Macska agility

Macska agility

Így vihet több mozgást és örömöt a macskahétköznapokba!

A mozgás és a játék az egészséges macskaélet alapjai. Amint macskája unatkozni kezd, számítson rá, hogy hamarosan panasza lesz a négylábúra. A legtöbb macska kedveli az olyan kihívásokat, amelyek szellemileg és testileg fejlesztik. A macska agility egy olyan lehetőség, amiben egyesül az öröm és a fejlesztés. A macska természetes kíváncsiságára épít, a szabadban de beltéren is lehet űzni.

Mi az a macska agility?

A macska agility nem más, mint egyfajta akadályverseny különböző nehezítésekkel. Ez a változatos, kitűnő foglalkoztatási forma különösen lakáscicáknak jó.
Egy olyan tréning, amiben az állatnak különböző feladatokat kell végrehajtania. Mindegy, hogy ezt a sportot csak otthon űzik vagy versenyeken is részt vesznek, ahol az idő és a hibák is számítanak, egy biztos: macskája nagyon jól érzi magát közben, unatkozni esze ágába sem jut!

A macska agility előnyei

A macskák kíváncsi természetű állatok. Ez a fantáziadús tréning erősíti a testet, hajlékonyan tartja macskáját és tanulásra sarkall. Négylábúinknak is szüksége van gondolkodtató feladatokra ahhoz, hogy szellemileg is fittek maradjanak. Ebből kifolyólag az okos macskák nagyon nagy örömüket lelik ebben a sportban. Ez a tréning aktiválja a testet és az agyat, illetve erősíti a gazdi és az állat kapcsolatát. Jobban kiismeri kedvencét és cicája harmonikusabb lesz.

Hogyan edzheti macskáját a macska agilityvel?

A pálya felépítésében csak a képzelet és a rendelkezésre álló tér szab határt. A pályába integrálhat több játékszert, vagy létrát, esetleg alagutat illetve akadályokat is. A pályák egyik tipikus eleme a szlalom rész. A Zooplus számos játékszert, tréning eszközt és akadályt kínál a macska agility-hez, de Ön is készíthet akadályokat saját kezűleg. Ha meg szeretné mutatni, hogy macskája mit tanult eddig, akkor vegyenek részt egy versenyen, amelyeket általában a macskakiállításokkal együtt szerveznek. Ahhoz, hogy ne zavarja össze macskáját, mindig csak egy akadállyal kezdje az edzést és fokozatosan építse meg a pályát.

Milyen eszközök ajánlottak a macska agility-hez?

A tréninghez bármilyen játékszer használható. Nylon-macskaalagutak és kockák kiválóak a vadászathoz, rejtőzéshez és játékhoz. Tépőzárral ezeket addig hosszabbíthatja, ameddig szeretné. Az alagút oldalán található lyukak változatossá teszik a játékot. Használ labdákat, játékegereket, csörgőket, egyszóval bármi megteszi ami mozog és hangot ad. A macskajáték lehet plüss vagy műanyag.

Integrálhat tollakat és zsinórokat is. Természetesen a jutalomfalat sem hiányozhat a feladatok elvégzését követően. Az intelligens játékszerek lehetnek akadályok is, de az egyensúlyozó rudak is nagyon jók, fejlesztik a macska egyensúlyát. A karikák és a tollas botok fejlesztik a koordinációt és könnyű beépíteni őket a pályába.

A klikker is egy hasznos eszköze a macska vagy kutya nevelésének.
A klikker hangjával egy időben adja kedvencének a jutalomfalatot. Ha cicája egyszer már összekötötte a hangot a finomsággal, akkor onnantól kezdve a klikker hangja a jutalmazás szinonimája lesz. Az oktatópálcát a klikkerés megtanulása után használja. A pálca végére erősített klikkernek az a lényege, hogy az állat megtanulja az orrával követni a pálca hegyét. Amint az állat orra megérinti a pálca végén lévő gömböt, kapjon jutalomfalatot.

Hogyan jutalmazza macskáját?

Ha macskája sikeresen teljesítette az akadálypályát, természetesen jutalmat érdemel. A jutalomfalatok rendkívül fontosak. Válassza például a Zoolove macskasnacket, ami 100%-ban csirkehúsból áll. A visszazárható csomagolás tökéletes, ha úton van az ember. A falatkák fagyasztva szárításos technikával lettek előállítva és nagyon könnyű az adagolásuk. Ez az eledel teljes mértékben adalékmentes, a tenyésztők és az állatorvosok is ezt ajánlják. Hasonlóan finom az azonos eljárással készült Premium Cosma Snackies tiszta húsból vagy halból, amit a macskák ízléseire szabva fejlesztettek ki. Ez sem tartalmaz tartósítószereket, ízfokozókat vagy színezőanyagot és egy praktikus cső formájú tárolóban forgalmazzák. Ez a csomagolás gondoskodik a snackies friss és egyedi ízének tartósságáról. Nem csak csirke, hanem kacsa, marha és tonhalból készült snackies is kapható.

A leghasznosabb cikkeink
7 min

Benti macskák lefoglalása

Benti cica gazdájaként biztosan Ön is azt szeretné, hogy kedvence a lehető legtermészetesebb módon éljen. Ezért a lakást úgy kell felszerelni, hogy lehetőleg változatosságot nyújtson kedvence számára. Minél kevesebb tabuzóna létezik számára, annál jobb macskájának. A rugalmas etetési idők jobban megfelelnek természetes életkörülményeinek, mint a fixek. Az utolsó esti nasit akkor érdemes neki adni, amikor Ön lefekszik aludni. Biztosítson cicája számára változatosságot, tegye ellenállóvá a stresszel szemben. Ezért ajánlott sokat foglalkoznia szobatigrisével és olyan gyakran játszania vele, amennyire csak lehet. Hetente legalább egyszer lepje meg valami aprósággal, pl. vigyen neki egy dobozt, amiben elrejtőzhet, mivel az megváltoztatja az érzékelt szagvilágot. Hangok terén is szolgálhat neki újdonsággal.
8 min

Lézerpointer macskáknak

Alkalmas-e a lézerpointer macskajátéknak vagy sem? A következőkben felsorakoztatunk néhány aspektust, pro és kontra érveket, s eldöntheti, hogy Ön milyen állasponton van ezt illetően.
5 min

Macska agility

A mozgás és a játék az egészséges macskaélet alapjai. Amint macskája unatkozni kezd, számítson rá, hogy hamarosan panasza lesz a négylábúra.