Jákópapagáj (Psittacus erithacus)

shotikwang / stock.adobe.com

Visszafogott tollazata ellenére a jákópapagáj a legkedveltebb papagájfajták közé tartozik. Ez a szórakoztató madárka ugyanis kifejezetten okos. Alábbi cikkünkben egyéb tulajdonságairól és ideális tartási körülményeiről olvashat.

Kinézet: hangsúlyosan visszafogott

Kicsivel több mint 30 cm-es testhosszával és kb. 450 g-os testsúlyával a jákópapagájok a legnagyobb afrikai papagájok közé tartoznak. Nevüket szürke tollazatuknak köszönhetik, mely fejükön világosabb és majdnem egész testüket beborítja.

Feltűnő ékszereik a pirosan virító farktolluk, erős fekete csőrük és sárgán ragyogó szemük. Szemük környéke fehér, nem borítja toll.

A hímek és a valamivel kisebb termetű nőstények alig különböznek kinézetükben. Két alfajtája között azonban van különbség: a kongói jákóval ellentétben a timneh jákó csőre világosabb barnás-rózsaszínes színű, tollazata pedig sötétebb és tömöttebb.

Jellem: társaságkedvelő, önzetlen, beszédtehetség

Az afrikai jákópapagáj a természetben folyton mozgásban van – legszívesebben hatalmas rajokban vagy kisebb csoportokban közlekedik. Partnerével szoros kapcsolatot ápol. Kutatók nem rég bizonyították, hogy ezek a madarak önzetlenek, és nem ismerik a féltékenységet.

,,A szavak embere”

Kiemelkedő társas intelligenciájuk mellett sok jákópapagáj kifejezett beszédtehetség, s kiválóan utánoz különböző hangokat és zajokat. Mindazonáltal eközben igen hangosak is tudnak lenni.

Néhány példány élénken kommunikál gazdájával, vagy akár eledelt is rendel magának a hang-asszisztens segítségével. Az utóbbi egy angol madártulajdonossal, Marion Wischnewskivel esett meg. Rocco papagája ugyanis egy online shopon keresztül rendelt magának kedvenc gyümölcseiből.

A jákópapagájok mindenképp sok odafigyelést igényelnek és szeretik a törődést. Mindig kaphatóak egy kis csevegésre, és minden elfoglaltságnak örülnek, amit gazdájuk kínál nekik.

Érdeklődésük ellenére a jákópapagájok szkeptikusak a változásokkal szemben. Mindent, ami ismeretlen számukra, óvatosan vezessen tehát be ezeknek az érzékeny madaraknak az életébe.

Megszelídíthetőek a jákópapagájok?

A jákópapagájok csak ritkán tudnak ellenállni a jutalomnak. Ezt a gyengéjüket azonban ki is használhatja: Egy kis türelemmel megnevelheti kedvencét, s egyszerűbb parancsszavakat is megtaníthat neki. Ez akkor szükséges, ha nem szeretné, hogy tollas barátja a fejére nőjön.

Ha egyszer elnyerte bizalmát, a jákópapagáj hamar megbarátkozik Önnel. Hogy mindig jól érezze magát, szüksége lesz azonban fajtársakra is.

Tartás: legjobb társaságban

A papagájok szeretik, ha fajtársaik társaságában lehetnek. Az emberi kapcsolatok ugyan kiegészíthetik ezt, de semmiképpen sem pótolják. Pontosan ezért a jákópapagájokat soha nem szabad egyedül tartani, így legalább párban, esetleg kis csoportban szerezze őket be.

Ha felizzik a szikra két jákópapagáj között, bensőséges viszony alakul ki közöttük, és monogámok maradnak. Amennyiben lehetőség adódik a szaporodásra, mint például egy fészekrakóhely egy magas faágon, a nőstény 2-5 tojást rak, és 4 héten át kotlik rajtuk. Mindeközben a táplálékért a hím lesz a felelős.

jákó papagáj tartása

Társaságkedvelő, igényes, szabadon repülő madarak

Mivel a jákópapagájok társaságkedvelők, más fajokkal is szívesek lépnek kapcsolatba. Jól nevelt kutyákat és macskákat például szívesen elfogadnak lakótársként. Más, főként kisebb méretű madarakkal való szocializálásuk azonban nehézkes. Biztonsági okokból a kisgyerekekkel való érintkezésüket csak felügyelet mellett ajánljuk, hiszen a jákópapagájok könnyen megijednek.

A madárház alvó- és evőhelyként szolgál számukra. A fennmaradó időben azonban hajtja őket a mozgás vágya, így rengeteg szabadon repülésre van szükségük.

Madárházából semmiképp sem hiányozhatnak a következők:

  • Különböző mászási és rágcsálási lehetőségek.
  • Különböző vastagságú ülőrudak természetes fából.
  • Keresztrudas vagy fonott rácsozás.
  • Fürdő alkalmatosságok.
  • Padlóburkolat homokból, kezeletlen faforgácsból vagy mulcsból.

A jákópapagájok intelligenciája mind a tudósokat, mint gazdáikat elbűvöli időről-időre. Éppen ezért a madárházból a különböző foglalkoztató eszközök sem hiányozhatnak. A megfelelő játékkal szellemileg is lefoglalja kedvencét, és megakadályozza, hogy unatkozzon.

Így érzik otthon magukat a jákópapagájok

Próbáljon meg minél természetesebb környezetet kialakítani jákópapagájai számára. Világosságra kb. 10-14 órát van szükségük, ezenkívül sötétséget igényelnek. A mesterséges UV-fényforrások továbbá segíthetnek létfontosságú UV-sugarakkal is ellátni kedvencét. Éjszakára egy tájékozódást segítő apró lámpa jól jöhet, a televízió és a laptop fényét azonban ilyenkor nem kedvelik.

Fontos továbbá, hogy a jákópapagájok nem tolerálják a fűtés okozta száraz levegőt, ugyanis kopaszodhatnak tőle. 60%-os páratartalom az ideális számukra.

Vigyázat: Természetükből fakadóan a jákópapagájok nem tudnak ellenállni a fából és papírból készült dolgoknak, valamint a fonott termékeknek. Az ilyen tárgyakkal tehát ne hagyja őket felügyelet nélkül, helyettük pedig biztosítson más rágcsálási lehetőséget a madár számára.

Táplálkozás: friss és kiegyensúlyozott

A friss víz mellett a megfelelő eledel is a jákópapagáj fajnak megfelelő táplálásához tartozik:

  • Naponta van szükségük friss gyümölcsre és zöldségre. Néhány zöldségfajtát azonban nem tolerálnak, mint például a káposztát, burgonyát és az avokádót.
  • Kiegészítésnek adhat nekik magkeveréket, benne kevés napraforgómaggal.
  • A grit (gyomorkavics) segít nekik megemészteni a magvakat, az ásványi kövek és a szépiahéj pedig fontos kalciummal látja el szervezetüket.
  • Hetente egyszer kínálhat nekik dióféléket vagy fehérjetartalmú élelmiszereket, mint például túrót vagy főtt tojást.
  • A kezeletlen gyümölcsfákról származó friss ágak kielégítik rágóösztönüket, s egy kis változatosságot csempésznek a madarak étrendjébe.

A jákópapagájok csőre kiválóan feltöri a diófélék héját. Ennek ellenére jobb, ha csak hámozott dióféléket kínál kedvencének. Így megvédi kedvencét a veszélyes penészspóráktól.

répát rágcsáló szürke papagáj

Egészség: életre szóló barát

A jákópapagájok hűséges társak: Ha megfelelően gondozzák őket, akár 50-60 évig is elélhetnek. Hogy sokáig örömét lelje kis barátjában, érdemes mindig alaposan figyelni őt.

Ha érdeklődő madara hirtelen csendesebb a szokottnál, felfújja magát, tolla kopaszodik vagy étvágya csökken, az betegségre utalhat. A jákópapagájok tipikus betegségei közé tartozik a bőr gombás megbetegedése, a légutak és a máj megbetegedése is.

Viselkedésük megváltozása ezenkívül frusztrációra és stresszre is utalhat, így érdemes jákópapagája mentális egészségére is odafigyelnie. Nem kezdő állatartóknak valók, s a tartásukkal kapcsolatos hibákra nagyon érzékenyen reagálnak.

Vásárlás: jákópapagájt csak igazolással

Szeretne meleg otthont nyújtani az igényes jákópapagájnak? Ha ilyen madarat szeretne, professzionális állatkereskedéshez vagy magán tenyésztőhöz forduljon. Ők el fogják tudni látni a kellő tanácsokkal.

Mennyibe kerül egy jákópapagáj a tenyésztőtől?

A jákópapagájok ára változó. Irányáruk darabonként kb. 700 euró. Mindegy, hogy professzionális állatkereskedéshez vagy magán tenyésztőhöz fordul: Tájékozódjon jövőbeni tollas barátja származásáról megfelelően. A szabadon élő példányok védelmének érdekében a vadonban fogott egyedekkel való nemzetközi kereskedelem ugyanis tiltott.

Mivel fajtavédelem alatt állnak, a jákópapagájokat ezenkívül kötelező jelzéssel ellátni és regisztrálni. A származásukról szóló igazolás mellett egy CITIES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora)-tanúsítvánnyal is rendelkezniük kell, mely bizonyítja, hogy legálisan hozták őket Európába, vagy eleve itt tenyésztették őket.

Eredet: afrikai exportsláger

A jákópapagájok a papagájok családjához tartoznak. Kizárólagos képviselőik a kongói és a timneh papagájok. Afrikai otthonukban a mangrove- és trópusi esőerdőkben található fákon, vagy Közép- és Nyugat-Afrika nedves szavannáin élnek.

A kongói jákópapagájok mindenekelőtt Gabonban, a Kongói Köztársaságban és a Kongói Demokratikus Köztársaságban élnek. Ezzel szemben a timneh jákópapagájok Elefántcsontparton, Sierra Leonéban, Libériában és Guinea délkeleti részén őshonosak.

A szépséges jákópapagájokat már a 16. században hajóval szállították Európába. Népszerűségük már a 17. század elején óriási volt a magánszemélyek körében. A házi madarak között a hullámos papagáj után pedig máig ők a legnépszerűbb madarak.

Rövid leírás: Jákópapagáj

Név jákópapagáj (Psittacus erithacus)
Méret kb. 33 cm-es testhossz
Várható élettartam maximum 60 év
Tartás (fajtársak száma) legalább párban, ideális esetben csoportban
Más állatokkal való tartás kutyákkal és macskákkal lehetséges, más madarakkal nem ajánlott
Kalitka madárház – minimum két méter hosszú és egy méter széles és magas
Eledel változatos; főként gyümölcs és zöldség, magkeverékek, fehérje és diófélék kiegészítésképpen
Nehézségi fok haladóknak
A leghasznosabb cikkeink
17 min

Hullámos papagáj

A hullámos papagáj eredetileg Ausztráliából származik. Manapság ezek a beszédes, színes tollazatú és kampós csőrű madarak Európa legkedveltebb háziállatának számítanak.
6 min

Nimfapapagáj

Ha figyelembe vesszük a fajuknak megfelelő tartási alapelveket, egész biztosan sok örömöt találhatunk ezekben a "mini kakadukban".
8 min

A Kanári

Kanári tartása meglehetősen egyszerű feladat, mivel a madár gondoskodik magáról, amennyiben biztosítottak számára a szükséges feltételek.