10 tipp, hogyan készül a tökéletes kutyafotó

kutyafotó mobillal

„Cheese!“ Parancsra nem is olyan egyszerű megfelelő fénybe állítani, és legjobb oldaláról fotózni a kutyát. Ebből a cikkből tájékozódhat, hogyan tudja mégis egy kis fotózásra motiválni kedvencét, és milyen profi tippeket érdemes megszívlelnie egy sikeres kutyafotó érdekében.

Miért szeretjük annyira a kutyafotókat?

A kutyák állandó és fontos helyet foglalnak el gazdáik életében – és ez vonatkozik a fotófalra is. Végül is, mi, emberek szívesen megörökítjük szeretteinket kamerával, hogy a képek szép emlékeket ébresszenek. Sokáig gyönyörködhessünk bennük, és megosszuk őket barátainkkal és családtagjainkkal. Igazán nem csoda, hogy a kutyák és macskák a saját gyerekek után a legnépszerűbb fotótémák közé tartoznak. De a kutyáknak – akárcsak a kisgyerekeknek – általában sokkal jobb dolgok járnak a fejükben, mint hogy mozdulatlanul pózoljanak egy jó portré reményében. Mielőtt az objektív mögött álló fotós megnyomhatná az exponálót, a kutyus már el is szaladt, és oda a nagyszerű fotótéma.

Mire van szüksége egy jó kutyafotó elkészítéséhez?

Ahhoz, hogy gyönyörű kutyafotót készíthessen szeretett négylábújáról, mindenekelőtt türelemre van szükség. De még a legnagyobb türelem is csorbát szenved, ha a kutya folyamatosan mozog, a képek elmosódottak lesznek, a fény kevés, a kép túl sötét, a kinyomtatott fotón csak a kutya farka látszik. Vagy ha a fényképezőgép a döntő pillanatban felmondja a szolgálatot, vagy a memóriakártya megtelik. Mielőtt azonban újra sutba dobná a fényképezőgépet, olvassa el az alábbi 10 profi tippet! Mert ne aggódjon: nem kell képzett fotósnak lennie vagy szörnyen drága fotós felszereléssel rendelkeznie ahhoz, hogy tökéletes kutyafotót készítsen. Ha ismeri a következő, a megfelelő előkészületekre, passzoló fényképezőgép-beállításokra, jó fényviszonyokra, valamint a legjobb formátumokra és perspektívákra vonatkozó tippeket, akkor akár okostelefonjával vagy egy kis kompakt fényképezőgéppel is fantasztikus képeket készíthet kutyájáról.

1. tipp: megfelelő előkészületek, hogy tökéletesen sikerüljön a kutyafotó

Amikor azt látjuk, hogy a kutya energiával telve kergetőzik a réten, bundáját fenségesen megvilágítja a nap, vagy felénk villantja azt az ellenállhatatlanul könyörgő tekintetet, szívünk szerint azonnal szeretnénk megörökíteni a pillanatot. Hogy ez a jövőben igazán jól sikerüljön, fontos kicsit felkészüni erre az új “hobbira”. Mert ha először még ki kell találni, hogyan kell egyáltalán bekapcsolni a fényképezőgépet. Hol kell beállítani a megfelelő fényképezési módot, vagy hogyan kell optimalizálni az expozíciót, akkor bizony lemarad a legszebb motívumokat kínáló pillanatokól. Akár tükörreflexes fényképezőgéppel, vagy csak egy kis kompakt fényképezőgéppel, vagy akár az okostelefonjával szeretné fényképezni kedvencét: fontos, hogy tisztában legyen a készülék alapvető működésével. A legdrágább és legjobb fényképezőgép sem ér semmit, ha a fotós nem tudja, hogyan kell azt használni.

Ha nem csak a mobiltelefon kamerájával szeretne fotózni, hanem inkább digitális kompakt vagy tükörreflexes fényképezőgépet használ, akkor legalább azt tudnia kell, hogy hol találja a fényképezőgép automatikus beállításait. Ilyen például a portré-, sport- vagy sorozatfelvételi funkciót. Ha egy kicsit jobban el szeretne mélyülni ebben a témában, ismerkedjen ill. informálódjon az olyan technikai kifejezéseket illetően, mint a záridő (zársebesség), az érzékenység (fényérzékenység ISO) és a rekesz- azaz blende. Ami elsőre bonyolultnak tűnhet, egy kis gyakorlással nem is olyan nehéz, és a fotóknak megadhatja a végső finomítást. De ha csak egy okostelefon van kéznél, akkor is érdemes közelebbről megnézni a beépített mobiltelefon-kamera funkcióikat. Ha úgy gondolja, hogy ezek túlságosan korlátozottak, ma már számos jó alkalmazás (app) létezik, amelyek kibővítik a fotózási lehetőségeket.

2. tipp: helyszínkeresés és a motívum kiválasztása

A fényképezőgép kezelésének bizonyos alapismeretei mellett hasonló fontossággal bír hogy előre átgondolja, hogyan és hol szeretné fényképezni kedvencét. Ha szívesen javítana fotózása színvonalán, akkor – a mindennapok számos mobiltelefonos pillanatképein túl – érdemes megtervezett “fotoshooting”-okat azaz fotózásokat is tartania kutyájával. Ilyenkor kedvére kipróbálhatja a különböző fényképezőgép-beállításokat, különböző perspektívákat és formátumokat. Erre eleinte egy meglehetősen félreeső hely a legalkalmasabb, ahol Önt és kutyáját nem zavarják autók, motorok, más kutyák és emberek.

Egy nagy, félreeső rét, egy nyílt mező vagy egy folyópart még a későbbi fotókon is jól mutat. Hiszen még ha a kutya is a fotómodell, s így azután a figyelem középpontjában is a kutyus áll, a “háttér” és a környezet is nagy fontossággal bír. Egy autókkal, emberekkel, egy csúnya magasépülettel vagy villanyoszlopokkal tarkított, rendezetlen háttér még a legjobb kutyás felvételeket is elronthatja. Ha inkább otthon szeretné fotózni kedvencét, lehetőleg menjenek ki a saját kertjükbe, és a zöld sövény előtt fotózza az állatot. A fényviszonyok miatt a beltéri fényképezés általában nehezebb, s ezért egy kicsit több gyakorlatot igényel.

fényképező kölyök husky © lalalululala / stock.adobe.com

3. tipp: motivációs segédeszközök és a kutya számára megfelelő időpont

Megtalálta ugyan a tökéletes helyszínt az első kutyás fotózáshoz, talán még jónéhány kilométert autózott is a városból, de most meg a kutya sztrájkol? Az ilyen helyzet nem ritka, hiszen melyik kutyát érdekli, hogy szép fotók készüljenek róla? Sokkal izgalmasabb szaglászni, a réten rohangálni vagy nyulat kergetni. Ha az Ön kutyája ismeri az olyan alapvető parancsokat, mint például az ül! vagy hozzám!, akkor természetesen sokkal könnyebb dolga van. Mindenesetre majd a képeken a kutya arckifejezése elárulja, mikor akart igazából valami egészen mást csinálni, és csak vonakodva tette meg, amit Ön kért tőle – mondjuk, hogy üljön le. Az ilyen bosszús arckifejezések elkerülése érdekében a következő pontokat tanácsos figyelembe vennie:

• Hagyja, hogy kutyája a fotózás előtt elvégezze a dolgát, és kicsit kieressze a gőzt – persze nem annyira, hogy később csak lihegve heverészik a képeken. Legalább olyan mértékben, hogy alapvető mozgásigényét valamennyire kiélhesse, és kellő koncentrációval és kíváncsisággal tudjon foglalkozni az Ön fotós projektjével.

• Evés után először adjon a kutyának egy kis pihenőidőt, hogy nyugodtan emésszen és szundikáljon. A tervezett fotózást pedig inkább halassza el egy későbbi időpontra.

• Alapvetően érvényes, hogy amennyiben kutyája fizikailag és szellemileg is jól lefoglalt, és tudja, hogy Ön komolyan veszi az igényeit, elegendő változatosságot kínál számára, annál inkább hajlandó lesz Önnel együtt dolgozni és a kedvében járni.

• Ahhoz, hogy kutyája a tizedik kutyafotó után is jól érezze magát a közös fotózáson, érdemes néhány snacket vagy kutyusa egyik játékát a zsebében tartania. Ha kedvence rájön, hogy a jó szereplésért jutalmat, simogatást vagy a kedvenc játékát kapja, biztosan még nagyobb lelkesedéssel fog pózolni a fényképezőgép előtt.

• Próbálja ki a Pet Selfie Clip-et, amibe egyszerűen csiptesse be kedvence legkedveltebb rúd formájú jutalomfalatát, és csíptesse a pelfie-t a mobiltelefonra. Így egészen biztosan elnyeri kedvence teljes figyelmét – már készülhet is a tökéletes fotó! Praktikus méretének köszönhetően a pet selfie snackcsipesz minden zsebbe belefér, s így minden alkalommal kéznél van.

• Hagyjon fel a fotózással, amint úgy látja, hogy kutyája kedvetlenné válik, vagy túlterheltnek tűnik. Dicsérje meg újra alaposan, és adjon neki jutalomfalatot, amiért addig az időpontig olyen jól együttműködött. Így kedvence is alig várja majd, hogy Ön egy másik napon újra a kezébe vegye a fényképezőgépet.

4. tipp: a szép kutyafotó elkészítéséhez sok fényre van szükség

A megfelelő expozíció a fotózás alfája és omegája. Sok felvétel azért nem sikerül, mert a fény nem elégséges. Kezdőknek ajánlott a kutyafotókat a szabadban, a szabad ég alatt készíteni. Az így készült képek általában sokkal szebbnek és természetesebbnek hatnak a későbbi fotókon is, mint a beltérben készült képek. A kinti napfény nemcsak a természet színeit, hanem kutya-modellje szőrét is felragyogtatja. A szabadban készült képek még akkor is élesebbek, ha a kutya mozog, mivel a természetes napfény rövid expozíciós időt tesz lehetővé. De vigyázat: a túl erős – például a nyári tűző déli – napfény kerülendő. Ez nem csak négylábú barátja barája számára túl forró, de a legtöbb fényképezőgép számára is kemény dió. A fényképek színei ilyenkor gyakran életlennek tűnnek, a szélsőséges fény pedig csúnya árnyékokat eredményez.

A szabadban való fényképezésre ezért a kora reggeli vagy az esti órák kínálják a legalkalmasabb időszakokat. A fény lágyabb, és a vörös magas részaránya meleg színeket és enyhébb árnyékokat biztosít.

Természetesen a felhős égbolt alatt, ködben vagy zivatarfelhőben készült felvételek is nagyon érdekesek. Minél sötétebb az ég vagy a környezet (ez vonatkozik az árnyékos erdőben készült felvételekre is), annál több fényt kell a fényképezőgépnek elnyelnie a fényképezés során. Ebben az esetben, ha jó kompakt fényképezőgéppel vagy tükörreflexes fényképezőgéppel dolgozik, próbálja megemelni a záridőt (pl. 1/320), növelni a blendenyílást (pl. 2,8) vagy állítsa magasra az ISO értéket! Ha bizonytalan, próbáljon ki különböző beállításokat! Egy kis gyakorlással hamarosan rájön, hogy miként kapja a legjobb eredményeket.

Tipp 5: éles szemek, elmosódott háttér

A kutyák pillantása olykor valóban lenyűgöző tud lenni, s ezt persze szívesen megörökítenénk a képeken is. Főleg a portréfelvételek esetében elengedhetetlen, hogy a szemek igazán élesek egyenek. A szemekben egy fényreflexnek is látszania kell – ezért a legjobb esetben a kutya pillantásának a fényforrásra kell irányulnia. Portéképek készítéséhez menjen minél közelebb az alanyhoz, és a kamera lencséjével a kutya szemére fókuszáljon! Kedvence csinos pofija és megkapó pillantása egyébként még jobban érvényesül, ha a háttér nem éles. Ehhez a profik a lehető legalacsonyabb számra állítják a blendét (A vagy AV módusz). f2.8 vagy f3.2 érték között a blende szélesre tárul, s ezáltal a mélység élesség csekélyebb. Így a háttér elmosódottnak hat, miközben kutyája a kép előterében éles lesz.

Mindazoknak, akik még nem merészkedtek belemélyedni a kézi fényképezés rejtelmeibe, javasolt a portré-módusz használata, ami a legtöbb digitális kamerán könnyen beállítható (a legtöbbször egy fej-szimbólummal jelölt ez az üzemmód). Néhány okostelefon is képes elmosódott hátterű felvételek készítésére. Ha az Ön okostelefonján nincs ilyen módusz, le tud tölteni olyan alkalmazást, amellyel a mélységélesség csökkenthető. Vagy pedig az is megoldás, hogy a hátteret a már elkészült felvételen valamilyen képszerkesztő program ill. megfelelő app segítségével utólag elmosódottá, kevésbé élessé teszi.

6. tipp: „állati modellje“ szemmagasságban legyen

Ha Ön éppen nem egy német dog büszke gazdája, kutyája valószínűleg lényegesen kisebb Önnél. Ebből adódóan ha Ön állva marad, és úgy fotóz, a helyzet szülte kényszerből fentről, madár-perspektívából veszi fel kutyáját. Pedig az állatfotózáshoz ez a perspektíva nem javasolt, mivel az igazán jó állatfelvételek attól válnak olyan meggyőzővé, hogy az állat perspektíváját adják vissza. Elvégre a képek témája maga a kutya, így feltétlenül ügyelnie kell arra, hogy a fotóalany szemmagasságban legyen. Ezt elérheti olyan módon, hogy leül, lekönyököl vagy kutyáját helyezi valamilyen módon magaslati pozicióba, például egy fatönkre, egy sziklára vagy egy rézsűre.

A szemmagasságba került kuytáról készült képeken az arányok is csak alig torzulnak el. Az olyan kicsi kutyák esetében, mint pl. egy csivava, egyszer-egyszer a béka-perspektívát is kipróbálhatja: kameráját a kezében tartva feküdjön a földre, és alulról fotózza kis törpe-kutyáját! Így a képeken egész nagynak fog tűnni az egyébként igencsak aprócska kis fickó!

tippek a legjobb kutyafotóhoz © GVictoria / stock.adobe.com

7. tipp: így sikerülnek jól a portré-felvételek

Egészen közel menni az állathoz, szemmagasságba kerülni, és kutyája pillantására élesíteni, miközben a háttér mosódjon el. Ezek az 5. és 6. pontban leírt tipekk főként a portré-felvételek készítésénél fontosak. A szélesre nyitott blende (= alacsony blende-szám) általi csekély mélységélesség rendkívül kedvelt a porté-fotózásban, mivel ez a technika még inkább a modellt helyezi előtérbe – legyen az akár kettő- akár négylábú. Ehhez a megfelelő manuális beállítások (pl. f1.8-as blendeszám) vagy a portré-módusz nyújtanak segítséget. Alapvetően az állat szemeinek, füleinek és pofájának kell élesnek lennie egy kutya-portrén – minden más lehet elmosódott.

Igazi highlight lesz az olyan portréfotó, amelyen a kutya direkt a kamerába néz, és a kutya hűséges pillantását frontálisan sikerül elkapnia. Ezt ugye könnyebb mondani, mint megvalósítani, hiszen sokszor mindenhová tekinget a szeretett négylábú, csak épp a kamerába nem. Van azonban néhány trükk, melyekkel kutyája figyelmét a szükséges helyre irányíthatja. Ha kutyája jó és sikeres engedelmességi tréningben részesült, mindez jól funkcionál az ismert parancsszavak segítségével, de még akkor sem garantálható, hogy kedvence egy „Ül!“ parancsra direkt felnéz. Ehhez jó segítséget nyújthat egy kis finomság, amit a kamera lencséje felé mozgat – viszont sok kutya annyira odavan a jutalomfalatokért, hogy a látványától vagy illatától nyálcsorgatva szalad a kamera felé, s ezt ugyebár természetesen szeretnénk elkerülni. Ennél jobban funkcionálnak a kutyája számára még nem ismerős zajok, melyek felkeltik kedvence figyelmét. Ezek lehetnek pl. olyan állathangok, melyeket Ön imitál, vagy okostelefonján játszik le valami megfelelőt. Ha kedvence idegen zajokat hall, vélhetően abba az irányba néz majd, ahhonnét a zajok jönnek – s Önnek már csak el kell találnia a megfelelő pillanatot, s pont jókor exponálnia.

Akkor is készülhetnek azonban jó portréfotók, ha a kutyus nem néz közvetlenül a kamerába. Különösen érdekes és nemes hatású lehet kutyája pofija oldal-perspektívából, amikor is az állat tekinte a távolba réved. Arra azonban ügyeljen, hogy legyen bizonyos távolság kutyája szemei és a kutyafotó pereme között! Azon az oldalon, ahová az állat néz, valamivel több helynek kell lennie, mint a másik oldalon. Általánosságban igaz, hogy nem kell pontosan középre beállítania kutyáját. Érdekesebb hatást keltenek azok a képek, melyeken az előtérben lévő motívum valamelyest oldalt helyezkedik el. Ehhez gondolatban két vízszintes és két függőleges vonallal 9 azonos méretű négyszögre oszthatja a képet (egyes fényképezőgépek kínálnak is ilyen tájékozódási vonalakat a kijelzőn). Portréfotókhoz a kutya arcának körülbelül ott kell lennie, ahol két vonal találkozik.

8. tipp: készüljön a kutyafotó akció közben!

Különösen dinamikus hatást keltenek azok a fotók, amelyeken a kutya fut vagy ugrik. Ha a fotósnak sikerül a kamerával „lefagyasztania“ a felé futó kutya arcát, akkor olyan grimaszokat fedezhet fel négylábú barátján, amelyekről egyébként lemaradna. De köztudottan nem könnyű mozgásban “fókuszálni” és fényképezni egy kutyát. A kontúrok gyorsan életlenné válnak, a kép elmosódik, vagy egyszerűen sikerül lemaradni a döntő pillanatról, például az ugrást megörökíteni akaró képek esetében arról a monentumról, amikor a kutya mind a négy lába a levegőben van.

A gyors mozgások pontos rögzítéséhez fontos, hogy a zársebesség a lehető leggyorsabb legyen. Míg normál üzemmódban a fényképezőgépnek egy pillanatra van szüksége, hogy befogja a környezet fényét, fókuszáljon és rögzítse a képet, addig nagy f-számnál (f3,2 és f4,5 között) azonnal reagál. A probléma az, hogy így kevés idő marad arra, hogy a fény a kamerába essen. Ennek ellensúlyozására valószínűleg a fényképezőgép ISO-értékét is módosítania kell. Olykor némi időbe és gyakorlásba telik, hogy megtaláljuk a blendenyílás és az ISO-szám közötti helyes arányt a legoptimálisabb mozgóképek készítéséhez.

Szerencsére manapság a legtöbb digitális fényképezőgép és okostelefon rendelkezik olyan felvételi móddal, amely lényegesen megkönnyíti a mozgás fényképezését. Beállíthatja például a sport üzemmódot egyidejű sorozatfelvétellel. Míg kutyája kedvére tobzódhat és játszhat a réten vagy a kutyasportpályán, addig Ön egyszerűen ráirányítja a fényképezőgépét. Még ha a képsorozat átválogatása egy kis időt is vesz igénybe, megéri: mert ennyi kép között garantáltan lesz olyan, amelyen tökéletesen megörökítette kutyáját akció közben.

9. tipp: megfelelő styling a kutyamodellnek

A fotókon mindenki szeret jól kinézni – és ez az állatmodellekre is vonatkozik. Nem igazán szép fotóalany az olyan kutya, melynek a bundája ápolatlanul és fakón lóg, amelynek még ott a szemében az alvás utáni váladék, vagy esetleg ételmaradék ragadt a szakállára. Mielőtt a fényképezőgéphez nyúlna, vegyen a kezébe egy törlőkendőt és egy kefét! Tisztítsa meg a kutya pofáját, távolítsa el a nyálat és a szennyeződéseket, és fésülje át a szőrét. Ez főképp a hosszú szőrű kutyák bundájának ad különleges fényt, ami a fotókon is meg fog mutatkozni. Egyidejűleg természetesen leveheti a kutya nyakörvét, és lecserélheti például egy szép kutyasálra. Fordítson figyelmet a részletekre, és gondolja át előre, hogyan szeretné megmutatni kutyáját – a maga természetes szépségében, vagy esetleg szép kiegészítőkkel ellátva? Próbálja ki, melyik motívum tetszik a legjobban, és mi illik leginkább kutyája jelleméhez.

10. tipp: gyakorlat teszi a mestert

Mostmár rengeteg tippet megismerhetett arra vonatkozóan, hogyan is tudja tökéletesen megörökíteni kedvencét – de persze előfordulhat, hogy az elmélet a gyakorlatban nem úgy működik, ahogy azt gondoltuk. Azonban nem szabad azonnal feladni – elvégre ebben is gyakorlat teszi a mestert! Előzetes tudástól, tehetségtől, kamerafelszereléstől és kutyamodelltől függően néha egyszerűen csak egy kis időre van szükség a kívánt képminőség eléréséhez. Ne támasszon túlzott elvárásokat sem kutyájával, sem Önmagával szemben! A fotózásnál a legfontosabb, hogy mindketten élvezzék – és ha ez meglátszik a későbbi fotókon, a kutyájáról készült képek annál szebbek lesznek.

Ezen gondolatokkal kívánunk Önnek sok örömöt szeretett négylábúja fotózásához!

A leghasznosabb cikkeink
2 min

Kutya nevek

Az idő során a kutyák az emberek hű társaivá és családtagjaivá váltak. Ez az erős kapcsolat abból is látszik, hogy a gazdik szorgosan fáradoznak azon, hogy megtalálják kedvencük számára a megfelelő nevet. A névkeresés aztán egyre inkább türelemjátékká válik – vannak, akik a klasszikus nevekre szavaznak, míg mások a feltűnőbbekre.

4 min

Kölyökkutya kiválasztása

Egy kutyabarát szíve egyből hevesebben kezd dobogni, amint belepillant az alomládába. Az aprócska kutyusok annyira édesek, hogy az ember legszívesebben mindet hazavinné magával.