Ara papagáj

ara papagáj

Az ara papagáj összetéveszthetetlen tollazatának, feltűnő szépségének és jellemének valószínűleg egyetlen madár rajongó sem tud ellenállni. Ezek a szépséges dzsungelmadarak azonban kifejezetten igényesek tartási körülményeikre. Alábbi cikkünkben elolvashatja a legfontosabb tippeket, melyek az ara papagáj tartásához és gondozásához kapcsolódnak.

Kinézet: Milyen az ara papagájok külleme?

Tulajdonképpen az arák olyan színes papagájok, amiknek van egy közös tulajdonsága: a természet minden ara papagájra egy maszk mintáját festette, mely arcuk alig, vagy kevéssé tollas részét fedi.

Csőrük rendszerint fekete vagy fehér, valamint papagájokhoz illően görbe és erős. Lábaik sötétszürkék, hosszú faroktollukat pedig fokozatosan borítja toll.

Ezeken a közös jegyeken túl az ara papagájok igazán sokszínűek: a nyolcféle ara-fajta méretében és színében is nagyon eltérő.

Két népszerű fajtája, a vörös ara és a sárga-kék ara például élénk színű, és akár a 90 cm-es hosszúságot és 1,5 kg-os súlyt is elérheti. Velük ellentétben a vörösszárnyélű ara csak alig 50 cm hosszú és kicsivel több mint 300 g súlyú, színe főként zöld, helyenként matt piros és kékes.

Hogyan lehet megkülönböztetni egymástól a nőstény és a hím ara papagájokat?

Míg a különböző ara fajtákat egyszerű megkülönböztetni egymástól, a nőstény és hím példányokat már nem ilyen egyszerű.

Néhány fajtánál méretük és testfelépítésük különbözik. A nem egyértelmű meghatározása azonban gyakran csak egy DNS-vizsgálattal, vagy egy endoszkópos vizsgálattal lehetséges.

ara papagájok különböző színekben © Herby ( Herbert ) Me / stock.adobe.com

Jellem: Hogyan viselkednek ezek a színes madarak?

Kedves, élénk és hangos – talán így lehetne legjobban leírni az ara papagájokat. Kíváncsi természetük és fejlett intelligenciájuk ellenére a beszédben nem olyan tehetségesek, mint például a jákópapagájok.

Ez azonban nem tartja vissza őket attól, hogy főként reggel és este hangjukkal felhívják magukra a figyelmet. Hangfestő nevüket egyébként rikácsolásukról kapták.

Ha ara papagája már megbízik Önben, akár cirógathatja is, ugyanis ezek a madarak nagyon igénylik a szeretetet. Így aztán néha-néha egy kis féltékenység is belefér.

Tartás

Az ara papagáj tartása: Mennyi helyre van szükségük?

Az arák fajnak megfelelő tartása sok helyet igényel. Mindenekelőtt a nagyobb példányoknak – melyeknek szárnytávolsága akár egy méteres is lehet – van szükségük nagy térre.

Hogy a dzsungelmadarak ne érezzék szűknek életterüket, és elegendő helyük legyen repkedni, legalább egy szobára, vagy egy benti/kinti madárházra van szükségük. Madárkalitkát csak szállításuk céljából ajánlatos alkalmazni.

Ezeknek a monogám madaraknak a szállását tehát méretre kell szabni: egy maximum 60 cm-es hosszúságú fajtánál egy pár tartásához 4 x 2 x 2 m-es (hosszúság, szélesség, magasság) térre van szükség. A nagyobb aráknál ez legalább 6 x 3 x 2,5 m. Ehhez még szükséges egy minden oldaláról zárt ,,búvóhely”.

A tartás második feltétele pedig, hogy mindenképpen párban szerezzük be az ara papagájt, hiszen csak így lesz megfelelő társasága. Más fajtájú madarakkal való tartása nem ajánlott: az ara mérete és impozáns csőre megfélemlíti a kisebb madarakat.

Levegő, fény és hőmérséklet – mi kell az aráknak?

Amennyiben kinti madárház mellett dönt, vagy lehetőséget kell biztosítania az arának, hogy be tudjon jönni a beltérbe, vagy egy fűthető házikót kell neki építenie odakintre. Az arák otthonában ugyanis trópusi időjárás van, így a 12 °C alatti hőmérsékletre érzékenyen reagálnak. Ezenkívül pedig a legalább 60%-os páratartalmat kedvelik.

A hiányzó természetes nappali fényt pótolhatja UV-fényforrásokkal, valamint ezek éjjeli lámpaként is jól működnek az éjszakai sötétségben.

Lista: Ezekkel a kiegészítőkkel biztosan elnyeri ara papagája szívét

  • Az okos arák akkor lesznek kiegyensúlyozottak és boldogok, ha változatos, papagájoknak megfelelő játékokkal szórakozhatnak.
  • Az arák csőrét szintén le kell kötni – erre kiválóan alkalmasak például a természetes ágak, melyek rágcsálásra ösztönöznek és kényelmesen megfoghatóak az arák lábaival.
  • Itató- és etetőhelyét mindig jól elérhető közelségbe helyezze, és rendszeresen tisztítsa.
  • Hogy az ara papagáj kedvére mozoghasson, érdemes a madárházba hintát és mászási lehetőségeket is biztosítani.
  • Hogy kerti locsoló vagy szórófejes flakon, az a papagájoknak teljesen mindegy – egy langyos zuhanynak a legtöbb ara nagyon örül.
  • A padlót pedig érdemes papagájhomokkal vagy szalmával borítani.

Szeretné az ara-oázist úgy berendezni, hogy a szükséges kiegészítők házhoz jönnek? A zooplus madár shopjában mindent megtalál hozzá.

több ara papagáj egy hosszú ágon © Rochu_2008 / stock.adobe.com

Etetés

Táplálkozás: Mit esznek az ara papagájok?

A természetben az ara papagájok gyümölcsöket, magokat, gyógynövényeket és bogyósokat esznek. Mindennapi étkezésük során kedvelik a friss, kezeletlen gyümölcsöt és zöldséget, alkalmanként pedig a dióféléket is. Ezek a színes madarak ugyanis csőrük segítségével még a kemény héjakat is kiválóan fel tudják törni.

Az eledel pontos összetételét és mennyiségét mindig az adott ara fajtája, aktivitási szintje és egészségi állapota alapján érdemes meghatározni. A változatos papagájeledelek mellett az ara fajnak megfelelő étrendjébe még naponta friss víz, valamint ásványi kövek is tartoznak.

Egészség

Egészség: Így lehet az Ön ara papagája is hosszúéletű

A macskákhoz hasonlóan sokszor a papagájokon sem látszik, ha nem érzik jól magukat. Érdemes tájékozódni tehát a papagájok betegségeiről, mint például a pszittakózisról, az aszpergillózisról, a Pacheco-kórról, és a Papagájok csőr-toll szindrómájáról (PBFD) – így kiszúrhatja ezek tipikus tüneteit. Ha bármi feltűnőt észlel, konzultáljon állatorvosával, hogy az esetlegesen beteg madár mielőbb gyógykezelést kaphasson.

Meddig élnek az ara papagájok?

Fajnak megfelelő táplálással, elegendő térrel és egy kedves párral az ara papagájok tipikus várható élettartama 40-50 év között mozog. Esetenként azonban akár a 90 évet is elérheti. Ezt a tényezőt minden jövőbeni aratulajdonosnak számításba kell vennie.

Vásárlás

Vásárlás: Mire érdemes figyelni, ha ara papagájt szeretne venni

Elhatározta magát, hogy új otthont nyújtana egy kedves arapárnak, és úgy gondolja, minden igényüket ki tudja elégíteni? Ha szeretne jövőbeni madarairól alaposan tájékozódni, és tudni szeretné, honnan származnak madarai, egy közeli tenyésztőhöz érdemes fordulni.

Ne felejtse el: A papagájok tartásáról tájékoztatni kell a természetvédelmi hivatalt.

Az arák vásárlása esetén a vásárlóknak figyelniük kell a törvényi szabályozások betartására, valamint rendelkezniük kell a szükséges dokumentumokkal – egy komoly tenyésztő erről is tájékoztatni fogja Önt. Méretükből adódóan az ara papagájok drágábbak, mint más papagájfajták, áruk darabonként 600-2500 euró között mozog.

Egy bizonyos (természetvédelemre fordított) összeg ellenében állatmenhelyekről vagy állatvédelmi szervezetektől is szerezhet ara papagájt. Az ilyen helyeken azonban általában viselkedési problémákkal küzdő, vagy beteg állatok találhatóak, így ez a megoldás leginkább tapasztalt papagájtartóknak ajánlott.

Bizonytalan még benne, melyik fajtájú madár illene leginkább az életviteléhez? A legszebb fajtákat bemutatjuk Fajtaleírásaink között.

Eredet

Eredet: Honnan származnak pontosan ezek a dzsungelmadarak?

Tulajdonképpen az ara a papagájok családjának egyik alfajtája, otthonuk pedig a melegebb időjárású tájakon van: Az arák eredeti otthona a Közép- és Dél-Amerika őserdőiben található. Sok arafajta él ott folyók mentén, nyílt erdőkben, fás szavannákon vagy mocsaras, dombos területeken.

Az ara papagájokat azonban sajnos nem csak háziállatként csodáljuk: természetes élőhelyükön a vadorzók is leselkednek rájuk, ezenkívül az esőerdők kiirtása is fenyegeti őket. Többet között ezért tiltott manapság a legtöbb papagájfajta nemzetközi kereskedelme.

Ez azonban egy okkal több, hogy felelős madárrajongókként egy komoly tenyésztőhöz forduljon, ha ara papagájt szeretne vásárolni.

Rövid leírás: Ara papagáj

Név ara, arakanga
Méret maximum 90 cm
Várható élettartam 40-50 év, esetenként akár 90 év
Tartás legalább párban
Más állatokkal való tartás nem ajánlott
Kalitka egy párnak legalább 4 x 2 x 2 m-es madárszoba vagy madárház, plusz zárt búvóhely
Eledel gyümölcs, zöldség, magok, bogyósok, gyógynövények, diófélék, kiegészítésnek ásványi anyagok
Nehézségi fok igényes
A leghasznosabb cikkeink
16 min

Hullámos papagáj

A hullámos papagáj eredetileg Ausztráliából származik. Manapság ezek a beszédes, színes tollazatú és kampós csőrű madarak Európa legkedveltebb háziállatának számítanak.
5 min

Nimfapapagáj

Ha figyelembe vesszük a fajuknak megfelelő tartási alapelveket, egész biztosan sok örömöt találhatunk ezekben a "mini kakadukban".
7 min

A Kanári

Kanári tartása meglehetősen egyszerű feladat, mivel a madár gondoskodik magáról, amennyiben biztosítottak számára a szükséges feltételek.