6 indok miért ne ajándékozzon kiskutyát karácsonyra

Aranyos labrador karácsonykor

Sok gyerek vágyik egy állati barátra, ezért számos karácsonyi listán szerepel macskakaparással olyasmi: „Egy kutyát szeretnék!“ Kölyökkutya karácsonyra? Ami elsőre bájosan hangzik, nem minden esetben annyira jó ötlet! Még felnőtt számára sem ajánlott ilyen „ajándékkal“ kedveskedni. A továbbiakban olvashat 6 indokot arra, hogy miért nem alkalmasak a kutyák karácsonyi ajándékként.

6 indok – miért ne ajándékozzon kiskutyát karácsonyra

 • A menhelyek nem adnak örökbe kutyát karácsonyi ajándékként

„A tapasztalat a legjobb tanár”: számos menhely december közepétől kezdve nem ad örökbe állatokat. Ennek az az oka, hogy azt tapasztalták, december második felében sok adoptáló elajándékozta a magához vett állatot, januárban pedig gyakran viszont látták a menhelyen dolgozók ezeket a cicákat és kutyákat. Döntésüket a következőkkel indokolták: túl fárasztó, túl hangos, túl drága stb. – mindez arra enged következtetni, hogy sokan nem gondolják át az ajándékozás előtt, mivel jár, ha adoptálnak egy háziállatot.

 • Nem jó ötlet kutyát adni meglepetésként

Senki nem ad kiskutyát becsomagolva, azonban sokaknál mégis nagy a kísértés, hogy egy kis állati társat tegyenek a karácsonyfa alá. Mindazonáltal az új családtagot nem ajánlott hatásos meglepetésként prezentálni. Minden családtagnak tanácsos felkészülnie a kutya érkezésére. Ehhez hozzátartozik az is, hogy a gyerekek számára közvetítsük a négylábú beköltözésével kapcsolatos alapvető szabályokat. Az állattal való ismerkedés ideális esetben nyugodt környezetben történik mindenféle hatásvadászat nélkül!

 • Jobb, ha mindenki saját magának választja ki a megfelelő négylábú barátot

Nemcsak gyerekek szeretnének háziállatot tartani – sok felnőtt is boldogabb egy hűséges állati társsal az oldalán. Ismer valakit, aki örülne egy kutyának? Például Erzsi nénit, akinek Csöpi nevű tacskója 3 hete távozott az örök vadászmezőkre idős korában. Úgy gondolja, hogy biztosan jobb kedvre derítené egy új négylábú, és azon töpreng, hogy tenyésztőhöz forduljon vagy az apróhirdetések között keresgéljen? Nem jó ötlet! Hiszen a „nagy kutyabarátoknak” is maguknak kell eldönteniük, hogy szeretnének-e ilyen nagy felelősséget vállalni. Az is lehet, hogy Erzsi néni most szeretne inkább utazgatni, vagy azt fontolgatja, hogy egy-két cicát fogadjon otthonába. Ha még biztos is abban, hogy Erzsi néni szeretne egy új ebet, akkor is jobb, ha ő maga választhatja ki, hogy milyen kutyaszemélyiség boldogítsa őt a jövőben.

 • A felelősségvállalás nem ajándékozható

Ha állatot ajándékoz valakinek, akkor még Ön marad a felelős azért, hogy a négylábú jól érezze magát új családjában. Ki fogja majd kivinni a kutyát sétáltatni az időjárás viszontagságai ellenére is? Ki vállalja az időigényes nevelési feladatokat? Mi történik, ha a kutya megbetegszik? Ezeket és még sok más kérdést is tisztázni kell, ami nem kivitelezhető, ha meglepjük szerettünket az állattal.

Ha például a szülők csak a gyerekük kedvéért vesznek ebet, az sem feltétlenül ideális. Ilyenkor a szülök vállalják teljes mértékben a felelősséget a kedvencért. Ezért jó, ha ők is örömüket lelik a kutya nevelésében és a vele való foglalkozásban. Mielőtt döntene arról, hogy beköltözzön-e otthonába egy kutya, tisztázza a következő kérdéseket:

 • Minden családtag egyetért a beköltözéssel?
 • Hogyan tervezzük meg az utazást kutyával?
 • Van napi több óránk arra, hogy a kutyával foglalkozzunk?
 • Tudjuk-e állni a kutyával járó állandó kiadásokat, valamint az esetlegesen magasabb állatorvosi költségeket?
 • El tudjuk távolítani új négylábúnkból a szőrcsomókat és szennyeződéseket anélkül, hogy mérgelődnénk miatta?
 • Van valakinek állatszőrallergiája a családban?
 • Van türelmünk a kihívásokkal teli kutyaneveléshez?

Azt javasoljuk, hogy minden fent felsorolt kérdést beszéljenek meg, mielőtt új lakótárs érkezne otthonukba.

take welpe weihnachten
 • A kutya családtagnak számít

Ha kutyát ajándékozunk valakinek úgy, mint egy élettelen tárgyat, az olyan értéket közvetít, ami nem összeegyeztethető az állatbarátok értékrendjével. Ideális esetben egy négylábú nagyra becsült családtag, nem pedig egy tárgy, amit X átnyújt Y-nak. Ha gyermeke kutyát kér karácsonyra, magyarázza el neki, hogy az állatok miért nem kezelhetők ajándékként.

 • Nagy zűrzavar karácsony idején

Családi ünnepségek és rokonok látogatása, karácsonyfa sok csillogó gömbdísszel és egyéb csecsebecsékkel, ünnepi lakomák, valamint felpörgött kisgyermekek: így vagy legalábbis hasonlóan néz ki a karácsony sok családnál. Mivel ezek a napok általában mindennek mondhatók, csak csendesnek és pihentetőnek nem, ezért gondoljon bele abba, hogy mi várna egy kutyakölyökre vagy egy felnőtt négylábúra otthonában? A beköltözés ideális esetben nyugodt környezetben történik. Ezért nem megfelelő időpont erre a karácsonyi időszak.

Már fogadott otthonába kutyát? Fedezze fel karácsonyi ajándékötleteinket kutyáknak, valamint tippjeinket a biztonságos ünnepléshez!

Kutya karácsonyra - vannak kivételek?

Sok ember szabadságon van a két ünnep között is, ezért szeretnének ebben az időszakban magukhoz venni kutyát. Ez ellen nem lehet senkinek ellenvetése! Például olyan kölykök esetében, akik karácsonykor már megfelelő korban vannak a beköltözéshez, vagy olyan menhelyről örökbe fogadott, felnőtt egyedeket illetően, akik ekkor be tudnak szokni új otthonukba, mielőtt gazdijuknak vissza kellene menni dolgozni.
Mindazonáltal ilyenkor tanácsos lemondani a nagy ünneplésekről lakásában és otthon maradni ebben az időszakban. Gyakran ezért jobb választás például a december 27-e, mint a 24-e.
Ebben az esetben is érvényes: egy kutya soha ne legyen spontán ajándék! Továbbá – különösen kölyökkutyák esetében – arra mindenképpen ügyeljen, hogy kedvence ne egyen karácsonyi díszeket vagy egyéb dekorációkat!

Ha új családtagja mégis karácsony idején költözik be Önhöz, akkor alapfelszerelésként egy pihe-puha ággyal is meglepheti.

Az évszakhoz illik például a Hópihe kutyaágy, ami nem ok nélkül kapta nevét:

 • egy pihe-puha fekhelyről van szó,
 • ami nagyfokú kényelmet biztosít, és
 • minőségi töltettel, illetve
 • peremmel, külön belső párnával rendelkezik.

Karácsonyi ajándék: milyen állati jó alternatívák közül választhatunk?

Könyvek vagy kuponok

Gyermeke hőn áhított vágya egy kutya, és Ön el tudja képzelni, hogy bekerüljön egy négylábú családjába? Előzetesen tájékozódott a várható költségekről, időráfordításról és az eb igényeiről? Tudja, hogy jó otthont tudna biztosítani számára?
Nagyszerű! Akkor ajándékozzon gyermekének karácsonyra például egy gyerekeknek szóló könyvet a kutyatartással kapcsolatban! Ezáltal várakozási örömet okoz számára, és egyidejűleg felkészülhet a kutyával töltött izgalmas időre!
Olyan felnőttnek keres ajándékot, aki biztosan szeretne saját kutyát? Semmi gond! Lepje meg egy kutyaneveléssel foglalkozó könyvvel vagy egy kuponnal olyan állatkereskedésbe, ahol megvásárolhatja állati lakótársa számára az alapfelszerelést.

Ne ajándékozzunk állatot

Ha bizonytalan abban, hogy a kutya beköltözhet-e, akkor válasszon inkább más ajándékot. Egy plüsskutya csak a legkisebbeknél számít jó ötletnek.
Talán van más megoldás is: ha lakóhelyén található menhely, érdeklődhet, hogy gyerekek is önkénteskedhetnek-e ott, hiszen így gyermeke elköteleződhet segítségre szoruló kutyák és más állatok iránt.

A leghasznosabb cikkeink
5 min

Kutya nevek – A 30 legjobb “O” betűvel

Franciaországban a kutya nevek kapcsán már közel egy évszázada fennáll egy rendszer (“Dog Naming Convention”). Egy kutya kora könnyedén megállapítható regisztrált neve ill. annak első betűje alapján. 2005-ben az "A" betűvel kezdték, majd 2006-ban a "B", 2007-ben a "C" következett, és így tovább. 2018-ban az O betű volt soron, 2019-ben pedig a "P" betű.