Toyger

toyger macska

Az USA-ból származó exkluzív toyger egy ,,dizájner macska”, melyet direkt úgy tenyésztettek, hogy egy macskaformájú tigrisre hasonlítson. Neve szintén ezt sejteti, ugyanis az angol ,,toy” (azaz játék) és a ,,tiger” (azaz tigris) szavakból áll össze. Még ha a toyger név úgy is sugallja, természetesen egy háziállat nem játékszer. Sokkal inkább egy szeretnivaló állat, akivel játékos módon lehet foglalkozni.

Történet

Az 1980-as évek végén Judy Sudgen elkezdett egy olyan macskát tenyészteni, amely fenotipikusan hasonlított a tigrisre. A tenyésztőnő aztán ráerősített a macska tigris-tabby mintázatára, úgy, hogy a csíkjai az arcán és a halántékán is folytatódjanak. Így végül kialakult a tigrisszerű küllem.

A tenyészprogram alapján a „Millwood Rumpled Spotskin“ nevű bengáli kandúr és a ,,Scrapmetal” nevű házimacska képezte. 2007 óta pedig ,,kaliforniai toyger” néven ismerik el hivatalosan a fajtát.

A fajtasztenderd leírásában szerepel, hogy a toyger egy dizájner macska. Tenyésztői a ,,morphing” eljárással határozzák meg a tenyésztési célokat, azaz egy grafikai képet generálnak ideális külleméről. Így igyekeznek aztán elérni, illetve optimalizálni a tenyésztési célt, egy igazi házi szobatigrist.

Kinézet

A toyger kizárólag barna színben, tabby mintázatban létezik. Ennek a pontos neve Brown Tabby Mackerel (azaz barna csíkos). Selymesen puha, rövid szőre miatt így részben úgy néz ki, mint egy tigris.

A toyger közepes termetű, testalkata atletikus, izmos és nyúlánk. Mellkasa széles, lábai közepesen hosszúak, mancsa vaskos. Súlya nőstények esetében 3,5 kg, kandúrok esetében akár 4,5 kg is lehet. Felépítése erős és masszív, mint ahogy azt egy tigristől el is várjuk. Mancsai nagyok, testének a talajtól való távolsága megegyezik a testmagasságával.

Ennek a fajtának a feje hosszú és széles. Fülei jellemzően kicsik és kerekek. Szemeire ugyanez vonatkozik, s mélyen ülnek a koponyáján. Álla markáns, orra hosszú és széles.

toyger kiscicák

Jellem

A toyger természete nagyon kellemes: játékos, aranyos, nagyon kíváncsi, és kiemelkedően intelligens.

Kifejezetten lakásban tartásra tenyésztették ki, s nevével ellentétben nincs feltétlenül szüksége szabad kijárásra. Egy macskabiztos kert vagy egy macskahálóval felszerelt balkon azonban bizonyára kedves fogadtatásra lel. A városi lét és a lakásban tartás alapvetően fajnak megfelelő tartás ennek a kis tigrisnek a számára, s boldog macskaéveket biztosít neki.

Jelleme alapján nem egy ragadozóról, sokkal inkább egy bújós cicusról van szó. Tökéletesen egyesíti az ázsiai nagymacska külsejét és egy kedves házi macska jellemét, így rajongóit és gazdáit is lenyűgözi. Fontos azonban, hogy ennek az intelligens, tanulékony és játékos állatnak megfelelő elfoglaltságot is biztosítson – például intelligenciajátékok és egyéb foglalkoztató játékok segítségével. Ezekkel aztán kiélheti majd természetes ösztöneit.

A macska agility és a klikkertréning szintén remek lehetőségek, hogy különlegesen intelligens kedvencének kellő szellemi elfoglaltságot nyújtson. A játék és a szórakozás ugyanolyan fontos a toygernek, mint a rengeteg simogatás gazdájától. Csak akkor lesz ugyanis kedvence tartósan boldog, ha természetének, erősségeinek és igényeinek megfelelő életet biztosít neki.

concept for life - a macskák igényeire szabva

Ápolás és egészség

Mint minden más szobatigrist, ezt az ellenálló fajtát is rendszeresen szükséges állatorvosi ellenőrzővizsgálatokra vinni, valamint beoltatni és átvizsgáltatni parazitákra.

Rövidszőrű macskaként a toygernek elegendő, ha néha-néha átkeféli egy puha macska kefével a bundáját.

Specifikus öröklött betegségek nem ismertek a fajtánál, egészségi állapota alapvetően nagyon jó.

Étrend

A macska kifejezetten húsevő állat. Természetes táplálkozási szokásait tekintve tehát étrendje nagyon sok húst tartalmaz. A BARF módszer – angolul ,,Biologically Adapted Raw Food” – olyan módszer, mely nyers hússal és belsőségekkel történő etetést jelent. Mivel ez áll legközelebb a vadonélő macskák táplálkozásához, sokan egyenesen ezt tekintik a macska fajnak megfelelő etetési módszerének. A BARF alapelvek mentén elkészített eledelnél azonban mindig fontos odafigyelni arra, hogy ne hagyományos konyhai sót használjunk, hanem Himalaya vagy tengeri sót.

Míg rengetegen esküsznek a BARF módszerre, mások a hagyományos nedves eledelt pártolják. Sok háztartásban ez a macskák étrendjének alapja. A kiváló minőségre azonban mindig ügyeljen. Elismert intézmények teszteredményei alapján tájékozódhat a különösen ajánlott tápokról. A macskatáp minőségének megítélése szempontjából kulcsfontosságú például a húsrészarány. Az ajánlott termékek jó minőségű fehérjéket tartalmaznak, melyeket a macskák jól meg tudnak emészteni.

Ezzel szemben a nem ajánlott tápokban gyakran túl sok foszfor van, akár a szükséges mennyiség hatszorosa is. Ennek a túladagolása azonban káros a macskák veséjére. Döntő fontosságú azonban, hogy a foszfor szintetikus forrásból származik, vagy állati eredetű összetevőből. Tagadhatatlan, hogy a krónikus vesebetegségek egyre gyakrabban vezetnek a macskák halálához. Néhány táp ezenkívül a nátrium egészséges mennyiségét is meghaladja. Hogy miről ismerhet fel egy jó minőségű macskatápot, azt megtudhatja a zooplus Magazinból.

Egy nedves eledelnél többek között pozitív tulajdonság a 80%-os víztartalom. A száraztápok ezzel szemben jelentősen kevesebb vizet tartalmaznak. Néhányan ezt kritizálják is, hiszen az emberek a száraztápot feltehetően vagy ténylegesen a saját kényelmük okán választják: Még ha a cicus el is osztja a száraztápot több adagra míg gazdája távol van a munkában, akkor sem alakulnak ki kellemetlen szagok.

Ha úgy dönt, főleg száraztáppal eteti cicáját, mindenképpen figyeljen oda arra, hogy kedvence megfelelő mennyiségű folyadékhoz jusson. Kínálhat neki például macskaitalt, vagy elhelyezhet több vizestálat a lakás különböző pontjaira. Ez megfelel a macska természetes táplálkozási módjának, ugyanis bársonytalpú barátaink nem ugyanott esznek és isznak. Otthonában pedig a természetes feltételeket érdemes biztosítani cicájának, hiszen a fajnak megfelelő körülmények között tartott cica egy boldog cica.

toyger macska mosakodik

Hogyan találjunk toyger tenyésztőt?

A komoly toyger tenyésztők száma korlátozott, viszont bizonyos szempontok alapján fel lehet ismerni őket. Például csak 12 hetesnél idősebb cicákat választanak el anyjuktól és adnak új otthonba. Érezni lehet azt is, hogy tényleg az állatok jólléte fontos-e nekik. Nézze meg az összképet: Higiénikus etetőtálakat és macska wc-t biztosítanak a cicáknak? Ezek is sokat elárulnak.

Ezenkívül az is fontos, hogy a macskáknak legyen családi kötődése. Többek között azért, mert ebben az esetben a kismacskák már hozzászoktak azokhoz a körülményekhez, melyekhez hasonlót az Ön háztartásában is tapasztal majd. Így például újdonsült kedvence nem fog zavarodottan reagálni, ha találkozik majd egy hangos porszívóval. Kérdezzen meg mindent a tenyésztőtől, amit fontosnak érez: Egy megbízható tenyésztő mindig készségesen rendelkezésre áll, és hozzáértően válaszol kérdéseire.

A macskák viselkedése szintén sok mindent elárul: Az állat alapvetően nyíltan fordul az emberek felé, vagy inkább egykedvűen és félően? Utóbbi nem túl jó jel. Vegye szemügyre az anyamacskát és a testvéreket is: Milyenek? Hogyan viselkednek egymással? A sok rossz tapasztalat miatt egy állatmenhelyen természetesnek számít a visszahúzódó viselkedés, egy tenyésztőnél azonban nem szabad a cicáknak félősnek vagy tartózkodónak lenniük. Szintén pozitívumként könyvelheti el, ha a tenyésztő tagja valamely fajtaegyesületnek is.

Ha komoly tenyésztőtől vásárol, az alábbiakra számíthat:

  • Oltási könyv (EU-s kisállatkönyv)
  • Igazolás az egészségügyi állapotról
  • Információk az állat vérvonaláról
  • Bizonyíték az állat tulajdoni viszonyáról
  • A chip adatai
  • Adásvételi szerződés
  • Táplálási ajánlások

Egy toyger macska ára 1000-1600 euró között mozog. Egy tenyészpéldány ennél jelentősen többe kerül, akár 3500-5000 euróba. A ,,Toyger Macska Nemzetközi Tenyésztői Egyesületének” („International Independent Toygerbreeders Association“) szabályai alapján a komoly tenyésztők regisztráltak a Nemzetközi Macskaszervezetbe (TIA, azaz The International Cat Association). Más elismert egyesületekbe szintén engedélyezett a regisztráció, de nem kötelező. Mindazonáltal az ilyenekben való tagság nem mentesít a kötelező TICA-tagság alól.

Önön múlik tehát, hogy végül egy tenyésztőtől választ toygert, vagy más kis tigrisnek szeretne otthont adni, például egy állatmenhelyről.

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Maine Coon

Manapság már a Maine Coon macska számít a világ egyik legkedveltebb macskafajtájának és egyre nagyobb népszerűségnek örvend Magyarországon is.
9 min

Brit rövidszőrű

Olyan macskát keres, amely nyugodt és kiegyensúlyozott természetével tökéletesen kiegészíti az Ön családját, s adott esetben csak házban való tartásra alkalmas?
2 min

Sziámi macska

A sziámi a perzsamacska mellett az egyik legrégebbi és legismertebb macskafajta. A fajta eredete egy széles körben elterjedt mutációra vezethető vissza, ami több, mint 500 éve jelentkezett és Ázsiából