A nyuszi emésztése

házi nyúl, nyuszi, házinyúl emésztése

A Nyuszi emésztése

Minden nyuszi tulajdonosnak jól informáltnak kellene lennie a házi nyúl emésztéséről, hiszen ezek a háziállatok speciális étrendet igényelnek, nyers rostokat tartalmazó eledellel (pl. széna). Emésztésük csak folyamatos evés mellett működik megfelelően. Az állandó evés gondoskodik arról, hogy az emésztőrendszer folyamatosan működjön. Ha ez nem adott, akkor komoly emésztési problémák is jelentkezhetnek.

A fogak funkciója

A nyuszi megkülönböztető jele

A metszőfogak mögötti fogak gyakorlatilag hasztalanok. Azonban a nyúlalakúak – állattanilag lagomorphák – megkülönböztető jelének számítanak. A házi nyúl is a nyúlalakúak rendjébe tartoznak.

Metszőfogak

A metszőfogak élesek és véső alakúak. Darabok és fűfélék letépésére szolgál. Ezek a fogak folyamatos növésben vannak, ezért mindig koptatni kell őket. Az a legjobb, ha az élelem aprításakor a fogak egymáson kopnak. A metszőfog az emésztés első állomása, ezért nagyon fontos, hogy heley táplálással megőrizzük ezeknek a fogaknak az épségét.

Őrlőfogak

A szájüreg hátsó részében találhatók az őrlőfogak. Ezen fogak feladata az ételdarabok őrlése és darálása. Az őrlőfogak között az élelem jó alaposan átitatódik nyállal, ez megkönnyíti a lenyelését. A nyál első enzimei (fermentek és biokatalizátorok) megkezdik az emésztést.

A nyelőcső

A nyelőcsőben nincs emésztés, egy közvetítő szerv. Működése kizárólag a táplálék gyomorba jutását szolgálja.

A gyomor

A gyomorban kezdődik meg a nyuszi élelmének emésztése. Az eledelt a speciális sósav tartalmú sejtek savanyítják meg. A fehérjehasító enzimek ebben az igen savas környezetben végzik a fehérjék feldolgozását. A gyomor hormonjai pedig belső jelzésként szétáramlanak.

A nyuszi gyomra a többi emlősével ellentétben sokkal kevésbé izmos. Ezért nem alkalmas az aktív élelemközvetítésre. Ez a típusú gyomor csak akkor továbbítja az átázott savas táplálékot a vékonybélbe, ha felülről a szájból a nyelőcsőn át valami tovább tolja azt.

Pontosan ezért eszik a házi nyúl folyton-folyvást. A gyomruknak mindig tele kell lennie, ezért kell naponta 70-80, néha 120 alkalommal kis adagokban elfogyasztani a napi eledelmennyiséget. Ezen okból kifolyólag mindig legyen rendelkezésre álló jó minőségű széna a közelében, hogy bármikor ehessen, amikor csak speciális gyomrának szüksége van rá.

A vékonybél első szakasza

A vékonybél első részébe érkező élelem bőséges mennyiségben tartalmaz vizet és enzimeket, hogy folyós állagban folytatódhasson tovább a tápanyagok feldolgozása.

Hasnyálmirigy és a máj

A vékonybélbe ömlenek a hasnyálmirigy és a máj váladékai is. A máj képes rövidtávon elraktározni a cukrot (glükogén), egyébként az általános méregtelítésért felelős. A hasnyálmirigy szabályozza a vércukorszintet és segít a zsír- és szénhidrátok feldolgozásában is.

A vékonybél második része

Ezután következik a vékonybél következő szakasza, ahol az emésztés fő része folyik. A bélbolyhok különösen aktív szövetei a véráramba továbbítják a bomlástermékeket. Csak a könnyen lebomló, felaprózott részek képesek a bélfalon keresztül a véráramba jutni, így más szervek rendelkezésére állhatnak.

A vékonybél juttatja tovább az emésztés eddigi folyamatiban feldolgozott tápanyagokat a szervezet számára. Ezért különösen fontos, hogy az állatokat a modern takarmányozás kiváló minőségű termékeivel lássuk el. Innentől kezdve az élelemből szinte csak úgynevezett nyersrostok, azaz növényi eredetű sejtek találhatók.

A vakbél

A vékonybél és a vastagbél találkozásánál ágazik el vakbél. Azért nevezik így, mert csakúgy, mint egy zsákutca, nincs vége, vak. A vakbél egy nagy fermentációs kamra, ami megszámlálhatatlan speciális baktériumnak ad otthont. A nyersrostokból és a magas rosttartalmú növényi eredetű anyagokból itt nyeri ki a szervezet a maradék energiát és a növényi sejtek építőanyagait (elsősorban szőlőcukrot és cellulózt).

A vakbél baktériumflórája nem bírja ki a gyorsan változó étrendet. Elsősorban emiatt (de kialakuló vékonybélproblémák miatt is) kell nagyon lassan, lépésről lépésre megváltoztatni az állat táplálását. Csak így biztosítható, hogy a vakbélben történő fermentálás megfelelően végbemenjen anélkül, hogy sok gáz képződne.

A folyamat végére vakbélsár képződik. Ez egy egyéni, puha sár, ami nem összekeverendő a végbél száraz végtermékével. Egy nyálkás védőburok gondoskodik arról, hogy ez a speciális sár anélkül jusson a végbélnyíláshoz, hogy további anyagok csapódnának hozzá a vastagbélből.

Ezután a nyuszi majdnem minden esetben szinte rögtön újra elfogyasztja, így még egyszer végigmegy az emésztés folyamatán. Ezáltal vitaminokat (többségében B-komplexet), értékes baktériumfehérjéket és más hatóanyagokat nyer ki belőle. Ezen felül segít az állat gyomrát mindig töltve tartani, ha esetleg nem állna rendelkezésre eledel. Néha mi is felfedezhetjük az alomban ezeket az apró, puha, gyöngyként fénylő szabálytalan végbél-labdácskákat.

A vastagbél

A végbél azon része, ami a vékonybél/vakbél elágazás után található, azért felelős, hogy visszanyerje a vizet a nagy részben már emésztett vékonybélből származó folyékony ürülékből. A végbélben is –csakúgy, mint a vakbélben- élnek baktériumok, amik speciálisan fermentálnak és anyagcsere folyamatokat visznek végbe. Ezek a baktériumok állítanak elő zsírsavakat a maradék élelemből a bélfal számára.

A vastagbél utolsó részében nagyjából megformálódik az ürülék. A végbél végül befejezi az ürülék formálását és a maradék nedvességet is elszívja belőle. A hasmenés vagy a székrekedés annak a jele, hogy a korábbi szakaszok egyikén hiba csúszott a gépezetbe.

A végbélnyílás

A végbélnyílás az ürülék kivezetésének helye. Ez a tömör végtermék szilárd -tehát nem vizeletként a veséken át távozó- emészthetetlen anyagokat, salakanyagokat és ideiglenes tápanyagtöbbletet tartalmaz. A végbélnyílás az emésztőrendszer utolsó állomása.

Az összes szükséges kisállat terméket, és termékeket nyulak számára, mint példáulnyúltápokat vagy ketreceket, megtalálja online Zooplus üzletünkben!

A leghasznosabb cikkeink
3 min

Nyúl életkor meghatározása

A nyulak nem véletlenül számítanak az egyik legnépszerűbb háziállatnak. Sokak számára azonban nem egyszerű, hogy a külseje alapján eldöntsék a nyúl korát. Egyáltalán bárhogy is meghatározható a nyúl életkor?

3 min

Nyúlnátha

Azon gondolkodik, mikor szükséges egy köhögő nyuszival állatorvoshoz fordulni? Vagy nem tudja, mitévő legyen, ha bundás kis barátjának légzési nehézségei vannak? Akkor olvasson tovább, hiszen cikkünkből minden fontos információt megtudhat a nyúlnátháról.

2 min

Nyulak beoltása

Ajánlott beoltatni nyuszimat? Akkor célszerű beoltani kedvencét, ha az év egy részében nyestektől védett kifutóban élvezheti a szabad levegőt. Mivel más háziállatokat, mint a macskát és kutyát, rendszeresen oltatni kell, természetesen joggal merül fel a kérdés, hogy szükségük van-e a nyulaknak is oltásra.