Macska fülatka This article is verified by a vet

macska fülatka

Cicája feltűnően sokat vakarja a fülét, esetleg gyakran rázza a fejét? Lehet, hogy macska fülatka van a dolog hátterében. Ez a speciális atkafajta többek közt súlyos viszketést okoz ugyanis a macskáknál. Olvassa el cikkünket, s minden fontos információt megtudhat a fülatkákról macskáknál.

Mennyire veszélyes a fülatka macskákra?

A macska fülatka rendszerint nem túl veszélyes a macskákra. Néhány nagyon ritka esetben okozhatja a közép- vagy belsőfül gyulladását, de ezek csak kivételek.

Ennek ellenére a fülatka kifejezetten elviselhetetlen viszketést okoz a macskáknak, így a gyors és hatékony kezelés elengedhetetlen.

Tünetek: Mik a betegség legfontosabb jelei?

A fülatkák egy úgynevezett fülrühöt (Otitis externa parasitaria) okoznak a macskáknál. A fertőzés kiterjedtségétől függően az alábbi tünetek léphetnek fel:

  • Viszketés (fokozott fülvakarás, fejrázás)
  • Sötét, kávézaccszerű lerakódás a fülekben (ez vérből, fülváladékból, sejtváladékból és az atkák váladékából áll)
  • Korpásodás
  • Kipirosodás, szőrhullás, kelések
  • Kérgesedés és másodlagos bakteriális fertőzések a fülben
  • Ritkább esetben: közép- és belsőfülgyulladás (Otitis media/interna), akár agyvelőgyulladás (Encephalitis)

Nem minden macska mutatja azonban az összes tünetet. Néhány esetben a fülben található tipikus lerakódás az egyetlen tünet.

Diagnózis: Hogyan lehet kimutatni a fülatkát a macskáknál?

Mivel a fülatkákat szabadszemmel nehéz látni, a diagnózis felállításához az állatorvos segítsége szükséges. Az anamnézis és az általános klinikai kivizsgálás során ő minden fontos információt összegez majd.

Ezután következik egy speciális vizsgálat: Az állatorvos egy otoszkóp segítségével megvizsgálja a macska fülét. Ez egy tölcsérformájú eszköz, mely egy lámpa és nagyító segítségével lehetővé teszi a hallójárat alapos megtekintését.

Néha az atkák már aprócska, mozgó pontokként is láthatóak a fülben. Ha a fülben egy wax szerű massza is található, az állatorvos mintát vesz belőle. A mikroszkóp alatt pedig aztán biztosan felismerhetőek az atkák.

mascska fülatka vizsgálat

Terápia: Milyen kezelési módszerek léteznek?

A fülatka kezelése macskáknál gyógyszeres kezelésből és egyéb kísérő kezelésekből áll. Hogy minden különböző fejlődési szakaszban lévő atkát elpusztítsunk, legalább három hetes terápiát kell alkalmaznunk. Ezenkívül a háztartásban élő többi macskát szintén kezelni kell, nehogy átadják egymásnak a fertőzést az állatok.

Gyógyszeres kezelés

A fertőzés mértékétől függően az állatorvos különböző gyógyszereket, vagy azok kombinációit írja fel. Ezek például:

  • Antiparazitikum
  • Gyulladáscsökkentő balzsamok
  • Másodlagos fertőzések esetén antibiotikus fülcseppek

Hogy a gyógyszerek a lehető leghatékonyabban kifejtsék hatásukat, először érdemes egy nedves papírtörlővel óvatosan kitisztítani a macska fülét, vagy kiöblíteni, hogy minden lerakódást eltávolítsunk.

Kísérő kezelések otthon

Hogy cicája a lehető leggyorsabban meggyógyuljon, Ön is tehet 1-2 dolgot. Érdemes a fertőzött felületeket és tárgyakat (pl. kefe) alaposan fertőtleníteni. Ezenkívül pedig fontos, hogy a kezelés alatt minden nap tisztítsa ki és ápolja cicája fülét.

Prognózis: Milyenek a fülatkából való kigyógyulás esélyei macskáknál?

A fülatkafertőzés legyakrabban jól kezelhető. Mindazonáltal fontos, hogy következetesen, legalább három héten át kezelje cicáját, nehogy a paraziták visszatérjenek. A viszketés azonban már rendszerint pár nap alatt elmúlik.

Okok: Hogyan lesz egy macska fülatkás?

A fülatkák (Otodectes cynotis) fülrühet okoznak a macskáknál. A fél milliméter nagyságú, aprócska fonálférgek összekapcsolódnak a lábaikkal a hallójárat bőrében. Rágcsáló szájszervükkel pedig megeszik az ottani sejteket és azok váladékait.

Az Otodectes cynotis nőstényei eközben apró tojásokat helyeznek el a bőr felületén. Néhány nap után kibújnak a lárvák, melyek két nimfa stádium után (Protonymphe und Tritonymphe) aztán teljesen kifejlődnek.

Megelőzés: Hogyan kerülhetjük el, hogy macskánk fülatkás legyen?

Néhány megelőzőintézkedés segítségével meg lehet akadályozni a fülatkafertőzést. Ez nyakörv és spot on cseppek formájában a leghatékonyabb. Ezenkívül érdemes rendszeresen tisztítani a macska ápolására szolgáló eszközöket és a cica fekhelyeit is.


Franziska G., Állatorvos
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

A Giessen-i Justus-Liebig Egyetemen átfogó állatorvosi képzést kaptam, és sokféle területen gyűjtöttem tapasztalatokat, például kisállatok, nagyállatok és az egzotikus orvoslás terén, valamint farmakológia, patológia és élelmiszer-higiénia területén. Azóta nemcsak állatorvos-szerzőként dolgoztam, hanem elkészítettem a tudományos alapokon nyugvó disszertációmat is. Célom, hogy a jövőben jobban megvédjem az állatokat a bakteriális kórokozóktól. Állatorvosi ismereteim mellett megosztom saját tapasztalataimat is boldog kutyatartóként, és meg tudom érteni és tisztázni a felmerülő félelmeket és problémákat, valamint az állategészségügyre vonatkozó egyéb fontos kérdéseket.


A leghasznosabb cikkeink
3 min

Amikor a macskák tüzelnek

A macska szaporodási ciklusa alapvetően különbözik az emberétől. Így egy cica életének számos fázisa kissé érthetetlen számunkra. Nem tudjuk, hogyan viselkedjünk, és hogyan segíthetnénk kedvencünknek.
10 min

Ivartalaníttassam vagy sterilizáltassam a macskámat?

Aligha lehet aranyosabbat elképzelni a kiscicáknál. De sajnos nem minden kiscica talál magának otthont. Ha gazdátlan macskák egymással, vagy más kijárós macskákkal párosodnak, akkor a kölykök élete szinte garantáltan szenvedésből fog állni. Ivartalanítsa vagy sterilizálja macskáját és előzze meg ezzel az állatok felesleges szenvedéseit!