Nyúl ivartalanítás This article is verified by a vet

törpenyúl a kifutóban

A nyúl ivartalanítás során az állatorvos az ivarmirigyeket távolítja el. Hímek esetében a heréket, nőstények esetében a petefészket, a petevezetéket és a méhet. Hogy milyen érvek vannak a beavatkozás mellett és ellen? S hogyan zajlik a folyamat a nyulaknál? Alábbi cikkünkből megtudhatja.

Kasztráció vs sterilizáció: Mi a különbség?

A kasztráció és a sterilizáció két különböző beavatkozás, nyulak esetében az állatorvosok gyakrabban választják a kasztrációt.

Kasztráció esetén az állatorvos a nyulak egész ivarmirigyeit (herék/petefészek) távolítja el. Ezzel ellentétben a sterilizáció során az állatorvos az ondó- illetve petevezetéket köti el, míg az ivarmirigyek megmaradnak.

törpenyuszi vizsgálata operáció előtt © Nichizhenova Elena / stock.adobe.com

A nyulak kasztrációjának előnye és hátránya

Mint minden beavatkozásnak, a kasztrációnak is megvannak a maga előnyei és hátrányai. Beszélje át állatorvosával részletesen, hogy az Ön kedvencének érdemes-e a kasztrációt választani.

Előnyök: Mi szól a nyulak kasztrációja mellet?

A nyulak kasztrációjának számos előnye van, ezért sok gazdi választja ezt a megoldást:

A nemkívánatos szaporulat elkerülése

Természetükből fakadóan a nyulak évente többször szaporodnak. Almonként 6-8 utód születik, nem véletlenül hát a mondás ,,Úgy szaporodik, mint a nyulak!”.

Azonban, hogy a nyulak ne szaporodjanak kontrollálatlanul, s ne kerüljön még több gazdátlan nyuszi a zsúfolt állatmenhelyekre vagy gazdátlanul a szabadba, a kasztráció hasznos lehet.

Egészségügyi előnyök

Ha az állatorvos eltávolítja a nőstény ivarmirigyeket, akkor nem alakulhatnak ki hormonképző ciszták a petefészken. Ezek különben álterhességhez, stresszhez és agresszióhoz vezethetnek.

Ezenkívül azt is kimutatták, hogy a nem kasztrált nőstény nyulaknál egyértelműen nagyobb a kockázata, hogy tumoros megbetegedés alakuljon ki (pl. emlőtumor, rosszindulatú adenokarcinóma a méhen). Továbbá gyakrabban alakul ki a pyometra, azaz gennyes méhgyulladás is.

Hasonló módon kasztráció esetén csökken a hímeknél is a kockázat, hogy hererákot kapjanak.

Stresszmentes élet

A kasztrált nyulak kevésbé agresszívak, mint a nem kasztrált társaik, mivel hormonháztartásuk jelentősen megváltozik a kasztráció során.

Így a kasztráció lehetővé teszi, hogy eltérő nemű nyulak békésen együtt éljenek. A vadászterületért folytatott brutális harcok és a váratlan utódok így elmaradnak.

Hátrányok: Milyen kockázatai vannak a kasztrációnak?

Habár csak ritkán lépnek fel komplikációk a kasztráció során, minden operáció egészségügyi kockázatokkal jár. Ezek közül a legismertebbek az alábbiak:

Az altatás kockázata

Az emberekhez hasonlóan a nyulaknál is előfordulhat, hogy váratlanul rosszul reagálnak az altatószerekre.

Habár a korábbiakhoz képest ez ritkábban fordul elő – köszönhetően az újabb altatószereknek és ellenőrzési intézkedéseknek –, legrosszabb esetben a rossz reakció akár halálos kimenetelű is lehet.

Vérzés

Belső vérzések már az operáció közben is kialakulhatnak, a műtét gyakoribbak. Utóbbi főként akkor fordul elő, ha a nyuszi nem pihen eleget, vagy túl sokat mozog.

Amennyiben a kasztráció után a nyúl gyenge, vagy nyálkahártyája sápadt, mindenképp keresse fel állatorvosát.

Fertőzés

Ha a kasztráció utáni vágási seb begyullad, lehet, hogy kedvencének posztoperatív fertőzése van. Ezt arról ismerheti fel, hogy a seb piros, részben duzzadt. Előfordulhat az is, hogy sárgás váladék folyik belőle.

Lehetséges továbbá az is, hogy nyuszija túl gyakran nyalogatta a sebet, vagy esetleg kosz érte azt. Az óvatosság kedvéért ebben az esetben szintén érdemes felkeresni az állatorvost.

Varratreakció

Úgynevezett varratreakcióról akkor beszélünk, ha a nyúl szervezte valamiért reagál a varratanyagra. Ennek következtében egy mélyrenyúló seb képződik, mely állatorvosi utókezelésre szorulhat.

Túlsúly és hormonzavarok

Az ivarmirigy eltávolítása bizonyos hormonok szintjének elváltozásához vezethet. Egy 2007-ben publikált tanulmány szerint a hím nyulak kasztrációja befolyásolja az alsó húgyutak fontos enzimeinek aktivitását.

Egyes megállapítások szerint a nyulak kasztrációja túlsúlyt is okozhat. Figyeljen tehát arra, hogy fajnak megfelelő étrendet biztosítson kedvencének.

Ha túl hamar kasztráltatja nyulát, az hatással lehet a csontok növekedésére, és azok fejlődési rendellenességéhez vezethet.

Mikor érdemes kasztráltatni a nyulakat?

Fajtától és egyéni fejlődéstől függően a nyulak általában kb. 3-6 hónaposan válnak nemileg éretté. Kasztrációjukat legtöbbször 4-6 hónapos kor között végzik el, mely rutineljárásnak számít.

Az idős vagy beteg nyulak számára azonban nagyobb a komplikációk kockázata. Ezért mindenképpen egyeztessen állatorvosával, hogy szóba jön-e egyáltalán a beavatkozás.

 Olvasótipp: Néha nem is annyira egyszerű meghatározni a nyulak korát. Hogy ezt hogyan teheti meg helyesen, elolvashatja cikkünkből.

A hím nyulak korai és kései kasztrációja

Ha hím nyula van, a nemileg éretté várás előtt és után is kasztráltathatja.

A korai kasztrációt nehezebb elvégezni az állatorvosnak, mivel a nyúl teste még nagyon kicsi. Ezért ezt a módszert ritkán alkalmazzák. Előnye azonban, hogy a nemileg így sosem éretté vált hímeket nem kell karanténba helyezni a beavatkozás után, s így az állat később sem fog hímekre jellemző viselkedésmódokat mutatni (pl. terület megjelölése).

Folyamat: Hogyan zajlik egy nyúl ivartalanítása?

Ha szeretné kasztráltatni nyulát, az alábbi lépésekre érdemes számítani:

1. A beavatkozás előtti nap

Köztudott, hogy az operáció előtti órákban a háziállatoknak és az embereknek sem szabad semmilyen táplálékot fogyasztaniuk.

Ezzel szemben a nyulaknak nem kell éhgyomorral várniuk a beavatkozást, mivel az emésztésük rendszeres táplálékfelvételre van beállva. Az esetükben a táplálék nem jut rögtön tovább a bélbe, csak akkor, ha a következő adag eledel ,,továbblöki” a gyomortartalmat.

2. Előkészületek

Állatorvosa alaposan megvizsgálja kedvencét, s ellenőrzi többek között a szív- és a tüdőfunkciókat.

Ha minden rendben van, az orvos altatószert ad a nyúlnak. Ez injekcióval, vagy inhaláció formájában is lehetséges.

Ezután leborotválja, megtisztítja és fertőtleníti a test megfelelő részét, ahol majd operálni fog a kasztráció során.

3. Operáció

Hogy a heréket el tudja távolítani, az állatorvos felnyitja az azokat körülvevő vékony réteget. Ezután kiveszi a heréket, majd bezárja a sebet.

A nőstények kasztrációja tovább tart, mert ehhez fel kell nyitni a hasfalat és több eret el kell kötni. Először az orvos eltávolítja a petefészkeket – bizonyos körülmények között a méhet is – majd összevarja a bőrt.

Kedvence a fájdalom csillapítására fájdalomcsillapítót, a fertőzések elkerülésére antibiotikumot kap.

4. A felébredés

Mikor a kasztráció után maradt sebet bezárták, a legtöbb nyúl még altatásban van. Ekkor meg kell várnia, hogy kedvence felébredjen.

Ha már ébren van, még pár órán keresztül kábult lehet. Biztosítson tehát neki pihenőhelyet, s adjon neki legalább egy napot, hogy kipihenhesse a fáradalmakat.

5. Kasztráció utáni karantén és utógondozás

Hogy a nyuszi friss sebe begyógyulhasson, figyeljen rá, hogy a nyúlól és környezete tiszta legyen. Fontos továbbá az is, hogy az állat ne mozogjon túl sokat, s ne nyalogassa a sebet. Utóbbi céljából egy gallér kiváló megoldás lehet.

Ha hím nyuszija már az operáció előtt nemileg érett volt, tartsa észben, hogy a kasztráció utáni hat hétben külön ketrecben kell tartania őt.

Ez nagyon fontos, ekkor ugyanis az állat a herék eltávolítása ellenére átmenetileg még termékeny. Ennek az az oka, hogy a nem eltávolított ondóvezetékben még maradnak spermiumok.

6. Állatorvosi kontrollvizsgálat

Körülbelül 10 nap elteltével az állatorvos aztán eltávolítja a varratokat. Ha a seb időközben begyullad vagy az állat gyengének tűnik, a biztonság kedvéért előbb is forduljon állatorvoshoz.

nyúl ivartalanítás © Vlad / stock.adobe.com

Költségek: Mennyibe kerül kasztráltatni a nyulat?

Amennyiben szeretne egy nyulat, tájékozódjon előtte, hogy milyen kötelező költségek fognak felmerülni. Ezek nem csak a környék állatorvosi díjaitól, hanem a beavatkozás bonyolultságától, az állat nemétől és a szükséges gyógyszerek mennyiségétől is függ.

Mennyibe kerül egy hím nyúl kasztrációja?

A német állatorvosi díjszabás (GOT 2022) szerint az álaltorvosok egy hím nyúl kasztrációjáért 92,34 eurót kérhetnek el (vagy annak maximum háromszorosát). Ehhez jönnek továbbá az egyéb költségek, mint például az általános kivizsgálás és konzultáció, az altatószerek és a műtét során használt eszközök ára (pl. kanülök, kötszerek).

Így a hím nyúl kasztrációja gyakran akár több mint 100 euróba is kerülhet. Mielőtt tehát a beavatkozás mellett dönt, tájékozódjon annak várható költségeiről.

Mennyibe kerül egy nőstény nyúl kasztrációja?

A nőstény nyulakat valamivel bonyolultabb kasztrálni, ezért drágább is. A petefészkek eltávolítása 244,20 euró (vagy annak maximum háromszorosa), a méh eltávolítása 276,54 euró.

Ezenkívül a műtét során felhasznált kellékek árát itt is hozzá kell adni az összeghez, így a nőstény nyúl kasztrációja összesen akár 300 euróba is kerülhet. Itt is érvényes tehát, hogy mielőtt a beavatkozás mellett dönt, tájékozódjon annak várható költségeiről.


Franziska G., Állatorvos
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

A Giessen-i Justus-Liebig Egyetemen átfogó állatorvosi képzést kaptam, és sokféle területen gyűjtöttem tapasztalatokat, például kisállatok, nagyállatok és az egzotikus orvoslás terén, valamint farmakológia, patológia és élelmiszer-higiénia területén. Azóta nemcsak állatorvos-szerzőként dolgoztam, hanem elkészítettem a tudományos alapokon nyugvó disszertációmat is. Célom, hogy a jövőben jobban megvédjem az állatokat a bakteriális kórokozóktól. Állatorvosi ismereteim mellett megosztom saját tapasztalataimat is boldog kutyatartóként, és meg tudom érteni és tisztázni a felmerülő félelmeket és problémákat, valamint az állategészségügyre vonatkozó egyéb fontos kérdéseket.


A leghasznosabb cikkeink
3 min

Nyúl életkor meghatározása

A nyulak nem véletlenül számítanak az egyik legnépszerűbb háziállatnak. Sokak számára azonban nem egyszerű, hogy a külseje alapján eldöntsék a nyúl korát. Egyáltalán bárhogy is meghatározható a nyúl életkor?

3 min

Nyúlnátha

Azon gondolkodik, mikor szükséges egy köhögő nyuszival állatorvoshoz fordulni? Vagy nem tudja, mitévő legyen, ha bundás kis barátjának légzési nehézségei vannak? Akkor olvasson tovább, hiszen cikkünkből minden fontos információt megtudhat a nyúlnátháról.

2 min

Nyulak beoltása

Ajánlott beoltatni nyuszimat? Akkor célszerű beoltani kedvencét, ha az év egy részében nyestektől védett kifutóban élvezheti a szabad levegőt. Mivel más háziállatokat, mint a macskát és kutyát, rendszeresen oltatni kell, természetesen joggal merül fel a kérdés, hogy szükségük van-e a nyulaknak is oltásra.