Segítség a sündisznóknak: Praktikus tippek egész évre This article is verified by a vet

sün a kertben

A sünök bizonyára a legismertebb itthoni állatok közé tartoznak. Az elmúlt években azonban nem feltétlenül vált a könnyebbé a kis szürke állatok élete. Ebben a cikkben praktikus tippeket adunk ahhoz, hogyan tud aktív segítséget nyújtani a sündisznóknak.

Segítség a sündisznóknak: Hogyan tudom felismerni, hogy egy sündisznónak segítségre van szüksége?

Sokan nem tudják, hogy egy sünnek segítségre van-e szüksége, vagy nyugodtan mehet a saját útjára. Mivel a német szövetségi természetvédelmi törvény a sündisznókat vadon élő állatként védi, alapos ok nélkül nem vihetjük őket magunkkal. De természetesen vannak olyan esetek, amikor a sünöknek segítségre van szüksége.

Íme néhány példa, hogy a sünik mikor szorulnak igazán sürgős segítségre:

 • tartós fagyban és hóban ide-oda szaladgáló sündisznók,
 • novemberben 500 grammnál még kisebb súlyú sünik,
 • beteg sünök: általában onnan lehet felismerni őket, hogy napközben is látható helyen vannak, apatikusnak tűnnek vagy nagyon soványak,
 • sérült sünök,
 • alultáplált sündisznó: oldalai beesettek, testalkatát tekintve inkább szafaládéra emlékeztet, nyakán horpadás. Ez a sündisznó feje mögött egyfajta öböl, amely csak súlyosan alultáplált sündisznóknál fordul elő.
 • elárvult sündisznók: a bébiket onnan ismerheti fel, hogy a szemeik és a füleik még zárva vannak.

Ha egy ilyen segítségre szoruló sündisznót talál, a lehető leggyorsabban forduljon állatorvoshoz vagy az Ön közelében található sünsegély-szolgálathoz. Mivel az állatok gyakran ki is vannak hűlve (az állat hasa kézmelegnél hidegebb), célszerű a sündisznót szállítás közben egy melegítőpalackra vagy hasonlóra helyezni.

sün iszik egy kerti itatóból © inkevalentin / stock.adobe.com

Mit tehetek a sünökért ősszel?

A sünök ősszel különösen aktívak. Nem csoda: a tél előtt még magukra kell pakolniuk egy rendes zsírréteget. De ez még nem minden, a téli bevackolásra is fel kell készülniük. Ehhez a sünnek természetesen építőanyagra van szüksége. A lomb, az ágak és a szára gallyak a legfontosabbak a vackához. Nagy segítség a sündisznó számára, ha Ön nem távolítja el a lehullott leveleket és ágakat a kertből.

Ha még több segítséget szeretne nyújtani a sündisznóknak, speciális sünházakat is felállíthat a kertben. Ezenkívül kitehet a süniknek még enni- és innivalót is, különösen ősszel, amikor egyre kevesebb a számukra elérhető táplálék.

Mit esznek a sünök?

A sünök a rovarevők közé tartoznak. Fő táplálékuk ezért a rovarok, csigák, giliszták vagy pókok. De a békát vagy az egeret sem vetik meg.

Ha ennivalót szeretne a sünöknek kitenni a kertben, akkor az a legjobb, ha speciális süneledelt ad nekik. Ha ilyesmi nincs otthon, akkor beáztatott száraz macskaeledel, nedves macskaeledel vagy enyhén megpirított darált marhahús is adható a sünöknek. A fűszerek és olaj nélkül készült tojásrántottát vagy a főtt tojást is szívesen fogyasztják.

Innivalónak alkalmas számukra a víz, de az édesítetlen édeskömény- vagy kamillatea is. Semmilyen körülmények között se adjon a sündisznónak tejet – vízzel hígítva sem. A gyümölcsök és zöldségek szintén tilosak.

sünök is ehetnek macskatápot © passsy / stock.adobe.com

A sünök télen: hogyan telel át?

Ha a hőmérséklet állandóan öt fok alatt van, a sünök bevackolják magukat, és téli álmot alszanak. Ez általában december elején vagy közepén kezdődik. Ha a hőmérséklet március közepétől tartósan meghaladja a 10 fokot, a sünök újra felébrednek.

A téli álom közben a sündisznó testhőmérséklete csökken. A szívverése és a légzése is jelentősen lelassul. Ennek az a célja, hogy az energiafelhasználást a lehető legalacsonyabb szinten tartsa. Egy sündisznó ugyanis nem eszik semmit, amikor téli álmot alszik.

Ez a kis sündisznótest számára igazi bravúr, amihez megfelelő kezdősúlyra van szüksége. Tavasszal ugyanis 20-40 százalékkal kisebb testtömeggel ébred fel. Általában a következő ökölszabályok érvényesek: November közepén egy kölyöksünnek 500 grammot kell nyomnia (de jobb, ha 600 grammot vagy többet), máskülönben nem fogja túlélni a telet.

Átteleltethetek egy rászoruló sündisznót a házamban?

A beteg vagy túl sovány sünöket természetesen addig kell ápolni, amíg egészségesek nem lesznek, majd a téli alvás előtt alaposan fel kell őket hizlalni. Ha a kinti hőmérséklet már túl alacsony, vigye be a sündisznót, és kínáljon neki egy meleg helyet a következő hónapokra.

Amennyiben saját maga nem tud gondoskodni a sünről, forduljon állatorvoshoz vagy a környéken az egyik sünsegítő szervezethez.

Ha a szárnyai alá vett egy sündisznót, biztosítson számára egy kellően nagy lakhelyet (legalább 50 x 80 x 50 cm). Erre a célra a nagyobb kartondoboz vagy műanyag doboz is alkalmas. Az alját újságpapírral kell vastagon kibélelni. Ez felfogja a sündisznó ürülékét és könnyen cserélhető.

Ezenkívül a süninek egy alvóházra is szüksége lesz, amelyet a legjobb darabokra tépett újságpapírral, konyhai papírtörlővel és száraz levelekkel megtölteni. Ezekből a sündisznó kényelmes fészket építhet magának. Az etető- és itatótál természetesen semmilyen körülmények között sem hiányozhat.

Bármilyen okból is költözött be a sün az Ön otthonába, egy dolgot mindenképpen figyelembe kell vennie: A segítés azt is magában foglalja, hogy minden sündisznónak biztosítania kell a téli alvást. Ha tehát az állatnak már nincs szüksége orvosi ellátásra, és kb. 600 grammot (de jobb, ha 700 grammot) nyom, segítenie kell neki téli álmot aludni.

Ehhez a sünnek hűvös (kb. 3 fokos vagy annál hidegebb) nappali fényt biztosító helyre van szüksége. A sündisznót például a garázsban vagy egy kuckóban is elhelyezheti a vackával együtt. De mindenképpen biztosítson neki sok bélelőanyagot az alvóházhoz, hogy meleg és kényelmes helye legyen. A vackot alulról is szigetelni kell takaróval vagy kartonpapírokkal.

Csökkentse a táplálék mennyiségét, és lehetőleg csak süneledelt adjon kedvencének. Ha a sün legkésőbb 6 nap elteltével minden éjszaka ébren van, ne adjon neki több ennivalót. Az itatótálja azonban mindig maradjon megtöltve.

Segítség a sündisznóknak: Hogyan teleltethetek át egy sünt a kertben?

Itt rögtön különbséget kell tenni az egészséges, jól táplált sünök és a beteg vagy alultáplált sünök között.

Ha egy egészséges süninek szeretne egy nyugodt helyet biztosítani télen, a fent leírtaknak megfelelően elég, ha egy lakályos, levelekkel és gallyakkal ellátott sarkat biztosít számára. A kis tüskés persze egy sünháznak is nagyon fog örülni. Ha hozzátáplálást ad a sünöknek, november közepétől (a kültéri hőmérséklettől függően) hagyja abba. A sünök máskülönben nem kezdik meg a számukra oly fontos téli alvást.

Ha sikeresen magához szoktatott egy sündisznót, és szeretné, hogy a kertjében telelne át, akkor építhet neki egy vackot a téli alváshoz. Természetesen innen sem hiányozhat egy elegendő szigetelőanyaggal kibélelt alvóház. Ezt kerítse körül egy kifeszített és a talajhoz rögzített hálóval, hogy a süni ne tudjon onnan kimenni.

© Karin Jähne / stock.adobe.com

Segítség a sündisznóknak a téli alvás után

Ha március vagy április vége felé emelkedik a hőmérséklet, a sünök felébrednek a téli alvásból. Természetesen elsőként eledelt és vizet keresnek. Tehát nagy segítséget jelent számukra, ha ebben az időszakban vizet és táplálékot kínálnak nekik.

Ha a házban vagy a kertben lévő ólban teleltetett át egy sündisznót, hamarosan kezdődhet a kiszoktatás. Mindazonáltal etesse addig a védencét, amíg – legalább – a téli álom előtti súlyát el nem éri.

A legjobb, ha a sündisznót ismét ott teszi ki, ahol megtalálta. Válasszon erre egy száraz estét, és tegye ki a sünt egy biztonságos helyen egy alvóház és egy etetőház kíséretében. Az elkövetkező 14 napban továbbra is biztosítson neki vizet és eledelt, és az alvóházat is hagyja ott neki ideiglenesen. Így a süni lassan újra hozzászokhat a szabad életéhez, de még mindig lesz egy biztonságos menedéke.

Nyáron kell segíteni a sündisznóknak?

A legtöbb sündisznó a nyár végén, főleg augusztusban és szeptemberben jön világra. Ebben az időszakban tehát ügyeljen arra, hogy legyen sündisznófészek a kertjében.

Ezek általában bokrok és sövények alatt vagy lombhalmokban találhatók. De sok sünhölgy kényelembe helyezte már magát és kicsinyeit ponyvák vagy hasonlók alatt. A nyár végén tehát a legjobb, ha a kertje ilyen „sarkait“ háborítatlanul hagyja.

Ha véletlenül egy sünfészekre bukkan, hagyjon mindent úgy, ahogy van, és a lehető leggyorsabban távozzon onnan. Egy stresszes sündisznó anya máskülönben magukra hagyhatja a kölykeit.

Segítség a sündisznóknak: Hogyan tehetem a kertemet sünbaráttá?

A városok és falvak egyre sűrűbb beépítettsége miatt a sünök élőhelye egyre szűkül. A legtöbb kertbe a sünök szinte nem is jutnak be, vagy ott egyszerre több veszélyforrás is leselkedik rájuk. A sündisznóbarát kert az első lépés a sünisegítés felé. Az alábbi tanácsokat érdemes megfogadni:

 • Gondoskodjon lyukakról, amelyeken keresztül a sünök szabadon bejuthatnak a kertbe.
 • Ne dobja ki teljesen a leveleket és a gallyakat, vagy tárolja azokat a kert egy biztonságos sarkában.
 • Ne használjon vegyszereket: a sünök fő tápláléka a rovarok. A rovarölő szerek egyrészt megfosztják a sünöket a táplálékuk egy részétől, másrészt pedig végzetes lehet számukra. Próbáljon meg természetes rovarirtó szerekre váltani.
 • A kerti tó vagy úszómedence biztonságossá tétele: a sündisznók könnyen a tavakba vagy úszómedencékbe fulladhatnak. Ezért fontosak a megfelelő óvintézkedések. Például a tó vagy medence köré rögzített fadeszkákkal gondoskodhat arról, hogy a sündisznók biztonságos távolságra legyenek a víztől.
 • Biztosítsa vagy rendszeresen ellenőrizze a pincéket vagy az aknákat és a gödröket, amelyekbe a sünök beleeshetnek.

Ha követi ezeket a tippeket, a sünök biztosan élvezni fogják a gyakori látogatásokat a kertjében.


Franziska Pantelic, Állatorvos
Profilbild von Tierärztin Franziska Pantelic

Több éve támogatom a zooplus magazint széleskörű szaktudásommal. Már 2009- óta állatorvosi engedéllyel rendelkezem, és jelenleg egy mobil kisállatpraxist működtetek Münchenben.


A leghasznosabb cikkeink
3 min

Nyúl életkor meghatározása

A nyulak nem véletlenül számítanak az egyik legnépszerűbb háziállatnak. Sokak számára azonban nem egyszerű, hogy a külseje alapján eldöntsék a nyúl korát. Egyáltalán bárhogy is meghatározható a nyúl életkor?

3 min

Nyúlnátha

Azon gondolkodik, mikor szükséges egy köhögő nyuszival állatorvoshoz fordulni? Vagy nem tudja, mitévő legyen, ha bundás kis barátjának légzési nehézségei vannak? Akkor olvasson tovább, hiszen cikkünkből minden fontos információt megtudhat a nyúlnátháról.

2 min

Nyulak beoltása

Ajánlott beoltatni nyuszimat? Akkor célszerű beoltani kedvencét, ha az év egy részében nyestektől védett kifutóban élvezheti a szabad levegőt. Mivel más háziállatokat, mint a macskát és kutyát, rendszeresen oltatni kell, természetesen joggal merül fel a kérdés, hogy szükségük van-e a nyulaknak is oltásra.