Macska bőrbetegségek és fülbetegségek

macska bőrbetegésgek, macska fülbetegségek

A selymes tapintású macskaszőr nemcsak szép és jó simogatni, hanem a szőr és az alatta rejlő bőr fontos védelmi funkciókat lát el! A cicusok szervezetének fontos elemei, így egyből szemmel látható, ha valami nincs rendben: amikor az anyagcsere-folyamatok felborulnak, azt gyakran megszenvedi kedvence bundája vagy bőre és megjelenhetnek a macska bőrbetegségek.

Macska bőrbetegségek

Talán már Önök is hallották, hogy a macska legnagyobb kiterjedésű szerve a bőr. Ez valóban így is van! A cicák bőre nemcsak fontos védelmi funkciókat ellátó szerv, amely megakadályozza a kiszáradást és a kórokozók behatolását a szervezetbe, hanem mindemellett szabályozza a testhőmérsékletet és a faggyú, izzadság, valamint a hormonok kiválasztására is szolgál. Ráadásul egyidejűleg még jelentős érzékszervként is funkcionál.

A macskák bőre négy rétegből áll: A külső hámréteg, az úgynevezett epidermisz véd a külső behatások ellen. Ebben faggyúmirigyek és szőrtüszők találhatók, amelyek a legalsó bőrrétegben gyökereznek. Az idegvégződések és a véredények az irharétegben és az alapi rétegben találhatók. Ezek a bőrrétegek különösen fontosak a szenzoriális érzékelés számára. Az alatta lévő bőrréteg többek között zsírt raktároz.

A macskák szőre

A macskák szőrtüszőiből elsődleges vezérszőrök és másodlagos alj-, illetve felszőrök nőnek ki.

A bunda hossza attól függ, hogy rövid vagy hosszú szőrű fajtáról van szó – azonban mindkét esetben a szőr fontos szerepet tölt be: egyrészt szigetelő hatása miatt védi a cicát a hőmérsékletingadozásoktól. Ráadásul védelmet nyújt a felületi sérülések ellen, amelyek keletkezhetnek például a bokrok hegyes ágai alatt történő ólálkodáskor vagy a fajtársakkal való harc során szerzett harapástól.

© zdravinjo / stock.adobe.com

A bőr és szőr anyagcsere-folyamatainál jelentkező zavarok

A bőr és a szőrzet nagyon fontos részei a macska szervezetének, de sajnos gyakran elsiklanak e tény felett. Ezek kóros elváltozásai ugyanis gyakran más mélyebben rejlő betegségekre vagy hiányos táplálkozásra utalnak, azonban lehetnek akár férgesedés vagy egyéb speciális betegségek jelei is. A macskatartóknak hirtelen szőrhullás, gyakori vakaródzás vagy mosakodás, korpásodás, véres varak vagy a szőr hirtelen fénytelenné válása esetén ajánlott jobban odafigyelniük. A bőrsérüléseket sokszor elfedheti a dús szőrzet. Ha ezek az elváltozások hosszabb ideig fennállnak és a tavaszi, ill. őszi vedlési időszakon kívül is jelentkeznek, akkor mindenképpen javasolt felkeresni állatorvosát! Ugyanez vonatkozik arra az esetre is, ha a feltűnő szőrproblémákat betegségre utaló magatartás is kíséri!

Irány az állatorvos

Az állatorvos általában alaposabban szemügyre veszi cicája szőrét és bőrét. A megfigyelt tünetek csak egy helyen vagy az egész testen elszórtan jelentkeznek? Egy sérülésre vezethető vissza vagy élősködők is láthatók? Ha az ok nem egyértelmű, vérvizsgálat is végezhető. Ennek segítségével ki lehet zárni a tápanyaghiányt, illetve pontosan azonosítható, hogy milyen anyag pótlására van szükség. Amennyiben macskája valamilyen fertőzést kapott el, annak is láthatók nyilvánvaló jelei a vérképben. Ebben az esetben az állatorvos vagy orvosságot ír fel kedvencének vagy valamilyen táplálékkiegészítőt fog ajánlani.

Az alábbiak okozhatják a fénytelen szőrzetet, a korpásodást és a foltokban hiányos szőrzetet:

Paraziták: A cicák nemcsak külső élősködőktől, mint például atkáktól, tetvektől vagy bolháktól szenvedhetnek, hanem az úgynevezett endoparaziták (pl. férgek) jelenléte is hatással lehet négylábú kedvenceink szőrzetére és bőrére. Ezért a kijárós macskáknál javasolt a megelőzés, aminek közkedvelt módja a spot-on cseppek használata, hiszen ezeket csak a macska nyakára kell csepegtetni. A féregtelenítés nagyon megterheli a macskák szervezetét, ezért csak pozitív székletvizsgálat után ajánlott alkalmazásuk.

Bőrgomba: A bőrgomba nagyon kellemetlen a cica számára, ráadásul ez a betegség könnyen átterjedhet az emberre és más háziállatokra is. Ha macskája gombás fertőzést kapott el, nagyon fontos ügyelni a higiéniára! Az állatorvos továbbá gombásodás elleni szert is fog felírni Önnek külső vagy belső használatra.

Hiányos táplálkozás: A kereskedelmi forgalomban vásárolható macskaeledelek mindent tartalmaznak, ami cicája egészségének fenntartásához szükséges – legalább is elméletileg. Minden macska más és a fiatalabb vagy idősebb, illetve valamilyen krónikus betegségben szenvedő cicáknak gyakran több tápanyagra van szükségük, mint fajtársaiknak. Ha egy cicus nem kap elegendő vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet, akkor gyakran matt vagy korpás lesz a bundája. Kérjük, hogy ebben az esetben ne adjon kedvencének találomra valamilyen táplálékkiegészítőt! Amennyiben „kis tigrisénél” fénytelen szőrzet vagy egyéb más feltűnő elváltozás tapasztalható, általában olyan lényeges tápanyaghiányról van szó, amelyet célzottan kell kezelni. Vérképpel pontosan beazonosítható, hogy szőrpamacsa milyen tápanyagból szenved hiányt.

Allergia: Az allergia már a macskák világában sem számít ritkaságnak és gyakran a szőrzet és a bőr elváltozásain keresztül mutatkozik meg. A macskáknál előforduló allergiákról szóló cikkünkben többet tudhatnak meg a témáról!

Vedlés: A macskák minden évben újra és újra megnövesztik vastag téli bundájukat a hideg hónapok beállta előtt, illetve levedlik azt a tél elteltével. Ez teljesen normális és semmiképpen sem tekinthető betegségnek. Mindenesetre sok cicánál megfigyelhető vedlésnél a fénytelen bunda vagy hogy többet vakaróznak, hogy megszabaduljanak a már kihullott szőrtől. Ebben segíthetünk nekik rendszeres keféléssel, illetve kaphatók olyan táplálékkiegészítők is, amelyek támogatják az egészséges szőrváltást. A macskafű vagy a malátapaszta pedig elősegítik a lenyelt szőrlabdák kiválasztását.

Pszichikai megbetegedések és stressz: Ha cicusa túl gyakran mosakodik, tépi a szőrét vagy más feltűnő jelenséget produkál, mindez visszavezethető krónikus stresszre vagy pszichikai betegségekre. Általában először ki kell zárni a fizikai okokat, mielőtt állatterapeutához fordulnánk.

hautkrankheiten bei katzen © DoraZett / stock.adobe.com

Táplálékkiegészítők

Megelőzésképpen vagy állatorvosa tanácsára táplálékkiegészítők is alkalmazhatók a fénylő bunda és az egészséges bőr érdekében. Sok termék tartalmaz élesztőt vagy taurint. Előbbi támogatja a bőr anyagcsere-folyamatait, míg utóbbi elengedhetetlen aminosavként szolgál, amit a macska szervezete önállóan nem képes előállítani. Ezért a macskaeledelnek kell tartalmaznia megfelelő mennyiségben a napi szükséglet fedezéséhez. A taurinhiány első következménye a fénytelen bunda, azonban hosszú távon szívproblémákhoz és vaksághoz is vezethet. Szerencsére a fölösleges taurint kiválasztja a szervezet, ezért a taurint tartalmazó táplálékkiegészítők általában ártalmatlanok.

Minden jót kívánunk Önnek és macskájának!

A leghasznosabb cikkeink
3 min

Amikor a macskák tüzelnek

A macska szaporodási ciklusa alapvetően különbözik az emberétől. Így egy cica életének számos fázisa kissé érthetetlen számunkra. Nem tudjuk, hogyan viselkedjünk, és hogyan segíthetnénk kedvencünknek.
10 min

Ivartalaníttassam vagy sterilizáltassam a macskámat?

Es gibt wohl kaum etwas Niedlicheres auf der Welt als Katzenbabys. Doch leider finden nicht alle Kitten ein schönes Zuhause. Wenn sich Katzen unkontrolliert paaren und vermehren, ist für ihren Nachwuchs ein Leben im Elend quasi vorprogrammiert. Indem Sie Ihre Katze kastrieren lassen, beugen Sie daher unnötigem Leid vor. Wie eine Kastration bei Katzen abläuft, was es zu beachten gilt und wie sich die Sterilisation davon unterscheidet, haben wir für Sie zusammengefasst.