A kókuszolaj alkalmazási lehetőségei macskáknál

kókuszolaj macskáknak

A kókuszolaj macskáknak nagyon kedvelt, természetes kullancs és parazita elleni védelem lehet. Ezenkívül ennek a trendi terméknek számos ápolóhatása is van. A következőkben tippekkel és információkkal szolgálunk arról, hogyan használható a kókuszolaj macskáknak a hagyományos szerek ésszerű alternatívájaként.

Mi a kókuszolaj?

A kókuszolajjal „kókuszzsír“ és „kókuszdióolaj“ néven is találkozhatunk a boltokban. A koprából, a kókuszdió „pépéből“ származik. A kókuszzsír évtizedek óta népszerű a konyhában – különösen sütési zsiradékként vagy olyan édességek összetevőjeként, mint a jégcsokoládé. A fehéres, finom illatú és tisztán növényi zsiradék manapság nagyon felkapott a vaj alternatívájaként. A kókuszolajat ápolószerként is használják. Az emberek esetében a kókuszolaj számos feltételezett hatása tudományosan nem bizonyítható. A telített zsírsavak magas arányát is kritizálják gyakori fogyasztás esetén. De hogyan alkalmazható macskáknál?

Így segíthet a kókuszolaj macskájának

Hamar rájövünk, amint a kókuszolaj lehetséges felhasználási lehetőségei után kutatunk szőrös kedvencünk számára: a kókuszolaj igazán sokoldalú. A kívánt hatástól függően a szőrzetre kenhetjük, vagy az eledelbe keverhetjük. Kellemes illata van, és teljesen természetes termék, amely külsőleg alkalmazva alig jár mellékhatásokkal. A macskatulajdonosok között néhány kókuszolaj-rajongó a külső és a belső alkalmazást együttesen használja ki. A kókuszolaj macskáknak a következő területeken használható:

Kókuszolaj kullancsok, bolhák és atkák ellen

A parazitáknak nem ízlik a kókuszolajban található laurinsav: a kullancsok, bolhák és atkák távol tartják magukat a kókuszolaj illatú gazdaállattól. Legalábbis egyes macska- és kutyatulajdonosok állítják: amennyiben rendszeresen alkalmazzák a kókuszolajat az állat bundáján, akkor az parazitamentes marad. Ehhez azonban be kell kenni az állatot. A macskák esetén ez kihívást jelenthet. Ha a paraziták már bejutottak a bundába, a kókuszolaj általában nem elegendő az elűzésükhöz.

Kókuszolaj macskáknak a férgek ellen

A kókuszolaj megelőző hatást fejthet ki a bélparaziták, például a férgek ellen. Ehhez szájon át kell a szervezetbe jutnia: vagyis az olajat bele kell keverni az eledelbe. Ha már megjelentek a férgek, a kókuszolaj hatása nem elég. Féreg vagy giardia gyanúja esetén forduljon állatorvosához, aki a diagnózist követően megfelelő féregtelenítő gyógyszert ír fel.

Kókuszolaj használata a bundaápoláshoz

A kókuszolaj természetes laurinsav-forrás, melynek csíraölő hatása van. Éppen ezért segíthet a macskáknak olyan szőrproblémák esetén, mint a korpásodás, a viszkető foltok és az ekcéma. Ugyanakkor: Ha feltűnő bőrfelületet lát, érdemes elvinnie bársonytalpúját az állatorvoshoz. Bőrgomba is állhat például a háttérben. Az állattulajdonosoknak az emberre fertőző bőrgombás betegségeket pontosan az állatorvos utasításai szerint kell kezelniük. A kókuszolaj fényessé teheti a macskák fénytelen szőrét. Azonban ebben az esetben is érvényes: Ajánlott megmutatnia bársonytalpúját egy állatorvosnak. Súlyos betegség, például cukorbetegség vagy veseelégtelenség is lehet a fakó bunda oka. Ha pusztán ápolási célból nagy területekre oszlatja szét a kókuszolajat, az gyorsan zsírosodó bundához vagy a lenyalogatás miatt hasmenéshez vezethet.

Kókuszolaj alkalmazása a macskák mancsán

Télen a kókuszolaj megvédi a mancsokat a gyulladástól. A hatékony mancsápolás megakadályozza a mancspárnákon a jég és hó okozta fájdalmas repedéseket. A macskák gyakran mászkálnak a sóval meghintett utcákon és járdákon, ezért repedezik meg a mancsuk. De vigyázat: Sok bársonytalpú azonnal lenyalja a kókuszolajat. Ha különösen alaposan teszik ezt, alig marad a szernek védő hatása.

Kókuszolaj használata macskáknál – mire kell figyelni?

Nem kérdés: a kókuszolajat szőrös kedvenceink esetében is sokféleképpen használhatjuk. A macskáknál történő kókuszolaj alkalmazás során azonban néhány dolgot figyelembe kell venni:

A külsőleges alkalmazás nehézkes lehet

A kókuszolaj macskáknak külsőleges is használható. Sok bársonytalpú a felvitel után azonnal nyalogatni kezdi a kókuszolajat a mancsáról vagy a hozzáférhető testrészekről. Ekkor nemcsak a hatás szűnik meg, hanem fennáll a hasmenés veszélye is. Alternatív megoldásként a macskagazdák csak a fej és a nyak területét kenik be kókuszolajjal a kullancsok elleni védelem érdekében. Ez láthatóan zavar egyes macskákat, mert a kókuszolaj macskáknak irritáló illatú lehet. Gyakran csak ezek, a kullancsok által kedvelt területek védettek.

Nem szabad túlbecsülni a parazitákra gyakorolt hatást

Egyes macskatulajdonosok a kókuszolajhoz fordulnak, miután bolhákat vagy kullancsokat észleltek cicájukon. A kókuszolaj viszont csak megelőző hatású. Ha paraziták vannak jelen, bolha- és atkafertőzés esetén fel kell keresni az állatorvost. A védőhatás nem minden bársonytalpúnál működik. Az adagolást nem szabad általánosítani. Egyes macskatulajdonosok arról számolnak be, hogy a kókuszolaj használata után lényegesen kevesebb kullancsot találnak macskájukon. A macskák ritkábban kapnak el kullancs által terjesztett betegségeket, mint a kutyák vagy az emberek. Ennek ellenére sok macskatulajdonos vágyik abszolút megbízható védelemre a kullancsok ellen.

Nem minden hatás bizonyított

A kókuszolaj leírt sokoldalúsága arra késztet néhány állattulajdonost, hogy találomra kipróbálja a kókuszolajat olyan tünetek esetén, mint a rossz lehelet vagy akár a sebek. A tünetek azonban ez idő alatt súlyosbodhatnak, mert a kókuszolaj nem „mindenre gyógyír“. Például nem egyértelmű, hogy erősíti-e az állatok immunrendszerét rendszeresen adva. A kókuszolaj segíthet olyan betegségek esetén, mint a bőrgomba, de ezzel is ajánlott sürgősen felkeresni az állatorvost. A szakember pontos diagnózist tud felállítani, és ennek megfelelően meg tudja határozni a terápiát.

Mennyi kókuszolajat tehetünk a macskaeledelbe?

Nem minden macska tolerálja a kókuszolajat az ételében. Az egészséges és normál testsúlyú macskáknak napi negyed-legfeljebb fél teáskanálnyit adjunk a szokásos eledellel együtt. Ha a bársonytalpú hasmenéssel reagál, legkésőbb három nap múlva hagyja abba a kókuszolaj használatát. Ha macskája elfogadja a pluszt, akkor rendszeres adagolással profitálhat a pozitív tulajdonságaiból: a kókuszolaj például javíthatja a különféle ásványi anyagok, például magnézium, kalcium és zsírban oldódó vitaminok felszívódását. Egyes bársonytalpúak emésztése a kókuszolajjal jobban szabályozott. Amennyiben macskája túlsúlyos, jobb, ha nem egészíti ki kókuszolajjal az eledelét. Nem csak az extra kalóriák miatt. Hanem azért is, mert a túlsúlyos cicáknál a kevesebb zsír kedvezőbb a hasnyálmirigy egészsége szempontjából. Krónikus betegségben szenvedő bársonytalpúak esetén konzultálni kell az állatorvossal, mielőtt rendszeresen kókuszolajat kapnak.

Mire kell figyelni a kókuszolaj vásárlása és tárolása során?

  • A hidegen sajtolt olaj értékesebb összetevőket tartalmaz
  • ajánlott: fenntartható biotermelésből beszerezni a kókuszolajat
  • jellemző: a kókuszolaj 20 fok feletti hőmérsékleten folyékonnyá válik
  • óvja az olajat a közvetlen napfénytől

Kókuszolaj használata macskáknál – szerezzen saját tapasztalatokat

Ha kíváncsi a kókuszolaj pozitív hatásaira a macskáknál, gondolkodás nélkül kipróbálhatja. Nem szabad azonban túl nagy elvárásokat támasztani ezzel a természetes zsiradékkal szemben. A bolhák és kullancsok elleni védelem az egyéni igényektől és a macska környezetében lévő paraziták számától függ. Vagyis: egyes macskáknál beválik, mások bundájában viszont ugyanúgy tobzódnak a kullancsok. Minden macskatulajdonos maga döntheti el, hogy inkább „erősebb“ szert választ, vagy a kímélő védelem terén kompromisszumot köt. A tesztelés során úgy látta, hogy a kókuszolaj nem alkalmas a macskája számára? Semmi gond! Az olajat gond nélkül elhasználhatja: a konyhában vagy ápolószerként.

A leghasznosabb cikkeink
3 min

Amikor a macskák tüzelnek

A macska szaporodási ciklusa alapvetően különbözik az emberétől. Így egy cica életének számos fázisa kissé érthetetlen számunkra. Nem tudjuk, hogyan viselkedjünk, és hogyan segíthetnénk kedvencünknek.
10 min

Ivartalaníttassam vagy sterilizáltassam a macskámat?

Aligha lehet aranyosabbat elképzelni a kiscicáknál. De sajnos nem minden kiscica talál magának otthont. Ha gazdátlan macskák egymással, vagy más kijárós macskákkal párosodnak, akkor a kölykök élete szinte garantáltan szenvedésből fog állni. Ivartalanítsa vagy sterilizálja macskáját és előzze meg ezzel az állatok felesleges szenvedéseit!