp ne adjon kutyájának acepromazint! Ugyan ez a neuroleptikum és szedatívum kívülről nézve hatásosnak tűnhet, mivel a kutya megnyugszik tőle, ahhoz vezet, hogy kutyája olyan lesz, mintha le lenne bénulva, és sokkal intenzívebben érzékeli majd a zajokat is. A kutya tehát továbbra is félni fog a zajoktól, de nem tud védekezni ellenük. A pánik pedig évről évre csak rosszabb lesz.

Vannak azért olyan szorongásoldó gyógyszerek, melyek segíthetnek kibírni kutyájának a szilveszter éjjeli pánikot. A zajtól való szorongás kezelésére engedélyezett szer például a Dexmedetomidin gél formájában, vagy az Imepitoin nevű antipeltikum. Állatorvosa segíthet abban, hogy megtalálják félős kutyája számára a megfelelő készítményt, s beállítsák annak adagolását.

Súlyos viselkedészavarok esetén mindenképpen forduljon olyan állatorvoshoz, aki viselkedésterápiára specializálódott.

Lehet a tűzijátéktól való félelmet terápiával kezelni?

A szorongásos állapot kezelhető a kutyáknál. Azok az ebek, akik félelemmel reagálnak a tűzijátékra, általában más zajoktól, például vihartól is megijednek. Érdemes tehát utánajárni, mért zavarják ezek az állatot. Egy szakértő által vezetett terápia segíthet feltárni az okokat, hogy aztán célzottan kezelhessék azokat.

Kutyák szilveszterkor: deszenzibilizáció gombnyomásra?

A terápia másik formája a deszenzibilizáció, egy zaj-CD vagy az interneten elérhető megfelelő hangfájlok lejátszása. Ezek a tűzijáték hangját újból és újból játsszák le halkan. Ha a kutya hiddadt marad, apránként felerősítheti a hangerőt.

Ha nyugodtan viselkedik, jutalmazza meg kutyáját. Ha ideges lesz és fél, halkítsa ismét lejjebb a hangerőt. Így lassacskán deszenzibilizálhatja kutyáját a durrogás zajával szemben. Mindazonáltal egy ilyen módszer időigényes, így érdemes a tűzijáték előtt több héttel elkezdeni.

További ötletek a félelem ellen

A fenti lehetőségek mellett számos más módszer is a rendelkezésére áll, hogy megnyugtassa kutyáját tűzijáték idején. Még ha sikerességük vitatott is, érdemes megfontolni: néhány kutyatréner a TTouch módszerrel dolgozik, a kanadai Linda Tellington-Jones módszere alapján. A kéz bizonyos érintései csillapíthatják a kutya feszültségét, valamint önnyugtató folyamatokat is beindíthatnak.

Néhány gazdi testszalagokat is alkalmaz, hogy kutyájának stabilitást és biztonságérzetet nyújtson. Hasonló elven működik a ,,thundershirt”, mely vastag anyagból készül és szorosan körbeöleli a kutya testét. Az enyhe, folyamatos nyomás bizonyos nyomópontokon sok kutyára nyugtató hatással van.

Magának a zajnak a csillapítása szintén egy lehetőség. A kutya fülébe dugott vattapamacs, rögzítve egy sállal a feje körül, esetleg egy hangtompító fejhallgató is megoldhatja a problémát. Minden esetben fontos azonban: A kutyának jól kell éreznie magát, s az alkalmazott módszer nem okozhat neki plusz szorongást.

És mi legyen jövőre?

Minden próbálkozás ellenére sok kutyagazdi idegesen várja a következő szilvesztert. Még ha sikerül is bizonyos mértékig megnyugtatni a kutyát, a szilveszterből a legritkább esetben lesz élvezetes élmény. A rakéták hangereje, az emberek izgatottsága és a felfokozott otthoni hangulat… ezeket kevés kutya kedveli.

Ha kutyája félt vagy esetleg pánikba is esett idén szilveszterkor, keressen fel egy viselkedésterápiával foglalkozó szakembert. Vele egész évben nyugodtan dolgozhatnak a problémán, és egy esetleges gyógyszeres kezelés lehetőségét is megbeszélhetik a következő évre.

Kiváló alternatíva lehet továbbá, ha olyan helyre mennek ilyenkor vakációzni, ahol például természetvédelmi okokból tilos a tűzijátékozás. Végtére is nem csak a kutya számára lehet hasznos egy nyugodtabb körülmények között eltöltött szilveszter!


Dr Cornelia Kolo, Állatorvos
frau zwei hunde

A müncheni Ludwigs Maximilians Egyetemen folytatott állatorvosi tanulmányaim és doktori tanulmányaim során számos betekintést nyerhettem az állatorvoslás különböző területeibe. 2011 óta állatorvosként praktizálok a legkülönfélébb állatokkal és azok betegségeivel. Szenvedélyem a feladathoz tartozik, hogy a lehető legjobban segítsek betegeimnek és biztosítsam jólétüket. Állatorvosként, valamint hosszú ideje kutyatulajdonosként és kutyás sportolóként szerzőként is szívesen osztom meg tudásomat.


A leghasznosabb cikkeink
12 min

Kölyökkutya nevelése

Minél előbb, annál jobb? Garantáltan helytálló ez a mottó, ha egy kölyök neveléséről van szó. A zsenge korú kutyák rendkívül kíváncsiak és még előítéletektől mentesen tekintenek a világra.
7 min

Agresszív kutya kezelése

Ha a kutya ugat, morog, a fogait csikorgatja vagy akár még harap is, akkor agresszív kutyáról beszélhetünk. Az ilyen viselkedés próbára teheti az ember és a kutyus együttélését.