10 dolog, amit tudnia kell egy kutya örökbefogadása előtt

10 dolog, amit tudnia kell egy kutya örökbefogadása előtt

Aki beleszeret egy kiskutyába vagy egy szimpatikus kutyába az állatmenhelyen, hajlamos rózsás képet festeni a jövőről. Kétségtelen, hogy egy háziállat sok öröm forrása, de a kutyatartás nehézségeivel is meg kell ismerkednie, mielőtt egy kutya örökbefogadása mellett dönt.

  • Sok évre szóló döntés

A túlzsúfolt állatmenhelyek sajnos azt mutatják,  hogy a kutyatulajdonosok gyakran nem gondolják át megfelelően, hogy mire vállalkoznak.  Egy kutya örökbefogadása évtizedes felelősséget és elköteleződést jelent. A nagytestű kutyák akár tizenkét évig – vagy még tovább – is élhetnek, a kistestű fajták pedig még hosszabb életűek. Alaposan fontolja meg, hogy egy ilyen hosszú időszakra megengedheti-e magának a költségeket és az időráfordítást. Persze az életben semmi sem biztos: mindig történhet olyan előre nem látható esemény, például egy válás vagy betegség, ami miatt le kell mondani a kutyáról. De ami előre látható, azt előre be kell kalkulálni.

  • Pénzkérdés

„Az a kis kutyaeledel nem kerülhet olyan sokba” – gondolhatja számos kutyabarát, mielőtt kiskutyát vásárol. Ennek ellenére érdemes átgondolni, hogy egy eb mekkora kiadással jár. Itt nem csak az alapfelszereltség és a vételár az egyetlen költség. Aki komolyan gondolja – állatvédőktől vagy tenyésztőtől vásárol – legalább néhány száz euróval számolnia kell. A kiváló minőségű, magas fehérjetartalmú kutyaeledel egy nagytestű kutya számára tetemes havi összegre rúghat. Előre nézze meg a gyártók etetési ajánlásait, amelyek alapján kiszámolhatja a hozzávetőleges költséget. Az állatorvosi konzultációk, a kutyaadó és a kutyák felelősségbiztosítása is a kutyatartás része.

Kezdetben érdemes kölyökkutya-foglalkozásokra és kutyaiskolába is járni, ami szintén több számjegyű összeget jelent. Végül, de nem utolsósorban, tartalékolni kell arra az esetre, ha a négylábú barát megbetegszik: az állatorvosi kezelések meglehetősen drágák lehetnek, főleg krónikus és akut betegségek esetén. Bár az állatszeretet nem pénzkérdés, a felelős állattartáshoz a finanszírozástervezés is hozzátartozik.

  • Főbérlők és szomszédok

Ha Ön bérleményben lakik, akkor a főbérlő írásos beleegyezésére lesz szüksége ahhoz, hogy egy kutyát magához vehessen. Ha ezt nem szerzi be, a tulajdonos bármikor felszólíthatja a kutya kilakoltatására. Olyan esetben, ha ennek nem tesz eleget, a bérleti jogviszony megszüntethető. Sok bérleti szerződés tartalmazza azt a feltételt, hogy a kutya nem zavarhatja a többi bérlőt. Legyen tehát figyelmes: ne hagyja, hogy négylábú barátja a bérleményhez tartozó területen vizeljen, mindig tartsa rövid pórázon a közös használatú lépcsőházban , és ügyeljen arra, hogy a kutyája ne ugasson túl sokat. Így elkerülheti a lehetséges konfliktusforrásokat és zökkenőmentessé teszi az együttélést. A kutyatartóknak azt is el kell fogadniuk, hogy nem minden szomszéd kutyarajongó. Legyen előzékeny, hogy a jószomszédi viszony továbbra is megmaradjon.

kölyökkutya befogadása
  • Nem minden kutya illik minden kutyabaráthoz

Mielőtt kutyát választ, alaposan gondolja át, hogy melyik kutyafajta vagy típus illik Önhöz és a körülményeihez. Egy border collie gyönyörű, de ha Önnek nincs birkanyája vagy sok ideje, amit együtt tölthet a kutyával, akkor inkább ne vegyen border collie-t. Fordítva is igaz: A mozgásigény fontos szempont: ha Ön szeret hosszú sétákat tenni, nem érdemes mopszot választania. Számos kutyafajta esetében sok időt kell szánni a szőrápolásra – ilyen például az óangol juhászkutya. Az olyan vadászkutyák, mint a münsterlandi vagy a weimari vizsla vadászok közelében érzik magukat a legjobban – tisztán családi kutyaként csak nehezen lehet őket boldoggá tenni. Egyes kutyafajták megfelelőbbek kezdőknek, mint mások. Tájékozódjon alaposan, és ne becsülje alá a munkakutyák mozgás- és foglalkoztatási igényét.

  • Bunda és higiénia

Egy szőrmók kölyökkutya kétségtelenül aranyos – de sok kutyatulajdonos meglepődik azon, hogy mekkora szőrmennyiséggel jár a kutyatartás. A finom kutyaszőr rátapad a ruhákra, a kanapéra és a szőnyegekre. Sok kutyatulajdonos ezért azonnal megválik a fekete kord- vagy bársonyruháitól. Szerezzen be egy jó szöszeltávolító kefét és egy kifejezetten háziállatszőr felszívására alkalmas porszívót. Vedlés idején naponta kefélje át négylábú barátja bundáját, hogy csökkentse a szőrszálak mennyiségét a lakásban – de az a jövőben sem lesz soha szőrtelen. Ha uszkárokkal vagy más, alig vedlő kutyákkal osztja meg otthonát, akkor szinte nem lesz szőr a lakásban, de minden kutyára érvényes, hogy szennyeződéseket hordanak be a négy fal közé. Akinek nagy a tisztaságigénye, annak komolyan el kell gondolkodnia azon, hogy hosszú távon mindezzel meg tud-e barátkozni.

  • Más lesz a nyaralás egy kutya örökbefogadása után

Egy spontán hétvégi párizsi kiruccanás vagy egy háromhetes amerikai körút? Ha van kutyája, néhány dologgal számolnia kell, mielőtt útnak indul. Szerencsések azok, akik olyan családtagok közelében élnek, akik ismerik a kutyát és gondoskodni tudnak róla. Gyakran nincs más lehetőség, mint a kutyapanzió. Ez egyrészt nem olcsó, másrészt sok kutyatulajdonosnak lelkiismeret-furdalása van, amikor kedvencét panzióba adja, amíg ő a koktélját szürcsölgeti a tengerparton. Tehát már az új kutya beköltözése előtt gondolja át, hogy hol tudja elhelyezni a négylábú barátot a nyaralások idejére.

Tipp: Az utazás előtt szervezzen kutyája számára egy próba-ott-tartózkodást a kiszemelt helyen vagy panzióban. Bár erre is általában a szokásos árak vonatkoznak, sok állattartónak megéri ez a kiadás, mert tiszta lelkiismerettel élvezheti a nyaralást. Így tesztelni tudja, hogy a négylábú barátja jól érzi-e magát az idegen szálláshelyen. Más ebtulajdonosok a kutyát is szeretnék magukkal vinni a nyaralásra. A lakóautók és a lakókocsik erre különösen alkalmasak. De számos szálloda is szívesen fogadja a jól nevelt ebeket.

  • Egyedüllét

A kutyák falkaállatok és nem kedvelik az egyedüllétet. Egy felnőtt kutya egy ideig egyedül is elvan, ha ehhez lassan hozzászoktatják. Nem szabad azonban napi négy-öt óránál hosszabb ideig magára hagyni. Aki tanul, munkát keres, vagy szülői szabadságon van, érdemes előre gondolkodnia, ha a jövőben félállásnál többet tervez dolgozni. Egy kutyapanzió vagy a közelben élő, a kutya által már jól ismert családtag megoldást jelenthet. Csak kevés munkáltató tűri meg a kutyát a munkahelyen.

kutya befogadása menhelyről
  • A kiskutyák megnőnek

Minden kutyatulajdonosnak tudnia kell, hogy a kölyökkutyából idővel nagy kutya lesz. Úgy tűnik azonban, hogy ezzel nem mindenki számol. Más magyarázatot nem lehet találni arra, hogy egyes gazdik miért lelkesednek annyira, amikor a bújós kiskutya üdvözlésképpen rájuk ugrik. Néhány hónap múlva a 4 kilós kutyus ötször olyan nehéz lesz, de barátsága jeléül továbbra is a gazdájára ugrik – akár sáros mancsokkal is, ami ekkor már kevésbé ad okot a lelkesedésre. Az „ágyban alvást”, „az asztalnál koldulást”, az „ugatást” vagy az „egyedül maradást” is következetesen a kívánt irányba kell terelni a kutya fiatal korától kezdve, és az ebet ennek megfelelően kell trenírozni. Ha Ön többtagú háztartásban él, fontos, hogy mindenki egységesen és következesen viselkedjen a kutyával.

  • Gyerünk a szabadba – szélben és esőben is!

Egy séta a napsütésben a kutyával igazán kellemes időtöltés! De a leendő családtag nem törődik az időjárással. Ha kutya él a háztartásban, a napi többszöri séta kötelező program. Szélben vagy esőben, de hóban és jégen is. Egyes fajták rossz időben maguk sem szeretnek kimozdulni, de a legtöbb kutya ragaszkodik a hosszabb sétákhoz. Ez pedig hazaérve is többletmunkát jelent: mielőtt négylábú barátja visszatelepedhetne Ön mellé a kényelmes kanapéra, meg kell őt szárítgatni. És igen, a kora reggeli séta hétvégén is napirenden van: Gyakran kell majd kikelnie a kényelmes ágyból azért, hogy négylábú barátjával szeles vagy esős időben sétálni induljon. Ez persze sok olyan szép pillanatot is hoz a természetben, melyeket csak kutyatulajdonosként élhet át az ember.

  • A kutyakaki a mindennapok része lesz egy kutya örökbefogadása után

Apropó „ki a szabadba”: ez az a hely, ahol a négylábú barát a dolgát végzi. Ha a séta utcákon vagy közterületi zöldterületeken vezet, akkor Ön köteles felszedni a kutyaürüléket. Sok városban ürülékzacskókat helyeznek ki, de Ön is mindig tartson kéznél egy kis zacskót erre a célra. Ám a mezők, rétek vagy ösvények sem válhatnak ürülékkel borított veszélyes zónákká. Különösen a szántóföldeken jelenthet komoly problémát a kutyaürülék. Például, ha a lovak szénájába kerül, azok nem lesznek hajlandóak enni belőle. Váljon tehát szokásává, hogy négylábú barátja ürülékét mindenhol összeszedi.

Jól látható tehát: a kutyával való együttélés sok energia- és időráfordítást igényel. De ha ezt már az elején helyesen felméri és tudatosítja, akkor egy csodálatos társa lesz, aki felbecsülhetetlen módon gazdagítja majd az életét!

A leghasznosabb cikkeink
2 min

Kutya nevek

Az idő során a kutyák az emberek hű társaivá és családtagjaivá váltak. Ez az erős kapcsolat abból is látszik, hogy a gazdik szorgosan fáradoznak azon, hogy megtalálják kedvencük számára a megfelelő nevet. A névkeresés aztán egyre inkább türelemjátékká válik – vannak, akik a klasszikus nevekre szavaznak, míg mások a feltűnőbbekre. Magyarországon a leggyakoribb kutyanevek közé tartozó kan kutya nevek: Alex, Blöki, Brúnó, Bobi, Buksi, Bundás, Csibész, Csoki, Csöpi, Démon, Döme, Foltos, Füles, Füli, Hektor, Johnny, Jackson, Kópé, Lexi, Lord, Lucky, Mogyi, Morzsi, Néró, Pongó, Rex, Rocky, Süti, Szimat, Vadázs, Zserbó és Zsömi. A leggyakoribb szuka kutya nevek közé pedig az alábbiak tartoznak: Bambi, Bella, Candy, Cherry, Daisy, Dolly, Emma, Fifi, Fiona, Goldie, Kitty, Lady, Lexi, Lili, Lola, Luna, Mazsola, Mimi, Molly, Peggy, Pixie, Polly, Pötyi, Princess, Rozi, Roxy, Suzy, Sziszi és Zara. A kutyanévnaptár alapján pedig ezek a legkedveltebbek: Buksi, Morzsa, Morzsi, Picúr, Mackó, Maci, Tapi, Tappancs, Pamacs, Molly, Rex, Liza, Lili, Fifi, Bundás, Csöpi, Lady, Bobby, Suzy, Rocky, Alex, Néró, Teo és Jenny.
4 min

Kölyökkutya kiválasztása

Egy kutyabarát szíve egyből hevesebben kezd dobogni, amint belepillant az alomládába. Az aprócska kutyusok annyira édesek, hogy az ember legszívesebben mindet hazavinné magával.