A nyulak rendellenes fogállása This article is verified by a vet

nyul fogvizsgálat

A nyulak legszívesebben rágcsálással és evéssel töltik idejüket. Ez a viselkedés létfontosságú a túlélésükhöz, mivel ellenkező esetben fájdalmas fogbetegségek léphetnek fel. Ebben a cikkben érdekes tényeket és tippeket foglalunk össze a nyulak rendellenes fogállásával kapcsolatban.

Miért különlegesek a nyulak fogai?

A nyulak rendszertanilag nem tartoznak a rágcsálók közé. Mindazonáltal a pihe-puha kis állatok azért osztoznak egy fontos fő tevékenységben – a rágásban. A nyulak fogai ugyanis egész életükben nőnek – hetente körülbelül egy-három millimétert.

Annak érdekében, hogy a fogak ne nőjenek túl hosszúra és ne okozzanak problémákat, rendkívül fontos, hogy megfelelő helyen nőjenek, és rágáskor közvetlenül összeérjenek.

Miért fontos a rágcsálás a nyulak számára?

A nyulaknak rágniuk kell, hogy a fogaik kopjanak. Ha ugyanis a fogak túl kevéssé kopnak és túl hosszúak maradnak, az rendellenes fogálláshoz vezethet.

Sok kisállattartó meg van győződve arról, hogy a kemény rágcsálótáp alkalmazása elegendő a fogak megfelelő koptatásához. Azonban nem az a fontos, hogy a fogak az eledel tápszemein súrlódjanak, hanem az, hogy a fogak egymáson súrlódjanak.

Éppen ezért nyulainknak sok friss szénát, zöldséget, gallyakat és zöldféléket kell kínálnunk. A magalapú eledelekkel ellentétben a kisállatoknak szénából sokkal nagyobb mennyiséget kell elfogyasztaniuk ahhoz, hogy fedezni tudják energiaszükségletüket. Ennek eredményeképpen fogaik jobban kopnak, így csökkenhet a rendellenes fogállás kockázata.

zöldeket rágcsáló nyuszik

Tünetek: milyen tipikus tünetei vannak a nyulak rendellenes fogállásának?

Ha a nyúl fogai túl hosszúak, átfúrhatják az ínyt vagy az arcot, ami nagyon fájdalmas lehet az állat számára. Ennek oka, hogy a túl hosszú fogak és az éles szélek megsértik az ínyt és gyulladást okoznak.

Legrosszabb esetben a túl hosszú alsó metszőfogak akár ki is lógnak a szájból, míg a felső metszőfogak befelé hajlamosak nőni. Rejtett helyzetük miatt a túl hosszú őrlőfogakat sok nyúltulajdonos pedig gyakran észre sem veszi.

Az érintett nyulak általában többet nyáladzanak, amit az állukon lévő nedves foltokról lehet felismerni. Súlyosabb esetekben a bolyhos kis kedvencek abbahagyják az evést is. Ez viszont hosszú távon súlyos fogyáshoz és később gyengeséghez is vezethet.

Diagnózis: hogyan ismerhető fel a nyulak rendellenes fogállása?

Ha nyulánál a fenti tünetek bármelyikét észleli, mielőbb forduljon állatorvoshoz. A szakemberek közelebbről meg tudják vizsgálni az állat száját, és felvázolhatják Önnek a kezelési lehetőségeket.

A vizsgálat során az orvos nemcsak magukat a fogakat fogja megvizsgálni, hanem az állkapcsot, a nyelvet, a száj nyálkahártyáját és a rejtettebb struktúrákat is, mint például a szájpadlást és az őrlőfogakat.

Terápia: hogyan kezelhető a nyulak rendellenes fogállása?

A problémát a fogak növekedésétől függően rendszeres időközönként, két-nyolc hetes időközönként kell korrigálni. Az állatorvos lecsiszolja a felső és alsó metszőfogakat, vagy fogóval korrigálja azokat.

Együttműködő nyulaknál ez kockázatos altatás nélkül is működik. Ha azonban az őrlőfogak is érintettek, az állatorvosnak rövid időre el kell altatnia a nyulat. Egy korrekciós csipesz segítségével le tudja csippenteni a felesleget és el tudja simítani a fogak felszínét. Ezáltal elkerülhetők az éles szélek.

Költségek: Mennyibe kerül egy fogászati műtét a nyulaknál?

A fogászati műtét költségei a fogazati rendellenesség mértékétől függenek. Az állatorvosok németországi 2020-as díjszabása (GOT) szerint például egy foggyökér-tályog kezelésének költsége, beleértve a foghegyek eltávolítását is, körülbelül 255 euró.

Mindenképpen figyelembe kell azonban vennie a további lehetséges kezelési intézkedéseket és költségeket.

Okok: miért  alakulnak ki a nyulaknál a fogproblémák?

A nyulak rendellenes fogállásának különböző tényezők lehetnek az okai, akár önmagukban, akár együttesen:

Bizonyos fajok és fajták genetikai hajlamot mutatnak a rendellenes fogállásra. A csincsillák és tengerimalacok mellett szintén ide tartoznak a rövidfejű törpenyulak.

A nyulak és rágcsálók rendellenes fogállásának kialakulásában a táplálék is jelentős szerepet játszik. Ezért fontos, hogy ne csak magas energiatartalmú pellet- vagy magtáppal etessük őket. Ezeket ugyanis általában csak az őrlőfogaik között őrlik meg.

A szájnyálkahártya sérülései és gyulladásai szintén gyakori okai a rendellenes fogállásnak Csincsilláknál és tengerimalacoknál ezek elsősorban vírusos vagy bakteriális eredetűek, míg nyulaknál gyakrabban fordulnak elő idegen tárgyak (szilánkok, tüskék stb.) által okozott sérülések.

Magukat a fogakat ért sérülések (pl. esés vagy a ketrec rácsainak túlzott rágása) elsősorban a rágófogak rendellenes állása okozza.

Megelőzés: hogyan előzhető meg a nyulak rendellenes fogállása?

A nyulak rendellenes fogállásának megelőzésében a fajnak megfelelő étrend a legfontosabb.

Az étrendnek ezért elsősorban szénán, zöldségeken és zöldféléken kell alapulnia. A magalapú táp kiegészítő táplálékként használható, de nem fő eledelként.

Az is fontos, hogy hosszúfülű barátaink naponta nagy mennyiségű táplálékot fogyasszanak. Ez segíti a folyamatosan növekvő fogak kopását. Ezenkívül további pozitív mellékhatásokkal is rendelkezik: csökkenti az emésztési problémák és az elhízás kockázatát.

A rendszeres állatorvosi ellenőrzéssel szintén segít megelőzni a fogproblémákat.


Franziska G., Állatorvos
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

A Giessen-i Justus-Liebig Egyetemen átfogó állatorvosi képzést kaptam, és sokféle területen gyűjtöttem tapasztalatokat, például kisállatok, nagyállatok és az egzotikus orvoslás terén, valamint farmakológia, patológia és élelmiszer-higiénia területén. Azóta nemcsak állatorvos-szerzőként dolgoztam, hanem elkészítettem a tudományos alapokon nyugvó disszertációmat is. Célom, hogy a jövőben jobban megvédjem az állatokat a bakteriális kórokozóktól. Állatorvosi ismereteim mellett megosztom saját tapasztalataimat is boldog kutyatartóként, és meg tudom érteni és tisztázni a felmerülő félelmeket és problémákat, valamint az állategészségügyre vonatkozó egyéb fontos kérdéseket.


A leghasznosabb cikkeink
3 min

Nyúl életkor meghatározása

A nyulak nem véletlenül számítanak az egyik legnépszerűbb háziállatnak. Sokak számára azonban nem egyszerű, hogy a külseje alapján eldöntsék a nyúl korát. Egyáltalán bárhogy is meghatározható a nyúl életkor?
3 min

Nyúlnátha

Azon gondolkodik, mikor szükséges egy köhögő nyuszival állatorvoshoz fordulni? Vagy nem tudja, mitévő legyen, ha bundás kis barátjának légzési nehézségei vannak? Akkor olvasson tovább, hiszen cikkünkből minden fontos információt megtudhat a nyúlnátháról.
3 min

Nyulak beoltása

Ajánlott beoltatni nyuszimat? Akkor célszerű beoltani kedvencét, ha az év egy részében nyestektől védett kifutóban élvezheti a szabad levegőt. Mivel más háziállatokat, mint a macskát és kutyát, rendszeresen oltatni kell, természetesen joggal merül fel a kérdés, hogy szükségük van-e a nyulaknak is oltásra.