Hullámos papagáj társaságban

Hullámos papagáj társaságban

Ausztrál hazájukban a hullámos papagájok kisebb-nagyobb rajokban, csapatokban élnek. Fix partnerük van, s a párok általában egész életükben együtt maradnak. Ahhoz, hogy egy hullámos papagáj otthon érezhesse magát Önnél, biztosítania kell számára egy fajtárs társaságát. Ha ez valamiért nem lehetséges, különösen ügyeljen arra, hogy ez a kis társaságkedvelő lény ne érezze magát egyedül.

Egyedüli madárként tartva

Ha egy hullámos papagájt egyedüli madárként szeretne tartani, mindenképpen gondoljon arra, hogy mindez mit jelent a madár számára. A hullámos papagájok igazi kis társas lények, s nem szívesen élnek magukban. Ha egy ilyen kis energiabomba több órát kénytelen egyedül eltölteni, gyorsan elveszíti az életörömét, csak csendesen gubbaszt ülőrúdján önmagát sajnálva. Amennyiben Ön ennek ellenére sem szeretne egy másik madarat mellé, extrém fontosságú, hogy a nap nagy részében valaki legyen odahaza. Ebben az esetben egy hullámos papagáj nagyon gyorsan szelíddé és ragaszkodóvá tud válni – ugyanis Önt fogja elfogadni “madárpótléknak”. Vagyis – ahogyan a szabad természetben a párok a nap egy részében egymás tollát cirógatják, rendezgetik -, magányos madara pl. az Ön vállára fog ülni és gyengéden harapdálja fülcimpáját.

Szórakozásra van szükségük

Ezek a kis vidám fickók szeretik, ha élénken zajlanak körülöttük a dolgok, és részt vehetnek a család életében. Ha Önök beszélgetnek, kis tollas barátja is csicseregve “hozzászól”, sőt túl akarja harsogni Önöket! Néhány kis papagáj még a partnere “énekét” is megtanulja, s olykor néhány szót el is gagyarászik.

Mehrere Wellensittiche sitzen auf einem dünnen Ast nebeneinander © fotomaster / stock.adobe.com
Wellensittiche brauchen die Gesellschaft von Artgenossen. Nur so gewährleisten Sie eine artgerechte Haltung.

Több papagáj összeszoktatása

Ha nincs ilyen sok ideje, kettő vagy több madarat kell tartania. Ha nem szeretné tenyészteni a papagájokat, az a legjobb, ha azonos nemű társról gondoskodik a hullámos papagájnak. Két hím jól ki tud jönni egymással egy nagy madárházban, ha kezdetektől fogva együtt vannak. Igen örömteli élmény megfigyelni, ahogyan a két ragaszkodó madárka egymással foglalkozik. Legtöbbjük annak ellenére is keresi az ember társaságát, hogy egy fajtársával élhet együtt. Vagyis egy papagájkettőst is meg lehet szelídíteni. Ha pedig lehetősége van arra, hogy kellőképpen nagy madárházat állítson fel, s abban egész hullámos papagáj rajt tud tartani. Bizonyára Önt is elvarázsolja majd a kis tarka tollas madárkák elbűvölő szociális viselkedésmódja.

Wellensittiche sitzen mit Nymphensittichen auf einem Ast © nounours1 / stock.adobe.com
Mit verwandten Arten wie dem Nymphensittich kommen Wellensittiche gut zurecht.

Milyen madarakkal tartható együtt a hullámos papagáj?

Ha hullámos papagájait más madarakkal együtt szeretné tartani, feltétlenül ügyelnie kell arra, hogy a melléjük választott madarak ne legyenek kisebbek és gyengébbek. A fotókon gyakran hullámos papagájokkal együtt látható kanárik és zebrapintyek nem alkalmasak erre a célra. Általában a törpepapagájok sem tudják igazán jól elviselni a hullámos papagájokat.

Nagy madárházban tarthatja együtt ezeket a kis papagájokat fürjekkel. A fürjek inkább a kalitka alsó részében szeretnek “lakni”. S hogy a madaraknak olykor egy kis nyugalmuk is legyen a néha túlontúl is pimasz papagájoktól, az a legjobb, ha egy külön házikót helyez a madárházba, ahová a békésebb pihenésre vágyó lakótársak kedvük szerint visszavonulhatnak.

Az olyan rokon fajtákkal, mint a nimfa– vagy a vörösmellű fűpapagáj, egész jól kijöhetnek ezek a kisebb papagájok. Ezek a madarak náluk nagyobbak, s nem hagyják, hogy a kissé lázadó hajlamú hullámos papagájok a “csőrük körül táncoljanak”. Ha több madarat tart együtt, rendkívül fontos, hogy elegendő helyük legyen a repülésre.

Akkor is óvatosnak kell lennie, ha hullámos papagájai más madarakkal együtt élve szaporodnak. A fészken ülő madarak olykor meglehetősen agresszívek. Kövesse szemmel, mi történik a kalitkában. Ha észreveszi, hogy egy kis méregzsák megnehezíti a többiek életét, próbálja tetten érni a kis rendbontót.

A témával kapcsolatban minden szükséges terméket megtalálhat a „Madár shopunkban“, mint például madáreleséget vagy kalitka kiegészítőket !

A leghasznosabb cikkeink