Macska vemhesség This article is verified by a vet

macska vemhesség

Cicája utódokat vár? Akkor fogadja gratulációnkat, lelje sok örömét ebben az izgalmas időszakban! Tájékozódjon róla, hogy mit érdemes tudni a macska vemhesség témájáról, s hogyan támogathatja a jövendőbeli cicamamát a szülés napjáig.

A macska vemhesség első jelei

Ha tudatosan döntött úgy, hogy fedezteti macskáját, már bizonyára néhány nappal később várja is a változás első jeleit. Legyen azonban türelmes, ez eltarthat egy darabig. A macska mellbimbói körülbelül 15-18 nap után kezdenek lassacskán megduzzadni, s rózsaszínre színeződni.

Összesen 5 hét eltelte szükséges ahhoz, hogy a macska hasa kerekedni kezdjen. Mivel az anyamacskának ilyenkor nem csak a saját szervezetét, hanem a kölyköket is el kell látnia fontos tápanyaggal, ilyenkor többet eszik. Általánosságban véve elmondható, hogy az anyamacskák a vemhesség alatt akár 2 kg-ot is híznak.

Az emberekhez hasonlóan a macskáknál is tapasztalható némi rosszullét a vemhesség során. Ha tehát a macska ilyenkor gyakrabban hány, annak ez lehet az oka.

A vemhesség alatt az is gyakran előfordul, hogy a jövendőbeli anyamacska viselkedése megváltozik. Lehet, hogy jobban igényli a simogatást, s gazdája minden lépését követi. Más vemhes macskák azonban inkább távolságtartóak, és nem kedvelik az érintést.

macska terhes ultrahang

Hogyan lehet megbizonyosodni róla, hogy egy macska vemhes?

A hangulatváltozások és a kerekedő pocak jelezhetik a macska vemhességét, de még nem bizonyítják ténylegesen. Hogy biztosra menjen a fedeztetés sikereségét illetően, az állatorvosnak közelebbről is meg kell vizsgálnia az állatot.

Az ultrahangos vizsgálat eredménye körülbelül a vemhesség harmadik hetétől válik bizonyossá. Ilyenkor az eszköz segítségével a magzat szívverése egy külön képernyőn látható.

A röntgenfelvételen nagyjából 40 nap után látszik, hány kölyökről van szó. Ez azonban csak akkor bizonyos, ha egy nagyobb magzat nem takarja ki az alatta lévő kisebbeket.

A röntgenfelvétel ezenkívül abban is segít, hogy a magzatok és az anyamacska egészségügyi állapotáról pontosabb képet kapjunk. Ennek segítségével az állatorvos kizárhatja a tüdőtágulatot (emifézia) és a fejlődési rendellenességeket is.

Meddig tart a macskák vemhessége?

Fajtájuktól függően a macskák 4-12 hónapos koruktól kezdve érettek nemileg. Mivel 2-3 hetente tüzelnek, a kutyákkal ellentétben akár évente 3 almot is világra hozhatnak.

Ha a macska vemhes, rendszerint 64-69 nap után hozza világra kicsinyeit. A vemhesség átlagos időtartama 66 nap.

Mire érdemes figyelni a macska vemhesség esetében?

A vemhesség sok energiát vesz ki a macskából, ezért ebben az életszakaszban különösen sok figyelemre és törődésre van szüksége. Hogy kedvence minél kevesebb stressznek legyen kitéve, és a picikkel is minden rendben legyen, az alábbi tanácsokat érdemes megfogadni:

  • Ha macskája keresi a társaságát, foglalkozzon vele többet.
  • Lehetőség szerint macskája vemhessége alatt ne rendezzen nagyobb bulit otthonában, s ne eszközöljön drasztikus változtatásokat (pl. költözés).
  • A mozgás jó, de ne ösztönözze túl intenzív aktivitásra az anyamacskát.
  • Biztosítson cicájának elegendő lehetőséget, hogy elvonulhasson.
  • Gondoskodjon róla, hogy macskája közel 50%-kal megnőtt energiaszükséglete fedezve legyen, s elegendő kiváló minőségű fehérjét fogyasszon, hogy utódainak is elég tápanyag jusson.
  • Rendszeresen vigye kedvencét állatorvoshoz, s idejében tájékozódjon a féregtelenítésről és a lehetséges oltásokról (leginkább a fedeztetés előtt).

Megfelelő macskaeledelt a zooplus online shopjában is talál.

terhes macska etetése

Komplikációk: Mikor szükséges állatorvoshoz fordulni?

A macskák vemhessége rendszerint minden gond nélkül lezajlik. Ennek ellenére előfordulhat, hogy valami mégsem a tervek szerint alakul. Lehet, hogy a vemhes macska nem akar enni, vagy nyálkás, esetleg véres váladék folyik a vaginanyílásából. Ezekben az esetekben elővigyázatosságból érdemes állatorvoshoz fordulni.

Bármilyen orvosi kezelés előtt azonban mindenképpen fontos tájékoztatni az állatorvost a vemhességről. Bizonyos gyógyszerek szedése ugyanis káros lehet a vemhesség alatt az anyamacskának, s akár még a magzatot is veszélyeztetheti.

El kell választani a vemhes macskát a kandúrtól?

Attól még, hogy egy macska már vemhes egy kandúrtól, ezzel egyidőben vemhes lehet egy másik kandúrtól is. Ennek az az oka, hogy az aktus spontán kiváltja a peteérést. A második vemhesség kicsinyei azonban gyakran fejletlenebbek, sőt akár már az anyaméhben el is pusztulnak. Éppen ezért fontos, hogy a vemhesség első három hetében mindenképpen különítse el az anyamacskát a kandúroktól.

A kismacskák születéséről minden fontos információt megtalál alábbi cikkünkben: A macskák szülése: Kölykei lesznek a cicának.


Franziska G., Állatorvos
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

A Giessen-i Justus-Liebig Egyetemen átfogó állatorvosi képzést kaptam, és sokféle területen gyűjtöttem tapasztalatokat, például kisállatok, nagyállatok és az egzotikus orvoslás terén, valamint farmakológia, patológia és élelmiszer-higiénia területén. Azóta nemcsak állatorvos-szerzőként dolgoztam, hanem elkészítettem a tudományos alapokon nyugvó disszertációmat is. Célom, hogy a jövőben jobban megvédjem az állatokat a bakteriális kórokozóktól. Állatorvosi ismereteim mellett megosztom saját tapasztalataimat is boldog kutyatartóként, és meg tudom érteni és tisztázni a felmerülő félelmeket és problémákat, valamint az állategészségügyre vonatkozó egyéb fontos kérdéseket.


A leghasznosabb cikkeink
3 min

Amikor a macskák tüzelnek

A macska szaporodási ciklusa alapvetően különbözik az emberétől. Így egy cica életének számos fázisa kissé érthetetlen számunkra. Nem tudjuk, hogyan viselkedjünk, és hogyan segíthetnénk kedvencünknek.
10 min

Ivartalaníttassam vagy sterilizáltassam a macskámat?

Aligha lehet aranyosabbat elképzelni a kiscicáknál. De sajnos nem minden kiscica talál magának otthont. Ha gazdátlan macskák egymással, vagy más kijárós macskákkal párosodnak, akkor a kölykök élete szinte garantáltan szenvedésből fog állni. Ivartalanítsa vagy sterilizálja macskáját és előzze meg ezzel az állatok felesleges szenvedéseit!