Macskában kullancs: helyes eltávolítás és megelőzés This article is verified by a vet

macska a szabadban

Alighogy a hőmérő mutatója tartósan átlépi a 7 °C-ot, máris felbukkannak a kellemetlen paraziták. Macskák esetében a kullancsok pedig különösen kellemetlenek. Mit tegyünk, ha a macskában kullancs van és miért kell a vérszívót minél előbb eltávolítani a legjobb módszer, megtudhatja alábbi cikkünkből.

A rendszeres ellenőrzés kötelező

Legjobb, ha naponta alaposan ellenőrzi, nincs-e macskában kullancs. Miközben végigsimogatja kedvencét, az állat egész testét górcső alá veheti.

Különösen azokra a szőrrel kevésbé borított helyekre figyeljen, amiket a kullancsok különösen kedvelnek. Ilyen például a fej, a nyak, a fülek, a has, és a belső comb területe.

Attól függően, hogy a kullancs mennyire szívta már meg magát vérrel, mérete a pár milliméterestől egészen a cseresznyemag nagyságúig terjedhet.

Kiszedés után érdemes egy darabig a helyét is megfigyelni. Ha az bepirosodik, macskája lázas vagy étvágytalan, az betegséget jelezhet.

Hogyan távolítsam el helyesen a kullancsot a macskámból?

Ha cicája egy kullanccsal tér haza a csavargásból, távolítsa el azt olyan hamar, ahogyan csak tudja. Legjobb, ha a következő módszert alkalmazza:

  • Használjon egy kullancscsipeszt vagy kullancshorgot
  • Helyezze a csipeszt a macska bőrén olyan közel a kullancshoz, amennyire csak lehetséges, de közben figyeljen, nehogy összenyomja a kullancs testét.
  • Fogja meg a kullancs fejét a csipesszel. Húzza ki egy lassú, egyenletes és egyenes mozdulattal.
  • Ellenőrizze, hogy az egész kullancs kijött-e a macska bőréből.
  • Semmisítse meg a kullancsot gondosan, nehogy az következő áldozatra leljen.
  • A következő napokban se feledkezzen meg a kullancsharapásról. Ha cicája betegnek tűnik, bágyadt vagy lázas, mielőbb keresse fel állatorvosát.

macskában kullancs

Milyen betegségeket hordoznak a kullancsok?

A macskákban lévő kullancsok nem csak kellemetlenek és kiszívják kedvencünk vérét, hanem veszélyes betegségeket is hordozhatnak.

A kutyákkal ellentétben szerencsére a macskák sokkal ritkábban fertőződnek meg – illetve nem egyértelmű okokból a macskák sokkal ritkábban betegednek meg. Mindazonáltal minden kullancsharapás alkalmával fennáll a veszély, hogy macskája megfertőződött valamilyen kórokozóval. A leggyakoribb fertőző betegségek közé tartozik például a Lyme-kór, az anaplazmózis és a babézia.

Macskában kullancs – Minél hamarabb, annál jobb eltávolítani

Jobb félni, mint megijedni – ez a macskákban lévő kullancsokra különösen érvényes. Érdemes tehát cicáját megóvni a kullancsharapástól, valamint az ezzel járó potenciális fertőzéstől.

Erre léteznek különböző készítmények (parazita elleni szerek), melyek megölik a kullancsokat, vagy megakadályozzák, hogy belefúrják magukat cicája bőrébe. A következő lehetőségekből választhat:

  • A spot-on készítményt a macska lapockacsontjára kell felvinni, majd az eloszlik az állat egész testén. Hatóidejétől függően (4-12 hét) évente többször is kell őket alkalmazni.
  • A spray ugyanúgy működik, mint a spot-on készítmények.
  • A kullancsok elleni tablettát csak állatorvos írhatja fel.
  • A nyakörv folyamatosan bocsátja ki hatóanyagait. Általában hosszabb időn keresztül (kb. 5-6 hónap) tartja távol a kullancsokat és az egyéb parazitákat, mindazonáltal fennáll a veszélye, hogy macskája fennakad valahol miatta.

Károsak a parazita elleni készítmények a macskára?

Rengeteg fenntartás létezik a kullancsriasztó szerekkel kapcsolatban. Az ezzel kapcsolatos legfontosabb kérdés, hogy nem károsak-e az emberre és az állatra, hiszen tulajdonképpen idegmérgekről van szó.

A legtöbb parazita elleni készítmény valóban idegméreg. A rovarokkal ellentétben az embereknek és a macskáknak azonban van egy úgynevezett vér-agy gátja. A hatóanyag így aztán nem is juthat be oda, ahol kárt tudna okozni.

Természetesen ettől még előfordulhat bizonyos intolerancia a kullancsriasztókkal szemben. Minden gyógyszernek ugyanis nem csak hatása, de mellékhatása is van. Az ilyen készítmények választéka mára azonban óriási, így biztosan talál valamit, melyet macskája jól tolerál.

Mindazonáltal van néhány problémás anyag: például a permetrin, a flumetrin és a deltametrin mérgező a macskákra nézve. Mindig figyeljen tehát arra, hogy az adott kullancsriasztó készítmény macskák számára is alkalmas legyen.

Léteznek házi megoldások a macskákban található kullancsok ellen?

Különböző források dicsérik a házi szerek kullancsok elleni hatékonyságát, többek között a kókuszolajat, a feketeköménymag olaj, a fokhagymát és a borostyánláncot. Hogy ezek valóban hatásosak-e? Tudományosan idáig csak a kókuszolaj enyhe hatásosságát sikerült bizonyítani – és csak külsőleges alkalmazás esetén. Ehhez a hatékonysághoz azonban minden egyes nap be kéne kenni vele a macskát, tetőtől-talpig. Természetükből adódóan rendkívül tiszta házi macskáink számára ez azonban valószínűleg nem lenne túl kellemes.

Fontos: A fokhagyma és a feketekömény mérgező a macskák számára. Ezeket semmi esetre se alkalmazza kullancsok ellen.

Még ha valamelyik fenti házi praktika be is válna, érdemes további szempontokat is figyelembe venni: csak azért, mert egy macska nem hozott haza így kullancsokat, még nem azt jelenti, hogy ennek feltétlenül a házi szer alkalmazása lenne az oka. Sok egyéb más is állhat a háttérben, például nem minden macska vonzza a parazitákat. Egyes példányok valódi kullancsmágnesnek számítanak, másokat egyáltalán nem támadnak ezek az élősködők.

Macskában kullancs: A három leghíresebb mítosz

A macskákban található kullancsokról rengeteg legenda kering. A három legfontosabbat most elemeztük Önnek:

1. A kullancsok a fákról potyognak áldozataikra

A kullancsok leginkább a magasra nőtt fűben és a bokrokban rejtőznek, szóval nem a fákról esnek a macskákra vagy emberekre.

2. A kullancsot mindig el kell csavarni ahhoz, hogy eltávolítsuk.

Nem feltétlenül szükséges, hogy elforgassa a csipeszt a parazita eltávolításához. A kullancsoknak ugyanis nincs ,,menetük”. Ha egy enyhe csavaró mozdulat azonban segítség Önnek, természetesen nyugodtan alkalmazhatja.

3. Veszélyes, ha a kullancsot nem sikerül egészben eltávolítani.

Ha véletlenül nem sikerült egészben eltávolítania a kullancsot, még nem történik katasztrófa. Normál esetben a bennmaradt fejet beborítja a seb varja, s az ezzel együtt leesik majd. Ettől függetlenül ellenőrizze rendszeresen a kullancsharapás helyét, s amennyiben gyulladást észlel, mielőbb keresse fel állatorvosát.

Mindazonáltal: Mivel egy bennmaradt fej esetén elméletileg továbbra is fennáll a fertőzés veszélye, törekedjen rá, hogy az egész kullancsot eltávolítsa.


Franziska Pantelic, Állatorvos
Profilbild von Tierärztin Franziska Pantelic

Több éve támogatom a zooplus magazint széleskörű szaktudásommal. Már 2009- óta állatorvosi engedéllyel rendelkezem, és jelenleg egy mobil kisállatpraxist működtetek Münchenben.


A leghasznosabb cikkeink
3 min

Amikor a macskák tüzelnek

A macska szaporodási ciklusa alapvetően különbözik az emberétől. Így egy cica életének számos fázisa kissé érthetetlen számunkra. Nem tudjuk, hogyan viselkedjünk, és hogyan segíthetnénk kedvencünknek.
10 min

Ivartalaníttassam vagy sterilizáltassam a macskámat?

Es gibt wohl kaum etwas Niedlicheres auf der Welt als Katzenbabys. Doch leider finden nicht alle Kitten ein schönes Zuhause. Wenn sich Katzen unkontrolliert paaren und vermehren, ist für ihren Nachwuchs ein Leben im Elend quasi vorprogrammiert. Indem Sie Ihre Katze kastrieren lassen, beugen Sie daher unnötigem Leid vor. Wie eine Kastration bei Katzen abläuft, was es zu beachten gilt und wie sich die Sterilisation davon unterscheidet, haben wir für Sie zusammengefasst.