Macska fogamzásgátló? Ilyen lehetőségek vannak This article is verified by a vet

macska fogamzásgátló

Egyszer saját kismacskákat nevelni csodálatos élmény, sajnos azonban a túlzsúfolt állatmenhelyek korát éljük. Éppen ezért meggyőző érvek szólnak az ellen, hogy kiscicákat vállaljon. Alábbi cikkünkben elmagyarázzuk, milyen macska fogamzásgátló lehetőségek állnak rendelkezésre, és hogy az ivartalanítás a legjobb módszer-e.

A macska ivartalanítása fogamzásgátlás céljából

Az ivartalanítás kifejezést nőstény és hím macskákra egyaránt használják. Az ivartalanítás során az állatot örökre terméketlenné teszik, mégpedig a hormontermelés leállításával. Míg a kandúroknál a heréket, a nőstény macskáknál a petefészkeket távolítják el.

Előnyök

Az ivartalanítás hosszú távú fogamzásgátló módszer a macskák számára. A hormonálisan szabályozott viselkedés, mint például a jelölés, a tüzelés és a területért vívott harcok is megelőzhetőek.

Az eltávolított ivarmirigyek csökkentik az emlődaganatok és a hererák kockázatát is. Mivel a párzási aktus így elmarad, csökken a macska-AIDS (FIV) és a leukózis (FeLV) átvitelének kockázata is.

Hátrányok

Az ivarmirigyek eltávolításához mindig mélyaltatásra van szükség. Ezenkívül az eljárás nem visszafordítható.

A macska sterilizálása fogamzásgátlás céljából

A sterilizálás a macskát terméketlenné teszi, a hormontermelést azonban nem állítja le. Csak a spermiumok vagy petesejtek szállítását akadályozza meg. Az ondó- vagy petevezetékeket elkötik, de a herék és a petefészkek érintetlenek maradnak.

Előnyök

A beavatkozás gyors, és elméletileg visszafordítható.

Hátrányok

A sterilizáláshoz szintén mélyaltatásra van szükség. A hormonálisan szabályozott viselkedések, mint például a jelölés és a tüzelés megmaradnak, sőt akár állandó tüzelés is kialakulhat.

A hormonok jelenléte miatt a rosszindulatú emlődaganatok vagy méhfertőzések kockázata szintén fennáll.

Macska fogamzásgátló tabletták: hormonkészítmények macskák számára

Nőstény macskák számára hormonkészítmények is kaphatók fogamzásgátlóként. A tabletta elnyomja a macska ciklusát, és megakadályozza a tüzelést, így a vemhességet is.

A készítménytől függően a tablettát nem naponta, hanem a legtöbb esetben hetente kell beadni.

Előnyök

Hatása nem tartós, ezért ez a fogamzásgátló módszer rövidtávú használatra alkalmas a tenyésztők számára.

Hátrányok

Ha az állat kihányja vagy kiköpi tablettát, a fogamzásgátlás már nem garantált.

Ezenkívül számos mellékhatása miatt nem tanácsos hosszútávon alkalmazni. Mellékhatásai közé tartozik például a megnövekedett étvágy és az ezzel járó súlygyarapodás, a megváltozott viselkedés, a méh esetleges megnagyobbodása, méhciszták, méhdaganatok, a mellékveseműködés elnyomása és a cukorbetegség.

Ezenkívül, ha hosszútávon alkalmazzák, akkor igen költséges is.

Macska fogamzásgátló hormoninjekciók

A macska fogamzásgátló injekció egy másik hormonális fogamzásgátló módszer a macskák számára. Az injekciókat állatorvos adja be. Ez pedig azt jelenti, hogy a macskának el kell viselnie a rendszeres állatorvosi látogatásokat.

Előnyök

Az injekciók különösen alkalmasak olyan tenyésztők számára, akik csak ideiglenes fogamzásgátlást szeretnének macskájuk számára. A fogamzásgátló tablettával ellentétben ennél a módszernél ugyanis biztos lehet benne, hogy a macska mindenképpen megkapja a szükséges hormonadagot.

Hátrányok

A tablettához hasonlóan a hossztávú használat a számos mellékhatás miatt nem ajánlott. Ezek a mellékhatások ugyanolyanok, mint a tabletta esetében, illetve ez a módszer is drága, ha hosszabb ideig alkalmazzák.

Tények a macskák fogamzásgátlásáról

A tartós fogamzásgátlásra vágyó gazdik számára az állandó, nem hormonális módszer sokkal biztonságosabb, illetve olcsóbb is. A szükséges műtét miatt ugyan az ivartalanítás során beavatkoznak a macska szervezetébe, ez azonban még mindig sokkal kíméletesebb, mint a hosszú távú hormonkezelés.


Dr Julia Striegl, Állatorvos
autorenbild julia striegl mit hund

I studied veterinary medicine at LMU Munich, where I also finished my PhD in 2012. After that, I was able to gain a lot of experience, for example as a practicing veterinarian and scientific advisor. Particularly important to me is the continuous improvement of animal welfare and farm animal medicine. My greatest concern has always been to act in the best interest of my patients and to provide them with optimal care. In addition to my veterinary knowledge, I am happy to share my experience as a horsewoman and long-time dog owner, as well as a dog sportswoman.


A leghasznosabb cikkeink
3 min

Amikor a macskák tüzelnek

A macska szaporodási ciklusa alapvetően különbözik az emberétől. Így egy cica életének számos fázisa kissé érthetetlen számunkra. Nem tudjuk, hogyan viselkedjünk, és hogyan segíthetnénk kedvencünknek.
10 min

Ivartalaníttassam vagy sterilizáltassam a macskámat?

Aligha lehet aranyosabbat elképzelni a kiscicáknál. De sajnos nem minden kiscica talál magának otthont. Ha gazdátlan macskák egymással, vagy más kijárós macskákkal párosodnak, akkor a kölykök élete szinte garantáltan szenvedésből fog állni. Ivartalanítsa vagy sterilizálja macskáját és előzze meg ezzel az állatok felesleges szenvedéseit!