Az első állatorvosnál tett látogatás

Az első állatorvosnál tett látogatás

Nyugalom, csak semmi pánik!

Ha minden szabály szerint történik, a macskakölyköket az első 6 hétben kizárólag és a lehető legjobb módon anyjuk látja el, s az anyatejben lévő antitestek megvédik őket a fertőzésektől. Ha egy kiscica ennek ellenére megbetegedne, nagyon gyorsan fel kell keresni az állatorvost, mivel a fiatal kis állatok ellenállóképessége gyenge, életfunkcióik gyorsan felmondhatják a szolgálatot, s komoly betegségek esetében a kicsik könnyen fel is adhatják.

Fontos: féregtelenítés

A második héttől kéthetes ritmusban rutinszerűen végzendő feladat, mivel a kicsik az anyatej által endoparazitákkal fertőződnek. Ez pedig komolyan károsíthatja a bélszöveteket és hasmenéshez vezethet.

Az első vizsgálat

Tehát magához vett egy kiscicát – ideális esetben nem 10 hetes kora előtt. A kis jövevényt a költözés és a testvéreitől való elszakadás okozta stressz kipihenése után hamarosan meg kell mutatnia állatorvosnak vizsgálat céljából. A legtöbb esetben ez az első vizsgálat kitűnően kombinálható a 9. vagy 12. héten esedékes alap-immunizálással.

Mi történik?

Az első klinikai vizsgálat alkalmával az állatorvos felülvizsgálja a kiscica tápláltságának és szőrzetének állapotát. Emellett megnézi a nyálkahártyáit, fogait és a füleket (esetleges paraziták miatt), és meghallgatja a szívet és tüdőt. Az orvos megméri a kiscica testhőmérsékletét, s ha szükséges, bead bizonyos oltásokat, vagy elvégez egy leukózis-tesztet, hogy azután beolthassa a kisállatot. Több napon át gyűjtött székletből vett próbát is vigyenek magukkal analízis céljából egy kis zárt edényben! S ami minden esetben konzekvensen betartandó: a féregtelenítés a 12. hétig.

Egymás kölcsönös megismerése

Ez az első és a további állatorvosi látogatások azonban nem csupán egészségügyi szempontokat tartanak szem előtt, hanem az orvosnak viszonyítási és kiindulási pontként is szolgálnak az állat általános egészségi állapotára vonatkozóan a jövőbeli betegségek esetén. Emellett a kiscica hozzászokik az állatorvosi praxis környezetéhez, a várószobához, az idegen szagokhoz és a vizsgálat menetéhez is. Így a korai szoktatással megelőzhetjük az állatorvosi látogatással kapcsolatos későbbi esetleges vehemens elutasítást. Ezen kívül az orvos megbeszéli Önnel az olyan témákat, mint a kismacska jővőbeni táplálása, a növekedés lefolyása, az ivarérettség beköszönte, a szükségessé váló ivartalanítás dátuma. A korai állatorvosi látogatás nemcsak az elővigyázatosságból történő egészségügyi vizsgálatok szempontjából fontos, hanem amiatt is, hogy a későbbiekben esetlegesen fellépő problémák miatti komoly betegségeket megelőzhessük.

A leghasznosabb cikkeink

A macskanevelés alapjai

Annak ellenére, hogy a kiscicák a legtöbb dolgot már életük első pár hetében megtanulják az anyjuktól és testvéreiktől, az emberi nevelés sem maradhat el. Elvégre is a mamacica nem az emberi elvárások szerint neveli kölykét.

Védőoltás macskáknak

Ahhoz, hogy szerettet cicája egészségesen és hosszú ideig megmaradjon Önnek, bizonyos védőoltásokat kell beadatnia kedvencének. Azok nélkül komoly betegségek alakulhatnak ki, melyek tartós következményeket vonhatnak maguk után, s legrosszabb esetben még a cica elpusztulásához is vezethetnek.