Teknőctarka macska

teknőctarka macska

A teknőctarka macska bundáját fekete és vörös szőrszálak teszik különlegessé. A rajzolat hasonlít a teknős páncéljára – a neve is innen ered. Szinte minden teknőctarka macska nőstény. Ebből a cikkből megtudhatja, hogy miért.

Milyen a teknőctarka macska?

A teknőctarka macska elnevezés önmagában nem önálló macskafajtára utal. Ez csak a szőrzet jellegzetes, fekete-vörös színének és mintázatának neve.

A teknőspáncélra emlékeztető megjelenés jellemzően kétszínű bundaszerkezetként fordul elő különböző macskafajtáknál. Ezek között egyaránt megtalálhatók a rövid és hosszú szőrű fajták is, pl. a:

Mit jelent a „teknőctarka“?

A teknőctarka macska neve a holland „schildpad“ – magyarul „teknős“ – szóból származik. Egy kis képzelőerővel nem nehéz felfedezni a teknőspáncél és a fekete-vörös szőrszálakkal tarkított bunda közötti hasonlóságot.

A tenyésztők a fekete-vörös szőrzetre a „tortie“ kifejezést is használják. Ez a teknőspáncél angol nevéből, a „tortoise shell“ kifejezésből ered.

A tabby mintás teknőctarka macskákat sokszor „torbie“-nak is hívják. Ez a műszó a „tabby“ és a „tortie“ szavak kombinációja. A tabby – magyarul cirmos – kifejezés különböző, jellegzetes macskabundamintákat takar. Minden tabby macskának van egy M-alakú rajzolat a homlokán.

teknőctarka macska pofija © seregraff / stock.adobe.com

Teknőctarka macska vásárlása

A teknőctarka mintázat a természet ajándéka. Ezért teknőctarka macskákat nem lehet tervezett módon tenyészteni. Ha Ön különösen szereti a teknőctarka macskákat vagy a háromszínű macskákat, a fent felsorolt fajtákat ajánljuk a figyelmébe.

A tortie vagy trikolor cica ára az adott macskafajta árától függ. A teknőctarka tartására és gondozására is ugyanaz vonatkozik, mint az adott fajtáéra.

Hogyan keletkezik a teknőctarka minta?

A macskáknál minden szőrszín, árnyalat és minta két alapszínre vezethető vissza: ezek a fekete és a vörös. A fekete színért az eumelanin pigment felelős, a vörösért pedig a feomelanin.

Ez a két pigment különböző arányban lehet jelen, és így különböző színváltozatokat eredményez. A teknőctarka macskáknál a szőrzet egyes részei fekete, más részei pedig vörös árnyalatban pompáznak.

A macskavilág azonban nemcsak fekete, vörös vagy fekete-vörös állatokból áll. A bársonytalpú színét és mintázatát számos más tényező is befolyásolja.

A dilute gén például világosabbá teszi a szőrzet színét. Így a fekete „kék“ (kékesszürke), a vörös pedig a „krém“ árnyalattá válik. A teknőctarka macskáknál a dilute gén kékes krémszínű teknőcmintát eredményezhet.

A piebald gén viszont fehér foltokat okoz a szőrön. Egy fekete-vörös teknőctarka macskából háromszínű, úgynevezett szerencsemacska lesz, amelyet a tenyésztők trikolor macskának is hívnak.

fiatal teknőctarka maine coon © fiatal teknőctarka maine coon

Mi az oka, hogy szinte minden teknőctarka macska nőstény?

Szinte minden teknőctarka macska nőstény. Ennek oka, hogy a macskák szőrszínének génje az X-kromoszómán található.

A nőstényeknek két X-kromoszómájuk van, az egyiket az anyától, a másikat az apától kapják. Genetikailag egy macska lehet fekete és vörös, például ha az anya fekete, az apa pedig vörös szőrzetű.

Ahogy a kiscica az anyaméhben fejlődik, a két X-kromoszómának egyike kikapcsolódik. Ez azonban nem egyenletes folyamat. Néha az anyai, néha az apai X-kromoszóma érintett. Ez pedig a következőt jelenti: néha a fekete, néha pedig a vörös szőrszín lesz dominánsabb. Ennek következményeként különböző színű foltok keletkeznek a szőrzetben.

A kandúroknak csak egy X-kromoszómájuk és egy további Y-kromoszómájuk van. Ezért a szőrük genetikailag csak egyszínű lehet: Vagy fekete, vagy vörös. A fekete-vörös foltos szőrzet náluk nem fordulhat elő.

De nincs szabály kivétel nélkül: Vannak olyan hím macskák is, amelyeknek egy genetikai rendellenesség (Klinefelter-szindróma) miatt két X-kromoszómájuk és egy Y-kromoszómájuk van. A két X-kromoszóma miatt lehetnek feketék és vörösek.

Az ilyen anomáliával születő macskák mindig meddők. Tehát nem szaporodhatnak.

Még mindig nem döntötte el, hogy megossza-e otthonát egy bársonytalpúval? A zooplus magazin Tíz dolog, amit tudnia kell, mielőtt macskát vásárol című cikke segíthet a döntésben.

A leghasznosabb cikkeink
7 min

Maine Coon

Manapság már a Maine Coon macska számít a világ egyik legkedveltebb macskafajtájának és egyre nagyobb népszerűségnek örvend Magyarországon is.
9 min

Brit rövidszőrű

Olyan macskát keres, amely nyugodt és kiegyensúlyozott természetével tökéletesen kiegészíti az Ön családját, s adott esetben csak házban való tartásra alkalmas?
2 min

Sziámi macska

A sziámi a perzsamacska mellett az egyik legrégebbi és legismertebb macskafajta. A fajta eredete egy széles körben elterjedt mutációra vezethető vissza, ami több, mint 500 éve jelentkezett és Ázsiából