Macska fülgyulladás (Otitis externa) This article is verified by a vet

macska fülgyulladás

Ott áll az ajtóban, éppen beengedné macskáját szokásos éjszakai sétája után, de valami nem stimmel. Vakarózás nyomait látja az állat nyakán, s fejét valamiért ferdén tartja. Talán harcba keveredett egy másik cicával? Ha elolvassa alábbi cikkünket, megtudhatja, miért állhat a dolog hátterében esetleg macska fülgyulladás.

Tünetek: Hogy néz ki a macskáknál a fülgyulladás?

A gyulladás kiterjedtségétől és okától függően a fülgyulladás az alábbi tünetekkel jár a macskáknál:

  • Cicája sokszor rázza a fejét, vagy ferdén tartja azt.
  • Különös váladékot tapasztal a fülben (pl. genny, fekete morzsák, rossz szag).
  • Az állat vakarja a nyakát vagy a fülét (egyik vagy mindkét oldalon).

Ha a gyulladás továbbterjed a macska közép- vagy belsőfülére, további panaszok jelentkezhetnek. Ebben az esetben a cica egyre bágyadtabbnak tűnik, és kevesebbet eszik. Láz és erős fájdalmak is előfordulhatnak.

Egyensúlyzavar

A fülgyulladás a macskáknál úgynevezett vestibularis szindrómát is okozhat. Ekkor a gyulladás a belsőfülben található egyensúlyért felelős szervet is károsítja, amely normál esetben a fej aktuális pozíciójáért felelős jeleket küldi az agyba.

A fülgyulladásban szenvedő állatok ennek megfelelően koordinációs zavarok jeleit mutatják, s ferdén tartják a fejüket. Ezenkívül szemeik is kontrollálatlanul remegnek, melyet az állatorvosok szemrezgés, ill. szemrángás néven diagnosztizálnak.

macska fülvakarózás

Diagnózis: Hogyan ismerhető fel a macska fülgyulladás

Ha macskája egyre többet vakarja a fülét és ferdén tartja a fejét, mindenképpen forduljon állatorvoshoz. Ő aztán pontosabban megvizsgálja majd az állat fülét, s kizárhatja az egyéb gyakori betegségeket.

Ehhez először a macska általános egészségi állapotát ellenőrzi, végül pedig közelebbről szemügyre veszi a füleket. Hogy a belsőfület is láthassa (beleértve a dobhártyát is), egy lámpával felszerelt otoszkópot (fültükröt) használ.

További vizsgálatok

Ha fennáll a gyanú, hogy fertőzés áll a dolog hátterében, az orvos egy fültisztító pálcika segítségével mintát vesz a váladékból. Ezt követően megnézi egy tárgylemezen a mikroszkóp alatt, s így meg tudja állapítani, baktériumról vagy atkáról van-e szó.

Az allergiás okok kizárása érdekében érdemes egy allergiatesztet is elvégezni.

Terápia: Hogyan kezelik a macskák fülgyulladását?

A fülgyulladás nagyon kellemetlen, sőt fájdalmas is lehet a macskák számára, így nagyon fontos, hogy mielőbb kezeljék a problémát. Hogy a cica minél hamarabb megszabaduljon a szenvedéstől, az állatorvos először nagyjából kitisztítja a fülét.

Mivel az állatok bőre igen sérülékeny, ehhez egy speciálisan macskák számára kifejlesztett fültisztító készítményt használ (fülcseppeket).  Az első körös tisztítás után az orvos ezt óvatosan belemasszírozza a cica fülébe. Így feloldódik a fülzsír, melyet végül egy törlőkendő segítségével eltávolít.

Speciális kezelés gyógyszerekkel

Igény szerint az állatorvos felírhat továbbá gyógyszereket is kedvencének, mint például gyulladásgátlót vagy fájdalomcsillapítót. Ha bakteriális fertőzés a kiváltó ok, antibiotikumot is bevet (egy rezisztencia vizsgálat után). Gombafertőzés esetén antimikotikumot, paraziták esetén antiparazitikumot kell alkalmazni.

Hogy támogassa a gyógyulási folyamatot, érdemes otthon is ápolni a macska füleit. Ennek pontos módszeréről érdeklődjön az állatorvosnál.

Fontos: Sose használjon fültisztító pálcikát! Ezekkel felsértheti ugyanis a macska érzékeny fülét.

macska fülvizsgálat

Okok: Mi váltja ki a macskáknál a fülgyulladást?

Élete során sok macska esik át fülgyulladáson (Otitis). Ez főként azért van, mert különböző okok is kiválthatják:

A folyton visszatérő fülgyulladás hátterében allergia állhat. Lehet szó atópiáról (allergia környezeti tényezőkre), az eledel valamely összetevőjével kapcsolatos allergiáról is, tehát több allergén is felmerülhet.

Ha kijárós cicája van, az állat nap mint nap (illetve éjjelente is) felfedezi a környéket. Ekkor pedig valószínűleg magas fűben és bozótosban is mászkál. Így aztán makacs toklász és szálka is bejuthat a fülébe, melyek aztán fülgyulladást okoznak.

Különösen a fiatal macskák hajlamosak rá, hogy egy atkafertőzés (Otodectes cynotis) okozzon náluk fülgyulladást.

A legyengült immunrendszerű macskák rendszerint ritkábban szenvednek az úgy nevezett Malassezia pachydermatis gomba fertőzésétől, mint a kutyák. Ez egy olyan élesztőgomba, amely a hallójáratban telepszik meg. A nyári melegben azonban nagyon gyorsan szaporodik, és gyulladásos reakciókat válthat ki a fülben.

A krónikus és gennyes fülgyulladás macskáknál gyakran polipokra vezethető vissza. Ezek általában a nyálkahártya egy oldalán lévő daganatok, melyek gyakran a macskanátha miatt alakulnak ki.

A macska fülgyulladás prognózisa: Milyenek a gyógyulási esélyek?

Szerencsére a legtöbb gazdi hamar felismeri, ha cicájának a fülével akad problémája. Ennek köszönhetően egy idejében elvégzett kezelés gyors javulást eredményez.

A súlyos és fájdalmas belsőfül- (Otitis interna) és külsőfülgyulladások (Otitis media) pedig ritkábban fordulnak elő. Ha azonban mégis, az jelentősen ront a prognózison.

Megelőzés: Meg lehet előzni a macskáknál a fülgyulladást?

Ha macskája hajlamos a fülgyulladásra, rendszeresen ellenőrizze kedvence füleit, és igény szerint tisztítsa is azokat. Ehhez használjon speciális, állatoknak való fültisztítót, s kerülje a durva fertőtlenítőszereket és szappanokat.

Vigyázat: Sose használjon teafaolajat. Ez mérgező a macskák számára, s már kis mennyiségben is veszélyes lehet!

Hogy elkerülje macskája parazitafertőzését, érdemes egy hatékony atkavédőt is használni. Hogy spot-on készítményt vagy nyakörvet választ, az mindegy, válogasson kedvére!

Macskák számára készült atka elleni készítményeket a zooplus online shopjában is talál!


Franziska G., Állatorvos
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

A Giessen-i Justus-Liebig Egyetemen átfogó állatorvosi képzést kaptam, és sokféle területen gyűjtöttem tapasztalatokat, például kisállatok, nagyállatok és az egzotikus orvoslás terén, valamint farmakológia, patológia és élelmiszer-higiénia területén. Azóta nemcsak állatorvos-szerzőként dolgoztam, hanem elkészítettem a tudományos alapokon nyugvó disszertációmat is. Célom, hogy a jövőben jobban megvédjem az állatokat a bakteriális kórokozóktól. Állatorvosi ismereteim mellett megosztom saját tapasztalataimat is boldog kutyatartóként, és meg tudom érteni és tisztázni a felmerülő félelmeket és problémákat, valamint az állategészségügyre vonatkozó egyéb fontos kérdéseket.


A leghasznosabb cikkeink
3 min

Amikor a macskák tüzelnek

A macska szaporodási ciklusa alapvetően különbözik az emberétől. Így egy cica életének számos fázisa kissé érthetetlen számunkra. Nem tudjuk, hogyan viselkedjünk, és hogyan segíthetnénk kedvencünknek.
10 min

Ivartalaníttassam vagy sterilizáltassam a macskámat?

Aligha lehet aranyosabbat elképzelni a kiscicáknál. De sajnos nem minden kiscica talál magának otthont. Ha gazdátlan macskák egymással, vagy más kijárós macskákkal párosodnak, akkor a kölykök élete szinte garantáltan szenvedésből fog állni. Ivartalanítsa vagy sterilizálja macskáját és előzze meg ezzel az állatok felesleges szenvedéseit!