Sérült cica tappancs: így segíthet kedvencén This article is verified by a vet

sérült cica tappancs

A macskáknak szokatlan tehetségük van ahhoz, hogy majdnem mindig a talpukra essenek. Ettől függetlenül azonban sérülések még előfordulhatnak, méghozzá pont a cica tappancsokon lévő apró vágások gyakoriak. Hogyan segíthet cicáján, ha észreveszi, hogy a cica tappancs sérült? Olvasson tovább és megtudhatja, hogyan járjon el helyesen az ilyen esetekben, hogyan tehet fel megfelelően egy kötést, illetve mi minden tartozik az elsősegélydobozba.

Első számú szabály sérülések esetén: megőrizni a nyugalmat

Ha sérülést fedez fel bársonytalpú barátján, a legfontosabb, hogy megőrizze nyugalmát, és ne reagáljon hektikusan. A macskák nagyon érzékeny állatok, így ha Ön pánikol, kedvence is pánikolni fog. Fontos tehát, hogy nyugodt maradjon és cicáját is megnyugtassa.

Ha macskája engedi, hogy hozzá nyúljon, Ön is nyújthat neki elsősegélyt, és rátehet egy kötést. Ha azonban egyáltalán nem sikerül lecsillapítani cicája kedélyét, ne habozzon felkeresni állatorvosát. Kivételes esetekben ugyanis – például erős fájdalom esetén – még a legkedvesebb macskák is haraphatnak, és veszélyes sebeket okozhatnak.

Hogyan helyezzen fel kötést a tappancsra?

Egy kötésnek több különböző rétegből kell állnia és csillapítania kell a vérzést. Ezenkívül lehet olyan további feladata, hogy stabilizálja az ízületeket és a csontokat a láb egész alsó részén. Amennyiben macskája nyugodtan egyhelyben marad, a következő módon Ön is felhelyezheti a kötést:

  • Távolítsa el a sebből a nagyobb szennyeződéseket és idegen tárgyakat.
  • Ezután tisztítsa meg és fertőtlenítse a sebet, valamint a körülötte lévő részeket.
  • Olló vagy borotva segítségével óvatosan távolítsa el a sebbe lógó szőrszálakat.
  • Párnázza ki a lábujjak közötti réseket sebkötöző pólyával, hogy elkerülje a későbbi kidörzsölődést, illetve az összenyomódás okozta sérülést. Nyílt artériákat különösen jól le kell szorítani, hogy az állatorvosi látogatásig elálljon a vérzés.
  • Egy fásli segítségével tekerje körbe az egész mancsot, beleértve az ízületet is. A kötésnek nem szabad sem túl szorosnak, sem túl lazának lennie. Két ujjának mindig be kell férnie a bőr és a kötés közé.
  • Ha nincs öntapadós fáslija, rögzítheti a kötést tűzőkapoccsal vagy ragasztószalaggal is.
  • A víztaszító ragasztószalagok, illetve a mancsra húzható kesztyű további védelmet nyújthat a szennyeződések ellen.

Mit kell az elsősegélydoboznak tartalmaznia?

Hogy gyorsan elláthassa ha sérült a cica tappancs, érdemes összeállítania egy elsősegyéldobozt. Ennek minden hasznos eszközt tartalmaznia kell, melyek a seb ellátásához szükségesek. Hogy biztosan mindennel fel legyen szerelkezve, összeállítottunk Önnek egy listát a legfontosabb eszközökről:

Segédeszköz
✓ lekerekített kötés vágó olló
✓ tiszta csipesz
✓ borotva a szőr eltávolításához
✓ lázmérő (ideális esetben rugalmas véggel)
✓ egyszerhasználatos fecskendő
✓ fémmentes pálca egy csonttörés sínbe helyezéséhez
✓ kullancscsipesz
✓ fertőtlenítőszer és egyesével becsomagolt sebtisztító kendő
Kötözőanyag
✓ több steril sebkötöző lap, különböző méretekben
✓ vatta a kipárnázáshoz
✓ egy tekercs kötözőszalag
✓ ragtapasz, öntapadós (kohezív) fásli vagy ragasztószalag
Gyógyszerek
✓ fertőtlenítő kenőcs, például jódos sebgyógyító kenőcs
✓ széntabletta hányás vagy hasmenés ellen

Hogyan ismerjem fel, ha sérült a cica tappancs?

A macskákat kemény fából faragták. Gyakran képesek sérüléseiket akár napokon át titkolni gazdáiktól. Ez a viselkedés egyébként teljesen normális. Elődeik ugyanis saját védelmük érdekében nem mutathatták a gyengeség jeleit a vadonban.

Emiatt a macskák sérült tappancsát leginkább viselkedésük megváltozásából vehetjük észre. Ilyen esetekben kevésbé mozgékonyak, és kevesebbet is esznek. Előbb-utóbb azonban egyértelmű jeleket is adnak, mint például:

  • Sántikálás vagy fájdalom felállás közben
  • Seb fokozott nyalogatása
  • A gyulladás látható jelei (duzzanat, pirosság, gennyesedés)

Komolyabban sérült a cica tappancs? Irány rögtön az állatorvos

Kiszakadt karmok vagy mélyen befúródott idegen tárgyak rendszerint erős vérzést és fájdalmat okoznak. Ezekben az esetekben a macskák általában nem is engedik, hogy gazdájuk hozzájukérjen. A tappancsok súlyosabb sérülése esetén tehát feltétlenül keresse fel állatorvosát. Ő asszisztensei segítségével le tudja fogni cicáját és ellátni annak sérülését. Az erős vérzéseket vérzéscsillapító kötéssel vagy szorítókötéssel fogja ellátni.

Miután minden vérzés elállt, az orvos nyugodtan meg tudja vizsgálni a mancsot és mintát venni róla. Hogy a mancs belsejében lévő sérülések (mondjuk csonttörések) és a mélyre fúródott idegen tárgyak láthatóvá váljanak, az állatorvosok képalkotó vizsgálati módszereket használnak, mint például az ultrahang vagy a röntgen. A sérülés típusától és súlyosságától függően ezenkívül operációs beavatkozások is szükségesek lehetnek.

Mivel a  cica tappancson lévő sérülések nagyon fájdalmasak, állatorvosa általában fájdalomcsillapítót is fog adni cicájának. Ezenkívül gyulladásgátló sebgyógyító kenőcsök is szóba jöhetnek, melyeket a sebre kell felkenni. Antibiotikumos kenőcsöket azonban csak akkor kell alkalmazni, ha állatorvosa bakteriális fertőzést állapított meg a sebben.


Franziska G., Állatorvos
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

A Giessen-i Justus-Liebig Egyetemen átfogó állatorvosi képzést kaptam, és sokféle területen gyűjtöttem tapasztalatokat, például kisállatok, nagyállatok és az egzotikus orvoslás terén, valamint farmakológia, patológia és élelmiszer-higiénia területén. Azóta nemcsak állatorvos-szerzőként dolgoztam, hanem elkészítettem a tudományos alapokon nyugvó disszertációmat is. Célom, hogy a jövőben jobban megvédjem az állatokat a bakteriális kórokozóktól. Állatorvosi ismereteim mellett megosztom saját tapasztalataimat is boldog kutyatartóként, és meg tudom érteni és tisztázni a felmerülő félelmeket és problémákat, valamint az állategészségügyre vonatkozó egyéb fontos kérdéseket.


A leghasznosabb cikkeink
3 min

Amikor a macskák tüzelnek

A macska szaporodási ciklusa alapvetően különbözik az emberétől. Így egy cica életének számos fázisa kissé érthetetlen számunkra. Nem tudjuk, hogyan viselkedjünk, és hogyan segíthetnénk kedvencünknek.
10 min

Ivartalaníttassam vagy sterilizáltassam a macskámat?

Aligha lehet aranyosabbat elképzelni a kiscicáknál. De sajnos nem minden kiscica talál magának otthont. Ha gazdátlan macskák egymással, vagy más kijárós macskákkal párosodnak, akkor a kölykök élete szinte garantáltan szenvedésből fog állni. Ivartalanítsa vagy sterilizálja macskáját és előzze meg ezzel az állatok felesleges szenvedéseit!