Hogyan határozható meg a nyúl neme? – Egy egyszerű módszer This article is verified by a vet

kisnyuszik eszegetnek

A nyúl neme csak úgy ránézésre nehezen megmondható. A nőstények és a hímek nagyon hasonlóan néznek ki, így könnyen összetéveszthetőek. Ha azonban az alábbi módszert alkalmazza, mégis szempillantás alatt sikerülhet.

Így határozható meg a nyúl neme

Testének mérete és viselkedése alapján nem lehetséges biztosan eldönteni, hogy a nyúl melyik nemhez tartozik. Hogy ezt biztosan meghatározzuk, ahhoz közelebbről szemügyre kell vennünk a nyúl nemi szervét, mely a hátsó lábak között, a genitális részen található.

Az alábbi módszerrel láthatóvá tudja tenni ezt a területet is:

  1. Vegye óvatosan a kezébe a nyulat
  2. Fordítsa a hátára, aztán ültesse le az ölébe
  3. Fogja le: finoman fogja körbe az állat mellkasát, miközben a hátát az Ön hasának nyomja.
  4. Szükség esetén szabad kezével óvatosan húzza felfelé a genitáliákon található bőrt, hogy a nemi szerv láthatóvá váljon. Legyen nagyon óvatos, mivel ez különösen érzékeny terület.

Hogy senki se sérüljön meg, érdemes egy másik ember segítségét kérni a művelethez. Ha kedvence tiltakozik, vagy esetleg mégsem sikerült biztosan megállapítani a nemét, forduljon állatorvoshoz. Ő fejlődési rendellenességek vagy esetleges elváltozások esetén is meg tudja határozni az állat nemét.

nyúl neme meghatározása

Hogy néz ki a nőstény nyúl?

A nőstényeknél egy vékony, résszerű nyílás látható. Ahogyan a hímek esetében, úgy ezt a terület a nőstényeknél is bőrredők borítják, melyet óvatosan fel kell húzni, hogy láthatóvá váljon a nemi szerv. A hasonlóság miatt így sokan összekeverik a hím nyulak péniszével.

Hogy néz ki a hím nyúl?

A hímek pénisze egy csőformájú kitüremkedés, kerek nemi nyílással. Ettől balra és jobbra a néha a herék is láthatóak. Stressz és izgalom hatására ezek azonban visszahúzódhatnak a hasüregbe, tehát nem mindig láthatóak.

Mikortól állapítható meg a nyúl neme?

Általánosságban véve elmondható, hogy a fiatal nyulak nemét nagyon nehéz megállapítani. Mivel még nagyon picik és nemi szervük sem fejlődött ki teljesen, a profik is tévedhetnek. Ha biztosra akar menni, érdemes pár hét után ellenőrizni, helyes volt-e a megállapítása.

Miért fontos eldönteni, nőstény vagy hím nyúlról van-e szó?

Néhány esetben fontos lehet, hogy tudjuk a nyúl nemét. Ilyenek például a következők:

  1. Új nyúl kerül Önhöz

Ha már van egy vagy két ugyanolyan nemű nyula, akkor nem szabad egy harmadikat anélkül beköltöztetnie, hogy biztosan tudná annak nemét. Így ugyanis előfordulhat, hogy nemkívánatos szaporulat jön létre, illetve két hím össze is verekedhet.

  1. Tenyészteni szeretné a nyulakat

Ha kis nyulakat szeretne, értelemszerűen szükség lesz egy hímre és egy nőstényre. Menjen ilyenkor is biztosra, és kétség esetén forduljon állatorvoshoz.


Franziska G., Állatorvos
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

A Giessen-i Justus-Liebig Egyetemen átfogó állatorvosi képzést kaptam, és sokféle területen gyűjtöttem tapasztalatokat, például kisállatok, nagyállatok és az egzotikus orvoslás terén, valamint farmakológia, patológia és élelmiszer-higiénia területén. Azóta nemcsak állatorvos-szerzőként dolgoztam, hanem elkészítettem a tudományos alapokon nyugvó disszertációmat is. Célom, hogy a jövőben jobban megvédjem az állatokat a bakteriális kórokozóktól. Állatorvosi ismereteim mellett megosztom saját tapasztalataimat is boldog kutyatartóként, és meg tudom érteni és tisztázni a felmerülő félelmeket és problémákat, valamint az állategészségügyre vonatkozó egyéb fontos kérdéseket.


A leghasznosabb cikkeink
3 min

Nyúl életkor meghatározása

A nyulak nem véletlenül számítanak az egyik legnépszerűbb háziállatnak. Sokak számára azonban nem egyszerű, hogy a külseje alapján eldöntsék a nyúl korát. Egyáltalán bárhogy is meghatározható a nyúl életkor?
3 min

Nyúlnátha

Azon gondolkodik, mikor szükséges egy köhögő nyuszival állatorvoshoz fordulni? Vagy nem tudja, mitévő legyen, ha bundás kis barátjának légzési nehézségei vannak? Akkor olvasson tovább, hiszen cikkünkből minden fontos információt megtudhat a nyúlnátháról.
3 min

Nyulak beoltása

Ajánlott beoltatni nyuszimat? Akkor célszerű beoltani kedvencét, ha az év egy részében nyestektől védett kifutóban élvezheti a szabad levegőt. Mivel más háziállatokat, mint a macskát és kutyát, rendszeresen oltatni kell, természetesen joggal merül fel a kérdés, hogy szükségük van-e a nyulaknak is oltásra.