Mezei hörcsög

mezei hörcsög

A mezei hörcsög nagy testű hörcsög – nagy problémával: az őshonos vadon élő állatot a kihalás fenyegeti. Pedig sok ok van arra, hogy megmentsük az XL méretű hörcsögöt. Hiszen nemcsak fantasztikus építész, hanem páratlan szőrzettel is büszkélkedhet.

Megjelenése: hogyan néz ki egy mezei hörcsög?

Első pillantásra a mezei hörcsög (cricetus cricetus) hasonlít rokonára, az aranyhörcsögre. Alaposabban összehasonlítva azonban gyorsan világossá válnak a különbségek: a mezei hörcsögök több mint kétszer olyan nagyok, mint aranyhörcsög rokonaik.

Mennyit nyom egy mezei hörcsög és mekkorára nő?

A hörcsögfajok között a mezei a nehézsúlyúak közé tartozik: egy mezei hörcsög súlya 400 és 600 gramm között mozog. Ehhez képest a törpehörcsög átlagosan csak 80-190 grammot nyom.
A mezei hörcsög mérete is figyelemre méltó: ezek a hörcsögfélék családjába tartozó rágcsálók a nagy hörcsögök közé tartoznak. Körülbelül 35 centiméteresre nőnek meg – ami majdnem olyan tekintélyes méret, mint a tengerimalacoké. A nőstények általában valamivel kisebbek és könnyebbek, mint a hímek.

A számos mezei hörcsög-sajátosság egyike: a tarka szőrzet

Mivel a vadon élő hörcsög bundája különösen változatos, Európa legszínesebb prémes állatának tartják. A hasa fekete, a háta és az oldala rozsdabarna színezetű. A mezei hörcsög-divatban az állatok fején és vállán található fehér foltok teszik fel az i-re a pontot. Előfordulhatnak azonban más színezetek is.

Jellem: az XL hörcsög viselkedése

A nagy hörcsög sok időt tölt azzal, hogy a föld alatt kiterjedt és elágazó járatokat készít. Így azután ezeket az ásóbajnokokat “föld alatti építészeknek” is nevezik.

Amint a levelek színessé válnak, a mezei hörcsög a naptárába tekintve kicsit változtat ténykedésén, és nemcsak járatokat ás, hanem a közelgő télre készülve pofazacskóit megtömi magvakkal, és feltölti az éléskamrákat.
A hideg évszakban azután teljesen nyugodtra veszi a tempót: a mezei hörcsög összesen hat hónapig alszik téli álmot. Ebben az időszakban egy-két hetente álmosan a mag-készletéhez csoszog, hogy feltöltse az akkumulátorait és erőt merítsen. Szüksége is van rá, hiszen nyáron neki kell látnia a családtervezésnek.

Ezek a nagy hörcsögök évente körülbelül két-három alkalommal fialnak. A legtöbb hörcsögfajhoz hasonlóan – a párzási időszakot kivéve – magányos és éjszakai aktivitású életmódot folytatnak.

mezei hörcsög a természetben

Táplálkozás: mit esznek a mezei hörcsögök?

A tipikus hörcsögeledel a mezőgazdasági területek különböző növényeiből áll. Gabonaszemek, vadon termő gyógynövények és magvaik, hüvelyesek, répa- és burgonyadarabok kerülnek a tágas pofazacskókba.
Ahogy az egy igazi hörcsöghöz illik, a mezei hörcsög állati fehérjét is eszik. Ennek forrásául apró rovarok és földigiliszták szolgálnak, és egyúttal az étlap változatosságáról is gondoskodnak.

Egészség: mennyi ideig él él egy mezei hörcsög?

A mezei hörcsögök várható élettartama a természetben körülbelül három év. Ennek azonban előfeltétele, hogy elegendő élelmet és kellő nagyságú és megfelelő életteret találjanak maguknak és családjuknak. Fogságban akár öt évig is élnek a nagy hörcsögök – vagyis tovább, mint a kisebb hörcsögfajok.

Eredet: hol lehet mezei hörcsögöt találni?

A mezei hörcsög nevéhez híven otthonosan mozog az olyan mezőkön, ahol magokat és búvóhelyeket talál. Európai hörcsögnek is nevezik, mivel Európa számos részén gyakori a réteken, sztyeppéken, mezőkön és szántóföldeken.

Bár a tél átvészeléséhez csak egy-két kilogramm táplálékra van szüksége, a nagy hörcsög évente körülbelül négy kilogramm élelmet tárol a vackában. Amikor még nagyobb volt a mezei hörcsög-populáció, kártevőként tartották számon, és irtották is ezeket az állatokat.

Napjainkra fordult a kocka – a mezei hörcsög előfordulása veszélybe került: a Német Természetvédelmi Szövetség (Naturschutzbund Deutschland) szerint Németországban már csak mintegy 10.000-50.000 példányra tehető a mezei hörcsög-populáció, és több szövetségi államban már teljesen el is tűnt a nagy hörcsög.

Miért fenyegeti kihalás a mezei hörcsögöket?

A drámaian csökkenő állományért a mezőgazdaság a felelős: az agrárvidék változatosságának csökkenése megfosztja az állatokat téli készleteik felhalmozásának és búvóhelyük kialakításának lehetőségétől. Emellett ezeknek a kotoréklakó állatkáknak egyre inkább hiányoznak a szaporodóhelyeik is.

Ezért szerepel a mezei hörcsög a veszélyeztetett fajok vörös listáján. Becslések szerint – ha semmi változás sem történik -, 2050-re teljesen kihalhatnak a járatásó nagy hörcsögök.

Jogi segítségnyújtás a mezei hörcsögöknek: az Európai Bíróság beavatkozása

2021 novemberében az Európai Bíróság jogilag megerősítette a mezei hörcsögök védelmét és az állatok élőhelyükhöz való jogát. A bírák döntése szerint a mezei hörcsögök pihenő- és szaporodóhelyeit nem szabad lerombolni vagy megkárosítani. Ez akkor is érvényes, ha az állatok ugyan már nem használják azokat, de nagy valószínűséggel visszatérnek oda.

Összegzés: tartható háziállatként a mezei hörcsög?

Aranyosak, elbűvölőek, de a természetben ritkán láthatók: a mezei hörcsögök idejük nagy részét a föld alatt töltik, és mára sajnos ritkaságszámba mennek. A múltban a gazdák csupán az okozott károkat észlelték, melyeket a mezei hörcsögök télre való felkészülése okozott.

Föld alatti ténykedésükkel azonban ezek a született ásóművészek jelentősen hozzájárulnak a talaj termékenységéhez. Ahhoz, hogy a mezőgazdaság ebből profitálhasson, sokkal több mezei hörcsögnek kell lennie. Ezért számos projekt létezik a mezei hörcsögök megmentésére.
Ezek közül az egyik legjelentősebb a németországi „Feldhamsterland“ (mezei hörcsög-vidék) projekt, melynek célja, hogy öt szövetségi államban megállítsa a mezei hörcsög számának drasztikus csökkenését, és megteremtse az alapokat a „mezők alatti kis építészmesterek” és a mezőgazdaság hosszú távú együttéléséhez.
Háziállatként nem tarthatók a mezei hörcsögök. De ki tudja: ez majd egyszer talán megváltozik, ha a kedves kis kotorékkészítők megmentése sikerrel jár, és populációjuk ismét növekszik.

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Hörcsög

Aranyhörcsög, teddy hörcsög, törpehörcsög és társaik – a hörcsögök különböző méretekben és színekben fordulnak elő. Bájos kinézetük és kézbe illő méretük miatt különösen kedvelt háziállatok.
9 min

Törpenyúl

Kis mérete, ölelni való kinézete, szociális természete és a kinti tartás lehetősége miatt a törpenyúl különösen kedvelt háziállat.
7 min

Csincsilla

A kicsi és bájos dél-amerikai bevándorló selymes szőrével, hosszú füleivel és bozontos farkával gyorsan belopja magát az ember szívébe. Mindenesetre azt leszögezhetjük, hogy nem minden rágcsáló ugyanolyan. Az érdeklődőknek ajánlott még a csincsilla vásárlása előtt tájékozódni az alábbi témakörökben: csincsilla etetése, csincsilla tartása, csincsilla gondozása. Ennek az elsődleges célja az, hogy a leendő csincsilla tartó megállapítsa, az állat speciális igényei és viselkedése megegyezik-e az Ön elképzeléseivel. Ezért fontos tudni, honnan származik és hogyan él a természetben.