Hogyan ismerheti fel macskájánál a fájdalmakat? This article is verified by a vet

macska fájdalom

A macskák ugyanúgy szenvedhetnek erős fájdalmaktól, mint mi emberek. A probléma csak az, hogy bundás kedvenceink ezt gyakran elrejtik előlünk. Kezelés nélkül azonban gyorsan krónikus macska fájdalom alakulhat ki. Ezért fontos figyelni a kedvence viselkedésében bekövetkező változásokra, hogy már a korai szakaszban el lehessen kezdeni a hatékony fájdalomkezelést.

Hogyan alakul ki a fájdalom a macskámnál?

A fájdalom (más néven algézia) összetett érzékszervi érzékelés. Ezeket külső és belső ingerek okozzák, amelyek először a macska agyában keletkeznek:

A perifériás idegrendszer egyes idegekből és idegvégződésekből (receptorokból) áll. Ez utóbbiakat fájdalomreceptoroknak (nociceptoroknak) is nevezik. Valamennyi fájdalomérzékeny szervben megtalálhatók, így például a bőrben vagy a gyomor-bél traktusban. Ha egy inger kívülről vagy belülről hat, a megfelelő fájdalomreceptorok egy bizonyos küszöbértéktől kezdve reagálnak. A külső ingerek lehetnek például mechanikus sérülések. A gyulladások vagy más alapbetegségek viszont gerjeszthetik a belső fájdalomreceptorokat.

A fájdalomrostok ezt az ingerületet továbbítják a központi idegrendszerbe, azaz a gerincvelőbe és az agyba. A fájdalom ekkor érzékelhető először az agykéregben (cortex).

A fájdalomemlékezet

Ha egy macska tartósan vagy ismételten súlyos fájdalomtól szenved, a macska agya szerkezetileg és funkcionálisan megváltozhat. Ez azért történik, mert a fájdalomra szakosodott idegstruktúrák fokozatosan intenzívebben reagálnak. Fájdalomemlékezet keletkezik. Az idegrendszer ilyenkor sokkal erősebben reagál egy olyan ingerre, amely korábban csak enyhe fájdalmat okozott.

A fájdalom típusai

A fájdalom nem egyenlő fájdalommal. Az állatgyógyászatban és a humán orvoslásban ezért nagyon különböző kategóriák léteznek. A megfelelő fájdalomcsillapítás kiválasztásához a fájdalom helye és minősége mellett különösen fontos a megjelenés ideje:

 • Az akut fájdalom néhány másodpercen belül lép fel a hirtelen ingerekre adott riasztójelként. Ha az okot megszüntetik, az ilyen típusú macska fájdalom néhány óra vagy nap elteltével megszűnik. Példa: Egy macskát harc közben megharap egy másik macska.
 • Krónikus fájdalomnak viszont az a fájdalom minősül, amely több mint hat hónapon keresztül fennáll, vagy hosszú időn át ismétlődik. A terápia gyakran nehézkes, mert a macska fájdalom az alapbetegségektől függetlenül jelentkezik, és elveszíti a jelzőhatásukat. Példa: Ízületi betegségek, például artrózis (ízületi kopás).

Hogyan észlelhetők a fájdalmak a macskáknál?

Ha a macskája akut fájdalomtól szenved, azt általában hangadással jelzi. Hirtelen sántít a macskája? Behúzza a füleit, vagy visszahúzza a farkát? Ezek is a hirtelen jelentkezőmacska  fájdalom egyértelmű jelei.

A macskáknál nehezebb felismerni a krónikus fájdalmat. A kutyákkal ellentétben ugyanis hosszabb ideig elrejtik a fájdalmas szenvedést, hogy ne tűnjenek gyengének az ellenséges macskák vagy más állatok felé. A macskatulajdonosok számára ezért nagyon fontos, hogy figyeljenek a következő viselkedési változásokra:

 • szorongásos állapotok
 • erős agresszivitás
 • fokozott visszavonulás
 • lecsökkent étvágy
 • érintési érzékenység
 • A kimerültség olyan jelei, mint a feltűnő fáradtság, vonakodás a mozgástól
macska fájdalom tünetei

Hogyan kezelhető a macskáknál a krónikus fájdalom?

A fájdalmak jelentősen csökkenthetik az életminőséget. Ezért minden fájdalomérzékeny macskának joga van a hatékony fájdalomcsillapításhoz. Rendkívül fontos, hogy a lehető legkorábban beavatkozzunk. Ez a leghatékonyabb módja a terápiára rezisztens fájdalomemlékezet kialakulásának megelőzésére.

A macska fájdalom okának konzervatív vagy sebészeti kezelése mellett ezért a fájdalomterápia részeként támogató intézkedéseket is alkalmaznak. Ezeknek csökkenteniük kell a macska fájdalom tüneteit. Ezek közé tartoznak különösen az alábbi fájdalomcsillapító intézkedések:

 • Fájdalomcsillapítók (analgetikumok) szájon át történő adagolása: Ezek közé tartoznak az erős hatású opioidok (például buprenorfin, fentanil vagy tramadol), a gyengébb hatású nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok, például karprofén vagy meloxicam) vagy nem opioid fájdalomcsillapítók, mint a metamizol.
 • Lokális érzéstelenítők a lokális fájdalmak injekcióval történő enyhítésére
 • Fizioterápia a fájdalmas izommerevségek enyhítésére
 • A terápiára rezisztens ortopéd betegségek (például az artrózis) fájdalomcsillapítással enyhíthetők.

A fájdalmat már a műtét alatt enyhíteni kell

Az állatorvosok minden műtét előtt megelőző jelleggel fájdalomcsillapítót alkalmaznak a macskák fájdalmának enyhítésére a műtét alatt és után. Ezenkívül helyi érzéstelenítők is alkalmazhatók a helyi érzéstelenítéshez. Ha a macska műtét után továbbra is fájdalmat érez, akkor az állatorvossal egyeztetve megfelelő fájdalomcsillapítót is adhat kedvencének.

Összegzés:

A macskák fájdalmai manapság jól kezelhetők. Fontos a tünetek időben történő felismerése és a megfelelő fájdalomcsillapítás gyors megkezdése. Így biztosíthatja, hogy a fájdalmak ne váljanak krónikussá, és hogy bársonytalpúja mindig magas életminőséget élvezhessen.

További cikkeket a bársonytalpú kedvence jóllétéről a macskaegészség és ápolás című fejezetünkben talál.


Franziska G., Állatorvos
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

A Giessen-i Justus-Liebig Egyetemen átfogó állatorvosi képzést kaptam, és sokféle területen gyűjtöttem tapasztalatokat, például kisállatok, nagyállatok és az egzotikus orvoslás terén, valamint farmakológia, patológia és élelmiszer-higiénia területén. Azóta nemcsak állatorvos-szerzőként dolgoztam, hanem elkészítettem a tudományos alapokon nyugvó disszertációmat is. Célom, hogy a jövőben jobban megvédjem az állatokat a bakteriális kórokozóktól. Állatorvosi ismereteim mellett megosztom saját tapasztalataimat is boldog kutyatartóként, és meg tudom érteni és tisztázni a felmerülő félelmeket és problémákat, valamint az állategészségügyre vonatkozó egyéb fontos kérdéseket.


A leghasznosabb cikkeink
3 min

Amikor a macskák tüzelnek

A macska szaporodási ciklusa alapvetően különbözik az emberétől. Így egy cica életének számos fázisa kissé érthetetlen számunkra. Nem tudjuk, hogyan viselkedjünk, és hogyan segíthetnénk kedvencünknek.
10 min

Ivartalaníttassam vagy sterilizáltassam a macskámat?

Aligha lehet aranyosabbat elképzelni a kiscicáknál. De sajnos nem minden kiscica talál magának otthont. Ha gazdátlan macskák egymással, vagy más kijárós macskákkal párosodnak, akkor a kölykök élete szinte garantáltan szenvedésből fog állni. Ivartalanítsa vagy sterilizálja macskáját és előzze meg ezzel az állatok felesleges szenvedéseit!