Így foglalja le nyulát, hogy az ne unatkozzon!

Ásás, földtúrás, rágcsálás, szaladgálás és ugrálás: A nyulak szeretnek mozogni és új dolgokat felfedezni. Ezek a sokszínű rágcsálók tehát elegendő elfoglaltságot igényelnek, ha házikedvencként tartjuk őket. Alábbi cikkünkben eláruljuk Önnek, hogyan tudja megfelelően lefoglalni nyulát, milyen nyúljátékokat érdemes választani, s hogyan barkácsolhat saját készítésű játékokat kisállatának.

Miért fontos az elfoglaltság a nyulak számára?

A házikedvencként tartott példányokat is le kell foglalni, hiszen a vadonélő nyulaknak mindig van valami dolguk: földalatti alagutakat és barlangokat ásnak, játszanak a társaikkal, idejük nagyrészét pedig a táplálék felkutatásával töltik.

Ha házikedvencként tartja nyulát, ezeket a természetes viselkedésmódokat kell valahogyan előidéznie. Szellemileg és fizikailag egyaránt fárassza le nyulát, rendezze be otthonát változatosan, kínáljon neki fajnak megfelelő étrendet, elegendő mozgási lehetőséget, vagy egy könnyű tréninget is, hogy kedvence fitt és egészséges legyen.

Milyen játékok alkalmasak a nyulaknak?

A boltokban ma már számtalan nyúljáték elérhető. Vásárláskor arra érdemes figyelni, hogy a játék természetes anyagokból készüljön, például fából vagy természetes rostokból – mivel a nyulak minden létező tárgyat megrágcsálnak, hogy koptassák fogaikat. A műanyagból készült, valamint a szögekkel vagy ragasztóval összeillesztett játékok ezért nem alkalmasak a nyulaknak.

Mindegy, hogy nyula inkább alagutakban kúszik, libikókákon vagy létrákon mászik, esetleg eledeles labdával játszik: minden igényre talál játékot a kínálatban. A különböző játék- és sporteszközök fitten tartják kedvencét, s garantáltan elűzik az unalmat. Az alábbiak különösen jó választások lehetnek:

Remek játékok, melyekkel lefoglalhatja nyulát

Játékalagutak:A nyulak szeretnek elbújni. Míg a természetben főleg ragadozók elől kell menekülniük, a házikedvencként tartott nyulak inkább játékból bújnak el. Az alagutak a természetes nyúlodúkat utánozzák le, s gondoskodnak arról, hogy nyula mindig jól érezze magát.
Csövek:A csövek az alagúthoz hasonló célt szolgálnak. Elbújásra és alvásra is alkalmasak. Ha felületük természetes anyagból készült, például fűzfakéregből, akkor egyúttal a fogak ápolása is meg van oldva. Az egyenetlen felület pedig mászásra is kiváló.
Libikókák: A nyúlkifutó változatosságáról gondoskodhat egy kis libikóka is. Ne legyen azonban csalódott akkor sem, ha kedvence elsőre kissé bizalmatlan az új játékkal szemben. Sőt akkor sem, ha kezdetben megijed, mikor rálép, és a libikóka billen. A nyulaknak is van egyénisége, s míg egyesek örömmel veszik birtokba az új játékszert, mások elsőre inkább szkeptikusak.
Labdák:Mindegy, hogy kutyákról, macskákról vagy nyulakról van szó – majdnem minden háziállat szereti a labdákat, amelyek olyan szépen gurulnak körülöttük. Ha természetes anyagból készülnek, mint például fa, rattan vagy füvek, akkor még a fogak ledörzsöléséhez is alkalmasak.
Játékrudak:Mászni, kapargatni vagy ledörzsölni a fogakat – a természetes rostokból készült játékrudak mindezekre alkalmasak. Órákon át lekötheti például kedvencét egy fűzfából fonott labda, ami egy facölöpre van rögzítve és szépen himbálózik, ha pofozgatják.
törpenyuszi pihen egy fa hidacska alatt

Eledeles játékok

Az eledeles játékok szintén remek elfoglaltságot nyújthatnak a nyulaknak. Végtére is vadonélő társaik legtöbb idejüket az eledel felkutatásával töltik.

Ahelyett azonban, hogy az eledelt egyszerűen felkínálná egy tálkában, szét is szórhatja a kifutóban. Érdemes nem feltűnő helyekre tenni, például az ásóládába, egy karton vagy egy kupac szalma alá, vagy egy eledeles játékba. Szintén remek elfoglaltságot nyújtanak a snackball labdák, melyek zöldségből készült jutalomfalatokkal vagy szénával megtölthetőek és csak akkor adják ki a finom falatokat, ha az állat lökdösi őket.

Ha egy kis csövet szénával vagy salátával tölt meg, az szintén jó játék lehet a nyúlnak. Kedvencének ilyenkor ügyességét kell használnia, hogy kihalássza a finomságot.

Fellógathat egy salátát is valahová a nyúlólba. Így a nyúlnak mindig fel kell nyújtóznia érte, ha el akarja érni a leveleket, s így egyúttal ,,sportol” is.

Hogy a nyulat ne csak fizikailag, de szellemileg is lefárassza, intelligencia játékokat és eledeles labirintusokat is kínálhat neki, melyeket a kutyák és macskák játékai közül ismerhet.

Változatos felszerelés a nyulak tartására szolgáló ketrecben

A legfontosabb dolog nyuszija szórakoztatásához az, hogy a ketrecet vagy kifutót megfelelően rendezze be. Nemcsak elég nagynak kell lennie az ugráláshoz és szaladgáláshoz, hanem elegendő rejtőzködési és felfedezési lehetőséget is kínálnia kell. Ezt úgy lehet elérni, hogy különböző szinteket alakítunk ki, lépcsőket, barlangokat, alagutakat és hidakat teszünk a ketrecbe.

Például egy lapos tetejű kis faház alkalmas menedéknek, alvóhelynek és kilátónak is. Akár egy rongy kifeszítésével nyert sátor is szintén hangulatos légkört teremt a nyúl óljában.

DIY: saját készítésű nyúljáték

Ha a nyúlketrec berendezéséről van szó, kreativitásának semmi sem szab határt! Arra azonban figyeljen, hogy csak ártalmatlan anyagokat használjon a nyúljátékok elkészítéséhez. Ilyen például a fa, a füvek, az ágak, a parafadugó, a kartonpapír és a textil. Figyeljen rá, nehogy ezek mérgezőek legyenek, továbbá arra is, hogy ne is tudjanak véletlenül sérülést okozni kedvencének.

Sok elfoglaltságot nyújtó játékot akár Ön is elkészíthet. A gyerekek különösen szeretnek barkácsolni, főleg, hogy ha azzal szeretett háziállatuknak okoznak örömet. Az alábbi játékok és kiegészítők könnyedén elkészíthetőek akár kisebb gyerekekkel együtt is:

  • Ásóláda: A nyulak szeretnek ásni, ezért egy nagyobb méretű, üres, nyomtatás nélküli kartondoboz egyszerűen átalakítható ásóládává, ha megtölti homokkal, földdel, szalmával, törölközőkkel vagy papírfecnikkel.
  • Eledeles tekercs: Egy üres WC-papír guriga, egy kis széna, szalma vagy szárított gyógynövény, s már kész is a saját készítésű eledeles tekercs. Egy saslik nyárssal vagy más hegyes tárggyal még lyukakat is szúrhat az oldalába. Így a nyuszi az oldalsó falakon is kibányászhatja a finom falatokat, tehát a játék hosszabban lefoglalja.
  • Eledeles fa: Egy kezeletlen, vastagabb ágból Ön is barkácsolhat egy eledeles fát. Fűrészeljen le egy ágat az alján egyenesen, és csavarozza rá egy falemezre alulról. Fúrjon az ágba több lyukat, különböző magasságban. A lyukakba aztán beletehet néhány jutalomfalatot is.
  • Akadálypálya: A kezeletlen gyümölcsfaágak nem csak rágcsálásra alkalmasak, hanem a nyúlketrec kreatív berendezésére is. A földön, köveken vagy fatörzseken elhelyezett kis ágkupacok kiválóan funkcionálnak akadálypályaként, kedvence aztán remekül mászhat és ugrálhat rajtuk, vagy akár el is bújhat mögöttük.
  • Indián sátor: Ha van egy kis kézügyessége, gyümölcsfaágakból (leginkább almafa-, körtefa-, áfonyabokor- vagy ribizlibokorágból) építhet egy kis indián sátrat, ahová nyuszija igény szerint visszahúzódhat.

Az ágak nem csak a nyúlketrec kreatív berendezésére alkalmasak. Kiváló rágcsálnivaló, lehet rajta a karmokat is koptatni, valamint jól le is foglalja a nyulakat.

törpenyuszik felfedező úton

Klikker-tréning nyulaknak

Trükköket tanítani egy nyúlnak? Hát persze! Erre kiváló megoldás a klikker-tréning. Ennek keretében egy klikker és némi jutalomfalat (pl. apró alma- vagy répadarabok) segítségével trükköket taníthat nyuszijának, mint például a kétlábra állás, apportírozás vagy az akadályok átugrása.

A nehézséget fokozatosan kell emelni, s érdemes kezdetben egészen könnyű feladatokkal indítani. Fontos, hogy ne terhelje túl kedvencét. Ha észreveszi, hogy kedvence kevésbé lelkes vagy esetleg ijedt, azonnal hagyja abba a tréninget.

Első lépésben szórjon szét néhány jutalomfalatot a kifutóban. Ha odamegy hozzájuk, klikkeljen egyet azonnal, röviddel azelőtt, hogy a nyúl megenné a finomságot. Így kedvence idővel megtanulja, hogy a klikker hangjára jutalmat kap (jelen esetben egy finom falatot).

Hogy rávegye az akadályok átugrására, vagy a trükkök végrehajtására, úgy kell elhelyeznie a jutalomfalatokat, hogy a nyúlnak át kelljen kúsznia például egy csövön, keresztül kelljen másznia ágakon, vagy ki kelljen nyújtóznia, ahhoz, hogy elérhesse őket. Amint közelít a finomsághoz, erősítse meg a helyes viselkedésmódot a klikker hangjával.

Egy kis idő elteltével, némi gyakorlás és türelem segítségével kedvence már jutalomfalat nélkül is végre fogja hajtani a kívánt trükköt, pusztán csak a klikker ismerős hangjára is.

Közös elfoglaltságok más nyulakkal

Még a legnagyobb kifutók és a legszórakoztatóbb játékok sem érnek semmit, ha a nyuszi egyedül van. A természetben ugyanis a nyulak csoportban élnek, így háziállatként is legalább párban kell őket tartani. Egy ember ugyanis nem helyettesítheti egy fajtárs társaságát – mindegy, mennyire igyekszik, vagy mennyire próbálja lefoglalni.

Tény

Tény, hogy a háziállatként tartott nyulaknak is biztosítani kell, hogy vadonélő társaik természetes viselkedését utánozzák. Egy változatosan és gondosan berendezett kifutó, megfelelő kiegészítők és játékok, valamint, ha legalább párban tartja nyulait, az segíthet abban, hogy megfelelően lefoglalja kedvencét, s az mindig jól érezze magát.

A leghasznosabb cikkeink
6 min

Így foglalja le nyulát, hogy az ne unatkozzon!

Ásás, földtúrás, rágcsálás, szaladgálás és ugrálás: A nyulak szeretnek mozogni és új dolgokat felfedezni. Ezek a sokszínű rágcsálók tehát elegendő elfoglaltságot igényelnek, ha házikedvencként tartjuk őket. Alábbi cikkünkben eláruljuk Önnek, hogyan tudja megfelelően lefoglalni nyulát, milyen nyúljátékokat érdemes választani, s hogyan barkácsolhat saját készítésű játékokat kisállatának.