A macska féreghajtás: Milyen gyakran szükséges féregteleníteni a macskát? This article is verified by a vet

macska féreghajtás kijárós cicáknak

A férgek a macskák és gazdáik számára egyaránt kellemetlenek. Ugyan ez a probléma legtöbbször a kijárós cicákat érinti, a lakásban tartott társaik is megfertőződhetnek a parazitával. Hogy mikor szükséges a macska féreghajtás, és milyen gyakran szükséges ezt megismételni, elolvashatja következő cikkünkből.

A macska féreghajtás: Miért olyan fontos ez?

Mivel a férgek belső paraziták, a macskák testének belsejében vannak – tehát szeretett macskánkban élősködnek. A férgek azokból a tápanyagokból táplálkoznak, melyeket a macska vesz magához az eledeléből. Ennek pedig az a következménye, hogy a cica szervezetének így már nem marad elég tápanyag.

Ha nem veszi észre, hogy kedvence férges, a paraziták folyamatosan tovább szaporodnak, mely súlyos esetben a macska egészségére nézve is következményekkel járhat. Hogy ezt elkerülje, elengedhetetlen rendszeresen féregteleníteni cicáját.

Egy további fontos szempont, ami a rendszeres féregtelenítés mellett szól: A férgesség nem csak házikedvence számára veszélyes, hanem az emberek is elkaphatják. Gyerekek és gyenge immunrendszerrel rendelkező személyek számára pedig különösen veszélyes lehet.

Hogyan lesz férges a macskám?

Számos alkalom van rá, hogy macskája megfertőződjön a férgekkel, és ez ellen sajnos a lakásban tartott cicák sem védettek. A legnagyobb eséllyel a következő esetekben kaphatja el a férgeket egy cica:

  • Zsákmányállatok megevésével, mint például egerek és madarak.
  • Bolhafertőzés: A bolhákkal gyakran együtt járnak a férgek is. Ha a macska tisztálkodás során lenyel egy bolhát, a férgek is bejutnak a szervezetébe.
  • Más férges macskákkal vagy váladékaikkal való kapcsolat.
  • Cipők: A gazdik vagy a vendégek akaratlanul is behozhatják a lakásba a férgeket a cipőjükkel.
  • Nyers vagy nem eléggé megpárolt hús fogyasztása.
  • Anyatej: Ha az anyamacska férges, az anyatejen keresztül a kismacskák is megfertőződnek.
egy macska szoptatja a kiscicáit © bozhdb / stock.adobe.com

Honnan ismerem fel, hogy férges a macskám?

Sajnos eleinte a macskák semmi jelét nem mutatják annak, ha férgesek. A székletükben pedig csak a legritkább esetben vehetőek észre a kis paraziták, általában ugyanis csak a férgek petéi ürülnek ki a széklettel, ezeket pedig szabad szemmel nem lehet látni. A kifejlett paraziták csak súlyos férgesség esetén jelennek meg a székletben.

Minél jobban elszaporodnak a férgek, annál súlyosabbak lesznek a következményeik. Legkésőbb tehát a tünetek megjelenésekor érdemes féregteleníteni a macskát. Az alábbi jelek utalhatnak egy erősebb féregfertőzésre:

Milyen gyakran szükséges a macska féreghajtás?

Hogy milyen gyakran szükséges féregtelenítenie macskáját, az a cica életkörülményeitől függ. Ha kijárós cicáról van szó, akkor háromhavonta ajánlatos megejteni a kezelést. Amennyiben kedvence szorgosan fogja az egereket, akár havonta is érdemes lehet.

Ha nem szeretné rendszeres időközönként automatikusan féregtelenítenie cicáját, vannak más lehetőségek is: vizsgáltassa ki állatorvosával, nincs-e a macska székletében féreg, vagy annak petéje. Itt érdemes lehet három egymást követő nap székletét is ellenőriztetni, hiszen nem minden alkalommal ürít ki a macska a férgeket. Az ilyen vizsgálat keretében pedig az állatorvos azt is meg tudja állapítani, konkrétan milyen féregről van szó.

A szigorúan rendszeres macska féregtelenítés persze nem szükséges, ha szobacicája van. Azonban azért ők sem ússzák meg teljesen a dolgot, számukra félévente egyszer szükséges a macska féreghajtás, vagy a széklet kivizsgáltatása.

Hogyan féregtelenítsem a macskámat?

A macskák féregtelenítésére több jól bevált módszer is létezik. Ezeknek mindig az a célja, hogy minden növekedési fázisban lévő férget elpusztítsanak. Ne válassza azonban mindig ugyanazt azt a hatóanyagot, mivel a férgek idővel ellenállóvá válhatnak vele szemben.

A legtöbb állatorvosnál többféle változat elérhető: tabletták, paszták és spot-on kezelések, melyeket az állat nyakára kell csepegtetni. Az adagolás pedig mindig az adott macska súlyától függ.

Olvassa el cikkünket, ha macskája semmiképp sem hajlandó lenyelni a gyógyszereket: Tabletták adása a macskáknak

Alkalmasak a házi praktikák a macskák féregtelenítésére?

Rengeteg városi legenda kering arról, hogy a macska féreghajtás káros lehet kedvencének. Ezek mellett gyakran házi praktikákat is javasolnak, például a kókuszolajat és a tökmagot.

Itt azonban érdemes megjegyezni: a hagyományos féregtelenítő szerek mindegyike tesztelve van, nem okoznak kárt a macskának. Bár nem mindegyik macska tolerálja ugyanolyan jól mindegyik fajtát, az óriási választékból biztosan talál olyat, mely megfelel az Ön cicájának.

A házi praktikák hatékonyságát pedig még nem igazán sikerült bizonyítani tanulmányokkal. Annak az esélye tehát, hogy – főleg egy súlyos – féregfertőzés esetén ezek hatásosak legyenek, egyelőre kétséges.

Amennyiben szeretné elkerülni a felesleges vegyszereket, jobb alternatíva, ha rendszeresen kivizsgáltatja az állat székletét. A macska féreghajtás így csak a tényleges fertőzöttség esetén lesz szükséges.

Megelőzhető valahogy, hogy férges legyen a macskám?

A féregfertőzés sajnos még a legjobb étrend és higiénia mellett sem megelőzhető. A cipőkön és a ruhákon keresztül ugyanis még azokhoz a cicákhoz is eljutnak a férgek, akik csak a lakásban élnek.

Ezenkívül a macska féreghajtás mindig csak azok ellen a paraziták ellen hatásos, amik aktuálisan a háziállat szervezetében találhatóak. Ha például a kezelés után egy nappal fog cicája egy egeret és eszi azt meg, a folyamat újrakezdődik.

Tudta Ön, hogy a kölyökmacskákat is kell féregteleníteni? Hogy hogyan néz ki a kiscicák szakszerű féregtelenítése, megtudhatja magazinunkból.


Franziska Pantelic, Állatorvos
Profilbild von Tierärztin Franziska Pantelic

Több éve támogatom a zooplus magazint széleskörű szaktudásommal. Már 2009- óta állatorvosi engedéllyel rendelkezem, és jelenleg egy mobil kisállatpraxist működtetek Münchenben.


A leghasznosabb cikkeink
3 min

Amikor a macskák tüzelnek

A macska szaporodási ciklusa alapvetően különbözik az emberétől. Így egy cica életének számos fázisa kissé érthetetlen számunkra. Nem tudjuk, hogyan viselkedjünk, és hogyan segíthetnénk kedvencünknek.
10 min

Ivartalaníttassam vagy sterilizáltassam a macskámat?

Aligha lehet aranyosabbat elképzelni a kiscicáknál. De sajnos nem minden kiscica talál magának otthont. Ha gazdátlan macskák egymással, vagy más kijárós macskákkal párosodnak, akkor a kölykök élete szinte garantáltan szenvedésből fog állni. Ivartalanítsa vagy sterilizálja macskáját és előzze meg ezzel az állatok felesleges szenvedéseit!