Intelligencia játékok macskák számára

Intelligens játékok macskák számára

A macskák tevékenységei

A macskák sok ember számára élő plüssállatok: puhák, kedvelik az ember közelségét és szívesen kényeztetik magukat. Sok gazdi azonban elfelejti, hogy a kis háziállatában egy vadállat rejtőzik. Attól nem lesznek elégedettek, ha az életüket a kanapén töltik. A gazdátlan, vadon élő macskák lefoglalják magukat. Minden étkezést több órás vadászat előz meg. Napról napra lefoglalja őket a rejtőzés, védekezés és a vadászat. Olyan nyugalomban ritkán van részük, mint a házi cicáknak. A macskák még az emberrel töltött hosszú évtizedek ellenére is kis vadállatok és hasonló igényeik vannak, mint vadon élő rokonaiknak.

Ha a macskák unatkoznak

Sokakat meglep, hogy a macskák a lakásban töltött egyhangú mindennapoktól unatkozhat. Érdektelenek és motiválatlanok lesznek. Megfelelő foglalkozás hiányában sok házimacska unalma rosszalkodásban vagy tisztátlanságban nyilvánul meg. Ezért tehát a házimacskákat is fejleszteni kell szellemileg és testileg is. Nem számít, hogy a gazdi játszik vele, vagy intelligencia játékkal játszik, csak ki legyenek elégítve az igényei. A legjobb persze az, ha a cica jól kijön egy fajtárssal, így közösen játszhatnak, vadászhatnak és ápolhatják is egymás szőrét.

Hogyan kössem le macskámat?

Az ember nélkül a macskának egyedül kéne megkeresnie és megfognia a zsákmányt. Ezt vegye követendő példának! Ne töltse fel naponta többször az etetőtálat, hanem hagyja, hogy megdolgozzon az eledelért. Rejtse el a száraz eledelt zacskóban, székekre, az asztal alá vagy használjon snacklabdát, kis tasakokat vagy kartont erre a célra. Az elrejtett eledelt is számolja bele kedvence napi fogyasztásába! A kemény munkával megszerzett eledel mellett természetesen ugyanúgy szüksége lesz további étkezésekre!

Intelligens játékok

Ezek a játékok megkövetelik macskájától, hogy gondolkozzon, ezáltal szellemileg fejleszti őt. Próbálja ki, hogy az Ön macskája, hogyan reagál ezekre a játékszerekre!

Az új eszközök miatt azonban ne hanyagoljuk el a személyes játékot cicánkkal, különösen, ha csak egy macskát tartunk. Az emberi kapcsolat ugyanis nagyon fontos a számára. Legyen leleményes és ne csak játékpálcákkal, egerekkel és labdákkal játszanak, hanem találjon ki társasjátékokat! Például mit szól ahhoz, hogy kis papírcsákók alá rejti a játékokat?

A Zooplus-on rengeteg foglalkoztató és intelligencia játékot találhat! Ezekkel macskájának biztosan nem lesz egy unalmas perce sem!

A leghasznosabb cikkeink
7 min

Benti macskák lefoglalása

Benti cica gazdájaként biztosan Ön is azt szeretné, hogy kedvence a lehető legtermészetesebb módon éljen. Ezért a lakást úgy kell felszerelni, hogy lehetőleg változatosságot nyújtson kedvence számára. Minél kevesebb tabuzóna létezik számára, annál jobb macskájának. A rugalmas etetési idők jobban megfelelnek természetes életkörülményeinek, mint a fixek. Az utolsó esti nasit akkor érdemes neki adni, amikor Ön lefekszik aludni. Biztosítson cicája számára változatosságot, tegye ellenállóvá a stresszel szemben. Ezért ajánlott sokat foglalkoznia szobatigrisével és olyan gyakran játszania vele, amennyire csak lehet. Hetente legalább egyszer lepje meg valami aprósággal, pl. vigyen neki egy dobozt, amiben elrejtőzhet, mivel az megváltoztatja az érzékelt szagvilágot. Hangok terén is szolgálhat neki újdonsággal.
8 min

Lézerpointer macskáknak

Alkalmas-e a lézerpointer macskajátéknak vagy sem? A következőkben felsorakoztatunk néhány aspektust, pro és kontra érveket, s eldöntheti, hogy Ön milyen állasponton van ezt illetően.
5 min

Macska agility

A mozgás és a játék az egészséges macskaélet alapjai. Amint macskája unatkozni kezd, számítson rá, hogy hamarosan panasza lesz a négylábúra.