Kutyák visszaszoktatása a mindennapokba a koronavírus után

kutyával a covid-19 után

A koronavírus miatt elrendelt kijárási korlátozások alatt sok kutyagazdi több időt töltött otthon, mint amennyit általában szokott. Most fokozatosan enyhülnek ezek az intézkedések: ismét lehet irodában dolgozni home office helyett, esténként újra el lehet menni moziba, ahelyett hogy televíziót néznénk a kanapén. Egyes kutyák szenvednek amiatt, hogy kétlábú társuk többet van házon kívül így a covid-19 után. Szeretnénk pár tippet adni ahhoz, hogy kedvence nyugodtabban vészelje át a covid-19 miatt elrendelt izoláció utáni időszak kezdeti nehézségeit.

Miért esik sok kutyának nehezére a koronavírus utáni időszak?

A kutyák szeretnek a falkájukkal minél több időt tölteni. Jelen esetben a falka nem más, mint Ön! A koronavírus-járvány által sok ember több időt töltött otthon. A gyerekek a konyhaasztalnál tanultak az iskola helyett, a felnőttek pedig home office-ban dolgoztak és a bevásárlást elsősorban online intézték. Minden olyan program, mint például a múzeum- vagy mozilátogatás, elmaradt. Ez pompás időszak volt a kutyák számára!

A legtöbben könnyen hozzászoktak ahhoz, hogy emberi falkájuk folyamatosan a közelükben volt. Annál nehezebb lehet a helyzet, ha hirtelen visszaváltozik minden. Ilyen váltás nemcsak a covid-19 időszakában jelenthet kihívást, hanem hosszabb betegség vagy más változás, mint pl. válás után is.

Hogyan ismeri fel a szeparációs szorongást kutyáján?

Egyes ebek, akiknek problémájuk van az egyedülléttel, ugatnak gazdijuk távollétekor – mások akár még farkasüvöltésbe is kezdenek. Nem csoda, hogy ez hosszú távon a szomszédok panaszkodásához is vezethet. Olyan négylábúak is vannak, akik tönkre teszik a lakást, hogy így vezessék le a bennük felgyülemlő feszültséget. Mások pedig csendben szenvednek. Csak órákon át bámulják a bejárati ajtót és egy millimétert sem mozdulnak. Belül nyugtalanok, szívük gyorsabban ver, egyesek akár még lihegnek is. Csak ha visszatér gazdijuk, akkor alszanak el fáradtan.

Ha azt gyanítja, hogy kutyája ehhez a kategóriához tartozik, megéri beszerezni egy háziállat-kamerát. Ennek segítségével az okostelefonján láthatja, hogy állati barátja mit csinál otthon. Különféle változatokban kaphatók, például olyanban is, ami automata etető is.

Szeparációs szorongás megelőzése koronavírus után

Aki a covid-19 miatti izoláció vagy éppen a karantén alatt már előre gondolkodik, annak kevesebb problémája akad a változás beálltakor. Azok az emberek, akik a sétán kívül egész nap otthon vannak a kutyájukkal, többet foglalkoznak kedvencükkel. Nincs ezzel semmi gond! Gyakorolhat például új trükköket négylábújával, szükség esetén lehet dolgozni az alapvető engedelmességen vagy élvezze csak az összebújást a kanapén. Mindazonáltal gondoskodjon célzottan olyan “szünetekről”, amikor kutyája egyedül marad.

Használja ki az időt arra, hogy például alaposan rendet rakjon, kitakarítson a pincében vagy tárolóhelyiségben – a kutya pedig közben maradjon a lakásban. Szervezzen magának wellness élményt a fürdőszobában – természetesen kedvence nélkül. Ignorálja négylábúját, ha közben kérné Öntől, hogy játsszon vele. Meg kell tanulnia, hogy nem minden körülötte forog. Ezenkívül hasznos lehet, ha a “távozást” gyakorolják. Ha eddig ez nem okozott gondot kutyája számára, akkor sem árt, ha “edzésben marad”.

”Távozás” gyakorlása

Örül annak, hogy a koronavírus miatti elszigetelődés a végéhez közeledik, azonban kutyája annak a jeleit mutatja, hogy fél az egyedülléttől? Elsősorban a nagyon fiatal kutyákat ajánlott lassan hozzászoktatni a váltáshoz. Ennek az a legjobb módja, ha nincs olyan rituáléja, amit ebe össze tud kötni a távozással. Mivel a kulcscsörgés vagy egy bizonyos cipő felvétele a kutya számára kulcsingerré válik, ami félelmet kelt benne.

Ezeket a kulcsingereket építse be a mindennapokba anélkül, hogy kimenne: időnként vegye fel a kabátját, csörögjön a kulcsával és üljön le a kanapéra. Vagy fordítva hagyja el a lakást kabát, táska és társai nélkül. Így elkerülheti azokat a helyzeteket, amikor kedvencét már távozása előtt félelem öntené el.

golden retriever a covid után

Mennyi ideig maradhat egyedül a kutya?

Főként a koronavírus miatti korlátozások lazítása utáni első napokban érvényes, hogy rövid időtartamú egyedülléttel kezdjen. Ha munkája miatt egy fél napot egyedül kell maradnia kutyájának, akkor nem tanácsos délutánra kutya nélküli programot szervezni. Alapvetően ne hagyja rendszeresen napi 4 óránál többet egyedül kedvencét. Ha két kutyát tart vagy egy jól körülkerített kert is rendelkezésre áll, akkor 6, kivételesen akár 8 órára is magukra maradhatnak.

Természetesen fajtabeli különbségek észlelhetők e téren is – egy szánhúzó kutyákból álló falka tovább maradhat egyedül, mint egy ragaszkodó majompincs. Gyakorolják az egyedüllétet, kezdjék kicsiben: először csak 2 perccel indítsanak, aztán fokozatosan növelhető az időtartam. Ebben az esetben is segítségére lehet egy háziállat-kamera. Mivel ideális esetben csak akkor tér vissza, amikor kutyája (még) nyugodt.

Mire kell ügyelni kölykök esetében?

Kölykök esetében a bevésődési szakasz különösen fontos: a fejlődésben lévő négylábúak az első hetekben tanulják meg a lehető legtöbbet a világból. Ide tartozik például a játékos tanulás, a villamosozás, de akár a kávézók látogatása és a zebrán való átkelés is. Aki a koronavírus miatti izoláció alatt vett magához kutyakölyköt, az még sok mindent nem tudott felfedezni közösen az új családtaggal..

Jelentkezzen be egy kutyaiskolába, ha szeretné, hogy apró négylábúja ellenőrzött módon találkozzon más fiatal ebekkel. Vonja be a lehető leghamarabb kutyusát a korlátozások nélküli élet rejtelmeibe. Ha problémák jelentkeznek, kérjen tanácsot egy kutyatrénertől. Ha a covid-19 miatti korlátozások előtt nem sokkal vagy alatt adoptált felnőtt kutyát menhelyről, akkor is hagyjon elegendő időt arra, hogy az új körülményekhez szoktassa.

Szükség esetén keressen kutyaszittert vagy kutyapanziót

Frissen beköltözött kutyája nem boldogul az egyedülléttel? Nézzen szét a kutyapanziók vagy a kutyaszitterek kínálatában. Ez jó megoldás lehet átmenetileg és nyugodtan koncentrálhat a tréningre. Mivel az egyedül maradási tréning során órákig egyedül kell lennie, mert Ön például sokáig dolgozik vagy találkozója van, az visszavetheti ebét.

Egy kutyapanzió szintén segíthet ebben a helyzetben. Akkor is, ha azt észleli, hogy időnként nem tudja kielégíteni kutyája foglalkozási igényét. Talán családtagok is be tudnak ugrani átmeneti időre.

Összefoglalás: 9 tipp kutyáknak a covid-19 után

  • Építse be a távozási kulcsingereket a mindennapjaiba
  • Lassan tanítsa kedvencét az egyedüllétre
  • Nyugodtan üdvözölje kutyáját hazaérkezéskor
  • Az első ugatást hallva ne szaladjon vissza a lakásba
  • Tegyenek egy nagy sétát, mielőtt elmenne otthonról
  • Eledellel tölthető játékokkal kösse le kutyája figyelmét távolléte során
  • Szükség esetén szervezzen felügyeletet
  • Kölyök esetében: a lehető leghamarabb kezdje meg a szocializációt és a nevelést
  • Gondoskodjon a fajtának megfelelő fizikai terhelésről, még akkor is ha kevesebb idő áll rendelkezésre

Sok örömet kívánunk Önnek négylábújával – és maradjanak egészségesek!

A leghasznosabb cikkeink
2 min

Kutya nevek

Az idő során a kutyák az emberek hű társaivá és családtagjaivá váltak. Ez az erős kapcsolat abból is látszik, hogy a gazdik szorgosan fáradoznak azon, hogy megtalálják kedvencük számára a megfelelő nevet. A névkeresés aztán egyre inkább türelemjátékká válik – vannak, akik a klasszikus nevekre szavaznak, míg mások a feltűnőbbekre. Magyarországon a leggyakoribb kutyanevek közé tartozó kan kutya nevek: Alex, Blöki, Brúnó, Bobi, Buksi, Bundás, Csibész, Csoki, Csöpi, Démon, Döme, Foltos, Füles, Füli, Hektor, Johnny, Jackson, Kópé, Lexi, Lord, Lucky, Mogyi, Morzsi, Néró, Pongó, Rex, Rocky, Süti, Szimat, Vadázs, Zserbó és Zsömi. A leggyakoribb szuka kutya nevek közé pedig az alábbiak tartoznak: Bambi, Bella, Candy, Cherry, Daisy, Dolly, Emma, Fifi, Fiona, Goldie, Kitty, Lady, Lexi, Lili, Lola, Luna, Mazsola, Mimi, Molly, Peggy, Pixie, Polly, Pötyi, Princess, Rozi, Roxy, Suzy, Sziszi és Zara. A kutyanévnaptár alapján pedig ezek a legkedveltebbek: Buksi, Morzsa, Morzsi, Picúr, Mackó, Maci, Tapi, Tappancs, Pamacs, Molly, Rex, Liza, Lili, Fifi, Bundás, Csöpi, Lady, Bobby, Suzy, Rocky, Alex, Néró, Teo és Jenny.
4 min

Kölyökkutya kiválasztása

Egy kutyabarát szíve egyből hevesebben kezd dobogni, amint belepillant az alomládába. Az aprócska kutyusok annyira édesek, hogy az ember legszívesebben mindet hazavinné magával.