Macska gyógyszer beadása: Ezekkel a trükkökkel biztosan sikert arat

macska gyógyszer beadása

Cicája beteg, az állatorvos pedig tablettát írt fel számára. De hogyan is vegye rá kedvencét, hogy lenyelje a szükséges gyógyszert? Ha elolvassa cikkünket, megismerheti a legjobb trükköket, melyekkel orvosolhatja a problémát.

Macska gyógyszer beadása – kihívások

Szájat kinyitni, tablettát bevenni és lenyelni – milyen szép is lenne, ha ez egy ennyire egyszerű művelet lenne. Számos cicagazdi számára ugyanis valóságos kihívás a tabletta beadása a cicának. Olykor-olykor még a kezelést is meg kell szakítani, mert a macska egyszerűen nem akarja lenyelni a tablettát.

Sajnos a macskáknak nem lehet elmagyarázni, hogy a gyógyszerek szükséges dolgok. Ilyenkor pedig muszáj trükkösnek lenni. Ebből a cikkből megismerheti a legjobb praktikákat, amikkel beadhatja kedvencének a tablettákat.

Alapvetően háromféle módszerrel tudja beadni a macskának a tablettákat:

  1. Összetöri a tablettát és pasztába, eledelbe vagy vízbe keveri.
  2. Az egész tablettát elrejti egy jutalomfalatba és ,,rátukmálja” cicájára.
  3. A tablettát közvetlenül a macska szájába helyezi.

Előfordulhat az is, hogy több lehetőséget is ki kell próbálnia, míg megtalálja az Ön macskája számára a megfelelőt. Ne veszítse azonban el bátorságát, valamelyik a három trükkből biztosan be fog jönni.

Macska gyógyszer beadása tabletta formában: összetörni és álcázni

Hogy rávegye cicáját a tabletták bevételére, egészen apróra is őrölheti azokat, és álcázhatja őket pasztával, eledellel vagy vízzel. Ehhez csupán egy hagyományos mozsárra lesz szüksége, amivel összetörheti a tablettát. Ha esetleg fel szeretné oldani az így keletkezett port vízben, egy fecskendő is kell majd.

Amennyiben hosszabb időtartamon át kell szednie cicájának a tablettát, érdemes lehet egy speciális tablettamozsarat beszereznie. Ilyet például gyógyszertárakban vásárolhat.

Fontos: Mindenekelőtt kérdezze meg állatorvosát, hogy szabad-e összetörni az adott tablettát.

Összetörni a tablettát egy mozsárban és pasztával álcázni

Ennek a trükknek az a lényege, hogy az összetört tablettát egy olyan macskapasztába vagy krémbe keverje, melyet kedvence szeret. Alternatívaként használhat akár májkrémet is. A mozsár segítségével őrölje olyan finomra a tablettát, hogy egy finom por legyen belőle. Végül pedig keverje el ezt a port egy kis adag pasztával, körülbelül egy teáskanálnyi elég is lesz.

Ezután odaadhatja cicájának a finomságot. Ha van egy kis szerencséje, az állat semmit sem fog érzékelni a porból.

Összetörni a tablettát és az eledelbe keverni

Megpróbálhatja azt is, hogy belekeveri a gyógyszert az állat tápjába. Ehhez a módszerhez szintén szüksége lesz egy mozsárra. Annyi csak a különbség, hogy végül az összetört tablettát most az eledellel kell alaposan elkeverni.

Ez a trükk azonban csak akkor válik be, ha a magának a tablettának az íze nem nagyon erős. Ebben az esetben rakjon a mozsárba néhány intenzív ízű jutalomfalatot, s törje azokat is össze a tablettával együtt. Ehhez kiváló lehet például a sajtos Dreamies. Keverje őket egymással jól el, mielőtt a port beletenné az eledelbe.

Figyelem: Néhány gyógyszert nem szabad tejtermékkel együtt bevenni. A biztonság kedvéért tehát inkább kérdezze meg állatorvosát, hogy van-e bármi akadálya a macskapaszták vagy sajtos snackek alkalmazásának.

Fecskendő és víz

Alternatív megoldásként belekeverheti a tablettából készült port némi vízbe, vagy más folyadékba is, például csirkealaplébe. Szívja fel az így elkészült oldatot egy (tű nélküli!) fecskendőbe. Ilyet az állatorvosnál és a gyógyszertárban is kaphat.

Végül pedig fecskendezze óvatosan bele a keveréket a macska szájába.

Pontos adagolás nem lehetséges

A morzsás megoldásnál azonban nem lehetséges a macska gyógyszer pontos adagolása. Néhány porszem biztosan elvész ugyanis az adagolás közben. Érdemes továbbá azt is figyelembe venni, hogy a beteg emberekhez hasonlóan a beteg macskáknak is gyakran kevesebb az étvágyuk. Lehet, hogy cicájának nincs kedve macskapasztát enni, vagy nem eszi meg az egész eledeladagját. Ebben az esetben jobb döntés, ha a tablettát folyadékkal, vagy egészben adja be az állatnak.

macska gyógyszer beadása fecskendővel

Trükkök, melyekkel közvetlenül a macska szájába helyezheti a tablettát

Néha azonban még a legjobb módszerek sem segítenek a macska gyógyszer beadásában. Főként akkor nem érdemes a gyógyszereket az eledelbe keverni, ha cicája nagyon beteg és keveset eszik. Néhány beteg cicusnak ilyenkor jutalomfalathoz sincs étvágya, melyekbe esetleg elrejthetné a tablettákat.

Ezekben az esetekben megpróbálhatja közvetlenül a macska szájába helyezni a tablettát.

Nem teljesen veszélytelen művelet

A következőkben talál egy rövid leírást arról, pontosan hogyan is célszerű lefolytatni az akciót. Mindenekelőtt azonban kérje meg állatorvosát, hogy mutassa be Önnek a folyamatot, ugyanis ez a módszer nem teljesen veszélytelen: macskája ugyanis véletlenül akár meg is haraphatja a kezét.

Fogja le a cicát megfelelően

A macska gyógyszer beadásakor megfelelően le kell fogni az állatot. Ez akkor a legegyszerűbb, ha ketten vannak. Üljön le a földre, és vegye a macskát a lábai közé úgy, hogy a macska feneke legyen Önhöz közelebb. Hátrafelé így már biztosan nem tud elmenekülni az állat.

Óvatosan nyissa ki a macska száját

Vegye a mutató- és hüvelykujja közé a tablettát. Ha jobbkezes, a jobb kezébe, ha balkezes, a balba.

Másik kezével aztán nyissa ki a macska száját: Mutatóujjával nyúljon be a hegyes szemfogak mögötti lyukba. A macska feje mindeközben mutasson enyhén fölfelé.

Annak a kezének a középső ujjával, melyben a tablettát tartja, nyomja az állat állát óvatosan lefelé. Ezután pedig próbálja meg a tablettát elölről célba juttatni.

A tabletta a macska szájának hátuljába kerüljön

Ügyeljen rá, hogy a macska gyógyszer tabletta a macska szájának hátulsó részébe, a nyelv tövéhez kerüljön. Ha nem így sikerül, az állat valószínűleg azonnal ki fogja köpni a gyógyszert.

Fontos: Mindig elölről nyúljon az ujjaival a macska szájába, nehogy véletlen harapás áldozata legyen. A macskaharapás az emberek számára is veszélyes. Ha kétsége támad, inkább ne válassza ezt a módszert.

Trükk a macska gyógyszer beadásához: a tablettabeadó

Jóval biztonságosabb módszer, mint közvetlenül a macska szájába helyezni a tablettát? Az úgynevezett tablettabeadó! Ezt a készüléket állatorvosánál is megvásárolhatja.

A tablettabeadó hasonlóan néz ki, mint egy fecskendő, s hasonlóan is működik. Először vizet kell felszívni vele, majd az eszköz hegyével felcsípni a tablettát. Végül óvatosan a macska szájába kell helyezni azt, úgy, hogy a tabletta a macska szájának hátulsó részében legyen.

Ha óvatosan megnyomja a készülék végét, a macskának nincs más választása, mintsem lenyelje a tablettát a vízzel együtt.

Ehhez a módszerhez is szükség van némi kézügyességre, s a macskának nyugodtnak kell lennie, nem szabad össze-vissza ficánkolnia. Különben ugyanis túl nagy a veszély, hogy cicája megsérül.

Az egész macska gógyszer tabletta ,,elrejtése”

Ha elég finom álcát talál neki, akár az egész tablettát is elrejtheti. Erre több lehetősége is van. Kulcsfontoságú azonban, hogy cicája nagyon kedvelje a ,,csomagolást”, különben nem fog működni a módszer.

Szendvics rágórúdból

A legtöbb macska imádja a rágórudat. Ön pedig ki is használhatja ezt, s elrejtheti benne a tablettát.

A rágórúdból készült szendvicshez szüksége lesz egy rágórúdra és egy éles késre. Először vágja fel apró, kb. 2 cm-es darabkákra a finomságot. Végül pedig vágja be a darabkákat hosszában, kb. a közepükig.

Helyezze bele a gyógyszert az így létrejött kis hasadékokba, s végül óvatosan nyomja össze a ,,szendvicset” az ujjaival.

Figyeljen rá, nehogy kiessen a tabletta a falatkából, mikor odaadja kedvencének. Ha nagy tablettáról van szó, egyszerűbb lehet azt kettévágni, és két ,,szendvicsbe” rakni.

Tipp: Alternatív módszerkén használhat bécsi virslit is. Vágjon egy kis hasadékot a darabka virslibe, s helyezze bele a tablettát.

Segédeszközök vásárlása

Ha esetleg túl körülményesnek találja a szendvicses módszert, léteznek különböző segédeszközök a tabletták álcázására. Ezeket meg is vásárolhatja például állatorvosánál.

Van például egy speciális massza, melybe ,,belegyúrhatja” a tablettát, de elérhető olyan snack is, melyben üreg van a macska gyógyszer számára. Így, finomságként álcázva akár egy egész tablettát is beadhat kedvencének.

Fontos: Mielőtt még belehelyezné a tablettát a finomságba, tesztelje anélkül is az ,,álcát”. Nézze meg, cicája egyáltalán kedveli-e az ízét.

Tabletta beadása a macskának: Konzultáljon állatorvosával!

Mindegy, melyik trükköt választja: Mielőtt bármelyik módszert alkalmazná a macska gyógyszer beadására, beszélje meg állatorvosával. Nem minden tablettát szabad ugyanis félbevágni vagy összetörni. Néhány snacket pedig nem szabad bizonyos gyógyszerekkel együtt adni a macskának.

Mindenképpen kérje meg állatorvosát, hogy mutassa meg Önnek a megfelelő kézmozdulatokat – mindenekelőtt akkor, ha az álcázás nélküli, direkt beadást választja. Ez vonatkozik a tablettabeadó használastára is.

A leghasznosabb cikkeink
3 min

Amikor a macskák tüzelnek

A macska szaporodási ciklusa alapvetően különbözik az emberétől. Így egy cica életének számos fázisa kissé érthetetlen számunkra. Nem tudjuk, hogyan viselkedjünk, és hogyan segíthetnénk kedvencünknek.
10 min

Ivartalaníttassam vagy sterilizáltassam a macskámat?

Aligha lehet aranyosabbat elképzelni a kiscicáknál. De sajnos nem minden kiscica talál magának otthont. Ha gazdátlan macskák egymással, vagy más kijárós macskákkal párosodnak, akkor a kölykök élete szinte garantáltan szenvedésből fog állni. Ivartalanítsa vagy sterilizálja macskáját és előzze meg ezzel az állatok felesleges szenvedéseit!