Nimfapapagáj

nimfapapagáj, papagáj, nimfa papagáj

A nimfapapagáj

Aki már kicsit közelebbről is foglalkozott a (kedveskedve nimfiknek is becézett) nimfapapagájokkal , megállapíthatja, hogy a gyakran hangoztatott kijelentések, miszerint a nimfapapagáj “ideális kezdő madártartóknak” vagy hogy “tartása egyszerű”, nem feltétlenül állják meg a helyüket. Ha azonban figyelembe vesszük fajuknak megfelelő tartásuk alapelveit, egész biztosan sok örömöt találhatunk ezekben a “mini kakadukban” – és ugyanúgy a madarak is jól érzik magukat az ember társaságában. Néhány ilyen alapelvre szeretnénk a következőkben rámutatni, s ezzel az Ön figyelmét is felhívni az otthonában tartott nimfa papagáj igényeire.

Nimfa papagáj tartása

Nimfa papagáját soha ne tartsa egyedül! Csapatban, rajban élő madárként a nimfapapagáj mindig szoros szociális kapcsolatokat keres. Ha hiányoznak a fajtársai, ezeket a kapcsolatokat Önnel fogja kiépíteni. Amennyiben eleinte még tetszik és sok örömöt is okoz, hogy madara nem tágít Ön mellől, egy idő után kellemetlenné kezd válni, hogy az Ön jelenlétében korlátlan figyelmet követel. Ha pedig azt veszi észre, hogy ez a tulajdonképpen mindenáron kikényszeríteni kívánt figyelem iránta hiányt szenvedne, velőtrázó kiáltással fejezi ki nemtetszését. Ez végül is egy rendkívül hangos hívás, amely a nimfapapagáj hazájában, a tágas Ausztráliában a raj összetartására szolgáló, veleszületett reakció. S ahogyan ott a fajtársait hívja, ugyanúgy fog most Ön után kiáltani. A nimfa papagájok ezen “félelmetes” hívó hangjelzését jogtalanul tekintik a madarak negatív értelemben vett “kiabálásának”, mégis sok jószomszédi kapcsolatot sikerült már megzilálnia.

Az egyedüllétre való másfajta reakcióként pszichés változások és masszív magatartászavarok is kialakulhatnak. A nimfa hímek különösen hajlamosak az agresszióra, míg a nőnemű madarak az apátiára. Kérjük, gondoljon arra is, hogy egy tükör még nem pótolja az igazi társat, és semmi keresnivalója egy nimfa papagáj otthonában.

Tartása más madárfajokkal együtt

Ugyan rendkívül békés lakótársként a nimfa papagáj még a hullámos, ékes és kecske papagájjal is jól kijön (amíg azok nem költenek), eléldegél velük egy madárházban – azonban: a különböző papagájformák nyelve alapvetően más! Az is előfordulhat, hogy a nimfa papagájok csak nehezen tudnak érvényesülni a sokkal mozgékonyabb és “agresszívabb” hullámos papagájokkal szemben. Ezért ajánlatos tulajdonképpen, hogy a nimfa papagájokat párban, egy másik nimfával együtt tartsuk.

Szabadban való repülés

A nimfa papagájok született repülők! Ha valaki egyszer már teljes terjedelmében megszemlélte repülőművészetüket, amint rajban élő madárként ausztrál hazájukban naponta óriási távolságokat tesznek meg eledel után kutatva, soha nem fog arra gondolni, hogy egy ilyen madarat tartósan, napi többórás szabadban való repülés biztosítása nélkül elzárjon. Kérjük, Ön sem tegye ezt és ajándékozza meg madarát a mindennapi kiadós, többórás szabadban való repülés lehetőségével! A nimfa papagáj igényli a nagy repüléseket izomzata, csontozata erősödéséhez és egészségének megőrzéséhez. Örüljön madarával együtt, csodálja meg repülőművészetét, amint rendkívül gyors és módfelett elegáns köröket tesz! Ha valakinek nincs lehetősége arra, hogy ezt megadja madarának, inkább eltanácsoljuk a nimfapapagáj tartásától.

Elfoglaltság

Egész nyugodtan állítsa kihívások elé madarait, támasszon elvárásokat velük szemben! Minél inkább inspirálja nimfa papagájait játék- és rágcsálási ösztönük kiélésére, azok annál élénkebbek és egészségesebbek lesznek. Saját készítésű madárjátékok, egy mászókötél, megrágcsálni való ágak – annyi minden van, amit a nimfa papagájok örömmel fogadnak, s szívesen eljátszanak ezekkel a kellékekkel, s láthatóan jólesően elfoglalják magukat a szabad természetben való ösztönös viselkedésmódjuk kompenzálására. Amelyik nimfa papagájnak nincs lehetősége ilyenféle elfoglaltságokra, egykedvűvé és depresszióssá válik.

A nimfapapagáj tenyészet

A siekres nimfa papagáj-tenyészet előfeltétele egyrészt egy olyan madárpár, melynek tagjai jól kijönnek egymással, másrészt egy megfelelő keltőláda, mivel a nimfák barlangban keltő madarak. Ha a hímnemű madár elkezdi a költőláda előkészítésével való foglalatosságot, az annak a jele, hogy hamarosan sor kerül a párosodásra. Ha az megtörténik, akár két hét is eltelhet, amíg a tojó lerakja a tojásokat. A tojások kiköltéséért túlnyomórészt a tojó felelős, mindazonáltal a páros tagjai váltják egymást a tojásokon való ülésben. A kis papagájok kb. 3 hét elteltével bújnak ki a tojásokból.

A nimfapapagájok kora

Háziállatokként tartva a nimfa papagáj élettartam kilátásai igen jók, akár 15-20 év körül is elélhetnek, ezzel szemben a vadonban csak 10-14 éves korukig élnek. Ebben alapvető szerepet játszik a madarak tartása.

Fedezze fel széles kínáltunkat madár témakörben a “zooplus online madár shopjában“!

A leghasznosabb cikkeink
17 min

Hullámos papagáj

A hullámos papagáj eredetileg Ausztráliából származik. Manapság ezek a beszédes, színes tollazatú és kampós csőrű madarak Európa legkedveltebb háziállatának számítanak.
6 min

Nimfapapagáj

Ha figyelembe vesszük a fajuknak megfelelő tartási alapelveket, egész biztosan sok örömöt találhatunk ezekben a "mini kakadukban".
8 min

A Kanári

Kanári tartása meglehetősen egyszerű feladat, mivel a madár gondoskodik magáról, amennyiben biztosítottak számára a szükséges feltételek.