Kutyasétáltatás karanténban

Kutyasétáltatás karanténban

beautiful woman hugging her adorable golden retriever dog at home. love for animals concept. lifestyle indoors

A koronavírus-járvány emberek millióinak változtatja meg a mindennapjait az egész világon. Azokban a kutyagazdikban, akik karanténba kerülnek annak érdekében, hogy ne terjesszék tovább a vírust, felmerül a kérdés, hogyan tudják ellátni kutyájukat a karantén alatt?

Törvények és megelőző intézkedések a koronavírus kapcsán

Az országok által előirányzott fertőzésvédelmi törvények közül a karantén számít a legnagyobb megszorításnak a mindennapokban. Ha valaki karantén alatt van, az a következőt jelenti:

Az érintettek nem hagyhatják el lakásukat vagy házukat. Azok a turisták, akik egy karantén alá került övezetben ragadtak, nem utazhatnak el, hanem általában legalább két hétig a helyszínen kell elszigetelődniük. Gyakran olyan egyének érintettek ez ügyben, akik a vírus szempontjából kockázatos területen tartózkodtak vagy Covid-19-cel fertőzött betegekkel kerültek kapcsolatba. Azoknak, akik megszegik a karantén feltételeit, súlyos büntetéssel kell számolniuk pénzbírság vagy börtönbüntetés formájában. Kijárási tilalom esetében kevésbé szigorú korlátozások vannak érvényben. Az új generációs koronavírus gyors terjedése miatt minden európai ország vezetett be többé-kevésbé szigorú szabályokat polgárai számára. Ezek azonban országtól és régiótól függően nagymértékben különbözhetnek egymástól. Ezért fontos, hogy ismerje lakóhelyén az adott helyzetben érvényes szabályokat.

Kutyagazdik kijárási tilalom esetén

Egyes országok, mint például Olaszország, Franciaország vagy Spanyolország a növekvő koronavírusos megbetegedési számok miatt kijárási tilalmat vezetett be. Ebben az esetben pár kivételes szabály lép életbe a karanténhoz képest, tehát bizonyos óvintézkedések mellett az emberek elhagyhatják otthunokat bevásárlás, gyógyszerek kiváltása vagy kutyasétáltatás céljából.

Ha egyedül vagy azonos háztartásban élő személyekkel van úton kedvencével, tanácsos más emberektől legalább 2 méteres távolságot tartani. Továbbá arra ajánlott ügyelni, hogy ne közösen sétáltassa ebét más gazdikkal. Emiatt a legtöbb kutyaiskola is zárva tart jelenleg attól függetlenül, hogy az oktatás kültéren zajlik. Optimális lehet például egy séta az erdőben, ahol egyébként is kevés emberrel lehet találkozni. Ebben az esetben is fontos tisztában lenni a helyi előírásokkal. Franciaországban például a séta előtt ki kell tölteni egy nyomtatványt, amin megindokolják, miért hagyják el otthonukat. Ellenőrzés esetén ezt be kell mutatni. Természetesen nem ajánlott más gazdikkal együtt sétáltatni a kutyákat.

Kutyagazdik karantén alatt

A karantén alatt szigorú szabályok vannak érvényben – az érintettek csak az illetékes hatóságok, illetve az Egészségügyi Minisztérium engedélyével hagyhatják el a házat. A kijárási tilalommal ellentétben ilyenkor a bevásárlás is tabu. Az ellátás megoldható például webshopon keresztül vagy egy ismerős segítségével. A szállító cégek érintkezés nélküli kiszállítást vállalnak úgy, hogy a csomagot leteszik az ajtó elé. De továbbra is kimehetek sétáltatni a kutyámat?

Mivel a karantén azt a célt szolgálja, hogy megelőzzék a további fertőzéseket, ezért erre a kérdésre sajnos „nem” a válasz. Akinek van kertje vagy terasza, annak kutyusa intézheti ügyeit ott ebben a szükséghelyzetben. Olyan sporttevékenységek, mint az apportírozás vagy az agility is engedélyezett a saját kertben. Akinek nem nyílik erre lehetősége, másokat kell megkérnie arra, hogy kutyáját kivigyék vagy akár gondozzák. Ebben segítségére lehet szomszédja, családja vagy barátok, akik esetleg akár kerttel is rendelkeznek. A hatóságok Ausztriában például azt ajánlják, hogy karantén idejére az érintettek adják le négylábú társukat egy kutyapanzióba vagy egy kutyaszitternél. Ezt minél előbb ajánlott megtervezni, mivel a kutyapanziók, különösen a nagy fertőzési rátával rendelkező területeken, hamar megtelnek. Ha csak egyes – pl. veszélyeztett térségből visszatérő – kutyagazdikra vonatkozik a karantén, akkor sokkal egyszerűbb gondozót találni.

Kutyák megfelelő lefoglalása a karantén alatt

Rendelkezik kerttel, ahol kedvence elvégezheti kis és nagy dolgát, valamint kedvére kitombolhatja magát? Pompás, mert akkor nem kell megválnia négylábújától! Mindazonáltal a legtöbb kutyának nem elég, ha kinyitja a kerthez vezető ajtót! Elsősorban azok az ebek sorolhatók ide, akik a karantén előtt napi több órát töltöttek kétlábú társukkal a szabadban. Azért, hogy kedvencét mind szellemileg, mind fizikailag megfelelően lefoglalja, a következő lehetőségek kiválóan alkalmasak:

• Apportírozás különféle tárgyakkal

• Keresőjátékok

kutyatáncot (dog dancing) vagy ability a kertben

• Új trükkök betanítása

Online számos útmutatást találhat azzal kapcsolatban, hogy hogyan tud valami újat megtanítani négylábúja számára. Tipp: Egyes kutyaiskolák ebben a szükséghelyzetben online kurzusokat is kínálnak.

Kutyák is tovább adhatják az új generációs koronavírust?

A tudomány jelenlegi állása szerint a kutyák és más háziállatok, mint pl. a macskák nem adhatják át a SARS-CoV-2 koronavírust embernek. Habár két Hongkongban élő kutya orrán alacsony koncentrációban kimutatták a vírust, a tudósok szerint nagy valószínűséggel csak környezeti szennyeződésként került oda a kórokozó. Feltételezhetőleg mindkét kutya gazdája elkapta a Covid-19-et, azonban az ebeknél nem jelentkeztek tünetek. Egy belga macskánál is kimutatták a vírus jelenlétét, akinél felléptek a betegség tünetei is, azonban azt kizártnak tartják, hogy ez a macska más embereket is megfertőzhetne.

Általában véve tanácsos ügyelni az alapvető higiéniai intézkedésekre a kedvencükkel való érintkezés során. Ide tartozik például, hogy ne hagyják, hogy kutyusuk az arcukat nyalogassák. Ha intenzíven ölelkezik kutyájával, ajánlott mindig 20 másodpercet követően alaposan kezet mosnia, mielőtt az arcához nyúlna vagy más emberekkel érintkezne, illetve olyan tárgyakat érintene meg, mint az ajtókilincs.

Kívánjuk, hogy Ön és minden két-, illetve négylábú családtagja egészségesen vészelje túl a koronavírus-járványt!

A leghasznosabb cikkeink
2 min

Kutya nevek

Az idő során a kutyák az emberek hű társaivá és családtagjaivá váltak. Ez az erős kapcsolat abból is látszik, hogy a gazdik szorgosan fáradoznak azon, hogy megtalálják kedvencük számára a megfelelő nevet. A névkeresés aztán egyre inkább türelemjátékká válik – vannak, akik a klasszikus nevekre szavaznak, míg mások a feltűnőbbekre.

4 min

Kölyökkutya kiválasztása

Egy kutyabarát szíve egyből hevesebben kezd dobogni, amint belepillant az alomládába. Az aprócska kutyusok annyira édesek, hogy az ember legszívesebben mindet hazavinné magával.