Macska fogváltás This article is verified by a vet

macska fogváltás

A kölyökmacskák fogak nélkül születnek, de ez nem mindig marad így. Alábbi cikkünkből megtudhatja, mikor váltják a macskák a fogaikat, és mire érdemes Önnek figyelnie gazdiként.

Mikor váltják a macskák a fogaikat?

A kölyökmacskák első tejfogai (dentes decidui) születésük után négy-öt héttel nőnek ki. Életük harmadik hónapjától kezdve pedig az alattuk lévő maradó fogak kezdik el kiszorítani és felváltani őket.

Ez a fogváltás a macskáknál hat-hét hónapos kor után fejeződik be. A felnőtt macskának ekkor végül 30 állandó foga (dentes permanentes) lesz.

A macska fogváltás tünetei

A konkrét tünetek alapján felismerheti, hogy elindult-e már a fogváltás kedvencénél. Ekkor ugyanis az alábbi tipikus tünetek figyelhetőek meg macskájánál:

 • Gyakrabban harapdál kemény tárgyakat.
 • Gyakran nyalogatja az ínyét.
 • Lassabban rágja meg az eledelt, vagy kevesebbet eszik.
 • Többet nyáladzik.
 • Előfordulhat, hogy rossz a lehelete.
 • Néha ferdén tartja a fejét.

Ha a macskája belázasodik, vagy különösen fájdalmasan reagál, forduljon állatorvoshoz.

fogproblémák macskáknál

Lehetséges komplikációk a macska fogváltás alatt

A macska fogváltás nem mindig zajlik problémamentesen. Mivel az egészséges fogazat nagyon fontos bársonytalpú barátja számára, az állatorvosnak hat-hét hónapos korban meg kell vizsgálnia a fiatal macskát. A szakemberek ugyanis képesek lesznek felismerni a rendellenesen álló fogakat és egyéb problémákat, valamint lehetőség szerint korrigálni is tudják azokat.

A macskák fogváltásának leggyakoribb komplikációi közé tartoznak például az alábbiak:

Perzisztáló tejfogak (dupla fogak)

Néha előfordul, hogy a maradó fog nem váltja ki a macska tejfogát. Az állatorvosok ezt a jelenséget dupla fognak is nevezik. Ez a szemfogaknál különösen gyakori.

Ennek következtében a macska tejfogai a nyelv irányába nőnek, és evés közben problémákhoz vezethetnek. A környező szövetek be is gyulladhatnak, és fájdalmat okozhatnak macskájának. Így tehát fontos, hogy állatorvosa kihúzza a perzisztáló tejfogat.

A tej szemfogak törései

A fogak is eltörhetnek. Az állatorvosok ezt különösen gyakran tapasztalják a tejfogaknál, ami rendkívül fájdalmas a kölyökmacskák számára. Ha a törött fogat nem húzzák ki időben, a baktériumok bejuthatnak a gyökércsatornába, és súlyos gyulladáshoz vezethetnek az állcsontban.

Így teheti kellemesebbé macskája fogváltását

Az emberekhez hasonlóan a macskák számára is lehet fájdalmas a fogváltás. Kiscicája tehát örülni fog, ha a következő tippekkel és trükkökkel segíti őt ebben az időszakban:

 • Adjon nedves eledelt kedvencének, hogy könnyebben tudjon enni.
 • Kínáljon kiscicájának további rágójátékot vagy száraztápot, hogy harapdálással lazíthassa ki az lötyögő fogakat.
 • Ha macskája engedi, óvatosan húzza fel az ajkakat, és enyhe nyomással masszírozza az ínyt.

Általában véve előnyös, ha macskája megtanulja, hogy hagyja, hogy Ön hozzáérjen a szájához és esetleg bele is nyúljon. Ez a későbbi állatorvosi látogatások során megkönnyíti majd a fogászati vizsgálatokat és az állat általános kezelését is.

Hogyan épül fel a macskák fogazata?

A macskák felnőttkori fogazata 30 fogból áll:

 • 12 metszőfog (incisivi),
 • 4 szemfog (canini),
 • 6 elülső őrlőfog (premoláris) a felső állkapocsban és 4 elülső őrlőfog az alsó állkapocsban,
 • 4 hátsó őrlőfog (moláris).

A kutyákkal ellentétben a macskáknak nyolc helyett csak hat premolárisuk van. Ez a felnőtt macskáknál a következő fogazati mintázatot eredményezi: Az ábra egy felnőtt macska fogazatát és a különböző fogtípusokat mutatja.

schematische Darstellung des Gebisses einer erwachsenen Katze

Egyes fogaknak különleges funkciójuk van, ezért külön nevet kaptak. Az állatorvosok a szemfogakat (104, 204, 304, 404) és a felső állkapocs negyedik első őrlőfogát (108 és 208) és az alsó állkapocs első hátsó őrlőfogát (309 és 409) tépőfognak nevezik. Tökéletesen egymásba illeszkednek, és segítenek a táplálék elvágásában.

A kiscicáknak ezzel szemben összesen csak 26 tejfoguk van. Ez néggyel kevesebb, mint felnőtt társaiknak. A maradó fogakhoz képest ezek a fogak hegyesebbek, valamint valamivel kisebbek és fehérebbek.


Franziska G., Állatorvos
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

A Giessen-i Justus-Liebig Egyetemen átfogó állatorvosi képzést kaptam, és sokféle területen gyűjtöttem tapasztalatokat, például kisállatok, nagyállatok és az egzotikus orvoslás terén, valamint farmakológia, patológia és élelmiszer-higiénia területén. Azóta nemcsak állatorvos-szerzőként dolgoztam, hanem elkészítettem a tudományos alapokon nyugvó disszertációmat is. Célom, hogy a jövőben jobban megvédjem az állatokat a bakteriális kórokozóktól. Állatorvosi ismereteim mellett megosztom saját tapasztalataimat is boldog kutyatartóként, és meg tudom érteni és tisztázni a felmerülő félelmeket és problémákat, valamint az állategészségügyre vonatkozó egyéb fontos kérdéseket.


A leghasznosabb cikkeink
3 min

Amikor a macskák tüzelnek

A macska szaporodási ciklusa alapvetően különbözik az emberétől. Így egy cica életének számos fázisa kissé érthetetlen számunkra. Nem tudjuk, hogyan viselkedjünk, és hogyan segíthetnénk kedvencünknek.
10 min

Ivartalaníttassam vagy sterilizáltassam a macskámat?

Aligha lehet aranyosabbat elképzelni a kiscicáknál. De sajnos nem minden kiscica talál magának otthont. Ha gazdátlan macskák egymással, vagy más kijárós macskákkal párosodnak, akkor a kölykök élete szinte garantáltan szenvedésből fog állni. Ivartalanítsa vagy sterilizálja macskáját és előzze meg ezzel az állatok felesleges szenvedéseit!