Macska székrekedés This article is verified by a vet

macska székrekedés

A macska a szokásos módon megy vécére, de utána csak néhány kemény székletgolyó van az alomtálcában. Ebben az esetben előfordulhat, hogy macskája székrekedésben szenved. Olvassa el a következő cikket, hogy megtudja, hogyan ismerheti fel a macska székrekedés tüneteit, és hogyan segíthet ilyenkor kedvencének a legjobban.

Lehet a székrekedésnek halálos következménye a macskáknál? 

A székrekedés nem ritka a macskáknál. Ennek ellenére a jeleit mindig komolyan kell venni, mivel a macska székrekedés (obstipáció) gyorsan pangó székletté (koprosztázis) alakulhat. Ez pedig életveszélyes vészhelyzet.

Ráadásul gyorsan tartós vastagbéltáguláshoz, úgynevezett megacolonhoz vezethet. Az ebben szenvedő macskának ezután élete végéig problémái lesznek.

Okok: mi okozza a macskák székrekedését?

A macskák székrekedésének számos lehetséges oka van:

 • Az alacsony rosttartalmú étrend és a csökkent folyadékbevitel a széklet megkeményedéséhez vezet.
 • A szőrgombolyagok (trichobezoárok) vagy más lenyelt tárgyak részben vagy teljesen elzárhatják a beleket. A béljárat teljes elzáródása abszolút vészhelyzet!
 • Az elhízás és a mozgáshiány lassabb bélmozgáshoz vezet.
 • Ha a macskának fájdalmat okoz a székletürítés, akkor azt minél tovább szeretné késleltetni. A szervezet egyre több folyadékot von ki a székletből, ami székrekedéshez vezet.
 • A bél szűkülete daganat vagy gyulladás miatt (pl. parazitafertőzés).
 • Egyes gyógyszerek gátolják a székletürítést (pl. nyugtatók, opioidok).
 • Rendellenes folyadékháztartással járó betegségek (pl. cukorbetegség vagy vesebetegség).

A lehetséges okok listája tehát nagyon hosszú. Valószínűleg ez magyarázza azt is, hogy a macskáknál miért viszonylag gyakori a székrekedés.

Tünetek: miből vehetjük észre, ha egy macskának székrekedése van?

De hogyan ismerheti fel, hogy macskája székrekedésben szenved? Bizonyos esetekben nem is olyan könnyű megtalálni a probléma okát.

A normál macskaürülék szivar alakú. Ha az ürülékgolyók inkább kemények és kerekdedek, az a székrekedés első jele. További jelek, ha a macska hangos zajokat ad ki, vagy nyugtalan, miközben a dolgát végzi.

Ha a macska érzékenyen reagál, amikor megpróbáljuk megsimogatni a hasa tájékán, az a hasi fájdalom jele. Sok macska abbahagyja az evést is, ha székrekedésben szenved. Ha pedig a székrekedés továbbra is fennáll, a hányás és a kiszáradás további tünetek lehetnek.

Diagnózis: milyen vizsgálatokat végez az állatorvos?

Az állatorvos legfontosabb feladata, hogy megtalálja macskája székrekedésének okát. A kezelés a kiváltó októl függően változik.

Általában elegendő egy általános vizsgálat

Az állatorvos a gazdi kikérdezése (anamnézis) során megtudakolja például, hogy kapott-e a macska nemrégiben féreghajtót, szenvedett-e hasmenéstől, vagy kapott-e bizonyos gyógyszereket.

A macska általános vizsgálata további támpontokat adhat a lehetséges okokra vonatkozóan. Egy olyan macska esetében, amelynek általános állapota rendben van, a székrekedés oka valószínűleg könnyen orvosolható.

 További vizsgálatok

Ha viszont a macska már nagyon rossz általános állapotban van, az állatorvos további vizsgálatokat fog végezni, például röntgenfelvételt vagy ultrahangvizsgálatot.

Egy kiegészítő vérvizsgálat információt nyújt a macska folyadék- és elektrolitháztartásáról, és utalhat egy másik alapbetegségre.

macska röntgen kép © Stefano Garau / stock.adobe.com

Terápia: hogyan kezelik a macskák székrekedését?

A székrekedés kezelése mindig a kiváltó októl függ. Enyhe székrekedés esetén gyakran egyszerű intézkedések is elegendőek. Az elsődleges cél mindig a megkeményedett széklet kiürítése a bélből, azaz a székletürítés serkentése.

Ha például a székrekedés oka a rostszegény étrend vagy a folyadékhiány, akkor hashajtók vagy egy kis beöntés is segíthetnek a macskának.

Fontos: Soha ne próbáljon saját maga beöntést adni macskájának gyógyszertárban kapható gyógyszerekkel. Nem minden olyan embereknek való szer biztonságos a macskák számára.

Minek van hashajtó hatása a macskákra? 

Ha macskája általános állapota még nagyon jó, akkor kipróbálhat néhány házi szert a bélmozgás serkentésére. Erre alkalmas a tej, az útifűmag vagy a búzakorpa.

A szájon át beadott paraffinolaj síkosító hatású, és megkönnyíti a székletürítést. A paraffinolaj azonban mindig csak állatorvosi tanácsra és ideális esetben szakértő által alkalmazandó, mivel ha a macska lenyeli, az súlyos tüdőgyulladást okozhat.

Mit tesz az állatorvos súlyos székrekedés esetén? 

Ha a széklet már nagyon megkeményedett, vagy a macska beleiben nagy mennyiségű kemény széklet található, akkor a belek altatásban történő átmosására is szükség lehet. Kiegészítő masszírozással pedig a kézzel is ki lehet üríteni a belet.

Az állatorvos infúziót, fájdalomcsillapítót és hányáscsillapítót (anitemetikum) alkalmaz a kezelés támogatására.

Ha már bélelzáródás áll fenn, csak műtét segíthet. Ezt mindig a lehető leggyorsabban kell elvégezni, hogy megelőzzük a bél nagyobb szakaszainak elhalását.

Prognózis: milyenek a macska székrekedés gyógyulási esélyei?

A macskák székrekedése általában jól kezelhető. Mindig fontos, hogy felismerjük és kezeljük az egyéb alapbetegségeket.

Ha a székrekedés bélelzáródássá alakul, az állapot végzetes lehet a macska számára.

Megelőzés: meg lehet előzni a macskák székrekedését?

A macskák székrekedésének néhány oka megelőzhető az alábbi tanácsok betartásával:

 • A magas rosttartalmú macskatápokkal támogathatja macskája természetes emésztését.
 • Biztosítsa a megfelelő folyadékbevitelt. Ebben segíthet egy ivókút vagy az is. Ha váltanak száraz eledelről nedves eledelre.
 • Végezzen rendszeres parazitaprofilaxist és/vagy székletvizsgálatot.
 • Távolítsa el a macska szőrét a háztartásból, és rendszeresen fésülje meg macskáját.
 • Teremtsen lehetőséget a mozgásra, például kaparófák vagy macskajátékok segítségével.
 • Ha a macska ízületi fájdalmak miatt kerüli a vécét, célszerű rendszeresen fájdalomcsillapítót adni neki.

 Étrenddel kapcsolatos tanácsok: A megfelelő diétás eledel kiválasztásával támogathatja macskája természetes testi funkcióit. Felhívjuk azonban a figyelmet arra, hogy a diétás eledel nem gyógyítja és nem előzi meg a betegségeket. A macskája számára megfelelő étrendet mindig egyeztesse állatorvosával is.  A zooplus webáruházban speciális diétás macskatápot is talál.


Franziska G., Állatorvos
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

A Giessen-i Justus-Liebig Egyetemen átfogó állatorvosi képzést kaptam, és sokféle területen gyűjtöttem tapasztalatokat, például kisállatok, nagyállatok és az egzotikus orvoslás terén, valamint farmakológia, patológia és élelmiszer-higiénia területén. Azóta nemcsak állatorvos-szerzőként dolgoztam, hanem elkészítettem a tudományos alapokon nyugvó disszertációmat is. Célom, hogy a jövőben jobban megvédjem az állatokat a bakteriális kórokozóktól. Állatorvosi ismereteim mellett megosztom saját tapasztalataimat is boldog kutyatartóként, és meg tudom érteni és tisztázni a felmerülő félelmeket és problémákat, valamint az állategészségügyre vonatkozó egyéb fontos kérdéseket.


A leghasznosabb cikkeink
3 min

Amikor a macskák tüzelnek

A macska szaporodási ciklusa alapvetően különbözik az emberétől. Így egy cica életének számos fázisa kissé érthetetlen számunkra. Nem tudjuk, hogyan viselkedjünk, és hogyan segíthetnénk kedvencünknek.
10 min

Ivartalaníttassam vagy sterilizáltassam a macskámat?

Aligha lehet aranyosabbat elképzelni a kiscicáknál. De sajnos nem minden kiscica talál magának otthont. Ha gazdátlan macskák egymással, vagy más kijárós macskákkal párosodnak, akkor a kölykök élete szinte garantáltan szenvedésből fog állni. Ivartalanítsa vagy sterilizálja macskáját és előzze meg ezzel az állatok felesleges szenvedéseit!