Home Office Kutyával

otthoni munka kutyával

A világ egyre inkább digitalizálódik – és egyre több ember dolgozhat otthonról. Ebbe a körbe tartozhatnak alkalmazottak, freelancer-ek és sok önálló vállalkozó. A koronavírus körüli fejlemények pedig még több ember számára szükségessé tették, hogy home office-ban, azaz otthonról dolgozzanak. Ha pedig egy kutyus is tartozik a családhoz, ez valóságos kihívást jelenthet. De jól megtervezve és ötleteink segítségével a home office kuyával még izgalmasabb lesz és kedvence inkább gazdagítani fogja az otthoni munkát, mintsem hátráltatná. A következő tippekkel Ön és négylábúja fesztelenül töltik el a közös munkanapot. Lássuk tehát, hogyan is érdemes kutyával otthonról dolgozni.

Helyes start a kutyás munkanapba

Otthonról szeretne dolgozni – s kutyája is Önnel lesz? Nosza rajta – de kezdje az egészet azzal, hogy kimennek a szabadba! Hiszen csak egy jól leterhelt, “lefárasztott” kutya tud elégedett lenni. Az ingázás, munkába való utazás elmaradásával felszabaduló időt fordítsa kedvencével közös, kiadós sétákra! Nyáron reggelre teheti a nagyobb sétát, hogy ebédszünetben csak rövidebb időre kelljen kimenniük. S annak függvényében, hogy Ön ill. kutyája milyen kondícióban vannak, egy közös reggeli futás is pompásan bevezetheti a munkanapot ill. előzheti meg annak indítását.

A jogging befejeztével pedig mindenkinek – Önnek és kedvencének is – jár egy finom, egészséges reggeli. A friss levegő és a mozgás elősegíti a koncentrált munkavégzést, kutyusa pedig ezalatt jólesően lustálkodhat. Mindez természetesen nemcsak a home-office-szal töltött napokra igaz, hanem valamennyi ember-kutya-team napjának reggeli elindításához optimális receptet kínál.

Kényelmes fekhely a kutyának

Amennyire fontos Önnek egy jó irodai szék az otthoni munkához, olyannyira lényeges, hogy kutyájának pedig kényelmes fekhelye legyen. Szoktassa hozzá kutyáját – meglátja, milyen gyorsan megtanulja: “ez az a fekhely, ahol jókat pihengethetek – ám kétlábú barátom nem tud rám figyelni”! Egy kuckó vagy egy zárható box nagyszerű visszavonulási helyet kínál kedvencének. Mindenesetre odahaza ez nem olyan fontos, mint egy iroda-kutyának benn, a vállalatnál. Ügyeljen a kényelmes párnára, kutyaágyra! Ha kedvence amolyan éberebb fajta, nem a legjobb hely számára pl. a teraszajtó előtti , hisz az gyakori ugatásra inspirálja.

Ebben az esetben sokkal megfelelőbb egy stratégiailag kevésbé fontos pontra helyezett szunyókálási hely. Persze, kedvencének nem kell az Ön egész munkanapját ott töltenie – hagyja csak nyugodtan, hogy más fekhelyeket is keresgéljen magának, ha éppen ahhoz van kedve. Ha viszont Önnek különösképp koncentrálnia kell valamilyen feladatra, nagyon hasznos, ha a kutya megtanulja, hogy valamilyen parancsra – pl. “Szieszta!” – legalább fél óráig nyugodtan a helyén maradjon. Azonban azt se felejtse el, hogy olykor feloldja ezt a parancsot!

Home office kutyával: kutya számára biztonságos a dolgozószobája?

Mindenekelőtt kölyökkutyákra és nagyon játékos kutyákra érvényes a következő: figyeljen arra, hogy kedvence a dolgozószobában semmi veszélyesbe ne tudjon beleharapni. Olyanokra gondolunk, mint a számítógépek, nyomtatók, telefonok kábelei – ezen kábelvédővel segíthetünk. Már a kezdetektől fogva nyilvánítsa kutyája számára tabu-zónává a számítógép mögötti területet! De veszélyek leselkedhetnek a kutyusra a szemeteskosár környékén is. A legtöbb irodai szemetes nyitott, de a kutyaorr bizony gyorsan szimatot fog, ha valami érdekes landol a kukában. Tehát tartsa szem előtt négylábúját! Ha az örömét leli a szemetes tartalmának ellenőrzésében, semmi lenyelhetőt ne dobjon bele! Vigyázat! Mindez érvényes a leesett radírgumira, gémkapocsra vagy ragasztószalagra is.

Kutyával együtt is megvalósítható a “flexible office” vagyis rugalmas iroda?

Egyre több vállalat engedélyezi a heti 1-2 nap home office-t, míg a többi napon a kollégák bemennek, és találkoznak egymással. Ez a flexible office koncepció olyan kutyatartók számára alkalmas, akik esetében a kutya bemehet a gazdival a cég irodájába, amikor annak is ott kell tartózkodnia. Vagy esetleg megoldott valamilyen más kutyamegőrző a munkavégzés idejére. A kutyák igénylik a szociális kapcsolatokat, ráutaltak azokra, s nem jó, ha 4-5 óránál hosszabban egyedül maradnak. Még ha magával is viheti az irodába kutyáját, vagy aktuálisan home office-ban dolgozik, gondolja meg: milyen alternatívákat tud felmutatni, ha változna a foglalkoztatottsági helyzete?

Ebédszünet – irány kifelé!

Az otthonról való munkavégzés nagyobb rugalmasságot jelent. Az ebédszünet is teljesen flexibilisen alakítható. Ha valaki reggel csak rövid időre tudott kimenni, legkésőbb délben bizony egy hosszabb sétát kell megejtenie kedvencével. Igen szerencsés, akinek egy erdő vagy park van a közelében. A déli pihenőhöz tökéletes kiegészítést nyújt egy kis kutyasport, mint pl. a flyball vagy néhány apportírozós gyakorlat. Mindez hozzásegíti kutyáját, hogy úgy testileg, mint szellemileg “lestrapált” legyen. Ha pedig saját kertjük is van, kiegészítésképp még ott is jót ugrándozhatnak.

5 perces tréning

A legtöbb számítógépen dolgozónál előfordulnak kisebb produktivitásbeli mélypontok. Nos, javasoljuk, hogy ahelyett, hogy csokoládét nassolna vagy vidám kutyavideókat nézne, home office-os kutyatartóként sokkal jobban is kihasználhatja az időt: gyakorolja kedvencével az olyan parancsokat ill. apró mutatványokat, mint “adj egy pacsit! “ vagy “gurulj!” Vagy az Ön kedvence nem túlzottan lelkesedik az ilyesmiért? Akkor legyen lakása kis időre szaglászós játékok színtere. Vagy gyakorolja kölyökkutyájával engedelmességet, pl. “itt maradsz!”, amíg Ön eldob neki egy játékot. Amint Ön azt mondja, hogy “fuss!”, máris visszahozatja. Nagyon sok játékötlet létezik, ami egyidejűleg tréninget is takar. Rendszeresen váltogassa a gyakorlatokat!

Milyen játékok passzolnak a kutyával való home office-hoz?

A közös játék örömöt okoz, és erősíti az Önök közötti kötődést. Azonban ha Ön otthonról dolgozik, kutyájának magát is el kell tudni foglalnia. Erre a célra tartson otthon néhány kutyáknak való intelligencia- és foglalkoztató játékot! Íme néhány lehetőség:

Mindig ügyeljen arra, hogy kutyája nehogy szétszedje a játékokat, s esetleg annak apró darabjait lenyelje! A rágcsálásban különösen nagy örömüket lelő kutyáknak léteznek veszélytelen rágósnackkek.

Otthoni munka kutyával együtt: a rágcsálás ellazítja, megnyugtatja a kutyát az irodában

Sok kutya imádja a kiadós rágcsálást. Ez elősegíti természetes rágóösztönük kiélését, s egyúttal meg is nyugtatja őket. Így azután mindig tároljon odahaza néhány rágósnacket, amihez szükség esetén hozzányúlhat. Néhány perc múlva kezdődik egy videó-konferencia vagy egy fontos telefonbeszélgetés? Röviddel előtte adjon kutyájának egy kis rágcsálnivalót! Szóba jöhetnek pl. olyan természetes szárított jutalomfalatok, mint a pacal vagy a bikacsök. A szárított marhabőr sok variációban és számos extrával kapható, s a legtöbb kutyának nagy rágásélményt jelent.

A speciális kutyacsontok vagy fogápoló kutyasnackek is nagyon kiválóak. Ügyeljen arra, hogy kutyája ne nyeljen le nagyobb darabokat egyben! A habzsolós kutyáknál segít, ha hosszabb vagy vaskosabb rágósnackeket választ. Kitűnő alternatívát kínálnak az ízletes snackekkel vagy kutyapasztákkal megtöltött, stabil natúr gumiból készült játékok.

Ellenállni azoknak a bizonyos könyörgő pillantásoknak

Ön éppen elmélyültem dolgozik, s kutyája labdával a szájában kitartóan bámulja Önt azokkal a jól ismert, esdeklő pillantásokkal? Ez egyértelmű jele annak, hogy “gyere, játsszál már velem!”. S ez bizony olykor el tudja terelni a figyelmet a munkáról és a feladatokról. De még ha nehezére is esik: küldje szépen vissza kedvencét az ágyikójába! Még jobb, ha meghatározza a kis közös játékkal töltött időszakok elejét és végét. Ezeket azonban úgy határozza meg, hogy kutyájának megfelelő legyen, s jól lefárassza az állatot! Azokat a szüneteket, amiket kedvence kis- és nagydolga elvégzésére használ, négylábú barátja szükségleteihez kell igazítania: a kiskutyáknak minden 1-2 órában ki kell menniük. Az idősebbek lekésőbb 5 óránként kell megkapniuk a lehetőséget, hogy könnyítsenek magukon.

Sok örömöt kívánunk Önnek a kutyájával közös home office tevékenységben!

A leghasznosabb cikkeink
2 min

Kutya nevek

Az idő során a kutyák az emberek hű társaivá és családtagjaivá váltak. Ez az erős kapcsolat abból is látszik, hogy a gazdik szorgosan fáradoznak azon, hogy megtalálják kedvencük számára a megfelelő nevet. A névkeresés aztán egyre inkább türelemjátékká válik – vannak, akik a klasszikus nevekre szavaznak, míg mások a feltűnőbbekre.

3 min

Kutya életkor számítása emberi években

03.03.2023 | Egy kutyaév hét emberi évnek számít: ez a feltételezés már évek óta szilárdan rögzült a tudatunkban. De vajon tényleg ilyen egyszerű lenne átszámítani a kutyaéveket emberi évekre? Valójában ezt a képletet ma már pontatlannak tartják. Új tudományos felfedezések születtek: