Rex nyúl

rex nyúl

A törpenyúl és az angóranyúl mellett a rex nyúl a legnépszerűbb nyúlfajták közé tartozik. Ez a szépséges, finom bunda az álaltbarátok és a tenyésztők szívét egyaránt elrabolta. Aki egy rex nyulat szeretne, annak figyelnie kell az állat egészségére és a megfelelő tartási körülményekre- Olvasson tovább és tudjon meg még többet a rex nyúl tartásáról, ápolásáról és várható élettartamáról, valamint arról, honnan ismerheti fel az egészséges példányokat.

Milyen állat a rex nyúl?

A rex nyúl egy rövidszőrű fajta, mely elegáns bundája miatt nagyon kedvelt. 3-4,5 kg-os súlyával a közepes termetű nyulakhoz tartozik, és emellett a legtöbbet tenyésztett fajtákhoz. Eredetileg a castor-rex fajtából tenyésztették ki. Barna külleme miatt ,,hódkirály” becenéven is szokták emlegetni. A más fajtával történő keresztezésnek köszönhetően aztán idővel más színvariációk is megjelentek. Ezek aztán önálló rövidszőrű fajtákká nőtték ki magukat, ilyen például a kékesszürke chin-rex, a pettyes dalmát rex nyúl, és a vörösessárga sárga rex. A normál (3 kg) és nehéz (4,5 kg) súlycsoportok mellett léteznek kis rex nyulak és törpe rex nyulak is.

Történet

A rex nyúl Franciaországból származik. Először egy Louché-Pringé nevű földműves 1919-ben talált két alomban is ilyen nagyon rövid fedőszőrű példányokat. A falusi plébános nagyon lelkesedett a nyuszikért, így magához vette és elkezdte tenyészteni őket, 1924-ben castor-rex néven jegyeztette őket be a fajtát. Ez a latin név hódkirályt jelent, s az állatok barna bundájára utal. A castor-rex nyulak gyorsan szenzációvá váltak, és hamar vásároltak belőle más tenyésztők is. Idővel aztán kialakult belőle a rex nyúl, s annak több új színváltozata is.

Kinézet és fajták

Milyen tipikus külső jegyei vannak a rex nyulaknak?

Ennek a rövidszőrű fajtának a teste kissé nyúlánk, de ideális esetben elől és hátul ugyanolyan széles. Feje kissé hosszabb, mint a normál szőrhosszúságú fajtának. Mindenekelőtt a hímeknek van karakteres feje és vaskos pofája. Szorosan egymás mellett elhelyezkedő és szőrrel sűrűn borított fülei feszesen ágaskodnak ,és akár 12 cm hosszúak is lehetnek. Lábai közepesen hosszúak és erősek. Rövid szőrének köszönhetően karcsúbbnak tűnik, mint a normál szőrhosszúságú fajták. A rex nyúl bundája maximum 2 cm hosszú, így testének sziluettje jobban látható. A különben a bundába rejtett nyak szintén sokkal feltűnőbb ennél az állatnál. Szőrének annyira masszívnak kell lennie, hogy ha a növekedési iránnyal ellentétesen simogatjuk, csak lassan fog visszaállni eredeti állapotába. A bunda bársonyos szerkezetét a rövid, erős fedőszőr és a sűrű aljszőrzet alkotja, s a szőrszálak semmiképp sem lehetnek hullámosak.

Milyen rex nyúlfajták léteznek?

A castor-rex mellett számos másik színvariáció van, mint például:

  • chin-rex (színe hasonló a csincsilláéhoz)
  • kék rex (színe hasonló a bécsi kék nyúléhoz)
  • dalmát rex (pettyes, hasonló a dalmata kutyáéhoz)
  • sárga rex (vörösessárga színezet, hasonló a szász-arany nyúléhoz)
  • fekete rex (színe hasonló a bécsi fekete nyúléhoz)
  • havanna-rex (sötét, csokoládébarna bunda, hasonló a havanna nyúléhoz)
  • kék ezüst rex (világoskék bunda barnás fátyollal)
  • japán rex (fekete és sárga, a japán nyúlhoz hasonló
  • orosz rex (tiszta fehér kék vagy fekete színezetű fülekkel, farokkal, pofával és lábakkal)
  • marder rex (kék vagy barna színezet, a marder nyúlhoz hasonló)
fehér rex nyúl

Mekkorára nő a rex nyúl?

A rex nyúl átlagos súlya kb. 3,5 kg. Minimum súlya 2,75 kg, a nagyobb rexek viszont akár 4,5 kg-ot is nyomhatnak. Ezzel szemben a törpe rexek csak 1,2-1,5 kg súlyúak.

A rex nyúl átlagos várható élettartama: Meddig él egy rex nyúl?

Mint sok más nyúlfajta, a rex nyúl is élhet akár 8-12 évig.

Jellem

Milyen a rex nyúl természete?

A rex nyúl élettel teli, természete jószándékú és temperamentumos. Kíváncsi, élénk és szeret mozogni. Gyorsan ragaszkodni kezd gazdájához, de félénk is lehet hosszú időn keresztül. Háziállatként ugyanolyan jó választás, mint bármely más nyúlfajta. Különösen a gyerekek figyelmét kell azonban felhívni rá, hogy a nyulakat nem lehet folyton babusgatni. Attól függetlenül, hogy a rex nyúl tanulékony állat, lehetséges, hogy gazdájának több türelemre lesz szüksége, mintha kutyája lenne. A rex nyulak hűségesek a vadászterületükhöz, a szokások rabjai, s nem kedvelik egyszerre a sok újdonságot. Egy rex nyúlhoz mindig lassan és óvatosan közelítsen. Mivel hajlamosak elmenekülni, zaj és mozgás hatására könnyen megijednek.

Tartás

Miért nem szabad a nyulakat egyedül tartani?

Mint minden nyúl, a rex nyúl és társas lény. Legszívesebben nagy családban élnek, ahol békés a hangulat. Éppen ezért semmiképp sem szabad őket egyedül tartani, legalább kettesével, vagy még jobb, ha csoportban. A tapsifülest tehát kettesével érdemes beszerezni. Legjobb, ha egy hímet és egy nőstényt választ. Ha egész kis csapatot tart, 1-2 hímet és több nőstényt érdemes együtt tartani.

A rex nyulat beltéren vagy kültéren érdemes tartani?

Ha lakásban szeretné tartani a rex nyulat, az mindenképpen megfelel a fajnak megfelelő tartási körülményeknek. Mindazonáltal figyelnie kell arra, hogy kedvence minden nap tudjon szabadon futkározni egy kerti kifutóban, vagy egy nagy szobában. Ha nem akarja szabadon ereszteni a szobában, vásárolhat neki beltéri kifutót is – így az állatot nem fenyegetik majd veszélyforrások, mint például elektromos kábelek. Ha kedvencét beltéren tartja, ne terjengjen semmilyen erős illat vagy szag a lakásban, azaz a füstöt, parfümöt és egyéb illatosítókat el kell kerülni.

A nyulak szeretik továbbá a friss levegőt is. Egy kültéri nyúlól nagy kifutóval kiváló választás ennek a kis rágcsálónak. Mivel fedőszőrzete rövid, kinti tartás esetén biztosítson neki egy jól szigetelt, védett búvóhelyet. Ezenkívül adjon neki ilyenkor energiadús táplálékot. Ha a rex nyúl bundája valamiért nem egészséges, vékony vagy lyukacsos, semmiképpen se tartsa kint télen. Ügyeljen arra is, hogy kinti tartás esetén nagyobb kifutót kell vásárolnia.

Tipp: A nyulakat lassan és fokozatosan kell a kinti tartásra szoktatni. Ezenkívül fontos tudni azt is, hogy a télen kint tartott rex nyulakat nem szabad hirtelen bevinni a fűtött lakásba. A hőmérséklet ingadozása ugyanis káros a rágcsáló egészségére.

Milyen alapfelszereltség szükséges a rex nyúl számára?

A nyulak rendszerint nagy mozgásigényűek, s ez a rex nyúl esetében sincs másként. Tartásához tágas ólra és kifutóra van szükség, hogy a nyuszi nap mint nap szabadon futkározhasson. Az állatvédelmi előírások alapján egy két nyúl számára kialakított kifutó alapterülete legalább 4 m² kell, hogy legyen. Ha az állatnak nincs lehetősége nap mint nap a szabadnak futkározni, a kifutó legyen még nagyobb. Ezenkívül szükség lesz még egy kétbejáratú házikóra is, mivel előfordulhat, hogy a nyulak harcolnak a vadászterületükért. Jól jön továbbá néhány barlang és búvóhely, ahol a nyúl biztonságban érezheti magát. A kinti és benti kifutóba szintén kelleni fog egy fedett pihenőhely, s elegendő elfoglaltság is. A nyulak imádnak például ásni, így egy ásóláda, ágak, gallyak és fadarabok szintén szükségesek.

A kezdőfelszerelés nagyjából így néz ki:

A zooplus Kisállat Shopjában mindent megtalál a nyulaknak!

Tipp: Hogy később gyermeke önállóan is tudjon gondoskodni nyuszijáról, érdemes 12 éves korig megtanítani neki az alapokat.

Tipp: Damit sich ein Kind später eigenständig um ein Kaninchen kümmern kann, sollte es bis zum 12. Lebensjahr bei der Pflege und Fütterung von einem Erwachsenen begleitet werden.

barna rex nyúl

Ápolás

Hogyan ápoljuk helyesen a rex nyulat?

Alapjában véve a rex nyulakat egyszerű gondozni, mivel semmilyen különleges intézkedést nem igényelnek. Ennek ellenére fontos, hogy tapsifülese lábai, nemi szerve és fülei mindig tiszták legyenek, ezeket rendszeresen kel ellenőrizni. A nyúlólat szintén rendszeresen tisztítani kell. Biztosítson továbbá elegendő táplálékot és vizet is kedvencének. Foglalkozzon vele minden nap, akkor is, ha kültéren tartja – így megerősödik majd az Önök közötti kapcsolat is, valamint az esetleges megbetegedéseket is csak így ismerheti fel. Évente egyszer vírusfertőzések elleni oltásra is el kell vinni az állatot, például mixomatózis és RHD ellen. Ezek körülbelül nyulanként 50 euróba kerülnek, így ezt figyelembe kell venni, mikor úgy dönt, szeretne egy rex nyulat.

Étrend

Mit eszik a rex nyúl?

A rex nyúl számára pont olyan fontos a megfelelő tartás és ápolás, mint a helyes étrend. Egy vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag minőségi táp ellenállóvá teszi a nyuszik szervezetét. Télen és nyáron egyaránt elegendő friss szénát kell adni az állatnak, mely száraz kell, hogy legyen, különben megposhad. Legjobb, ha kiváló minőségű alpesi mezőkről származó, vagy gyógynövényes szénát választ állateledel szaküzletből. Ezenkívül az elegendő friss víz szintén elengedhetetlen.

Az optimális étrendhez az eledelpelletek is hozzátartoznak. A nyulak kedvelik továbbá a friss füvet, gyógynövényeket, ágakat (bükk, juhar, nyír, mogyoró és permetezetlen alma- és körtefa). Nedves eledelként adhat kedvencének permetezetlen gyümölcsöket és zöldségeket is, például sárgarépát, köményt, zellerszárat, salátát, almát és körtét. Ügyeljen rá, hogy az étrend változatos legyen, s egész napon át, kis adagokat tálaljon kedvencének, mivel a nyulaknak kicsi a gyomra. Minden eledelt mosson meg alaposan. Penészes, fagyasztott és permetezett dolgokat sose adjon a nyulának!

Rex nyúl vásárlása

Állatkereskedésben általában ritkán találni rex nyulat. Fordulhat állatmenhelyekhez, ahová néha leadnak új otthonra váró rex nyulakat. Ha nem szeretne várni, vagy egy bizonyos színű rex nyulat nézett ki magának, akkor forduljon tenyésztőhöz. Ügyeljen arra, hogy csak komoly tenyésztőt válasszon, s ismerje meg a nyulak tartási körülményeit. Ellenőrizze, hogy nincsenek-e jelen az alomban belterjesség miatt betegségek. Ha a szempillák vagy a bajusz deformált, az nagyban korlátozza a nyúl érzékelőképességét. A komolytalan tenyésztőknél gyakran fordul elő vékony bundájú, sérült bőrű nyúl is, mely nem bírja majd a hideget.

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Hörcsög

Aranyhörcsög, teddy hörcsög, törpehörcsög és társaik – a hörcsögök különböző méretekben és színekben fordulnak elő. Bájos kinézetük és kézbe illő méretük miatt különösen kedvelt háziállatok.
9 min

Törpenyúl

Kis mérete, ölelni való kinézete, szociális természete és a kinti tartás lehetősége miatt a törpenyúl különösen kedvelt háziállat.
7 min

Csincsilla

A kicsi és bájos dél-amerikai bevándorló selymes szőrével, hosszú füleivel és bozontos farkával gyorsan belopja magát az ember szívébe. Mindenesetre azt leszögezhetjük, hogy nem minden rágcsáló ugyanolyan. Az érdeklődőknek ajánlott még a csincsilla vásárlása előtt tájékozódni az alábbi témakörökben: csincsilla etetése, csincsilla tartása, csincsilla gondozása. Ennek az elsődleges célja az, hogy a leendő csincsilla tartó megállapítsa, az állat speciális igényei és viselkedése megegyezik-e az Ön elképzeléseivel. Ezért fontos tudni, honnan származik és hogyan él a természetben.