Keleti rövidszőrű

keleti rövidszőrű

Egy keleti rövidszőrű macskával sosem unalmas az élet. Ennek az intelligens, mozgékony, nagyfülű cicának sok figyelemre van szüksége, s nem szívesen van egyedül. Ezért cserébe viszont jóadag ragaszkodással jutalmazza gazdáját.

A keleti rövidszőrű macska kinézete

A keleti rövidszőrű macska legfeltűnőbb ismertetőjegyei az óriási ,,denevérfülei”. Messze elállnak egymástól, tövük széles, végük hegyes.

Ennek a fajtának karakteres, ékalakú feje van, s hosszú, egyenes orra. Mandulaformájú, enyhén ferdén ülő szemei mindig ragyogó zöldek – mindegy, milyen színű a bundája. Csak a fehér keleti macskának lehet kék szeme, illetve előfordul, hogy néhány fehér példánynak az egyik szeme kék, a másik zöld.

Mekkorára nő a keleti rövidszőrű macska?

A keleti rövidszőrű maximum 38 cm-re nő meg (marmagasság). A nőstények súlya 3-4 kg, a kandúroké 4-5 kg. Ezzel a fajta a közepes termetű macskák közé tartozik.

Testfelépítés: karcsú és elegáns

Ez a fajta a sziámi macskáktól származik, így testfelépítése is hasonló: nyúlánk alakja van, lábai hosszúak. Farka hosszú és rövid, egy korbácshoz hasonlít.

Karcsúságára ráerősít rövid, finom, szorosan testéhez tapadó bundája is. Szépen csillog, aljszőrzete pedig nincsen.

Milyen színvariációi vannak a keleti rövidszőrű macskának?

Erre a fajtára jellemző a sokféle szín és mintázat. Az alábbiak a legfontosabbak közülük:

 • Fekete
 • Fehér
 • Kék (kékesszürke)
 • Csokoládé (sötétbarna)
 • Lila (világosszürke lilás fátyollal)
 • Vörös
 • Krémszínű
 • Fahéj (vörösesbarna)
 • Fawn (matt bézs)
 • Teknőctarka (fekete-vörös mintás)
 • Tabby (vastag csíkos, vékony csíkos, pöttyös, agouti)

A tabby egy gyűjtőfogalom, mely többféle mintázatot takar. Mindegyikükben közös azonban, hogy homlokukon egy ,,M” található.

Jellem: élénk és beszédes

A keleti rövidszőrű macska nagyon játékos, kíváncsi, és kedveli az embereket. Szereti, ha bevonják őt a közös családi programokba, és ezt hangosan követeli is. Mottója, hogy szeret ott lenni a dolgok sűrűjében, mint szimplán csak jelen lenni. Ez a fajta minden lépését követni fogja, akár a mosdóba is.

Ezenkívül fontos tudni azt is, hogy ez egy nagyon intelligens macskafajta. Néhányan még az ajtókat és a fiókokat is ki tudják nyitni. A klikker tréning egy remek mód például, hogy lefoglalja.

Sziámi rokonaikhoz hasonlóan ők is sokat nyávognak: ha keleti rövidszőrű macskája beszél Önhöz, választ is vár.

A zooplus online shopjában óriás választékban talál macskajátékokat, hogy lefoglalja keleti rövidszőrű macskáját.

barna színű keleti rövidszőrű © Svyatoslav Balan / stock.adobe,com

Tartás és ápolás

A keleti rövidszőrű macskának sok törődésre van szüksége

Aki egy keleti rövidszőrűvel szeretné megosztani az életét, annak tisztában kell lennie azzal, hogy ezek a macskák sok időt és törődést igényelnek.

A keleti rövidszőrű igényli a társaságot

Ez a fajta nincs szívesen egyedül. Boldogságához elengedhetetlen a társaság. Különösen szívesen tölti idejét más keleti rövidszőrű példányokkal. Ha tehát dolgozik, és nincs sok ideje, legjobb, ha egyből két ilyen cicát szerez be.

Ezek a cicák kedvelik a kertet és egy macskabiztos balkonnak is örülnek, de a lakásban tartással sincs gondjuk. Ezenkívül a fajta pórázon is szívesen sétál.

Könnyen ápolható bunda

Mivel szőre rövid, aljszőrzete pedig nincsen, a keleti rövidszőrű macska bundáját egyszerű ápolni. Néha dörzsölje át egy nedves törlőkendővel, hogy még jobban csillogjon.

Rendszeres kefélésre itt nincs szükség, bár a fajta élvezi a törődést, amit a bunda ápolásával jár. Elég, ha egyszerűen nedves kézzel átsimítja kedvence bundáját, s így eltávolíthatja a felesleges szőrszálakat.

Egészség

Egészség és várható élettartam

A keleti rövidszőrű robosztus állat, de a hideggel szemben általában meglehetősen érzékeny.

Míg sziámi rokonai hajlamosak a szem- és szívproblémákra, valamint bizonyos rákbetegségekre, a keleti rövidszőrűnél nem ismeretesek fajtaspecifikus betegségek.

A ,,normál” macskabetegségekkel és parazitákkal szemben azért a keleti rövidszőrű sem ellenálló. Gondoskodjon tehát a szükséges oltásokról, és vigye cicáját évente egyszer állatorvosi kontrollvizsgálatra is.

Meddig él a keleti rövidszőrű?

A keleti rövidszőrű macska általában 15 évig él.

Vásárlás és költségek

Hol érdemes keleti rövidszőrű macskát vásárolni?

Szeretne otthonába fogadni egy keleti rövidszőrű macskát? Ilyen fajtát például tenyésztőknél vásárolhat.

Mindenekelőtt meg kell győződnie arról, hogy az állatokat fajnak megfelelő körülmények között tartják. Egy komoly tenyésztőnek nincs mit rejtegetnie, s szívesen megmutatja Önnek a kölyökmacskák szüleit is.

Figyeljen rá, hogy minden szükséges dokumentumot megkapjon, s arra is, nehogy 12 hetes kornál hamarabb elválasszák a kiscicákat az anyjuktól. Mikor hazavinné választottját, a kiscica már legyen oltva és féregtelenítve, valamint kapjon chipet is.

A keleti rövidszőrű macskákat számos különböző online portálon kínálják. Az állatvédők azonban óva intenek attól, hogy az interneten vásároljunk macskát. Az innen származó cicákat ugyanis nem mindig tartják fajnak megfelelően, gyakran nincs elég terük, nem megfelelő higiéniai körülmények között élnek, és nem kapnak kellő orvosi ellátást.

Mennyibe kerül egy keleti rövidszőrű macska?

Egy keleti rövidszőrű macska körülbelül 900 euróba kerül.

Az is előfordulhat azonban, hogy egy helyi állatmenhelyen is megtalálja választottját. Gyakran előfordul ugyanis, hogy fajtatiszta macskákat is leadnak menhelyeken. Innen aztán csekély összegért magához veheti jövőbeni kedvencét. Ez az összeg – legalább részben – fedezi az állatvédők által ráfordított költséget (táp, elszállásolás, állatorvos), valamint elijeszti a meggondolatlan vásárlókat.

Története

A fajta eredete

A keleti rövidszőrű a sziámi macskától származik. A sziámi macskák eredetileg Thaiföldről származnak, így a keleti rövidszőrűnek is itt vannak a gyökerei.

A fajta pontos kialakulásáról ellentmondásos információkat találunk. Néhányan azt mondják, Angliából származik, mások szerint az USA-ból. A fajta angol neve ,,oriental shorthair”.

Az 1970-es évek óta viszont egyértelműen tervezett keretek között tenyésztik a fajtát. Németországban nem annyira elterjedt, de azért van egy kisebb rajongótábora.

Rokona a keleti hosszúszőrű macska, aki az abesszin és a sziámi keresztezéséből jött létre, az Egyesült Királyságban.

Tény

Karcsú testével és nagy füleivel a keleti rövidszőrű biztosan nem mindenki ízlésének felel meg – rajongói viszont csak áradoznak elegáns megjelenéséről és kecses mozgásáról.

A keleti rövidszőrű nem való alacsony vérmérsékletű embereknek. Ez egy agilis, beszédes fajta, aki biztosan felpezsdíti otthonát. Ha boldog macskaéveket szeretne nyújtani kedvencének, törődjön vele sokat, és biztosítson neki különböző elfoglaltsági lehetőségeket.


Bärbel Edel
Profilbild von Magazin-Autorin Bärbel Edel

I am a journalist, love animals and have already researched the relationship between humans and dogs during my folklore studies. A few years ago I adopted a tomcat from the Munich animal shelter. Elvis was the reason to start my cat blog "Lieblingskatze" and also to deal with animals in a journalistic way. With my articles I would like to help people understand their pets better.


A leghasznosabb cikkeink
7 min

Maine Coon

Manapság már a Maine Coon macska számít a világ egyik legkedveltebb macskafajtájának és egyre nagyobb népszerűségnek örvend Magyarországon is.
10 min

Brit rövidszőrű

Olyan macskát keres, amely nyugodt és kiegyensúlyozott természetével tökéletesen kiegészíti az Ön családját, s adott esetben csak házban való tartásra alkalmas?
2 min

Sziámi macska

A sziámi a perzsamacska mellett az egyik legrégebbi és legismertebb macskafajta. A fajta eredete egy széles körben elterjedt mutációra vezethető vissza, ami több, mint 500 éve jelentkezett és Ázsiából