Az első állatorvosnál tett látogatás

Az első állatorvosnál tett látogatás

Nyugalom, csak semmi pánik!

Ha minden szabály szerint történik, a macskakölyköket az első 6 hétben kizárólag és a lehető legjobb módon anyjuk látja el, s az anyatejben lévő antitestek megvédik őket a fertőzésektől. Ha egy kiscica ennek ellenére megbetegedne, nagyon gyorsan fel kell keresni az állatorvost, mivel a fiatal kis állatok ellenállóképessége gyenge, életfunkcióik gyorsan felmondhatják a szolgálatot, s komoly betegségek esetében a kicsik könnyen fel is adhatják.

Fontos: féregtelenítés

A második héttől kéthetes ritmusban rutinszerűen végzendő feladat, mivel a kicsik az anyatej által endoparazitákkal fertőződnek. Ez pedig komolyan károsíthatja a bélszöveteket és hasmenéshez vezethet.

Az első vizsgálat

Tehát magához vett egy kiscicát – ideális esetben nem 10 hetes kora előtt. A kis jövevényt a költözés és a testvéreitől való elszakadás okozta stressz kipihenése után hamarosan meg kell mutatnia állatorvosnak vizsgálat céljából. A legtöbb esetben ez az első vizsgálat kitűnően kombinálható a 9. vagy 12. héten esedékes alap-immunizálással.

Mi történik?

Az első klinikai vizsgálat alkalmával az állatorvos felülvizsgálja a kiscica tápláltságának és szőrzetének állapotát. Emellett megnézi a nyálkahártyáit, fogait és a füleket (esetleges paraziták miatt), és meghallgatja a szívet és tüdőt. Az orvos megméri a kiscica testhőmérsékletét, s ha szükséges, bead bizonyos oltásokat, vagy elvégez egy leukózis-tesztet, hogy azután beolthassa a kisállatot. Több napon át gyűjtött székletből vett próbát is vigyenek magukkal analízis céljából egy kis zárt edényben! S ami minden esetben konzekvensen betartandó: a féregtelenítés a 12. hétig.

Egymás kölcsönös megismerése

Ez az első és a további állatorvosi látogatások azonban nem csupán egészségügyi szempontokat tartanak szem előtt, hanem az orvosnak viszonyítási és kiindulási pontként is szolgálnak az állat általános egészségi állapotára vonatkozóan a jövőbeli betegségek esetén. Emellett a kiscica hozzászokik az állatorvosi praxis környezetéhez, a várószobához, az idegen szagokhoz és a vizsgálat menetéhez is. Így a korai szoktatással megelőzhetjük az állatorvosi látogatással kapcsolatos későbbi esetleges vehemens elutasítást. Ezen kívül az orvos megbeszéli Önnel az olyan témákat, mint a kismacska jővőbeni táplálása, a növekedés lefolyása, az ivarérettség beköszönte, a szükségessé váló ivartalanítás dátuma. A korai állatorvosi látogatás nemcsak az elővigyázatosságból történő egészségügyi vizsgálatok szempontjából fontos, hanem amiatt is, hogy a későbbiekben esetlegesen fellépő problémák miatti komoly betegségeket megelőzhessük.

A leghasznosabb cikkeink
5 min

A macskanevelés alapjai

Annak ellenére, hogy a kiscicák a legtöbb dolgot már életük első pár hetében megtanulják az anyjuktól és testvéreiktől, az emberi nevelés sem maradhat el. Elvégre is a mamacica nem az emberi elvárások szerint neveli kölykét.
5 min

Védőoltás macskáknak

Ahhoz, hogy szerettet cicája egészségesen és hosszú ideig megmaradjon Önnek, bizonyos védőoltásokat kell beadatnia kedvencének. Azok nélkül komoly betegségek alakulhatnak ki, melyek tartós következményeket vonhatnak maguk után, s legrosszabb esetben még a cica elpusztulásához is vezethetnek.