Nyúlnátha This article is verified by a vet

Nyúlnátha

Mit tegyünk, ha nyulunk megnáthásodik?

Ha a nyulak náthásak lesznek, annak okai egész különböző megbetegedésekben keresendők. Néhány betegség teljesen ártalmatlanul kezdődik, náthaszerű tünetekkel, s azután komoly komplikációkkal végződik. De belélegzett idegen tárgyak – mint pl. az alom darabkái vagy eledelmaradékok - is tűnhetnek légúti fertőzésnek.

A légzőszervek betegségei

Ezen betegségek előterében állhat az orrjáratok vagy mellékjáratok gyulladása (rhinitis ill. sinusitis), de szóba jöhet légcső- , hörgő- és tüdőgyulladás (tracheitis, bronchitis és pneumonie) is. Ezeket különféle bakteriális és vírusos kórokozók váltják ki.

Rágcsálók pseudotuberkulózisa

A yersinia pseudotuberculosis baktérium az eledelen keresztül vagy a levegőből kerül a légzőszervekbe. Túlnyomórészt krónikus lefutású formái ismertek, s a fertőzés kezdetén rhinitis, sinusitis és tracheobronchitis alakul ki. Makacsabb formáiban erős tüdőgyulladásban betegszenek meg az állatok. A pseudo-tuberkulózis baktériumokkal az ember is megfertőződhet. Ember esetében azonban csak a kórokozó direkt kimutatása nyomán állapítható meg a betegség, mivel nem mindig mutatkoznak jellegzetes tünetek.

Fertőző tüdőgyulladás nyulaknál

Ezt a betegséget is egy baktérium váltja ki – mégpedig a pasteurella multocida. Akut eseteiben az állatok gyorsan nagyon apatikussá és étvágytalanná válnak, kötőhártya-gyulladás lép fel náluk és esetleg hasmenés is. Krónikus lefutású formáiban légzési panaszok, orrfolyás, lesoványodás mutatkozik, s a szőrzet fénytelenné, bozontossá válik.

Nyúlnátha

Az ú.n. nyúlnáthát több, különböző baktérium okozza. Ez a betegség különösen a legyengült immunrendszerű állatoknál marad fenn krónikus megbetegedésként, növelve a más betegségekre való hajlamot.

Myxomatózis (nyúlpestis)

A vírusok okozta nyúlpestis-fertőzés eleinte gyakran mutatkozik meg a szemhéjak megduzzadásában, mivel ezek a kórokozók többek között a nyálkahártyákon keresztül jutnak a szervezetbe. A továbbiakban nyálkás-gennyes váladék ürül a szemekből és az orrból, s később az egész fej is megdagad. A nyúlpestis-kórokozókat olyan vérszívó rovarok közvetítik, mint a nyúlbolhák, atkák vagy tetvek, de fertőzött eledellel, legyek sőt még az állattartó által is átvihetők a nyúlra. A fertőzött állatok mintegy 20%-a elpusztul.

Létezik védelem a betegségek ellen?

A nyúlnátha és a nyúlpestis ellen védőoltástlehet beadatni az állatoknak. A másik két betegség antibiotikummal kezelhető. Mindenesetre rendkívül fontos a betegségek idejében történő felismerése. Ezért rendszeresen ellenőrizze nyulát, s már a nátha első jeleinél vigye állatorvoshoz! Azzal is védekezhet ezen betegségektől, ha a nyulak beszerzésekor figyel arra, hogy csakis egészséges állatokat vigyen magával.


Franziska G., állatorvos
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

A Giessen-i Justus-Liebig Egyetemen átfogó állatorvosi képzést kaptam, és sokféle területen gyűjtöttem tapasztalatokat, például kisállatok, nagyállatok és az egzotikus orvoslás terén, valamint farmakológia, patológia és élelmiszer-higiénia területén. Azóta nemcsak állatorvos-szerzőként dolgoztam, hanem elkészítettem a tudományos alapokon nyugvó disszertációmat is. Célom, hogy a jövőben jobban megvédjem az állatokat a bakteriális kórokozóktól. Állatorvosi ismereteim mellett megosztom saját tapasztalataimat is boldog kutyatartóként, és meg tudom érteni és tisztázni a felmerülő félelmeket és problémákat, valamint az állategészségügyre vonatkozó egyéb fontos kérdéseket.


A leghasznosabb cikkeink
3 min

Nyúlnátha

Ha a nyulak náthásak lesznek, annak okai egész különböző megbetegedésekben keresendők. Néhány betegség teljesen ártalmatlanul kezdődik, náthaszerű tünetekkel, s azután komoly komplikációkkal végződik. De belélegzett idegen tárgyak – mint pl. az alom darabkái vagy eledelmaradékok - is tűnhetnek légúti fertőzésnek.
3 min

Nyulak beoltása

Ajánlott beoltatni nyuszimat? Akkor célszerű beoltani kedvencét, ha az év egy részében nyestektől védett kifutóban élvezheti a szabad levegőt. Mivel más háziállatokat, mint a macskát és kutyát, rendszeresen oltatni kell, természetesen joggal merül fel a kérdés, hogy szükségük van-e a nyulaknak is oltásra.
7 min

A nyuszi emésztése

Minden nyúltulajdonosnak jól informáltnak kellene lennie a nyulak emésztéséről, hiszen ezek a háziállatok speciális étrendet igényelnek, nyers rostokat tartalmazó eledellel (pl. széna).