Macskamérgezés This article is verified by a vet

macska mérgezés

Sok kijárós macska van, akik felügyelet nélkül fedezik fel a környékét. Ilyenkor pedig veszélyek leselkednek rájuk, például mérgezett csalétkek. Az alábbiakból megtudhatja, hogyan ismerhető fel a macskamérgezés és hogy hogyan segíthet rajta.

🛈 A zooplus Magazinban közölt információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesíthetik az engedéllyel rendelkező állatorvos felkeresését. Cikkeink nem használhatók önhatalmú diagnózisra vagy kezelési módszerek kiválasztására. Ha háziállata egészségügyi problémák jeleit mutatja, kérjük, mindig forduljon állatorvoshoz.

Mennyire veszélyes a macskamérgezés?

Ha macskáját megmérgezték, gyógyulási esélyei több tényezőtől függenek – a méreg típusától és az adagtól. A legtöbb esetben a lenyelt dózis túl alacsony, így az érintett macskák nem szenvednek súlyos következményeket.

Nem ritka azonban, hogy a macskák elpusztulnak egy súlyos mérgezés következtében. Általánosságban tehát elmondható, hogy minél hamarabb keresi fel állatorvosát és kezelteti kedvencét, annál jobb a prognózis!

Tünetek: Mik a macskamérgezésének jelei?

A mérgek a lenyelt mennyiségtől függően számos különböző tünetet okozhatnak a macskáknál. Ha azonban a macskája az alábbi tipikus mérgezéses tünetek közül néhányat vagy az összeset mutatja, akkor bizony meg kell kongatni a vészharangot. A következő tünetek utalhatnak mérgezésre:

 • áÁltalános közérzet súlyos romlása
 • gyomor-bélrendszeri tünetek, mint például rosszullét nyálfolyással, hányás, (véres) hasmenés és hasi fájdalom (görcs)
 • neurológiai tünetek, mint például eszméletvesztés, bénulás, görcsrohamok, remegés, tájékozódási zavar vagy tántorgás
 • a pupillák tágulása vagy szűkülése
 • légzési nehézségek, például jelentősen megnövekedett vagy csökkent légzésszám (felnőtt macskák normális légzésszáma: 20-40 légzés/perc), egészen a légzési nehézségig
 • emelkedett testhőmérséklet (hipertermia)
 • szívproblémák, mint például szívritmuszavarok
 • véralvadási zavarok, amelyek vérzésről ismerhetők fel (pl. az ínyen, a bőrön vagy a vizeletben)

Mikor szükséges állatorvoshoz fordulni macskamérgezés esetén?

Amint felmerül a gyanúja, hogy macskáját megmérgezhették, azonnal értesítse állatorvosát. Mérgezés esetén ugyanis mindig jobb félni, mint megijedni!

Ha már tudja, hogy milyen anyagot nyelt le a macskája, hívhatja a Mérgezési Központot is. Ott aztán további információkat tudnak majd adni az anyagról.

Elsősegély vészhelyzetben: Mit tehetek, ha a macskámat megmérgezték?

Ha messze van Önöktől az állatorvos, őrizze meg nyugalmát, ezzel segíthet a legtöbbet macskájának. Ha hektikus és stresszes, az negatív hatással lesz a macskájára.

Ha macskája eszméletlen, helyezze nyugalmi helyzetbe. Húzza ki a nyelvét a szája oldalán, nehogy megfulladjon a hányástól.

patkány méreg hatása macskákra

Diagnózis: Hogyan diagnosztizálják a macskamérgezést?

Sajnos nagyon kevés gazdi tudja, hogy milyen anyaggal mérgezték meg a macskáját. Ezért fontos, hogy minden fontos információt átadjon állatorvosának. A gazdi kikérdezése során az állatorvos megvizsgálja macskát, és ellenőrzi nyálkahártyájának állapotát, pulzusát, légzését és reflexeit, valamint belső testhőmérsékletét.

Mivel a mérgezés mellett más lehetséges diagnózisok is felmerülhetnek (pl. bélelzáródás vagy trauma), állatorvosának további vizsgálatokat kell végeznie. Ehhez vérmintát vesz a macskától, vagy képalkotó eljárásokkal (pl. röntgenfelvételekkel) megvizsgálja a belső szerveket.

Kezelés: Hogyan kezelik a macskamérgezést?

Ha a macskát csak néhány perccel vagy órával ezelőtt mérgezték meg, az állatorvos speciális gyógyszerekkel képes meghánytatni az állatot. A gyomormosás szintén segít eltávolítani a mérget macskája gyomrából.

Ha a szakember nem tudja, hogy az állat mikor nyelte le a mérget, de tudja, hogy milyen anyagról van szó, akkor alkalmazhat kifejezetten a méreg elleni ellenszert is. A K-vitamin például használható patkánymérgezés ellenszereként.

A kiváltó okon alapuló kezelés mellett a mérgezett macskának támogató intézkedésekre is szüksége van. Ezek feladata a keringés stabilizálása és a szervezet méregtelenítésének elősegítése. Az alábbiak jöhetnek szóba például:

 • a mérget megkötő aktív szén szájon át történő szájon át történő adagolása
 • infúziós kezelés
 • szükség esetén émelygés- (antiemetikum) és fájdalomcsillapító

Mivel a mérgezés súlyos következményekkel járhat, a legtöbb állatorvos kórházba szállítja a mérgezett macskákat. Ez nagyon fontos, hogy gyorsan és célzottan tudjanak reagálni a létfontosságú testi funkciók negatív változásaira.

Okok: Mi váltja ki a macskamérgezést?

A mérgező anyagok mindenütt jelen vannak: a környezetben és az Ön otthonában egyaránt. Ezek előfordulhatnak a macskák számára mérgező növényekben, élelmiszerekben és vegyi anyagokban, például fertőtlenítőszerekben található toxinok.

Mérgező anyag Előfordulás
Acetilszalicilsav tabletták, pl.: aszpirin
Ólom elemek, lakok, festékek, játékok
Etilénglikol nagyon édes izű fagyálló és roszdaeltávolító szerek
Mérgező növények szobanövények és kerti növények, mint például agávé, benjamini, borostyán, hortenzia, orchidea, oleander, mikulásvirág
Élelmiszerek alkohol, kávé, fokhagyma, csokoládé, tea, szőlő és mazsola, hagyma
Metaldehid csigaméreg
Rágcsálóirtó szerek (véralvadásgátlók) patkányméreg, amelyet gyakran mérgezett csaliként használnak, de a rágcsálók gyomrában is megtalálható

Megelőzés: Megelőzhető-e, hogy megmérgezzék a macskát?

Nem mindig lehetséges minden méreganyagot eltávolítani a háztartásból. Mindazonáltal ügyeljen arra, hogy a gyógyszereket és a potenciálisan mérgező élelmiszereket macskabiztos helyen tárolja. Ha pedig nem szeretne lemondani a dekoratív növényi díszekről, válasszon olyan nem mérgező növényeket, mint a macskafű vagy a százszorszép.


Franziska G., Állatorvos
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

A Giessen-i Justus-Liebig Egyetemen átfogó állatorvosi képzést kaptam, és sokféle területen gyűjtöttem tapasztalatokat, például kisállatok, nagyállatok és az egzotikus orvoslás terén, valamint farmakológia, patológia és élelmiszer-higiénia területén. Azóta nemcsak állatorvos-szerzőként dolgoztam, hanem elkészítettem a tudományos alapokon nyugvó disszertációmat is. Célom, hogy a jövőben jobban megvédjem az állatokat a bakteriális kórokozóktól. Állatorvosi ismereteim mellett megosztom saját tapasztalataimat is boldog kutyatartóként, és meg tudom érteni és tisztázni a felmerülő félelmeket és problémákat, valamint az állategészségügyre vonatkozó egyéb fontos kérdéseket.


A leghasznosabb cikkeink
3 min

Amikor a macskák tüzelnek

A macska szaporodási ciklusa alapvetően különbözik az emberétől. Így egy cica életének számos fázisa kissé érthetetlen számunkra. Nem tudjuk, hogyan viselkedjünk, és hogyan segíthetnénk kedvencünknek.
10 min

Ivartalaníttassam vagy sterilizáltassam a macskámat?

Aligha lehet aranyosabbat elképzelni a kiscicáknál. De sajnos nem minden kiscica talál magának otthont. Ha gazdátlan macskák egymással, vagy más kijárós macskákkal párosodnak, akkor a kölykök élete szinte garantáltan szenvedésből fog állni. Ivartalanítsa vagy sterilizálja macskáját és előzze meg ezzel az állatok felesleges szenvedéseit!