Skót lógófülű macska

Skót lógófülű macska

A Skót lógófülű macska azonnal felismerhető lógó füleiről. Az első pillanatban arra gondolhat az ember, hogy a Scottish Fold macska csak fél. Valójában a fülek formája genetikailag meghatározott. A fülein kívül kerek arcformája miatt is a Skót lógófülű macska külsőre olyan mint egy plüssállat. A Skóciából származó macskafajta nyugodt és szeretetteljes természete miatt rendkívül gyerekbarátnak számít.

A skót lógófülű macska kinézete

A Skót lógófülű macska legfeltűnőbb jegye az előre hajló kicsi fülek, melyek kerek formát kölcsönöznek fejének, mintha egy baba arcára emlékeztetne. A lekonyuló fülek születése után kb. 3-4 héttel formálódnak ilyen alakúra. Normál macskáknál a fül porcos része ekkor megkeményedik, és a fülek egyenesen állnak. Ez a folyamat a Scottish Fold-nál nem megy végbe. További jellemzőjük a széles orr, farkuk megfelel az állat testhosszának, szőre puha és sűrű. A közepesen hosszú bundájú Skót lógófülű macska mellett létezik a félhosszú szőrrel rendelkező Highland Fold is. Ez a változat a Brit hosszúszőrű macskákkal történt keresztezéssel jött létre. Szinte az összes színű szőrzet megengedett, csak a csoki, sziám-point és a lila nem. A kandúr Skót lógófülű macska kb. 4-5 kg. A nőstények valamivel könnyebbek, kb. 2-4 kg-osak.

tabby scottish fold kitten © Julia Mashkova / stock.adobe.com
Die Faltohren, das runde Gesicht und die Kulleraugen verstärken das Kindchenschema bei der Scottish Fold noch.

Jelleme

A Skót lógófülű macskák inkább higgadtnak számítanak, alig adnak ki hangokat. Cuki kinézetük egybe cseng szeretetteljes jellemükkel. Nagyon szívesen játszanak és kezdeményezéseikkel jó hangulatot teremtenek. Szeretnek bekuckózni és közben szelíden dorombolni. Nagyon halkan nyávognak, nem szeretik a zajokat és a civakodást. A Scottish Fold szinte mindent elfogad szeretteitől anélkül hogy karmolna vagy harapna. Intelligensek, figyelmesek és nagyon gyerekbarátok. Kifejezetten türelmesnek mondhatók, ezért tökéletes választás családok számára. Barátságos és visszafogott természetük miatt mindenféle élethelyzethez jól alkalmazkodnak, sőt akár naphosszat is magára lehet hagyni.

A skót lógófülű macska származása

Egy skót parasztgazdaságban járva az 1960-as évek elején egy juhász rábukkant egy macskára, aminek a fülei lekonyultak. Ennek az – egyébként „Susie“ névre keresztelt- macskának az almából további lógófülű cicák születtek. Az egyik ilyen macskát a juhász egy Brit rövidszőrűvel keresztezett, amiből aztán további logófülű macskák születtek. Így kezdődött a skót macskafajta tenyésztése. Kicsit később kiderült, hogy a fül fajtára jellemző alakját génmutáció okozza. A szülők egyikének mindenképpen hordoznia kell magában ezt a gént, ahhoz hogy a cicák is logófüllel szülessenek. Mivel két lógófülű macska párzásából születő kiscicák súlyos csont- és porcproblémákkal küzdenek, manapság a Skót lógófülű macskákat Brit rövidszőrű macskákkal keresztezik. A porcsérülések nem csak a füleket érintik, hanem a komoly ízületi problémákhoz is vezethetnek. Minden alom egyik fele lógófülűnek a másik fele pedig egyenesfülűnek születik, ez utóbbiakat Scottish Straigh-tnek hívják. Ők is alkalmasak a tenyésztésre. A visszatérő csontproblémák és a macskák közötti korlátozott kommunikáció miatt a Skót Fold tenyésztését gyakran kínzásként jellemzik. Ebben azonban megoszlanak a vélemények. Tény, hogy a tenyésztőket tömörítő szervezetek, mint például a „Fédération Internationale Féline (FIFe)“ ernyőszervezet, nem ismeri el ezt a fajtát.

Ápolása és tartása

A Skót lógófülű macska nagyon értékeli a tiszta környezetet. A macska WC-ből naponta el kell távolítani a székletet és vizeletet, illetve hetente egyszer teljesen ki kell takarítani. Ha van rá lehetősége, erkélyét tegye macskabiztossá. Bár a Skót lógófülű macska gond nélkül tartható lakásban, ám minden macska örül ha friss szellő csapja meg az orrát. Ezen kívül fontos, hogy a lakásban tartott macskának legyen elég elfoglaltsága. Adhatunk az okos Scottish Folds-nak különböző macskajátékokat, valamint intelligens játékokat A magasból kilátás lehetősége, valamint egy stabil kaparófa sem hiányozhat egy macskák háztartásból. Bár a lógófülű macska szereti, ha emberek veszik körül, mégis biztosítson számára helyet a visszavonulásra.

Szőrét elegendő hetente egyszer fésűvel vagy kefével ápolni. Ezzel szemben a Highland Foldsnek kicsit több figyelemre van szüksége. A csomósodás elkerülése érdekében a Highland Foldsot hetente kétszer kefélje át. A szabadon kijáró macskák szőrét rendszeresen át kell vizsgálniélősködők valamint kosz szempontjából. Alkalmanként ellenőrizze a Scottish Fold füleit és gyengéden távolítsa el belőlük a szennyeződést egy vattával. A fajta igényeinek megfelelő gondozás és ápolás mellett a Skót lógófülű macska 15 évig is élhet.

A skót lógófülű macska táplálása

A Scottish Fold-nak nincsenek nagy igényei táplálás tekintetében. Alapvető eledelként kiváló minőségű száraz és nedves eledelt adjon neki, melynek magas a hústartalma. Gabona és állati melléktermék egyáltalán ne legyen amacskaeledelben. A Skót lógófülű macska tápanyagigénye nagyban függ életkörülményeiktől. Például a kiscicáknak vagy a szenior korúaknak más mennyiségű tápanyagra van szükségük. A betegségeket és az ivartalanítást is figyelembe kell venni egy táplálék kiválasztásakor. Kérjen tanácsot állatorvosától.

A saját készítésű étel és a BARF is szintén lehetséges táplálási mód. Mindenesetre alaposan tájékozódjon, mielőtt valamilyen táplálási fajta mellett dönt, mert nagyon fontos, a macskája számára megfelelő tápanyagmennyiség beállítása, ellenkező esetben súlyos hiánytünetek léphetnek fel. Mindkét forma előnye, hogy pontosan tudja, mit tartalmaz az eledel.

A macskafű fontos táplálékkiegészítő a cicák számára, különösen a hosszúszőrű Highland Foldnak. Mivel a macskák bundájuk tisztításakor sok szőrt nyelnek le, a gyomrukban szőrcsomók képződhetnek, melyektől az állatnak meg kell szabadulnia. A macskafű segít a hányinger előidézéseben és a labdacsok eltüntetésében a gyomorból. A megfelelő macskafű megtalálásában segít a macskafüvekről szóló cikkünk.

Minden nap álljon macskája rendelkezésére friss víz. Fontos, hogy ne adjon neki rendszeresen normál tejet. A macskák eredendően laktózérzékenyek, ami azt jelenti, hogy nem tolerálják a tejcukrot, mivel súlyos emésztési problémákhoz vezethet náluk. Alkalmanként kaphatnak csökkentett tejcukrot tartalmazó macskatejet, mely azonban nem helyettesítheti a vizet, inkább csak finomságnak számít.

Fedezze fel macskaeledelekből és felszerelésekből álló kínálatunkat!

A leghasznosabb cikkeink
7 min

Maine Coon

Manapság már a Maine Coon macska számít a világ egyik legkedveltebb macskafajtájának és egyre nagyobb népszerűségnek örvend Magyarországon is.
9 min

Brit rövidszőrű

Olyan macskát keres, amely nyugodt és kiegyensúlyozott természetével tökéletesen kiegészíti az Ön családját, s adott esetben csak házban való tartásra alkalmas?
2 min

Sziámi macska

A sziámi a perzsamacska mellett az egyik legrégebbi és legismertebb macskafajta. A fajta eredete egy széles körben elterjedt mutációra vezethető vissza, ami több, mint 500 éve jelentkezett és Ázsiából