Madárinfluenza This article is verified by a vet

madárinfluenza

A madárinfluenza a hírek visszatérő témája volt az elmúlt években. De vajon mely madarak kaphatják el a madárinfluenzát, és veszélyes-e a vírus az emberre is? Ebben a cikkben összefoglaljuk Önnek a legfontosabb információkat.

Mennyire veszélyes a madárinfluenza?

A szárnyasok (csirkék és pulykák) esetében a vírus által okozott madárinfluenza – más néven szárnyaspestis – már néhány nap után halálos kimenettel fenyeget. A betegség mértéke azonban a vírusváltozattól és altípustól függően változhat. A H5 és H7 altípusú törzsek különösen veszélyesek.

A vírus gyors és gyakori mutációs képessége (spontán genetikai változások) szintén komoly veszélyt jelent. Ezért fontos, hogy a betegséget világszerte ellenőrzés alatt tartsuk, és járvány kitörése esetén gyorsan leküzdjük.

Mely madarak kaphatják el a madárinfluenzát?

Számos madárfaj megbetegedhet madárinfluenzában. Ezek közé tartoznak többek között a szárnyasok, mint például a csirke és a pulyka, a díszmadarak, így pélaul a különféle a (papagájfajok, így pl. a hullámos papagájok), valamint a szabadon élő madarak (vízi madarak, kacsák, hattyúk).

A csirkék és a pulykák esetében a legmagasabb a megbetegedési és elhullási arány. Ezzel szemben a vízimadarak, például a kacsák és a libák kevésbé fogékonyak erre a betegségre, és kevésbé szenvednek attól. Azonban mivel hordozzák és ki is választják a vírust, át tudják adni a kórokozókat. Az énekesmadarak esetében csak ritkán fordul elő effajta fertőzés.

Mi a helyzet az emberrel és a háziállatokkal

Nemcsak a madarak, hanem az emlősök is megfertőződhetnek a vírussal:

Az ember is megbetegedhet madárinfluenzában?

Az emberek is meg tudnak fertőződni a madárinfluenza-csoport egyes vírusváltozataival (pl. H5N1). Ez azonban nem gyakran fordul elő. Az elmúlt években az embereket érintő madárinfluenzáról elsősorban Ázsiában, Törökországban vagy Egyiptomban lehetett hallani.

Ha a betegség emberben tör ki, az elsősorban influenzaszerű tünetekben jelentkezik – ilyen például a láz (39 Celsius-fok felett), fejfájás és légúti problémák (pl. köhögés). A súlyos lefolyás a beteg halálához is vezethet, különösképp tüdőgyulladás miatt.

Röviddel a fertőzés után vírusellenes gyógyszerek alkalmazhatók a kezelésre – ilyenek a neuraminidáz-gátlók (pl. Zanamivir). Egyébként az orvos az embernél jelentkező madárinfluenzát tüneti intézkedésekkel, például lázcsökkentő gyógyszerekkel vagy infúzióval kezeli.

Elkaphatják-e a háziállatok a madárinfluenzát?

A madarakon kívül más állatok is megfertőződhetnek a vírussal. A jelenlegi ismeretek szerint (2022 szeptemberi állás szerint) mindenesetre sokkal kisebb a fertőzés kockázata. Ennek ellenére – amennyiben megoldható -, ne hagyja kutyáját vagy macskáját vízimadarak vagy más vadon élő madarak közelében!

Tünetek: melyek a madárinfluenza jelei a madaraknál?

A betegség első jelei (a tünetek) a fertőzést követően néhány órától néhány napig tartó időszakban (lappangási idő) jelentkeznek. A tünetek nagyon eltérőek, ezért a szárnyaspestis klinikai képe is változó.

A szárnyasoknál a madárinfluenza leggyakoribb tünetei a következők:

 • Általános rossz közérzet, valamint az étel és a víz visszautasítása
 • Fénytelen, matt tollazat
 • Légúti tünetek (pl. légszomj, tüsszögés, szem- és csőrváladékozás)
 • Gyomor- bélrendszeri tünetek (pl. vizes-nyálkás, részben zöldes színű hasmenés)
 • Központi idegrendszeri zavarok (pl. rendellenes fejtartás, egyensúlyzavarok)
 • Vízvisszatartás (ödéma) a fejen
 • Bőr alatti bevérzések a fej-függelékeken és a lábakon
 • A tojásrakási teljesítmény romlása (pl. a tojásrakás hirtelen leállása, deformált tojások)

Mikor kell állatorvoshoz fordulni?

Ha azt gyanítja, hogy valamelyik állata madárinfluenzával fertőzött, jelentse ezt állatorvosának! Ha az állatorvos megerősíti a gyanút, tájékoztatja az illetékes hatósági állatorvost, aki ezután a helyileg érvényes törvényes rendelkezéseknek megfelelően megteszi a további lépéseket.

Emellett fontos, hogy a gyanús madarat elszigetelje más élőlényektől. Így megakadályozza a betegség további terjedést.

Diagnózis: hogyan ismerhető fel a madárinfluenza madaraknál?

Élő állatokon az állatorvos a klinikai tünetek alapján és bizonyos kimutatási módszerekkel tudja megállapítani a madárinfluenzát. A kórokozók speciális tesztekkel (pl. hemagglutináció-gátlási teszt, neuraminidáz-teszt) mutathatók ki a vérben. A vírus az elhullott állatokban is jelen van és kimutatható.

Fontos tudni, hogy a madárinfluenza számos országban bejelentési kötelezettség alá tartozik. A legtöbb esetben azonnal értesíteni kell az illetékes hatóságot, amint a járvány gyanúja felmerül, illetve amint az kimutatható. Számos országban az is bejelentésköteles, ha embereket érint a fertőzés.

Terápia: Hogyan kezeljük a madarak madárinfluenzáját?

A leküzdés érdekében hozandó intézkedések attól függnek, hogy Ön jelenleg hol él. Járványmegelőzési okokból azonban általában el kell altatni az érintett állatot.

A alábbiakban példaként felsoroljuk a Németországban alkalmazandó törvényes intézkedéseket a fertőzés leküzdésére:

 • A hatósági ténymegállapítást követően az illetékes hatóság elrendeli az érintett szárnyas elpusztítását. A tetemet ezután egy megsemmisítő létesítménybe szállítják.
 • Ezután fontos az érintett gazdaság megfelelő tisztítása és fertőtlenítése. Ugyanakkor a hatóság korlátozza az emberek, állatok és áruk mozgását a járványkitörés körüli védelmi- és megfigyelési zónán belül.
 • A hazai szárnyasállomány védelme érdekében a madárinfluenza más országokban történő kitörése esetén a szárnyas és az abból készült termékek behozatalát ellenőrzés alá vonják.

Okok: melyek a madárinfluenza kiváltó okai a madaraknál?

A madárinfluenza a madarak világszerte elterjedt vírusos betegsége. A megbetegedést az orthomyxovírus családba tartozó A influenzavírus okozza, amely különböző altípusokra (16 H altípusra és 9 NA altípusra) oszlik.

Ezeket az altípusokat az influenzavírus burkán található két fő fehérjéről nevezték el. Itt a “H” a haemagglutinint, míg az “NA” a neuraminidázt jelenti. Tehát körülbelül 254 különböző kombináció létezik.

Általánosságban mind a 16 altípus képes megfertőzni a madarakat. A súlyos járványok azonban a H5 és H7 altípusok miatt következnek be.

A betegség terjedése: hogyan fertőződnek meg a madarak a betegséggel?

A megbetegedett madarak a vírust ürülékkel és különböző váladékokkal (pl. a csőr és a szem nyálkájával) választják ki. Ezután más madarak közvetlen vagy közvetett érintkezés útján megfertőződhetnek a vírussal.

Direkt fertőzés

A madarak közvetlenül megfertőződhetnek a vírussal, ha vírust tartalmazó anyagot lélegeznek be vagy csippentenek fel. A fertőzött madarak által lerakott tojások is tartalmazhatnak vírust, és fertőzési forrásként szolgálhatnak.

Indirekt átvitel

Fertőzött madarak adásvételével vagy fertőzött (szennyezett) tárgyak (pl. gumicsizma) és járművek bevitelével a szárnyasokat tartó gazdaságokban tevékenykedő dolgozók más állományokba is behurcolhatják a vírust.

Mutációk megjelenése

Ritka esetekben a kezdetben csak enyhén patogén vírusváltozatokból (pl. H5 vagy H7 altípusú influenzavírusok) magas patogenitású vírusváltozatok (magas patogenitású madárinfluenza, HPAI) alakulhatnak ki. Ez a genetikai állomány spontán változásai révén következik be.

Prognózis: gyógyítható-e a madárinfluenza?

A madárinfluenza általában néhány napon belül a madarak elpusztulásához vezet. Ezért, valamint az állatjárványok elleni védekezési intézkedések miatt a fertőzött madarak esélyei nem jók.

Megelőzés: mit lehet tenni a madárinfluenza ellen?

A madárinfluenza gazdasági szempontból jelentős állatbetegség. Ezért fontosak a betegség leküzdésére és megelőzésére vonatkozó különleges előírások. Ezek közé tartoznak például az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) előírásai, melyek szerint a szárnyaspestis kötelezően bejelentendő járvány, mellyel szemben mielőbb fel kell venni a küzdelmet.

A madárinfluenzával szembeni védekezésre ill. annak leküzdésére irányuló törvényes intézkedések a lakóhelytől függően eltérőek lehetnek. Ezért tájékozódjon az adott helyen érvényes törvényes rendelkezésekről!

Higiéniai intézkedések

Ha szeretné elkerülni, hogy baromfiállományában madárinfluenza törjön ki, kövesse az alábbi tanácsokat:

A szárnyasokkal foglalkozó emberek csak akkor hagyják el a baromfiólat, ha cipőt és ruhát cseréltek, valamint alaposan megtisztították és fertőtlenítették a területet.

További megjegyzések és figyelmeztetések:

 • Védje a szárnyaseledelt és almot a vadmadaraktól!
 • Tisztítson meg és fertőtlenítsen valamennyi, az ól területén használt anyagot és készüléket!
 • A csirkéket és pulykákat ne tartsa együtt vízimadarakkal!
 • Kerülje a háziszárnyasok és a vadon élő madarak érintkezését!
 • Mindig olyan ivóvizet kínáljon szárnyasainak, amelyhez a vadon élő madarak nem férnek hozzá!

Létezik-e védőoltás szárnyasok számára a madárinfluenza ellen?

A tudósok évek óta kutatják a különböző vakcinák madárinfluenza-ellenes hatását. Eddig azonban arra jutottak, hogy az oltás a vírusrészecskék fokozott kiválasztásához vezethet, és így elősegítheti a betegség terjedését. Ezért az európai járványügyi jogszabályok (2022 szeptemberi állás szerint) illegálisnak tartják az ilyen oltást.

A következő években azonban bevezetésre kerülhet a madárinfluenza elleni védőoltás.

Etethetem télen a vadmadarakat?

Az énekesmadarakat túlnyomórészt megkímélte a madárinfluenza – világszerte. Ennek ellenére az énekesmadarak etetésekor ügyelni kell arra, hogy a kertben lévő madáretető tiszta maradjon.

Mégpedig azon okból, hogy ahol sok madár gyűlik össze, és a madáreledel ürülékkel érintkezhet, ott mindenféle kórokozó gyorsan terjedhet.


Franziska G., Állatorvos
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

A Giessen-i Justus-Liebig Egyetemen átfogó állatorvosi képzést kaptam, és sokféle területen gyűjtöttem tapasztalatokat, például kisállatok, nagyállatok és az egzotikus orvoslás terén, valamint farmakológia, patológia és élelmiszer-higiénia területén. Azóta nemcsak állatorvos-szerzőként dolgoztam, hanem elkészítettem a tudományos alapokon nyugvó disszertációmat is. Célom, hogy a jövőben jobban megvédjem az állatokat a bakteriális kórokozóktól. Állatorvosi ismereteim mellett megosztom saját tapasztalataimat is boldog kutyatartóként, és meg tudom érteni és tisztázni a felmerülő félelmeket és problémákat, valamint az állategészségügyre vonatkozó egyéb fontos kérdéseket.


A leghasznosabb cikkeink
3 min

Hullámos papagáj tenyésztése

A hullámos papagájok a legkedveltebb háziállatok közé tartoznak. S milyen szép is, ha még utánpótlás is érkezik! Viszont ezen madarak esetében a családtervezésnek bizonyos szempontok figyelembe vételével kell történnie:

6 min

Madárinfluenza

A madárinfluenza a hírek visszatérő témája volt az elmúlt években. De vajon mely madarak kaphatják el a madárinfluenzát, és veszélyes-e a vírus az emberre is? Ebben a cikkben összefoglaljuk Önnek a legfontosabb információkat.