Egzotikus rövidszőrű

Egzotikus rövidszőrű

Szereti Garfieldet? Akkor az egzotikus rövidszőrű pontosan megfelelő macska az Ön számára. Hiszen a hangulatos, lustácska, ám nagyon szerethető tévémacska rövid, zömök lábaival, nyomott orrocskájával és nagy, kedves buksijával az egzotikus rövidszőrű macska mintájára készült.

Lusta gazdik perzsája

Az USA-ban az egzotikus rövidszőrűt, amely egy perzsa macska és egy brit vagy amerikai rövidszőrű macska párosításának eredménye, némi kacsintással kísérve „a lusta emberek perzsájának” nevezik. Az egzotikus rövidszőrű a perzsa macska összes pozitív jellemvonásával rendelkezik, de – rövid szőrének köszönhetően – sokkal könnyebben ápolható, mint hosszú szőrű rokona.

A bundáján kívül valójában nincs is jelentős különbség közte és a perzsa macska között. Ezért egyes nemzeti macskaszövetségekben a rövidszőrű is perzsa macskaként szerepel. A két fajta a mai napig ugyanazon a szabványon osztozik. A Fédération Internationale Féline (FiFe) 1983-ban ismerte el az egzotikus rövidszőrűt a perzsa macska rövid szőrű változataként.

Az egzotikus rövidszőrű macska története

A tudósok úgy vélik, hogy a perzsa macskák ősei még az ókorban éltek. Kétségtelen, hogy a perzsák a valaha volt legrégebbi fajtatiszta macskák közé tartoznak. A legújabb genetikai vizsgálatok szerint azonban vitatott, hogy valóban a perzsa Chorassan nevű városból származnak-e, ahonnan állítólag Pietro della Valle olasz világutazó hozta magával Európába ezeket az állatokat. Ugyanis állítólag a francia Nicolas Claude Fabri de Peiresc hozta magával az első hosszú szőrű macskákat Kis-Ázsiából hazájába a XVII. század közepén, az azonban ténylegesen nem igazolt, hogy ezek a hamarosan perzsaként emlegett macskák valóban a ma ismert macskafajta ősei lettek volna. A Missouri Egyetem (USA) 2014-ben publikált tanulmánya azt mutatta ki, hogy a mai perzsa fajta valójában egy orosz házimacska egyedeiből való tenyésztés véletlenszerű eredménye.

A nemes, hosszú szőrű macskák 1871-ben váltak világszerte ismertté, amikor is Viktória brit királynő egy londoni kiállításon megvásárolta a fajta két kék példányát. Így azután a britek sokáig vezető szerepet töltöttek be a a perzsa macskák tenyésztésében is. A perzsa rövidszőrű változata azonban csak az 1950-es években jelent meg az USA-ban. Amerikai rövidszőrű tenyésztők keresztezték a népszerű, de sok ápolást igénylő perzsákat rövid szőrű macskáikkal – azon cél érdekében, hogy az „új“ perzsa macska szőrzete rövid és ezért könnyen kezelhető legyen. A kísérlet sikeres volt: a perzsa és a rövidszőrű keresztezéséből származó utódok ugyanolyan társaságkedvelők és barátságosak lettek, mint a hosszú szőrű perzsák – csak éppen rövid szőrzettel. Sok perzsa tenyésztő nekilátott az egzotikus rövidszőrű tenyésztésének, és ezáltal egyre inkább elterjedtek ezek az állatok. Az egzotikus rövidszőrűt 1967-ben ismerték el önálló fajtaként az USA-ban.

Megjelenése

Az egzotikus rövidszőrű manapság minden ismert perzsa színben létezik. A legelterjedtebb fehér, fekete, kék, piros, krém, csokoládé és lila színek mellett csincsilla, color point változatban és tabby mintázattal is előfordul: csíkozott, brindle és foltos. Vastag bundája alatt vastag aljszőrzet található, amely lehetővé teszi, hogy fedőszőrzete elálljon a testétől, ez pedig plüssmackós megjelenést kölcsönöz az állatnak.

Általánosságban elmondható, hogy az egzotikus rövidszőrű – akárcsak az ismert comic figura, Garfield – rendkívül hangulatos benyomást kelt. A közepes – nagy méretű macska meglehetősen zömök, rövid, vastag lábai nagy, lekerekített mancsokban végződnek, tökéletesen kiegészítve a mackós megjelenést. A kifejlett egzotikus rövidszőrű kandúr akár tekintélyes kilenc kilogrammot is nyomhat. A nőstény példányok súlya négy-hét kilogramm között mozog. A macskafajta feje – meglehetősen zömök testéhez illően és a perzsa macskákra jellemző módon – nagy és erőteljes, szembetűnő stoppal. A masszív, kerek koponya, a lapos pofi és a rövid, széles orr összetéveszthetetlen megjelenést kölcsönöz a fajtának.

Egzotikus rövidszőrű kiscicák © CALLALLOO CANDCY / stock.adobe.com

Figyelem! Az állatok szenvedésével járó ternyésztés veszélye!

Sajnos a múltban a túlzásba vitt tenyésztés újra és újra rendkívül lapos orrhoz vezetett, ami akadályozta a szabad légzést, szem-, orr- és a torokkörnyéki gyulladásokhoz és kellemetlen érzésekhez vezetett. Ezért egzotikus rövidszőrű macska vásárlásakor mindenképpen egy jó hírű és felelősségteljes tenyésztőt keressen fel, aki számára a fajta egészsége, kedves, szeretetre méltó lénye és természetes megjelenése prioritást élvez.

Az egzotikus rövidszőrű macska karaktere

Büszke, barátságos és sármos – bájos

Az egzotikus rövidszőrűnek nem kell túlzottan lapos orra ahhoz, hogy összetéveszthetetlen legyen – hiszen egyedi karaktere már eleve azzá teszi. Sajátos, büszke személyisége – minden függetlensége ellenére – rendkívül emberközpontú. Imádja a gazdája, a számára fontos emberek körében töltött nyugodt életetet, és úgy tűnik, soha nem áll tőle távol egy kis kényelmes szunyókálás a kényelmes kanapén – ez is közös tulajdonsága a lustácska, de nagyon szerethető sorozathős Garfielddel. Nyugodt és kiegyensúlyozott természete csodásan megnyugtatóan hat a vele együtt élő emberekre, s ez a cica nagyon is tudja, hogyan lehet gazdáit sok-sok sármmal és bájjal vastag mancsai köré csavarni. Ugyan a csínytevésekre kevésbé hajlamos, mint Garfield, mégis tudja, hogyan kell az embereket megmosolyogtatni, és nagyon is barátságosan érvényesíteni a maga akaratát.

Tartása és ápolása

Nyugodt természetének köszönhetően lakásban való tartásra is alkalmas, bár – mint minden macska – szeret a természetben is mozogni. Kiruccanásai azonban soha nem vezetnek túl messzire otthonától, elvégre ott ismét teli tálka és pihe-puha, hangulatos macskatakaró várja. Újra és újra keresi gazdái közelségét. Nagyon társaságkedvelő és nagy tűrőképességű macska, s még az eleven, hangos gyerekek sem tudják kibillenteni a nyugalmából. Sok más macskafajtával ellentétben ugyanolyan jól érzi magát a zűrzavaros, olykor viharos családi mindennapokban, mint egy csendes szingli háztartásban.

Mottója: ha együtt vagy valakivel, kevesebbet vagy egyedül

Határozottan elutasítja viszont ez a cica a hosszú ideig tartó egyedüllétet és az unalmat. Ennek megfelelően szívesen fogad egy játszótársat egy második macska személyében. Ez a szociális, öntudatos macska a megszokott alkalmazkodási és összeszokási dőszak után még a kutyákkal is jól kijön.

Szerény, mérsékletes természetéhez illően a fajta tartása is kevésbé igényes. Rövid szőrzetének ápolása is nagyon egyszerűnek bizonyul: az évente kétszeri vedlési időszakon kívül elegendő hetente egyszer-kétszer kifésülni a bundáját.

Táplálása

Az egzotikus rövidszőrű a táplálást illetően sem támaszt különösebb igényeket. Az elhízás vagy más egészségügyi problémák elkerülése érdekében mindig olyan, fajának megfelelő étrendre van szüksége, ami kiváló minőségű macskaeledelből áll.

Fedezze fel macskaeledel-kínálatunkat!

barna egzotikus rövidszőrű macska © Светлана Акифьева / stock.adobe.com

Egészsége és tenyésztése

Az egzotikus rövidszőrű macskafajta komoly problémája – ahogyan a perzsa fajtáknál is ismeretes – a túlságosan rövid, nyomott orr, amely számos súlyos egészségügyi problémához vezethet. Az úgynevezett „pekefaced (pekingi arcú)” macskák képviselői esetében sajnos nem ritkák a légzési zavarok, könnyező szemek, eledel elfogyasztásával kapcsolatos nehézségek és más fájdalmak. Ennél a fajtánál további problémát okozhat az egzotikus rövidszőrű tenyészetekben esetlegesen előforduló beltenyésztés, ami a fajtára jellemző egyéb betegségekhez és a várható élettartam megrövidüléséhez vezethet.

Jó okok arra, hogy csakis jó hírű egzotikus rövidszőrű tenyésztőtől vásároljon

Aki egy egzotikus rövidszőrű iránt érdelődik, mindenképp vegye fel a kapcsolatot egy jó hírű tenyésztővel, és csak egészséges családfával rendelkező kiscicát vásároljon! A beltenyésztés kizárása érdekében ügyeljen arra, hogy a kiscica egyetlen őse sem szerepeljen kétszer a családfán! Emellett a tenyésztőnek már korábban le kellett teszteltetnie tenyészállatait a gyakori örökletes betegségekre vonatkozóan, a kiscicáknak pedig beoltottnak, féregtelenítettnek és chippel ellátottnak kell lenniük. Egy tenyésztési túlzásoktól mentes egzotikus rövidszőrű várható élettartama hosszú: 15 év vagy még annál is több. Természetesen egy fajtatiszta, felelősségteljesen tenyésztett egzotikus rövidszőrűnek megvan a maga ára – körülbelül 1.000 euró –, viszont ezzel az új gazdi rengeteg állatorvosi költséget is megspórolhat.

Alternatív megoldásként természetesen körülnézhet egy közeli állatmenhelyen is, ahol sok felnőtt macska, köztük perzsák, egzotikus rövidszőrűek vagy keverékek is várhatnak új otthonra és egy második esélyre. Kérdezze meg az állatmenhely dolgozóit, honnan származik a macska, és hogy kizárható-e a beltenyésztés vagy a súlyos örökletes betegségek kockázata! Az állatotthonok gondozói általában barátságosak az érdeklődőkkel, készségesen és nyíltan válaszolnak az Ön adott állattal kapcsolatos kérdéseire is.

Az egzotikus rövidszőrű a megfelelő macska az Ön számára?

Mielőtt a legközelebbi állatmenhelyre vagy tenyésztőhöz sietne, természetesen meg kell győződnie arról, hogy az egzotikus rövidszőrű illik-e Önhöz. Sem magával, sem a macskával nem tesz jót, ha néhány hónap után rájön, hogy az együttélés mégsem úgy működik, ahogyan azt gondolta és elvárta, és le kell mondania újdonsült bundás barátjáról.

Egy házikedvenc vásárlását alaposan meg kell fontolni. Az alábbi kérdések segítenek Önnek a gondolkodásban:

  • Van elég ideje egy macska gondozására?
  • Egyik családtagját sem érinti a macskaszőr-allergia problémája?
  • Tarthat háziállatot a bérelt lakásában/házában?
  • Ki fog vigyázni a macskára, ha Önnek el kell utaznia?
  • Benti vagy kinti macskát szeretne inkább?
  • Van elegendő hely a lakásban, hogy a macskának kellő mozgáslehetősége legyen?
  • Ki gondoskodik a családban a macska élelmezéséről, ápolásáról, az állatorvosi látogatásokról és a macska wc takarításáról?
  • Anyagilag megengedheti magának, hogy macskát tartson? Nemcsak az állat megvételének költségeit kell figyelembe vennie, hanem a tartozékokra, cicakellékekre is gondolnia kell is. S a macskajátékok, eledelek és állatorvosi látogatások anyagi vonzatát is meg kell fontolnia.

Sikerült minden kérdést tisztázni, és valamennyi családtag egyetért a macska beszerzésével? Nincsenek kétségei, nem „fél” a nagyobb testű macskáktól, élvezni tudná egy ilyen cica társaságát, és a mindennapokban is nyugalomra vágyik? Akkor az egzotikus rövidszőrű környezetére is átragadó barátságosságával, otthonosságával és kiegyensúlyozottságával garantáltan szebbé és gazdagabbá teszi az Ön és családjának életét is. És ha még mindig fontolgatná, milyen nevet is szeretne adni új lakótársának: mit szólna a “Garfieldhez”?

A leghasznosabb cikkeink
7 min

Maine Coon

Manapság már a Maine Coon macska számít a világ egyik legkedveltebb macskafajtájának és egyre nagyobb népszerűségnek örvend Magyarországon is.
10 min

Brit rövidszőrű

Olyan macskát keres, amely nyugodt és kiegyensúlyozott természetével tökéletesen kiegészíti az Ön családját, s adott esetben csak házban való tartásra alkalmas?
2 min

Sziámi macska

A sziámi a perzsamacska mellett az egyik legrégebbi és legismertebb macskafajta. A fajta eredete egy széles körben elterjedt mutációra vezethető vissza, ami több, mint 500 éve jelentkezett és Ázsiából